Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2018,
9.15

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo top gostilne vino

Sobota, 1. 9. 2018, 9.15

5 let, 5 mesecev

Top gostilne 2018

Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19
vino | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ob začetku trgatev, ki naznanjajo tudi začetek jesenske vinske sezone, smo pripravili pregled slovenskih gostiln, ki najbolje skrbijo za vinski del svoje ponudbe.

Gostinci, birti, oštirji, natakarji pa tudi kuharji, ki si ne priznajo, da je vinska ponudba prav tako pomemben del gostinske dejavnosti kot hrana, pri svojem delu ne morejo biti uspešni. Pomembnejši tuji vodniki vinskim kartam oziroma ponudbi vin namenijo vsaj četrtino ocene, nekateri celo polovico. Še posebej cenijo vertikale, posebne letnike, lokalne pridelovalce in raritete pa tudi najboljša vina sveta.

Najboljše gostilne ali restavracije na svetu za take stvari poskrbijo. Izgovori v smislu, naj šampanjce pijejo v Franciji ali mi imamo samo hišna vina ali mi imamo organska, naravna, torej čista vina, ne pomagajo in pri najboljših vodičih ne dvigujejo ocen. Res pa je, da je med tistimi, ki imajo najboljše vinske karte v Sloveniji, kar nekaj vinskih trgovcev ali sistemov, ki si lahko privoščijo nakup za več lokalov hkrati.

1. Gostilna Danilo (Reteče)

Pri Danilu je vinska klet pravzaprav izpostava vinoteke eVino. Ob degustacijskih menijih največkrat ponujajo vina na kozarec, sistem Coravin omogoča pitje najdražjih vin v majhnih dozah. Vedno je na voljo šampanjec na kozarec, za tiste, ki menijo, da imajo (pre)malo naravnih vin, se najdejo najboljša naša in zamejska vina na čelu z Gravnerjem. Vina so z vseh vinorodnih kontinentov, cene lahko sežejo tudi proti tisočakom za posamezno steklenico.

Ocena gostilne: Danilo
Trendi Danilo: novo poglavje znane gorenjske gostilne

2. Restavracija Rožmarin (Maribor)

Tudi Rožmarin se lahko za širok izbor vin zahvali predvsem dejstvu, da so hkrati tudi uvozniki za več znanih vinskih imen iz tujine. Slovenska vina so zelo dobro zastopana, še posebej štajerska, ob tem pa imajo tudi široko ponudbo tujih vin, bordojske favorite in prestižno burgundsko kapljico, vedno je mogoče spiti tudi kozarec šampanjca.

Ocena gostilne. Rožmarin
Trendi Restavracija Rožmarin: degustacije in najboljše pice v deželi

3. Gostilna pri Lojzetu/Kruh in vino (Vipava/Vipolže)

Ker gre za istega lastnika, je ponudba vin na dvorcu Zemono ali v vili v Vipolžah skoraj enaka. Drugače rečeno, če si boste zaželeli kaj posebnega, pa tega ne bo na lokaciji, vam bodo to dostavili iz Vipavske doline ali obratno iz Brd. Tomaž Kavčič ima res pestro, skoraj popolno zbirko Bricev, ob vseh drugih slovenskih deželah in deželicah pa tudi izjemen izbor tujih vin.

Dvorec Zemono
Trendi Gostilna pri Lojzetu: poslikani krožniki na dvorcu Zemono
Trendi Kruh in vino: ko Tomaž Kavčič pride v Brda

4. Restavracija Sophia - Kempinski Palace (Portorož)

Kempinski ima najdražjo vinsko karto v Sloveniji. Že cene hišnih vin so višje kot marsikje drugje pri najboljših buteljkah. Pri slovenskih vinih poudarjajo Primorsko, drugače pa imajo v kleti bolj tuja imena. Upajmo, da bodo zalogo kljub spremembi lastništva zgradbe obnavljali. Mimogrede, v hotelu s petimi zvezdicami in pol vam v baru na kozarec ponudijo kar tri različne šampanjce.

Trendi Restavracija Sophia: večerja v hotelu petih zvezdic in pol

5. Gostilna Rakar (Trebnje)

Najboljša vinska karta na Dolenjskem bo, če ne bo kakšnih večjih sprememb, še naprej pri Rakarju, v Gornjih Ponikvah pri Trebnjem. Natančno sestavljen seznam, ki ga je treba redno vzdrževati, vsebuje ponudbo najboljših dolenjskih vin, vse, kar moramo vedeti o tujih vinih, nekaj eksotičnih del in solidno število šampanjcev.

Trendi Gostilna Rakar: sosedov sir, gospodarjeva salama in zavidljiva klet

6. Restavracija Maxim (Ljubljana)

Nasproti državnega zbora, nekoč skupščine, so se vedno pohvalili z dobro vinsko karto. In tudi v tej generaciji ni nič drugače. Tokrat je vinska karta celo med cenejšimi v prestolnici, je pa res, da ob pomanjkanju v kleti skočijo v Maxi in manjkajoče nadomestijo. Ob najboljših slovenskih vinih imajo nekaj najdražjih vin iz Francije in Italije ter Novega sveta. Pa tudi šampanjec na kozarec.

Trendi Restavracija Maxim: v novo obdobje z novim kuharjem

7. Sushimama (Ljubljana)

Najboljša japonska restavracija v državi je po vinski ponudbi zelo podobna Maximu, le da za svoja vina v ozadju nimajo trgovine, ampak še nekaj lokalov. Imajo najboljša vina Slovenije in zanimiva vina sveta, pa naj gre za šampanjce (tudi na kozarec) in drugo klasiko ali za naravna vina. Zraven je še serija sakejev za tiste, ki bi se Japonski radi približali tudi na ta način.

Trendi Sushimama: japonski standard v prestolnici

8. Galerija okusov (Novo Celje)

Na razkošni vinski karti v Novem Celju je zelo očitno, da jo zalaga eVino. Po eni strani to pomeni zelo izčrpen izbor, po drugi strani pa ne bi bilo slabo, če bi se ozrli še po okolici in predvsem v rodni Štajerski našli še kakšno svojo idejo. A kot rečeno, v vinski ponudbi imajo tako rekoč vse, kar lahko Slovenija ponudi.

Ocena gostilne: Galerija okusov
Trendi Galerija okusov: nova generacija ni razočarala

9. Hiša Denk (Zgornja Kungota)

Prenovljena družinska gostilna z butičnim hotelom ima tudi posebno gospodarjevo vinsko zbirko, v kateri je neomejeno število, predvsem avstrijskih in francoskih herojev. Ob najboljših vinih sveta je tudi četa slovenskih vin, ki bodo dobila pomembnejšo vlogo, če nabora tujcev ne bodo redno dopolnjevali.

Trendi Hiša Denk: nov začetek starejšega brata

10. Ošterija Debeluh (Brežice)

Sistem Coravin, ki omogoča, da lahko gostinci na kozarec ponudijo tudi najdražja vina, je spremenil tudi karto vin, ki jo ima najbolj ustvarjalni kuhar na Dolenjskem. Za sicer konkretne vsote so na voljo mnoga zanimiva vina sveta, vsa najboljša slovenska imena in seveda marsikaj zanimivega iz Dolenjske.

Ocena gostilne: Debeluh
Trendi Ošterija Debeluh: pri najboljših testeninah na svetu

Preberite še:

Domačija Javornik
Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami
Ljubljana, Plečnik, tržnica
Trendi Najboljše gostilne v Ljubljani
Barje in Alpe
Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane
Gorenjska
Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem
Maribor
Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju
Novo mesto
Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju
Portorož
Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri
Vipavska dolina, Zemono
Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih
hiša franko
Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem
Furlanija
Trendi Najboljše gostilne v Italiji blizu slovenske meje
Ne spreglejte