Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 4. 2023,
8.34

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

Slovenija Italija volitve Furlanija-Julijska krajina

Nedelja, 2. 4. 2023, 8.34

1 leto

V FJK se začenjajo deželne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Massimiliano Fedriga | Glede na napovedi najbolje kaže Fedrigi. | Foto STA

Glede na napovedi najbolje kaže Fedrigi.

Foto: STA

V Furlaniji-Julijski krajini so se danes začele dvodnevne deželne volitve, na katerih se za mesto predsednika dežele potegujejo štirje kandidati, za 46 mest v deželnem parlamentu pa kandidirajo predstavniki 13 strank, gibanj in koalicij. Stranka Slovenska skupnost nastopa samostojno, Slovenci pa kandidirajo tudi na listah drugih strank.

Volivci v Furlaniji-Julijski krajini (FJK) bodo lahko svoj glas oddali danes do 23. ure ali v ponedeljek med 7. in 15. uro, ko se bodo zaprla volišča.

Bolgarsko glavno mesto Sofija
Novice Tesen spopad ob Črnem morju

Slovenska skupnost podpira Massima Moretuzzo

Za mesto predsednika FJK poleg sedanjega desnosredinskega predsednika Massimiliana Fedrige kandidirajo še Massimo Moretuzzo iz vrst leve sredine, ki ga podpira tudi Slovenska skupnost, Alessandro Maran iz Tretjega pola in Giorgia Tripoli iz proticepilskega gibanja Skupaj svobodni. Glede na napovedi najbolje kaže Fedrigi.

Deželni svet v Trstu šteje 48 članov, med katerimi sta predsednik dežele ter predsedniški kandidat, ki bo po številu glasov na drugem mestu. Za preostalih 46 mest v deželnem parlamentu se potegujejo kandidati 13 strank, gibanj in koalicij, ki bodo izvoljeni v petih volilnih okrožjih – Trst, Gorica, Videm, Pordenon in Tolmeč.

Za Slovence bodo pomembni tudi preferenčni glasovi

Za slovenske kandidate na deželnih volitvah bodo pomembni glasovi, ki jih bodo dobile njihove stranke, pa tudi preferenčni glasovi. Medtem ko stranki slovenske manjšine Slovenska skupnost (SSk) za vstop v deželni svet zadostuje en odstotek vseh glasov, pri čemer bo izvoljen kandidat z največ preferenčnimi glasovi, bodo za Slovenke in Slovence na preostalih listah ključni preferenčni glasovi.

Novinar Primorskega dnevnika Sandor Tence je za STA nedavno ocenil, da bodo tokratne volitve najbolj tvegane za slovensko manjšino v Italiji doslej. Po njegovem mnenju je namreč možno, da bodo Slovenci v deželnem svetu imeli do tri predstavnike kot tudi, da bodo prvič po letu 1964, odkar potekajo volitve, ostali brez. V trenutnem sklicu sta v deželnem svetu dva Slovenca – Marko Pisani iz SSk in Danilo Slokar iz desne Lige.

Hkrati z deželnimi bodo v 24 občinah v FJK tudi občinske volitve. Od občin, kjer veljajo določila zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, bodo volili v občini Fojda v videmski pokrajini.

Jakov Milatović
Novice Po prvih rezultatih novi predsednik Črne gore politični novinec Milatović
Sanna Marin
Novice Se bo Sanna Marin poslovila z oblasti?
Ne spreglejte