Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 7. 2022,
8.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

11

Natisni članek

Furlanija-Julijska krajina požar drevo

Petek, 22. 7. 2022, 8.00

1 leto, 9 mesecev

Praprotno: požari terjali prvo smrtno žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

11

požar Kras | Na prostovoljko civilne zaščite se je podrlo drevo. Umrla je na kraju nesreče.  | Foto Civilna zaščita Severne Primorske

Na prostovoljko civilne zaščite se je podrlo drevo. Umrla je na kraju nesreče.

Foto: Civilna zaščita Severne Primorske

Požari na italijanski strani so po poročanju Primorskega dnevnika terjali prvo smrtno žrtev. Med preverjanjem požarišča se je namreč na koordinatorko civilne zaščite s Praprotna Eleno Lo Duca prevrnilo drevo in jo zmečkalo. 

Potem ko so ognjene zublje že ukrotili, si je 56-letnica ogledovala požarišče. Med pregledovanjem se je nanjo prevrnilo drevo, ki ga je poškodoval ogenj. Prostovoljka je umrla na kraju nesreče, so sporočili. 

Elena Lo Duca je bila doma iz Vidma in je bila zaposlena kot policistka na čedajski policijski postaji, so še zapisali na spletni strani Primorskega dnevnika.

Na italijanskem Krasu požari pod nadzorom

Večjih požarov na italijanskem Krasu ni več, kar je potrdil tudi župan občine Devin Nabrežina Igor Gabrovec, poroča Primorski dnevnik. Pri goriški civilni zaščiti sporočajo, da je stanje v zvezi s požari pod nadzorom, a da ostajajo pripravljeni, saj lahko zaradi vetra pride do hitrega poslabšanja stanja.

Prostovoljci in gasilci so sicer celo noč izvajali nadzor nad pogorišči na italijanskem Krasu.

V okolici Doberdoba in Jamelj, kjer se je ogenj v sredo nevarno približam hišam, nekatere pa tudi poškodoval, ni več žarišč.

"Najlepša budnica. Ostanimo pa pozorni, vsi," je danes na svojem Facebook profilu zapisal Gabrovec, ki je objavi dodal posnetek zaslona spletne strani FIRMS ameriške vesoljske agencije Nasa, ki prikazuje dejavne požare na svetu. Na sliki je videti, da na italijanski strani meje ni aktivnih požarov.

Odtlej se je stanje sicer nekoliko spremenilo, tako da FIRMS beleži aktivne požare nad Tržičem, po poročanju italijanskega časnika Il Piccolo pa so trenutno aktivni štirje požari v Furlaniji-Julijski krajini.

Poleg Krasa so italijanski gasilci aktivni v bližini meje s Slovenijo tudi v občinah Sovodnje in Praprotno. Prav tako o požarih poročajo iz Rezije.

V tržiški ladjedelnici Fincantieri so po dvodnevni prekinitvi obratovanja zaradi slabe kvalitete zraka, danes nadaljevali z delom, še poroča Il Piccolo. Prav tako promet danes normalno poteka na avtocesti Trst-Benetke.

Prebivalci Jamelj se še ne morejo vrniti v svoje domove, gasilci so zaustavili nadaljnje širjenje ognja 

Položaj na požarišču na italijanskem Krasu je vsaj za zdaj stabilen, so še navedli. Po besedah pristojnega za civilno zaščito Furlanije - Julijske krajine Riccarda Riccardija so gasilci in prostovoljci civilne zaščite zaustavili nadaljnje širjenje ognja. Dejal je še, da gasilci in prostovoljci vse svoje moči usmerjajo v omejevanje požara.

Pri gašenju na italijanski strani meje iz zraka pomagajo trije helikopterji in canadair, drugi canadair pa je zaradi okvare moral v popravilo, a bo kmalu spet na voljo za uporabo. Požar je najbolj ogrozil vas Jamlje, kjer je se v sredo povsem približal hišam, nekatere tudi poškodoval, a so jih gasilci obvarovali pred požigom. Prebivalci se vsaj za zdaj še ne morejo vrniti v Jamlje.

sončno vreme sonce
Novice Konec tedna bo vroč in sončen. Bodo padli vročinski rekordi?
Kras
Novice Požar se ne umirja: Civilna zaščita o tem, kako dolgo bo še gorelo #foto #video
Požar Italija
Novice V Italiji divjajo požari, v Španiji in Franciji se razmere umirjajo #video
Požar Kras
Novice Pred gasilci je pestra noč: še pred mrakom zagorelo v bližini Cerja #foto #video
Ne spreglejte