Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
4.03

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Pohorje turistična kmetija

Četrtek, 13. 9. 2018, 4.03

5 let, 7 mesecev

Turistična kmetija Štern: nebesa na Pohorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91
Ocena gostilne: turistična kmetija Štern Pri Kovačniku | Foto Miha First

Foto: Miha First

Če iz Frama zavijete proti Pohorju, po nekaj kilometrih pridete v vas Planica, kjer domuje ena najzanimivejših turističnih kmetij pri nas.

Pri Kovačniku, kot že dolgo pravijo kmetiji, je urejeno kot le redkokje, malce po avstrijsko, čeprav si človek predstavlja, da nemškega jezika v teh krajih ne marajo preveč. Če drugega ne, zato, ker so okupatorji med drugo svetovno vojno domačijo požgali.


Turistična kmetija Štern - Pri Kovačniku

Planica 9, 2313 Fram

Telefon: 02 601 54 00


S simpatične terase je razgled, ki si ga lahko le želite, blizu gagajo race, malo naprej je bolj otroško kot športno igrišče. Še en prostor z igrali je v hiši, kjer v jedilnicah vrtijo ne preglasno narodno-zabavno podlago, konec koncev je sin harmonikar, kadar ne pomaga na kmetiji ali v strežbi.

Ocena gostilne: turistična kmetija Štern Pri Kovačniku | Foto: Miha First Foto: Miha First

Kmetija je namenjena (tudi) velikim skupinam, lahko postrežejo samo parom, v vsakem primeru pa jih prej pokličite in se napovejte. Če ne drugega, zato, ker je ob sobotah in nedeljah, ko kuhajo "za izven", na kmetijo velik naval lačnih. Pri Kovačniku je mogoče prespati, pa tudi kupiti nekaj njihovih dobrot za domov. Sokovi, sirupi, marmelade, pohorska bunka, salama, bučni namaz ... Vse po zelo sprejemljivih cenah.

Ocena gostilne: turistična kmetija Štern Pri Kovačniku | Foto: Miha First Foto: Miha First

Podobno poceni je bilo tudi nasitno kosilo, ki smo ga na Pohorju naročili na tisto malce kislo soboto. Jedilnice so bile polne, gostje glasni, da se še glasbe v ozadju ni več slišalo, otroci so kričali, se smejali in jokali, ženske so se pogovarjale o tem, kako se začenja šola, moški pri sosednji mizi pa so bentili nad Akrapovičem in Boscarolom, ki sta nekoč menda dobila veliko državnih subvencij, zdaj pa bi svoj denar rada selila v tujino.

Borovničke in smrekovi vršički | Foto: Miha First Borovničke in smrekovi vršički Foto: Miha First

Naše omizje se na ekonomijo ne spozna, še slabši smo pri izpušnih sistemih in letalih, lahko pa rečemo, da je bil uvod v kosilo, ki pri Kovačniku stane prijaznih 18 evrov, izjemen. Bolj sladek kot močan borovničev liker in za odtenek bolj alkoholni smrekovi vršički. Če pijete belo, imajo veliko bero polsuhih, polsladkih in sladkih vin, suha pa so Frešerjeva in Greifova. Mi smo predjedi podprli z Greifovo zelo pitno suho zvrstjo.

Za začetno okrepčilo: pohorska bunka, salama, mladi sir, zaseka, pašteta, skuta z zelišči in bučni namaz | Foto: Miha First Za začetno okrepčilo: pohorska bunka, salama, mladi sir, zaseka, pašteta, skuta z zelišči in bučni namaz Foto: Miha First

Krožnik hladnih predjedi je raznolik in okusen, a najmanjši med vsemi: rezina pohorske bunke in salame, pašteta, zaseka, namaz iz bučnih semen, skuta z zelišči, mladi sir in paradižnik ter domač kruh bi si zaslužili vsaj dvojno dozo.

Že juhe so bile veliko obilnejše, v jušnikih, iz katerih si lahko vsak gost naloži vsaj dvakrat. Bogata goveja juha je imela domače rezance, jetrne roladice in korenje, bučna pa zanimive doma narejene zlate kroglice.

Goveja ... | Foto: Miha First Goveja ... Foto: Miha First

... in bučna juha | Foto: Miha First ... in bučna juha Foto: Miha First

Pred glavnimi jedmi postrežejo sestavljeno solato v spet moderni EMO-posodi, v krožnikih so sir, paradižnik, fižol, čebula, kumare in radič, vse skupaj pa je konkretno zabeljeno z bučnim oljem. V tem času je dobro naročiti tudi kakšno rdeče vino, predlagali so modro frankinjo Skuber, modri pinot Frešer in merlot Gönc. Izkoristili smo to, da vsa odprejo na kozarec, in poskusili vse, omizje pa je najbolj pohvalilo Frešerjev modri pinot.

Frešer je podprl veliko ploščo mesnih jedi s prilogami. Na njej so se svetili ocvrt piščanec in piščančja rulada v zeliščni skorji, pečena mlada pohorska govedina, svinjska rebrca in zelenjavni zavitek, skutni štruklji, pečen krompir, pražena zelenjava, jabolka v modri frankinji, pira z jurčki in kroketi, duhovito oblikovani v hruške.

Glavna jed: štiri mesnine, pet prilog, pa še pražena zelenjava in dušena jabolka za povrhu | Foto: Miha First Glavna jed: štiri mesnine, pet prilog, pa še pražena zelenjava in dušena jabolka za povrhu Foto: Miha First

Ob velikem krožniku postane jasno, zakaj je hladnih predjedi manj - ker sicer nihče bi pojedel vsega in nihče ne bi prišel do sladice. To bi bila seveda nepopravljiva škoda, pri Šternovih slovijo po svoji gibanici, pohorska ji pravijo, pripravljena pa je s kvašenim, ne vlečenim testom. Sladka, dišeča in tako dobra je bila, da bi jih lahko pojedli pet. Na srečo je bil jabolčni zavitek manj pretresljiv.

Pohorska gibanica | Foto: Miha First Pohorska gibanica Foto: Miha First

Povzetek

Pohorska turistična kmetija, kjer ob sobotah in nedeljah kuhajo, drugače pa ponujajo prenočišče in vabijo v trgovinico svojih dobrot. Ponudba domačih mesnin in zelenjave je že nekaj let tradicionalna, predvsem ocvrti piščanec, imajo pa tudi malice s suhomesnatimi dobrotami in celo meni za vegane, ki stane 20 evrov.

Vinska ponudba temelji na Štajerski: Frešer, Skuber, Gönc, Greif, Mulec, Doppler ... Večino vin strežejo na kozarec.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte