SiolNET. Trendi Kulinarika
7,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Top gostilne 2018

Najboljše turistične kmetije v Sloveniji

7,46

termometer

Turistična kmetija
Foto: Ana Kovač

Redkokje so turistične kmetije tako pomembna kategorija gostinske ponudbe kot v Sloveniji. Tudi zato ob prehodu poletja v jesen pripravljamo tradicionalni izbor najboljših.

Poletja je konec in na vrsti so turistične kmetije, ki pri slovenskih jedcih v ospredje še posebej stopijo v obdobju martinovanja in kolin. V ponudbi hrane so si pogosto podobne, ne nazadnje velja, da je treba ponujati tipične lokalne ali, če hočete, domače dobrote. Razlike se medtem pojavljajo v dodatni ponudbi, pa naj bodo to prenočišča ali možnosti rekreacije, ekstremnih športov, drugje zgolj upokojensko kolesarstvo.

Za našo redakcijo je ob hrani najpomembnejši dejavnik vino. Čeprav se radi predstavljamo kot vinska destinacija, se le redke kmetije, ki imajo tudi gostinsko dejavnost, odločajo za raznolik vinski izbor, še najraje strežejo svoja vina ali poceni sosedova vina.

Pa še nekaj je, kar ponavljamo vsako leto: izogibamo se gostiščem, ki jih je treba prositi, da sploh odprejo svoja vrata, pa še takrat najraje gostijo večje skupine. Vsaj dvakrat na teden vendarle morajo biti odprti za vse goste.

V oklepaje smo zapisali lanske uvrstitve.

1. (1.) Turistična kmetija Arkade - Cigoj (Črniče)

Pri Cigojevih imajo lastna vrhunska vina in mesnine najboljših prašičjih pasem iz domače pridelave. Na mizo prinesejo daleč naokoli priznan pršut in serijo domačih, le malce prenovljenih jedi. V Črničah lahko prespite, domačo shrambo pa lahko oskrbite v njihovi trgovinici.

Trendi Turistična kmetija Arkade - Cigoj: samooskrba na svoji zemlji

2. (2.) Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

Nejka in Uroš sta v primerjavi s številnimi lokali v tej kategoriji predvsem uredila vinsko ponudbo. Tako se jedec počuti v Brdih, ne samo pri Klinčevih. V novi hiši so lepo urejene sobe, s terase pa lep pogled na briške vinograde. Jedi so bolj ali manj mesne narave in lokalnih receptov.

Trendi Nejka in Uroš Klinec: nedaleč stran pri mlajšem bratu

3. (3.) Ošterija Klinec (Medana)

Aleks Klinec je tvorec modernega briškega turizma, pa tudi oče prenovljene briške kuhinje. Cvrti šalami, krodegini in vržote imajo lokalne korenine, hkrati pa so pripravljene tako, da moderni jedec ne opeša od količin. Hišna vina so zakon za vse, ki prisegajo na oranžna ali naravna vina.

Ocena gostilne: Ošterija Klinec Trendi Ošterija Klinec: ortodoksna lokalna tradicija

4. (4.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Ob koncih tedna Novakovi postanejo gostinci, ki ob sobah ponudijo ekološko in sledljivo hrano. Veliko sestavin je z domačega vrta, vina, večinoma ekološka, pa so iz zbirke v kleti pod hišo, kjer jih lahko tako rekoč sami izberete. Velik je vpliv zamejskih mojstrov, pa naj gre za kapljico ali mesnine.

Ocena gostilne: Domačija Novak Trendi Domačija Novak: žepna veselica z oranžno pokušino

5. (5.) Posestvo Trnulja (Črna vas)

Pri Trnulji strežejo ob sobotah hladno in ob nedeljah toplo hrano. Obenem imajo velike lesene, moderno oblikovane hiše, kjer je mogoče (pre)spati. Skoraj vsa hrana je pridobljena in pripravljena na kmetiji, strogo se držijo ekoloških načel. Tudi vina so ekološka, po izvoru primorska in štajerska.

Trendi Posestvo Trnulja: postojanka pri zdravilnem bezgu

6. (6.) Penzion Sinji vrh (Kovk)

Turistična kmetija in planinski dom v enem je tudi gostišče, ki še vedno ponuja narezke, jote in golaže, a na nov, do modernega jedca prijazen način. Sestavine so lokalne - divjačina in domače meso, zelenjava in zelišča, žganice in solidna vipavska vina.

Ocena gostilne: Sinji vrh Trendi Penzion Sinji vrh: lokalna kuhinja na planinski postojanki

7. (-) Turistična kmetija Štern - Pri Kovačniku

Pohorska turistična kmetija, kjer ob sobotah in nedeljah kuhajo, sicer pa imajo sobe in trgovinico svojih dobrot. Ponudba domačih mesnin in zelenjave je že nekaj let tradicionalna, predvsem ocvrti piščanec, imajo pa tudi malice v obliki suhomesnatih dobrot in celo meni za vegane. Vinska ponudba obsega predvsem okoliške vinarje, najde se tudi kakšen bolj oddaljen štajerec.

Ocena gostilne: turistična kmetija Štern Pri Kovačniku Trendi Turistična kmetija Štern: nebesa na Pohorju

8. (7.) Turistična kmetija Abram (Nanos)

Formulo za naval italijanskih in primorskih gostov so odkrili na Nanosu, kjer v velikih jedilnicah, poleti pa na prostem, strežejo množicam. Domači narezki, njoki, divjačina ... Zelo zmerne cene in ogled malega živalskega vrta z medvedom Mitkom na čelu zadovoljijo vse družinske člane.

Turistična kmetija Abram Trendi Turistična kmetija Abram: na Nanosu pri medvedu Mitku

9. (9) Ekološka kmetija Robidišče (Robidišče)

Samooskrba je osnovno sporočilo z osamljenih hribov nad Nadižo na najbolj zahodni točki Slovenije, kjer lahko prespite tako poleti kot pozimi. Njoki s številnimi omakami, frika, postrvi, jagenjček, suhe mesnine, siri in jogurti ter vino iz sosednje Italije.

Ocena gostilne: Eko kmetija Robidišče Trendi Eko kmetija Robidišče: pojedina na koncu Slovenije

10. (10.) Turistična kmetija Šeruga (Sela pri Ratežu)

Turistična kmetija, celo bolj letovišče, kjer je tujih gostov skoraj več kot domačih. Tudi pri hrani se prilagajajo tistim, ki prespijo pri njih. Okolica tega starega mlina je do potankosti urejena, strežejo domačo hrano, tudi po starih receptih. Vinska ponudba je dolenjska in belokranjska.

Trendi Turistična kmetija Šeruga: po domače med potočki in tratami

Preberite še:

Ljubljana, Plečnik, tržnica Trendi Najboljše gostilne v Ljubljani Barje in Alpe Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane Gorenjska Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem Maribor Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju Novo mesto Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju hiša franko Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem Vipavska dolina, Zemono Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih Portorož Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri Domačija Javornik Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami vino, bar, lokal Trendi Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo
delitve: 620
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin