SiolNET. Novice Slovenija
4,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Požar na Krasu se je znova razplamtel #foto #video

4,52

termometer

Požar kRas |  | Foto: Civilna zaščita Severne Primorske
Foto: Civilna zaščita Severne Primorske

V požaru, ki se je dopoldne vnel na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, bo tudi čez noč posredovalo več kot 300 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij. Pri gašenju so jim pomagali štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska, ter hrvaško letalo canadair. Požar se je zaradi okrepljene burje spet razplamtel, je poročala TVS.

Proti večeru so požar sicer omejili, vendar pa se je po poročanju Televizije Slovenija (TVS) burja okrepila, zato se je ogenj spet razplamtel, in sicer v smeri vasi Lokvica. Gasilci so zato svoje aktivnosti preusmerili in ostajajo na terenu tudi čez noč, je za TVS povedal vodja intervencije Simon Vendramin. Gašenje iz zraka je do jutra ustavljeno.

"Trudimo se, da se požar sploh ne bo približal vasem," je že popoldne povedal Vendramin.

Na območje intervencije je prišel poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je povedal, da je zaradi obsežnosti požara na terenu želel preveriti dogajanje.

Gorita predvsem borov gozd in podrast, požar naj bi obsegal okrog 350 hektarov.

Na lokacijo požara so bili napoteni tudi člani ekipe za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije.

Aktiviran je državni načrt 

Aktiviran je državni načrt za večje požare v naravnem okolju, zato so primorskim gasilcem na pomoč prišli tudi gasilci iz ljubljanske in gorenjske regije, so sporočili iz regijskega centra Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko. Dolžina požarišča je že okoli štiri kilometre, širina pa en kilometer, je zvečer povedal Vendramin. Tudi zaradi burje se širi približno za en kilometer vsaki dve uri.

Nekaj po 16. uri je nad požarišče prvič priletelo tudi hrvaško letalo canadair, ki naenkrat zajema po šest tisoč litrov vode v morju v Tržaškem zalivu.

Dodatno nevarnost pomenijo neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz obdobja prve svetovne vojne, zato je bila aktivirana tudi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi severnoprimorske regije. Med požarom je bilo mogoče slišati številne eksplozije, pirotehniki so zato nadzorovali gašenje, v veliko pomoč pa je bilo predvsem gašenje iz zraka.

Pred dvema dnevoma je že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren–Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.

 

1 / 3
2 / 3
3 / 3

 

 

Posebnega opozorila za prebivalce za zdaj ni, poroča Radio Slovenija. Ob tem povzema besede župana občine Miren – Kostanjevica Mavricija Humarja, naj se požarišču ne približujejo in naj bodo pozorni na intervencijska vozila, da jim olajšajo prehod. Radio Robin pa na družbenem omrežju Facebook povzema pozive gasilcev, naj se prebivalci ne vozijo po kraških poteh oziroma naj ne ovirajo njihovega dela. Voznike prosijo, da se jim umaknejo in gasilskim vozilom omogočijo prehod.
Lokvica Miren Novice Požar divja na goriškem Krasu, z ognjenimi zublji se bori 120 gasilcev Požar Novice Po Evropi divjajo požari, potekajo množične evakuacije: "To je postapokaliptično" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin