Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 8. 2018,
13.45

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Furlanija-Julijska krajina top gostilne

Sobota, 25. 8. 2018, 13.45

5 let, 7 mesecev

Top gostilne 2018

Najboljše gostilne v Italiji blizu slovenske meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
Furlanija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Furlanija - Julijska krajina je kulinarično ena najzanimivejših italijanskih pokrajin, čeprav v senci bolj razvpitih sester pogosto ostaja spregledana. Vsekakor imamo Slovenci srečo, da je v naši neposredni soseščini in zato vsekakor vredna skoka čez mejo za vsaj dan ali dva.

Lestvica, ki nima prvega in zadnjega mesta, ni lestvica, ampak bolj seznam želja za naslednjo kulinarično prireditev, ki bo kovala dobičke. No, na račun furlanskih gostiln, ki jih danes razvrščamo, gotovo ne. Furlanske ali, če hočete, italijanske gostilne ob naši meji so med najboljšimi v Italiji, in če spodaj naštetim, pa še nekaterim, pridružimo slovenske sosede Zemono, Hišo Franko, Dam, Majerijo, Pikol itd., dobimo čezmejno kulinarično regijo, ki ji skoraj ni enake. Pa še na dosegu roke je.

Največja sprememba, ki se je na lestvici zgodila od lani, je negotova usoda najslikovitejše med vsemi, Aquila d'Oro na gradu Trussio v Rutarjih. Po drugi strani z veliko eksperimentiranja še nista povsem prepričala Antonia Klugmann in Joe Bastianich. Mimogrede, kot marsikje v Sloveniji so tudi v teh krajih cene rahlo poskočile.

V oklepajih so zapisane lanske uvrstitve.

1. (1.) Osteria Altran (Ruda)

Prenovljena idilična kmetija le streljaj od Vileša (in tamkajšnje Ikee) je ena najbolj standardnih Michelinovih postojank v Furlaniji, pa tudi med tistimi, ki zvezdico nosijo najdlje. Degustacijski meniji se menjajo štirikrat na leto, za kakšnih 80 evrov dobite morsko ali mesno simfonijo, ki ji v Furlaniji, pa tudi širše, težko najdete podobno. V zadnjem času so se lotili spremembe na vinskem listu, kjer ob najboljših šampanjcih vladata Gravner in Podveršič.

Ocena gostilne: Osteria Altran
Trendi Osteria Altran: Michelinova pojedina na kmečkem dvorišču

2. (2.) La Subida - Pri Lovcu (Krmin)

Subida z Joškom Sirkom ima pred Altranom veliko prednost - ko se najeste in ob tem tudi kaj popijete, lahko prespite v ličnih hiškah. Jedi v Subidi so lokalne in sledljive, pa naj gre za mlince, polento ali divjačino. Imajo neverjetno karto furlanskih in slovenskih vin, krajši degustacijski meni stane 55, daljši 65 evrov. Michelin jih ocenjuje z eno zvezdico, ob odhodu pa ne pozabite kupiti kakšne steklenice njihovega kisa.

Trendi La Subida: prestižno in obilno v Brdih

3. (3.) Agli Amici (Godia, Videm)

Kuhinja v predmestju Vidma velja za najbolj avtorsko v tem delu Italije, same jedi so še najbližje tistemu, kar lahko poskusimo pri Ani Roš. Restavracija z dvema Michelinovima zvezdicama ima natančno, že skoraj izračunano notranjo opremo, iz zvočnikih pa se sliši eksperimentalna glasba. Daljši meni, ki ga strežejo kakšne tri ure, vas bo stal 120 evrov. Na vinski karti so najboljša lokalna in slovenska vina, za tiste, ki imate kak tisočak več, pa tudi najdražja vina sveta.

Ocena gostilne: Agli Amici
Trendi Agli Amici: popolna zmešnjava okusov

4. (4.) Gostilna Devetak (Sovodenj)

Lokalna, tudi sledljiva in ekološka, a predvsem zelo slovenska gostilna na oni strani meje. Poletni meni konkretnih štirih jedi vas bo stal 38 evrov, je pa pametno zraven vzeti vinsko spremljavo iz ene najzanimivejših vinskih kleti v teh krajih. Nekateri italijanski vodniki Devetaka uvrščajo med najboljše gostilne v Italiji. Ob gostilni imajo družinsko ekološko pridelavo hrane in odlične sobe za 110 evrov za dve osebi.

Trendi Gostilna Devetak: konkretna izkušnja Svetega Mihaela

5. (7.) La Taverna (Colloredo di Monte Albano)

Restavracija pod graščino in vrt z razgledom, kakršnih ni veliko. V Taverni nekaj kilometrov iz Vidma ne komplicirajo. Vse, kar dajo na mizo, je najboljše, prestižno, na trenutke celo razkošno. Cena klasičnega menija s šestimi jedmi in nekaj sladicami je 90 evrov. Imajo eno največjih vinskih kleti v deželi, ki jo predstavijo v treh vinskih kartah, ločenih na furlanska, italijanska in mednarodna vina. Imajo Michelinovo zvezdico.

Trendi Ristorante La Taverna: čisti užitek in lekcija s sladicami

6. (6.) Ristorante Ilija (Trbiž)

Tudi če niste zapriseženi igralec golfa, se boste v Trbižu gotovo dobro počutili. Za to namreč poskrbi Ilija Pejić, ki vodi restavracijo na golfišču. Avtorska kuhinja s čistimi okusi in večinoma morskimi sestavinami ter vinska karta predvsem furlanskih vin privabljata domačine, Slovence, Avstrijce, pa še kakšnega jedca iz nekdanje Sovjetske zveze lahko vidite na zelenih terenih pod gorami. Degustacijski meni je 75 evrov.

Trendi Ristorante Ilija: ribje umetnine na trbiškem golfu

7. (8.) La Primula (San Quirino)

Primula, streljaj od Pordenoneja, je italijanska restavracija z vsemi značilnostmi, ki jih cenijo pri Michelinu. Imajo eno zvezdico, ki so jo pred leti dobili med prvimi. Kreativna kuhinja v urejenem prijaznem okolju. Za 90 evrov vam pripravijo degustacijski meni šestih jedi in sladic, vinska karta pa je razdeljena na tri debele knjige, ki ponujajo izredno poceni vina z vsega sveta. Sobe so po 80 evrov za dve osebi.

Trendi Restavracija La Primula: pri najcenejši vinski karti

8. (-) Da Nando (Mortegliano)

Gostilna blizu Palmanove je bila lani razglašena za eno tistih, ki imajo najboljšo vinsko karto v Italiji, postavljajo jo ob bok legendarni Enoteci Pinchiorri v Firencah. K Da Nandu je najbolje priti kakšne pol ure prej, da bi vinsko karto vsaj približno osvojili, saj naj bi imeli v kleti kakšnih 120 tisoč steklenic. Ob vinu strežejo zelo dobro, tipično furlansko, a niti približno avtorsko hrano. Osem jedi je 56 evrov. Imajo tudi sobe.

Ocena gostilne: Da Nando
Trendi Da Nando: najboljša vinska karta Italije

9. (10.) Grani di Pepe (Flaibano)

Restavracija s sobami v majhnem kraju na poti med Palmanovo in San Danielejem. Dvoposteljne sobe so po 80 evrov, ponudba jedi pa se lovi med modernim in klasičnim. Temeljijo namreč na lokalnem pršutu, mesu in zelenjavi, obenem pa se ne držijo običajnih receptov. Za 50 evrov se boste dobro najedli v spremstvu lokalnih vin, šampanjcev in burgundcev, v okolju, ki spominja na moderno galerijo.

Trendi Grani di Pepe: med galerijo, gostilno in restavracijo

10. (-) Valeria (Opčine)

Še ena slovenska gostilna v Italiji je potrkala na vrata najboljših. Nekdanja ekipa gostilne Bak na mejnem prehodu pri Kozini se je namreč preselila k meji pri Fernetičih in zdaj z vinoteko Vatta tvori tandem, ki ga je treba poskusiti. Pri Valeriji boste jedli za kakšnih 40 evrov na osebo, predvsem kraško ali primorsko obarvane jedi, predvsem pa kuhar poudarja najboljše meso iz oddaljenih dežel. Vinska karta ima največ kraških in slovenskih vin. Gostilne se drži tudi hotel.

Ocena gostilne: Valeria 1904
Trendi Valeria 1904: oblegana zamejska gostilna na cesti v Trst

Preberite še:

Domačija Javornik
Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami
Portorož
Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri
Ljubljana, Plečnik, tržnica
Trendi Najboljše gostilne v Ljubljani
Barje in Alpe
Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane
Maribor
Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju
Gorenjska
Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem
Novo mesto
Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju
Vipavska dolina, Zemono
Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih
hiša franko
Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem
Ne spreglejte