Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2022,
7.29

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

12

Natisni članek

gasilci Kras požar

Ponedeljek, 18. 7. 2022, 7.29

1 leto, 9 mesecev

Vodja intervencije: Požar je pod nadzorom, a do končnega je še daleč #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

12

Požar na goriškem Krasu danes gasi 425 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij, na pomoč jim je prišlo tudi pet helikopterjev, med njimi dva iz sosednje italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine. Pomoč iz zraka je več kot dobrodošla, saj je na območju požara veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Zaradi tega je gašenje še poseben nevarno, zato gasilcem nudijo pomoč pirotehniki. Tudi preko noči je bilo slišati več detonacij.

Požar je pod nadzorom

Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina je požar pod nadzorom. "Tudi burja se postopoma umirja, vendar je do končnega cilja še daleč."

V pomoč gasilcem je danes prišlo pet helikopterjev, po dva Slovenske vojske in Civilne zaščite sosednje Furlanije-Julijske krajine ter še helikopter slovenske policije. Zaradi umirjanja razmer so helikopterji trenutno v pripravljenosti. Prav tako je po besedah Vendramina lahko na pomoč pokličejo italijansko letalo za gašenje canadair, ki je v pripravljenosti na letališču v Benetkah.

Gori predvsem borov gozd in podrastje, po prvih ocenah je gorelo na 390 in 400 hektarih velikem območju.

Danes si je požarišče ogledala tudi vodja krajevne enote Zavoda za gozdove Slovenije Branka Gasparič. Povedala je, da bo dokončno pogašenemu požaru na tem območju sledil temeljit ogled in popis stanja. "Nato pa bomo izdelali najprej sanacijski načrt in pripravili ukrepe. V njem bomo ugotavljali, ali bo potrebna sadnja novih dreves, katera drevesa bomo sadili in ali bo potrebno urediti tudi kakšno novo prometnico."

Gasparičeva je dodala še, da imajo na tem delu Krasa že iz preteklosti veliko izkušenj z veliki gozdnimi požari, zadnji med njimi je avgusta 2019 divjal na območju Cerja.

Fotogalerija
1 / 14

Gasilci požar ustavili slab kilometer pred prvimi hišami 

Požar, ki je v nedeljo dopoldne zagorel na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, se je ponoči zaradi močne burje ponovno širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem le uspelo zaustaviti dobre pol kilometra pred prvimi hišami. Nevarnost še ni mimo, saj lahko požar zaradi burje ponovno vzplamti, opozarjajo gasilci.

Pred nekaj dnevi je že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.

Novice Požar divja na goriškem Krasu, z ognjenimi zublji se bori 120 gasilcev
Požar kRas
Novice Požar na Krasu se je znova razplamtel #foto #video

 

Ne spreglejte