Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 4. 2023,
8.26

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

43

Natisni članek

Jakov Milatović Milo Đukanović volitve Črna gora

Nedelja, 2. 4. 2023, 8.26

1 leto, 1 mesec

Po prvih rezultatih novi predsednik Črne gore politični novinec Milatović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

43

Po prvih neuradnih rezultatih je na včerajšnjem drugem krogu predsedniških volitev v Črni gori zmagal politični novinec Jakov Milatović, ki ga podpira prosrbska vladna koalicija. Prejel je 58,9 odstotka glasov. Politični veteran in sedanji predsednik Milo Đukanović jih je prejel 41,1 odstotka. V Podgorici so slavili že sinoči, najbolj množično tisti, ki so na ulice odšli s srbskimi in tudi ruskimi zastavami in med drugim vzklikali, da je Kosovo Srbija, poroča Radio Slovenija.

Novoizvoljeni črnogorski predsednik Jakov Milatović je po izvolitvi v drugem krogu volitev v nedeljo zvečer sporočil, da bo predsednik vseh državljanov, in napovedal članstvo države v EU v času svojega petletnega mandata. Dosedanji predsednik, politični veteran Milo Đukanović mu je čestital ob zmagi in zaželel, da bo uspešen.

Potem ko so mu neuradni izidi napovedali zmago z 58,9 odstotka glasov, je politični novinec in kandidat Gibanja Evropa zdaj (PES) Milatović pred privrženci poudaril, da je Črna gora na volitvah storila odločen korak naprej k evropski, lepši in bolj pravični državi ter se "odločilno poslovila od zastarelega režima Mila Đukanovića".

Zmago označil za zgodovinsko

Svojo zmago je označil za zgodovinsko, saj so se skupaj z državljani odločilno poslovili od kriminala, korupcije in povezanosti obeh s politiko v Črni gori, poročajo lokalni mediji.

Zagotovil je, da v odnosih Podgorice s sosedami in državami Zahodnega Balkana ne bo več trenj. Dejal je, da si Črna gora želi kar najboljše odnose z vsemi državami Zahodnega Balkana, "enotnosti, harmonije in napredka na evropskem Zahodnem Balkanu".

Odhajajoči predsednik Đukanović, ki je prejel 41,1 odstotka glasov, je že v nedeljo zvečer priznal poraz in Milatoviću, namestniku predsednika PES, čestital ob zmagi. Dodal je, da je predsednik še do 21. maja in da bo do konca mandata poskušal čim bolje opravljati svoje naloge.

Milatoviću je zaželel, da bo uspešen predsednik, saj bo, če bo uspešen, uspešna tudi Črna gora, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Đukanović odhaja po 33 letih

Đukanović, ki z oblasti odhaja po 33 letih, se je zahvalil vsem, ki so z množično udeležbo na volitvah pripomogli k demokratičnemu volilnemu procesu, ki bo vplival na ugled države.

Ozrl se je tudi na predčasne parlamentarne volitve 11. junija. Vodja največje parlamentarne stranke, Demokratske stranke socialistov (DPS), je menil, da je zelo pomembno, da bodo takrat dobili vlado, ki bo državo odgovorno vodila do evropskega cilja, saj zdaj nimajo učinkovite vlade.

Milatovićevi podporniki so v nedeljo zvečer v Podgorici zmago proslavili pred sedežem stranke, tudi z ognjemetom in petardami, pa tudi z velikim zborovanjem pred cerkvijo Srbske pravoslavne cerkve.

Po poročanju portala Al Jazeera Balkans so nekateri med njimi mahali s srbskimi zastavami, le malo pa je bilo videti črnogorskih zastav in simbolov. To gre po poročanju portala v korist obtožbam DPS in bojaznim dela črnogorske javnosti, da je Milatović prikrita prosrbska opcija. Na volitvah je sicer imel podporo prosrbskih vladnih strank, vendar je nagovarjal širše volilno telo s poudarjanjem svojih gospodarskih idej in želja po boljšem življenju.

Milo Đukanović
Novice Je v Črni gori pred vrati politični pretres?
Bolgarsko glavno mesto Sofija
Novice Tesen spopad ob Črnem morju

 

Ne spreglejte