Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2017,
4.09

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Ljubljana hotel ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 9. 11. 2017, 4.09

6 let, 5 mesecev

Restavracija Vander: mestna kuhinja v turistični coni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Ocena gostilne: Vander | Foto Miha First

Foto: Miha First

Dizajnerski hotel Vander v Stari Ljubljani je šel v zadnjih letih skozi nekaj velikih sprememb in podobno je z njegovo osnovno restavracijo.

Največji šok za lokal je bil gotovo odhod francoskega kuharja Benjamina Launaya, ki je kuhal slovensko kuhinjo s francoskimi vplivi. Jedi so bile slastne, a razmeroma težke. Zdaj, ko so hotelu priključili še prostor ob Ljubljanici, ima restavracija drugačen položaj in drugačno svetlobo, za lastnike pa je gotovo pomembno, da so restavraciji in baru dodali bistro z imenom Haus, ki ga v današnjem zapisu ne bomo posebej omenjali.


Restavracija Vander

Krojaška ulica 6-8, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 200 9000


Dejstvo je, da je restavracija Vander sodoben in urejen lokal, ki sam po sebi kliče po nekaj prestižnejši hrani kot sosedje, ki lovijo turiste z ocvrtimi kalamari in pomfrijem. Pri Vanderju imajo, za zmerno ceno, ves čas na voljo dva šampanjca, v času našega obiska je bilo za devet evrov na kozarec mogoče dobiti Veuve Clicqout, nekaj cenejši je bil Moet. Poleg tega pa imajo na kozarec kar 25 različnih vin, tudi nekaj tujih.

Ocena gostilne: Vander | Foto: Miha First Foto: Miha First

Za začetek so svetovali Klabjanovo malvazijo in tokaj Dušice Šibav, solidni vini, ki sta premagali tudi Klenartovo malvazijo Manja, ki smo jo prav tako poskušali ob hladnih predjedeh. V zadnjem času so v Vanderju z novimi kuharji recepte poenostavili, po drugi strani pa poskušajo z razkošnejšimi, tudi modernejšimi sestavinami poudariti razliko od klasičnih hranilnic za turiste. Hladne račje prsi. Velika solata. Losos …

Zelenjavna zloženka ... | Foto: Miha First Zelenjavna zloženka ... Foto: Miha First

... in goveji karpačo | Foto: Miha First ... in goveji karpačo Foto: Miha First

Soočili smo se s klasičnim govejim karpačom in zelenjavno zloženko v več odtenkih rdeče in rožnate, ki so jo podložili z omako pečenega paradižnika. Zelenjavna jed, ki jo lahko naročijo tudi pravoverni mesojedi, morda zato, ker ji paradižnik daje resnično poln okus, morda zato, ker je od daleč videti kot tatarski biftek ... ki ga tudi ponujajo kot predjed. Za razliko od tistih, ki jih jemo zadnje čase, ga ročno nastrgajo (ne zmeljejo) in ga počasi zmešajo pri mizi. Pravijo, da je iz kraške govedine in zraven prinesejo oljčno olje Peppoli, ki ga proizvajajo v zvezdniški supertoskanski kleti Antinori.

Ocena gostilne: Vander | Foto: Miha First Foto: Miha First

Od hladnih k toplim, recimo k juhi. Že nekaj časa je v hotelu mogoče srebati korenčkovo z ingverjem. Pekoča reč, ki bi v prihodnosti morala dobiti kakšno prikuho. Zanimivejše so testenine z imenom Vanderful. Pripravijo jih z jajčno "botargo", kar pomeni jajčni rumenjak, ki ga dehidrirajo in fermentirajo v vulkanski soli.

Testenine Vanderful z jajčno "botargo" | Foto: Miha First Testenine Vanderful z jajčno "botargo" Foto: Miha First

Odstavek o vinu. Pri Vanderju imajo kar nekaj vin na kozarec, drugače pa ob slovenskih vinih, pri katerih je več primorcev kot štajercev, tudi dva ducata šampanjcev, najdražji je Krug za 280 evrov, iz tujine se najde še nekaj Burgundije in Bordeauxa, med italijani je največ Donnafugate, toskancev in zamejcev, nezanemarljiva je tudi serija vin iz ZDA, Avstralije in Hrvaške.

Ocena gostilne: Vander | Foto: Miha First Foto: Miha First

Mi smo se po priporočilu odločili za chardonnay iz Umbrije, ki ga podpisuje Marchesi Antinori oziroma klet Castello della Sala. Nekaj malega smo ga spili že pri toplih predjedeh, večino pa pri piščančjih prsih s stročjim fižolom in pirejem ter pri najpomembnejši jedi večera, ribeyeu avstralske govedine, ki mu pristavijo šopek zelenjave in kruhov narastek.

Avstralski ribeye s kruhovim narastkom in zelenjavo | Foto: Miha First Avstralski ribeye s kruhovim narastkom in zelenjavo Foto: Miha First

Kot smo zapisali: v Vanderju manj komplicirajo kot pred leti. Nič drugače ni pri sladicah, ogreli smo se za res klasičen, natančno pripravljen sufle z vaniljevo kremo in torto Pavlova.

Torta Pavlova | Foto: Miha First Torta Pavlova Foto: Miha First

Kaj pa cene? Pri Vanderju je večerja s predjedjo, glavno jedjo in sladico kakšnih 35 evrov.

Povzetek

Mestna restavracija, ki se trudi ubežati standardom turističnih menz, kakršne se razvijajo v središču prestolnice. Veliko pozornosti posvečajo sestavinam, drugače pa ponujajo razkošno hotelsko klasiko: tatarski biftek, karpačo, ribeye, torta Pavlova, sufle …

Vinska karta je ena boljših pri nas, zaobjema Slovenijo in vse zanimivejše vinske dežele sveta. Na kozarec so tako šampanjci kot še kakšnih 25 etiket.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte