SiolNET. Novice Svet
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Črni gori v drugi krog predsedniških volitev Đukanović in Milatović

0,12

termometer

Jakov Milatović | Jakov Milatović iz gibanja Evropa zdaj (na fotografiji), ki ga je podprlo 29,2 odstotka volivcev, se bo v drugem krogu volitev pomeril s sedanjim predsednikom Milom Đukanovićem. | Foto: Guliverimage
Jakov Milatović iz gibanja Evropa zdaj (na fotografiji), ki ga je podprlo 29,2 odstotka volivcev, se bo v drugem krogu volitev pomeril s sedanjim predsednikom Milom Đukanovićem. Foto: Guliverimage

Na današnjih predsedniških volitvah v Črni gori nihče od sedmerice kandidatov ni dobil potrebne večine glasov, zato bo za izvolitev novega predsednika potreben drugi krog. Ta bo 2. aprila, v njem pa se bosta pomerila zdajšnji predsednik Milo Đukanović in podpredsednik zunajparlamentarnega gibanja Evropa zdaj Jakov Milatović.

Neuradni rezultati po več kot 80 odstotkih preštetih glasovnic kažejo, da je aktualni predsednik Đukanović iz Demokratske stranke socialistov osvojil 35,5 odstotka glasov, poroča črnogorski časnik Vijesti.

Na drugem mestu je Jakov Milatović iz gibanja Evropa zdaj, ki ga je podprlo 29,2 odstotka volivcev. Ker nihče od kandidatov ni dobil več kot 50-odsotne podpore, se bosta omenjena pomerila v drugem krogu volitev 2. aprila.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je bila volilna udeležba 63,1-odstotna.

Volitve pomenijo tudi pomemben preizkus za stranke pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki jih je Đukanović razpisal za 11. junij. | Foto: Reuters Volitve pomenijo tudi pomemben preizkus za stranke pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki jih je Đukanović razpisal za 11. junij. Foto: Reuters

Poleg Đukanovića in Milatovića so na volitvah kandidirali še predsednik vladne Demokratske fronte Andrija Mandić, ki je dobil 19,4 odstotka glasov, vodja in poslanec vladajočih Demokratov Aleksa Bečić (11 odstotkov), predstavnica Socialdemokratske stranke Draginja Vuksanović Stanković (3,2 odstotka), vodja Združene Črne gore Goran Danilović (1,3 odstotka) ter vplivnež Jovan Radulović (0,8 odstotka).

Črna gora, volitve, predsednik | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izid volitev bo med drugim pomemben tudi za usodo Đukanovićeve desetletja vladajoče, od leta 2020 pa opozicijske Demokratske stranke socialistov (DPS), pa tudi za od takrat vladajočo koalicijo. So tudi pomemben preizkus za stranke pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki jih je Đukanović razpisal za 11. junij.

To so namreč prve volitve na ravni države, odkar je DPS po volitvah avgusta 2020 izgubila oblast. S tesno parlamentarno večino so nato vlado oblikovale heterogena koalicije okoli prosrbske stranke Demokratska fronta, Demokrati in državljanskega gibanja Ura.

Mandat črnogorskega predsednika traja pet let, vsi dosedanji predsedniki pa so bili iz Đukanovićeve Demokratske stranske socialistov. Volitve je sicer spremljalo več domačih in tujih opazovalcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin