Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Furlanija-Julijska krajina

Četrtek, 7. 12. 2017, 4.04

6 let, 3 mesece

Da Nando: najboljša vinska karta Italije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Ocena gostilne: Da Nando | Foto Miha First

Foto: Miha First

Da Nando v Morteglianu, bolj gostilna s sobami kot restavracija, je ob stari cesti med Palmanovo in Vidmom v bližini pršutarskega središča San Daniele. Le nekaj minut od meje tako najdete eno najzanimivejših gostiln v Italiji.

Obiskali smo jih po tem, ko jih je italijanski vodnik Gambero Rosso razglasil za gostilno z najboljšo vinsko karto v Italiji. Prestižni naziv si Da Nando deli s še štirimi izvrstnimi restavracijami v Italiji, recimo z Enoteco Pinchiorri, ki pa je v Firencah, kamor naše ocene zaradi oddaljenosti ne potujejo.


Da Nando

Via Divisione Julia 14, 33050 Mortegliano, Italija

Telefon: +39 0432 760187


Gigantski seznam vin, ki jih imajo v kleti | Foto: Miha First Gigantski seznam vin, ki jih imajo v kleti Foto: Miha First

Da Nando naj bi v svoji kleti čuval več kot 120 tisoč steklenic vina, med drugim tudi nekaj slovenske zgodovine, recimo chardonnay Edija Simčiča iz leta 1997, ki smo ga pili in plačali - 22 evrov. Celotno vinsko karto je seveda nemogoče prebrati, saj ima kar 274 strani, samo kazalo ima 11 strani, v njej je rekordno število vinskih etiket iz Furlanije in preostanka Italije, veliko je Francije, nekaj novega sveta in seveda Slovenije.

Cene so dostopne, najcenejši šampanjci so po 35 evrov, najcenejša Gravnerjeva dela po 60 evrov, najdražja po 400. Petrusa dobite za 3.200 evrov, podobne cene imajo najboljši amaroneji, Romanee-Conti La Tache je 2.400 evrov. Slovenska vina medtem ne dosežejo 30 evrov za steklenico.

Chardonnay iz kleti Edija Simčiča iz davnega leta 1997 | Foto: Miha First Chardonnay iz kleti Edija Simčiča iz davnega leta 1997 Foto: Miha First

Nam so najprej ponudili kozarec, potem pa se kar niso ustavili, ko so najprej točili krminski peneči Cormorano, potem pa še Marinigove mehurčke (modri pinot, chardonnay, rebula). Za pozdravček so ponudili kruh in namaz iz šunke, potem pa so v kleti že našli omenjeni Edijev chardonnay, ki je brez težav preživel dolgih dvajset let.

Pri Da Nandu meni osmih jedi in še kak pozdravček zraven ocenijo na 56 evrov, hkrati pa se ne oklepajo pravila, da morajo vsi za mizo jesti enake jedi, obratno, najraje postrežejo vsakemu drugo.

Topla dimljena rikota | Foto: Miha First Topla dimljena rikota Foto: Miha First

Jedi so klasične, pri Da Nandu strežejo furlansko hrano, malce več je mesa kot rib, manj pa modernih ustvarjalnih posegov. Lignji z bučkami, tatarski biftek kraškega goveda ali D' Osvaldov krminski pršut. Pa topla dimljena rikota s hruškovo mustardo ali tatarski biftek irskega goveda s peno foie grasa, sadnim kruhom in bučkami.

Pri Da Nandu, ki ima po Michelinu (samo) dve vilici, se ne ustavljajo. Na eni strani je polenta z montažem, jurčki in desko furlanske salame, na drugi pršut. Preprosto in učinkovito. Preizkušene sestavine in le malo kompliciranja.

Polenti s sirom montaž in jurčki pripada še narezek furlanske salame. | Foto: Miha First Polenti s sirom montaž in jurčki pripada še narezek furlanske salame. Foto: Miha First

Kot topla testeninska predjed so prispeli njoki s tartufi in dimljeno rikoto, na drugi strani raviol z račjim ragujem. Jedi je veliko, pa vendar se tudi pri količini ne držijo nazaj, zato sledi velika porcija rižote z mešanimi gobami.

Rižota z gobami, kot se šika | Foto: Miha First Rižota z gobami, kot se šika Foto: Miha First

Med 120 tisoč steklenicami se je sommelier odločil, da nam bo ob glavni jedi ponudil furlansko vino. Rodaro je za mesne jedi pridelal najboljši pignolo z vrtoglavimi 16 odstotki alkohola. Izjemno vino, ki ob velikih lovskih nožih napoveduje meso, še prej pa sladek sorbet po motivih koktajla americano, jasno s camparijem.

Če so bile v Morteglianu jedi pred glavno obsežne, je treba reči, da so glavne jedi orjaške. V Sloveniji nikjer ne dobite v eni porciji osem jagenjčkovih karejev s pečenim krompirjem. Na drugi strani je bila prepelica na pire krompirju. Oboje ravno prav pečeno in pravzaprav ne pretežko.

Jagnječje zarebrnice - za eno osebo | Foto: Miha First Jagnječje zarebrnice - za eno osebo Foto: Miha First

Veliko težje so bile sladice - Maurizio Zaccomer iz Nimisa je prispeval ramandolo, vanj se namakajo trdi mandljevi piškoti. Sledila sta posebna sadna solata in jabolčni zavitek z vaniljo, za na konec pa še meringe s smetano in šerijem. Ob mnogih žganicah lokalne, francoske in prekomorske scene imajo v rezervi še vedno tudi naš vinjak Pilon 1972. Cena? Nekajkrat nižja kot pri nas.

Povzetek

Velika furlanska gostilna, ki ponuja bogate lokalne menije (tatarski, pršut, polenta, testenine, rižote…). Cene so zmerne, porcije pa velike.

Vinsko karto uvrščajo med najboljše v Italiji. Menda je v kleti več kot 120 tisoč steklenic. Osnova so lokalna in italijanska vina, imajo pa tudi vse preostalo, od Bordeauxa do Vipavske doline.

Ocena

Ocena gostilne: 4,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte