Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
31. 3. 2023,
17.10

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

7

Natisni članek

Momir Bulatović Črna gora Aleksa Bečić Andrija Mandić Jakov Milatović Milo Đukanović

Petek, 31. 3. 2023, 17.10

1 leto

Je v Črni gori pred vrati politični pretres?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

7

Milo Đukanović | 61-letnemu Đukanoviću, ki je na čelu Črne gore od leta 1989, v nedeljo grozi velik poraz. | Foto Guliverimage

61-letnemu Đukanoviću, ki je na čelu Črne gore od leta 1989, v nedeljo grozi velik poraz.

Foto: Guliverimage

To nedeljo bodo najbolj napete volitve v najnovejši črnogorski zgodovini. Milo Đukanović, ki se je zavihtel na čelo Črne gore že davnega leta 1989, ima v drugem krogu predsedniških volitev verjetno najnevarnejšega tekmeca do zdaj. To je črnogorski ekonomist mlajše generacije Jakov Milatović, ki je lani jeseni že presenetljivo zablestel na podgoriških lokalnih volitvah.

Milo Đukanović ni imel še niti 30 let, ko je skupaj z Momirjem Bulatovićem in Svetozarjem Marovićem v t. i. protibirokratski revoluciji kot zaveznik srbskega voditelja Slobodana Miloševića januarja 1989 vrgel z oblasti tedanje črnogorsko republiško in partijsko vodstvo. "Mladi, lepi in pametni." Takšen vzdevek so njihovi podporniki pripeli tem ambicioznim črnogorskim mladeničem. Najbolj je med njimi izstopal Nikšičan Đukanović, zaradi svojih ostrih in odločnih stališč znan tudi kot Britvica.

Đukanović prevzame oblast v Črni gori

Leta 1991, ko je imel šele 29 let, je Đukanović postal črnogorski premier. To so bila leta, ko je bil še zvest zaveznik Miloševića in njegovega projekta Velike Srbije. A leta 1995, ko je bilo jasno, da je Miloševićev velikosrbski projekt na poti navzdol, se je zgodil velik preobrat. Đukanović je postajal vse večji zagovornik črnogorskega oddaljevanja od Srbije, zaradi česar je prišlo do razkola z Bulatovićem.

Njegošov mavzolej na Lovčenu
Novice Spopad na Balkanu

Oktobra 1997 sta se nekdanja zaveznika spopadla na usodnih predsedniških volitvah. Te so odločale o tem, kakšno pot bo ubrala Črna gora – bo ostala tesno ob Srbiji ali bo šla počasi svojo pot. V drugem krogu je Đukanović zelo tesno zmagal: dobil je 50,8 odstotka glasov, Bulatović pa 49,2 odstotka. Po teh volitvah je imel škarje in platno črnogorske politike v rokah le še Đukanović.

Đukanović zmaguje s podporo manjšin

Đukanović je leta 1997 zmagal zlasti po zaslugi tistih Črnogorcev, ki se imajo za poseben narod, ločen od srbskega, ter Muslimanov oziroma Bošnjakov in Albancev. V občinah, kjer živijo večinoma Črnogorci, ki se imajo za del srbskega naroda, je zmagal Bulatović. To zavezništvo nesrbskih pravoslavnih Črnogorcev, Muslimanov oziroma Bošnjakov in Albancev je Đukanoviću prinašalo zmage tudi v prihodnjih letih.

Jakov Milatović volivcem obljublja povprečno plačo v višini tisoč evrov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jakov Milatović volivcem obljublja povprečno plačo v višini tisoč evrov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ne nazadnje je ta volilna koalicija, če jo tako imenujemo, na referendumu leta 2006 nagnila tehtnico na stran zagovornikov neodvisne črnogorske države. Takrat je za samostojno Črno goro glasovalo nekaj več kot 55 odstotkov volivcev (vsaj 55 odstotkov podpore je bil pogoj za razglasitev neodvisnosti).

Očitki o korupciji in avtokraciji

Đukanović je imel nato do leta 2020 skoraj neomajno oblast v Črni gori. V putinovskem slogu se je dobesedno "prestavljal" s položaja predsednika države na položaj premierja in nazaj. Skupaj je bil Đukanović od leta 1991 šestkrat premier in dvakrat predsednik države. Če mu uspe tudi to nedeljo, bo predsednik še tretjič.

Milo Đukanović
Novice Lahko te volitve sprožijo hudo krizo na Balkanu?

Đukanović vodi prozahodno politiko in je Črno goro – na veliko jezo Rusije, ki naj bi ga leta 2016 hotela s svojimi črnogorskimi pomagači zrušiti z oblasti z državnim udarom – leta 2017 popeljal tudi v Nato ter jo približeval EU. Po drugi strani pa so se nanj pogosto lepili očitki, da je avtokrat in kleptokrat ter da je tesno povezan s črnogorsko mafijo. Takšni očitki niso prihajali samo iz vrst opozicije, ampak so se pojavljali tudi v zahodnih medijih.

Porazi Đukanovićeve Demokratične stranke socialistov

Đukanović je Črni gori neomajno vladal s pomočjo Demokratične stranke socialistov (DPS). Do leta 1991 se je stranka imenovala Zveza komunistov Črne gore, ta pa je bila del Zveze komunistov Jugoslavije. DSP je Črni gori vladala do parlamentarnih volitev poleti 2020, ko je na oblast prišla koalicija prosrbskih strank in strank, ki se razglašajo za proevropsko usmerjene.

Prosrbski Andrija Mandić, tretjeuvrščeni v prvem krogu, je pred drugim krogom podprl Milatovića. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prosrbski Andrija Mandić, tretjeuvrščeni v prvem krogu, je pred drugim krogom podprl Milatovića. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ta koalicija pa je imela trhlo večino v črnogorskem parlamentu in velike težave. Črna gora je bila tako od lani spomladi v vladni krizi, ki se je končala tik pred prvim krogom predsedniških volitev, ko je Đukanović razpustil parlament in razpisal predčasne volitve – te bodo 11. junija letos.

Vzpon mladega Milatovića

Črnogorska vladno-parlamentarna kriza se je začela aprila lani, ko je parlament izglasoval nezaupnico vladi, ki jo je od decembra 2020 vodil prosrbsko usmerjeni Zdravko Krivokapić. Ta je v svoj kabinet za gospodarskega ministra povabil tudi mladega črnogorskega ekonomista in bančnika Jakova Milatovića.

Vladimir Putin
Novice Putinova balkanska transverzala

Leta 1986 v Podgorici (takrat se je mesto imenovalo še Titograd) rojeni Milatović je pred vstopom v politiko služboval v različnih bankah, med drugim v črnogorski podružnici NLB, v Deutsche Bank v Frankfurtu ter v Evropski banki za obnovo in razvoj. Po svetu ga je zanesel že študij, saj je študiral v Illinoisu, na Dunaju, v Rimu in Oxfordu.

Uspeh Milatovića v Podgorici

Milatović in takratni črnogorski minister Milojko Spajić sta v Krivokapićevi vladi predstavila tudi liberalni reformni ekonomski program Evropa zdaj (Europa sada v izvirniku). Del programa je bila tudi odprava prispevkov za zdravstvo, na ta račun pa sta občutno zvišala pokojnine in plače. Leta 2022 sta Milatović in Spajić ustanovila tudi stranko Gibanje Evropa zdaj. Lani je Milatović tudi kandidiral na lokalnih volitvah v Podgorici kot županski kandidat Gibanja Evropa zdaj.

Milatović upa tudi na podporo volivcev, ki so v prvem krogu glasovali za Alekso Bečića. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Milatović upa tudi na podporo volivcev, ki so v prvem krogu glasovali za Alekso Bečića. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Te volitve so bile velik uspeh za Milatovića, saj je DPS po 24 letih izgubila oblast v črnogorskem glavnem mestu. A Milatović kljub temu ni postal podgoriški župan, ampak se je rajši odločil za naskok na predsedniški položaj. Državna volilna komisija je namreč pred tem zavrnila predsedniško kandidaturo Spajića, ker ima dvojno državljanstvo, zaradi česar je Milatović vskočil kot nadomestni kandidat.

Prosrbski blok pred drugim krogom enotno podprl Milatovića

V prvem krogu je Milatović dobil nekaj manj kot 29 odstotkov, zaostal je le za Đukanovićem, ki je dobil 35,4 odstotka. Pred drugim krogom sta Milatovića med drugim podprla odločno prosrbski in proruski Andrija Mandić (19,3 odstotka v prvem krogu) ter liberalni Aleksa Bečić (10,9 odstotka), ki je prav tako naklonjen tesnejšim stikom s Srbijo.

Jakov Milatović
Novice V Črni gori v drugi krog predsedniških volitev Đukanović in Milatović

S to popotnico ima Milatović velike možnosti, da v nedeljo premaga Đukanovića. Milatović je dobil tudi podporo voditelja bosenskih Srbov Milorada Dodika in srbskega nacionalista Vojislava Šešlja. Od v Haagu obsojenega četniškega vojvode Šešlja se je Milatović, ki je leta 2006 na referendumu glasoval za samostojno Črno goro, a zagovarja tesne odnose s Srbijo, javno distanciral.

V volilno tekmo se je vpletla tudi Srbska pravoslavna cerkev v Črni gori, ki je Đukanoviću očitala, da vodi kampanjo proti njej. Đukanović namreč Milatoviću očita njegovo povezanost s Srbsko pravoslavno cerkvijo v Črni gori. Prav tako mu očita, da je izpostava srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Boj za glasove izseljencev

Pred drugim krogom je Đukanović med kampanjo posebno pozornost namenil njemu tradicionalno naklonjenim narodnim manjšinam, tudi v diaspori, ki šteje 150 tisoč ljudi, še posebej v zahodni Evropi. Z njihovimi predstavniki se je srečal v nemškem Hannovru. Po poročanju medijev bodo volivci iz diaspore na volišča v Črni gori prišli organizirano z avtobusi in čarterskimi poleti, ki jih bo financiral poslovnež blizu Đukanoviću, poroča portal Balkaninsight. Volilni zakon namreč Črnogorcem v tujini ne omogoča glasovanja na diplomatskih predstavništvih, temveč morajo svoj glas oddati v domovini. Milatović se je na predstavnike diaspore obrnil z odprtim pismom, v katerem jih je "spomnil, da so odšli zaradi politik njegovega tekmeca", piše STA.

Zunanja ministrica Tanja Fajon
Novice Fajonova: Črna gora lahko ob neimenovanju ustavnih sodnikov skrene z evropske poti
Seja vlade. tanja fajon.
Novice Zunanja ministrica v Podgorici pozvala k imenovanju ustavnih sodnikov
Aleksander Zaldostanov
Novice Putinovi Peklenski angeli na Balkanu
Nemiri pred črnogorskim parlamentom v Podgorici
Novice Pred črnogorskim parlamentom izbruhnili nemiri #foto
EHF Euro22, Črna gora
Sportal Srbi ogorčeni, črnogorske rokometašice proslavljale ob "ustaških" pesmih
Protest v Cetinju
Novice Se lahko srhljivi ukrajinski scenarij ponovi še kje v Evropi?
Ne spreglejte