SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Požar se ne umirja: Civilna zaščita o tem, kako dolgo bo še gorelo #foto #video

10

termometer

ZADNJA INFORMACIJA OB 20.15: Razmere na goriškem Krasu se ne umirjajo. Okrog Kostanjevice na Krasu je vse več dima, predvsem na severu. Pri gasilcih je videti vse več znakov utrujenosti. Najhuje je na gričevju nad spodnjo Vipavsko dolino, v okolici Trstelja. Na drugi strani so Renče z zaselki, iz katerih so morali ljudje oditi ali pa so v pripravljenosti na evakuacijo. Vsako uro se pokaže nekaj novih točk, od koder se temno pokadi, včasih je na začetku videti tudi plamen. Iz agencije za okolje so sporočili, da se je dim razširil proti severovzhodu, oblak dima so popoldne in zvečer opazili na Gorenjskem in osrednji Sloveniji. 

Pri gasilcih, ki prihajajo in odhajajo iz štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu, je videti vse več znakov utrujenosti. Zato so tudi navodila poveljnikov včasih glasnejša. Prostovoljci so pokazali precejšnje olajšanje, ko se je pojavil hrvaški kanader, ki neprestano zajema vodo v morju in jo spušča tam, kjer jo najbolj potrebujejo. Po drugi strani spoznavajo, da bodo morali delo nadaljevati še najmanj kakšen dan.

Težko je karkoli napovedovati, ampak "jasno je, da bo ta boj trajal še kar nekaj dni", je za STA povedal tudi Ervin Čurlič iz civilne zaščite. Kot pravi, bo do obilnejšega dežja ogenj težko popolnoma pogasiti, upa pa, da ga bo gasilcem uspelo omejiti oziroma predvsem zavarovati ljudi in imetje.

Podatkov o tem, koliko gasilcev bo ponoči na delu, na civilni zaščiti še nimajo. "Ampak vsak večer jih je bilo vsaj 500 in verjamem, da jih bo tudi danes toliko," je ocenil Čurlič. Poudaril je, da gasilci prihajajo in odhajajo ter da je delo zaradi vročine in neeksplodiranega streliva iz prve svetovne vojne izjemno stresno.

O pričakovanih vremenskih razmerah je povedal: "Navajeni smo, da se ob enajstih vsak dan veter okrepi. Ne gre za kakšen orkanski veter, kot ga poznamo v Ajdovščini, ampak je ravno dovolj močan, da vsa ta žarišča na različnih krajih razpihne."

Sicer pa "gori tam, kjer je kaj ostalo. Ne nekaterih krajih je pogorelo vse. Videti je, kot da bi prišel na Mars," je še opisal Čurlič.

NOVE INFORMACIJE OB 18:37: Popolna evakuacija velja le še za prebivalce naslednjih krajev in zaselkov v zaledju Renč: Vrtoče, Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek. Za prebivalce samih Renč in ostalih bližnjih krajev ter zaselkov, ki zgoraj niso omenjeni, pa velja stanje pripravljenosti. Pozorno naj spremljajo medije in navodila služb za zaščito in reševanje. Razmere se spreminjajo izredno hitro in previdnost, sploh ko gre za večja naselja, ni odveč.

NOVE INFORMACIJE OB 17.52: S civilne zaščite so sporočili, da je bila odrejena evakuacija vseh naselij v občini Renče Vogrsko. Gre za zaselke: Žigoni, Merljaki, Martinuči, Mohorini, Lukežiči, Ozren, Renški podkraj, Arčoni, Oševljek, Gradišče in Renče. Evakuacijski točki sta v dvorani v Bukovici in športnem centru Šempeter. Ljudje naj mirno zapustijo domačije in vzamejo s seboj le najnujnejše.

NOVE INFORMACIJE OB 16.38: Pred nekaj trenutki je bila odrejena evakuacija še za prebivalce Vrtoč v občini Miren Kostanjevica. Zbirni center zanje je dvorana v Bukovici. Skupno je bilo danes evakuiranih že več kot 500 ljudi. S požari na več lokacijah na Krasu se bori 960 gasilcev. Imajo tudi izdatno pomoč iz zraka, in sicer jim pomaga 11 helikopterjev in letal pilatus. Na pomoč bo kmalu prišlo tudi hrvaško letalo za gašenje canadiar.

NOVE INFORMACIJE OB 15.17: Zaradi širjenja požara na Krasu so pristojni popoldne odredili evakuacijo prebivalcev iz Opatjega Sela, Nove vasi in Hudega Loga. Zbirna točka za vse je Športni center Šempeter, evakuacijska pot za prebivalce omenjenih krajev poteka po cesti Lokvica-Devetaki (na italijanski strani), saj je cesta proti Mirnu zaprta. Kot so ob tem opozorili v regijskem štabu civilne zaščite, so razmere izjemo zahtevne. Veter se je obrnil iz burje v jugo, ki trenutno precej močno piha. Ogenj se bliskovito širi in nujni so skrajni napori, da enote na terenu obvladujejo samo požarišče. Gasilci delajo vse, da požar ne bi prešel na cesto na Trstelj, branijo tudi objekt v bližini Opatjega sela.

Na zahtevo Uprave RS za zaščito in reševanje od četrtka stanje požarov na Krasu spremlja tudi sistem Copernicus. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na upravi, je na spletni strani Copernicus dostopna prva karta z oceno razsežnosti požara na Krasu. Dogajanje je mogoče spremljati na spletni strani sta.si/qxogtN. | Foto: STA , Na zahtevo Uprave RS za zaščito in reševanje od četrtka stanje požarov na Krasu spremlja tudi sistem Copernicus. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na upravi, je na spletni strani Copernicus dostopna prva karta z oceno razsežnosti požara na Krasu. Dogajanje je mogoče spremljati na spletni strani sta.si/qxogtN. Foto: STA ,

Stanje na požariščih na italijanski strani znova nekoliko slabše

Gasilci se v Italiji na več območjih v bližini meje s Slovenijo še vedno borijo z ognjem. Gori v Reziji ter na območju občin Sovodnje in Praprotno, veter je nekoliko razpihal tudi tleča požarišča na italijanskem Krasu v bližini vasi Jamlje in Sabliči. Požari so v četrtek na italijanski strani meje terjali tudi prvo smrtno žrtev.

Gasilci in pripadniki civilne zaščite, ki jim iz zraka pomagata tudi dve letali kanader in en helikopter, se z ognjem še naprej borijo v Reziji, poroča Primorski dnevnik. Gasilci so še vedno na delu tudi v Praprotnu, kjer je v četrtek umrla tamkajšnja koordinatorka civilne zaščite Elena Lo Duca, na katero je med preverjanjem požarišča padlo drevo.

Veter je popoldne nekoliko razpihal tudi tleča požarišča na italijanskem Krasu v bližini vasi Jamlje in Sabliči nad Tržičem, zato se tamkajšnji prebivalci danes še ne smejo vrniti na svoje domove. Sabliči za zdaj ostajajo brez električne energije, ob tem še vedno gori ponekod na hribovitih območjih okrog Kremenjaka in Gorjupe kupe.

Župan Doberdoba Fabio Vizintin se je danes v Gorici sestal z goriškim prefektom Raffaelejem Ricciardijem in z gasilci. V soboto bodo ponovno preverili, če so razmere dovolj stabilne, da se krajani lahko vrnejo v Jamlje in Sabliče. Ogenj sicer ne ogroža naselij.

Zaradi požarov na Krasu se daleč naokoli širijo nevarni prašni delci PM10, njihova koncentracija čez dan pogosto preseže dovoljene vrednosti. V izogib zdravstvenim težavam lokalne oblasti v Trstu ta konec tedna prebivalcem priporočajo nošenje zaščitnih mask tipa FFP2 na prostem in zadrževanje v zaprtih prostorih, še poroča Primorski dnevnik.

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je od danes dopoldne železniška povezava med Trstom in Tržičem ponovno vzpostavljena v obe smeri, promet normalno poteka tudi na avtocesti Trst-Benetke.

V požaru na Krasu po oceni zavoda veliko škode tudi na kmetijskih zemljiščih

Požari, ki pustošijo na Krasu, so povzročili veliko škode tudi na kmetijskih zemljiščih. Iz ogroženih vasi poročajo o pogorelem travinju in oljčnikih, vinograde pa so v glavnem obvarovali. Kmetije, ki se ukvarjajo z živinorejo, zaenkrat niso utrpele izgub živali, je sporočil direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Branimir Radikon.

"Naše službe so v stiku s kmetovalci iz ogroženih območij zaradi požarov na Krasu. Iz vasi Korita, Vojščica, Sela, Lipa in Temnica poročajo o pogorelem travinju in oljčnikih. Tamkajšnje vinograde so v glavnem obvarovali, nekateri so mogoče prismojeni, požgani pa ne. Vinogradniki so vinograde poskusili obvarovati z zalivanjem robov, vse dokler jih ni policija odgnala, ko je postalo prenevarno," je dejal Radikon.

Kmetije, ki se ukvarjajo z živinorejo, zaenkrat niso utrpele izgub živali. Morebitne težave so rešili z začasnimi vhlevitvami in preskrbo s krmo, je dodal.

Čebelarska zveza Slovenije bo pomagala čebelarjem, ki so utrpeli škodo v požaru

Čebelarska zveza Slovenije se zaveda pomena čebel in čebelarstva, zato bo glede na situacijo, ki se dogaja na Krasu, ponudila pomoč prizadetim čebelarjem, ki so utrpeli škodo v požaru, so zapisali na Čebelarski zvezi Slovenije.

Gasilska zveza Slovenije zbira sredstva za gašenje požara na Krasu

Gasilska zveza Slovenije (GZS) zbira denarna sredstva za gašenje in uničeno opremo v požaru na Krasu. Vsi, ki želijo pomagati, lahko pošljejo SMS-sporočilo z besedo GASILEC5 na telefonsko številko 1919 in tako darujejo pet evrov ali pa poljuben znesek nakažejo na transakcijski račun GZS, so sporočili.

Kdor želi pomagati gasilcem, lahko prispevek nakaže na TRR SI56 0400 1004 6481 225. Sklic je SI00 24516, koda namena pa požar Kras julij 2022. Pri mobilnih operaterjih je aktivirana ključna beseda GASILEC5.

Z GSZ so sporočili, da bodo sredstva namenjena zgolj za gašenje in zagotovitev nesorazmerno visokih stroškov uničene opreme pri gašenju požarov na Krasu.
vir: STA
1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Ponoči se je z ognjenimi zublji spopadalo 500 gasilcev

Kot so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko, je ponoči na terenu ostalo 500 gasilcev iz skupaj šestih gasilskih regij, ki bodo nadzorovali razmere, saj so na območju zaznali tri večja žarišča in veliko število manjših požarov.

V četrtek je bilo na terenu več kot tisoč slovenskih gasilcev, na pomoč jim je priskočilo tudi devet hrvaških. Pri gašenju požara je pomagalo tovorno letalo slovenske vojske pilatus, pa tudi helikopterji Slovenske vojske in policije ter helikopterji iz Avstrije, s Slovaške in Hrvaške.

Golob: Prostovoljni gasilci bodo dobili finančno nadomestilo

Premier Robert Golob je v četrtek v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija napovedal, da bo vlada za prostovoljne gasilce, ki so v času takšnih intervencij v resnici na dopustu, uredila finančno nadomestilo. Za jesen je napovedal spremembe zakona o gasilstvu, "s katerim želimo to točko urediti enkrat za zmeraj".

Prav tako namerava vlada z interventnim zakonom nadomestiti škodo, nastalo v požaru, je napovedal in dodal, da to velja predvsem za občino Miren - Kostanjevica, ki je zelo prizadeta. "Njim bomo morali posebej priskočiti na pomoč," je poudaril. Prav tako bo po njegovih besedah država prevzela stroške, ki jih ima omenjena občina z vzdrževanjem požarnega varstva.
Požar Kras Novice Pred gasilci je pestra noč: še pred mrakom zagorelo v bližini Cerja #foto #video

Gorelo je na več lokacijah

"Za vsemi, ki se spopadajo s požarom na goriškem delu Krasa, je težka noč. Kot je povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, ki je bil v tej vlogi že četrto noč zapored, je bilo zares naporno in stresno. Od sinoči je gorelo na več lokacijah, pojavljala so se še nova žarišča. Nujnih je bilo veliko premikov enot, saj je obseg ogroženega območja zares ogromen. Najhuje je bilo na Cerju nad Mirnom in proti Trstelju. Ogromno je tudi dima. Požarišča so pod nadzorom," je prvo jutranje poročanje končal Močnik, sicer tudi poveljnik severno-primorske gasilske regije, poročajo s Civilne zaščite Severne Primorske.

Bobnarjeva napovedala nakup novega helikopterja, tudi za gašenje

Notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je skupaj z v. d. generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom danes obiskala požarišče na Krasu, je v izjavi za medije med drugim napovedala nakup novega helikopterja. Kot je pojasnila, bo namenjen za pomoč pri gašenju, pa tudi za nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah.

Novice "To je največji požar v zgodovini Slovenije. Gre za naravno nesrečo izrednih razsežnosti." #foto #video

Ljudje na Krasu so gasilcem hvaležni

Sicer so ljudje na Krasu in v Mirnu še kako hvaležni gasilcem in vsem službam sistema za zaščito in reševanje, ki sodelujejo pri tej intervenciji. To jim na različne načine tudi sporočajo. Tako je v središču Mirna več velikih napisov "hvala", pa tudi ob cestah, po katerih se z izmen vračajo kolone gasilskih vozil z vse Slovenije. Ljudje stojijo, ploskajo in mahajo, je za Civilno zaščito Severne Primorske poročal Ervin Čurlič.

Požar na Krasu Novice Vodja intervencije: Požar je pod nadzorom, a do končnega je še daleč #foto #video požar Kras Novice Na Krasu spet zagorelo #foto #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin