SiolNET. Novice Slovenija
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Požar divja na goriškem Krasu, z ognjenimi zublji se bori 120 gasilcev

0,42

termometer

Popoldne je zagorelo ob državni cesti Miren-Lokvica, po besedah vodje intervencije Simona Vendramina na obeh straneh. Na zahodni strani ceste proti državni meji z Italijo je požar pod nadzorom, na vzhodni strani pa se hitro širi proti Cerju. Požar okoli 120 gasilcem pomaga gasiti helikopter Slovenske vojske, čakajo še na pomoč italijanskega.

Gori na približno 500 metrih dolžine in sto metrih globine, na dokaj nedostopnem in neprehodnem terenu. Zaradi izjemne suše in vetra se požar hitro širi, gori predvsem podrast, suha trava, zajel je tudi že krošnje dreves.

"Aktivirali smo helikopter Slovenske vojske, vendar najprej nismo dobili odobritve, da bo lahko prišel. Zato smo preko sporazuma aktivirali italijanski helikopter, vendar smo kasneje dobili obvestilo, da lahko pride slovenski, vendar da lahko gasi le še uro in pol," je za STA povedal Vendramin.

Slovenski helikopter je že na terenu in pomaga gasiti požar, čakajo pa še na pomoč italijanskega.

Na terenu je trenutno okoli 120 gasilcev iz poklicne gasilske enote Nova Gorica in prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Nova Gorica, Kanal, Dobrovo, Šempeter, Dornberk, Renče-Vogrsko, Kostanjevica na Krasu, Komen ter pripadniki izobraževalnega centra Ig, ki opravljajo požarno stražo v Sežani. Pomagajo jim tudi italijanski gasilci.

Ker je na tem območju, kjer divja požar, še precej neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne, so se gasilcem pridružili tudi pirotehniki, ki pomagajo usmerjati gasilce pri gašenju požara.

Neurje Novice ARSO opozarja: mogoča krajevna neurja s točo, poplavami in vetrom Požar Novice Požar pri Šibeniku pod nadzorom, na terenu še vedno več kot 300 gasilcev #video Požar V Dalmaciji kot v peklu: "Zagorelo 20 hiš, evakuirajo prebivalce, poškodovanih več gasilcev" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin