Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2022,
6.47

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,13

55

Natisni članek

Italija Slovenija požar Kras

Sreda, 20. 7. 2022, 6.47

1 leto, 6 mesecev

"To je največji požar v zgodovini Slovenije. Gre za naravno nesrečo izrednih razsežnosti." #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,13

55

NAJNOVEJŠE INFORMACIJE: Razmere na goriškem Krasu, kjer pustoši velik požar, so se zvečer nekoliko umirile, je za STA povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite. Prebivalci dela Mirna, ki so jih popoldne preventivno evakuirali, so se tako lahko vrnili v svoje domove, enako velja za preostale prebivalce drugih vasi. Razmere so sicer še naprej zelo zahtevne, je še opozoril. "Ponoči bo na terenu več kot 800 gasilcev iz vse Slovenije. "Zdaj je jasno, tukaj je vsa Slovenija. Gre za naravno nesrečo izrednih razsežnosti," je v oddaji Odmevi na RTV Slovenija povedal Čurlič. "Zagotovo je to največji požar v zgodovini Slovenije, enako bo tudi s škodo, ki je nepopravljiva," pa je v izjavi povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

"Stanje se je proti večeru umirilo, a požari na vseh treh požariščih še niso povsem pod nadzorom. Do večera sta bila v zraku tudi dva helikopterja Slovenske vojske. Pomagalo je tudi hrvaško letalo za gašenje, ki bo na pomoč priskočilo tudi v četrtek. Prebivalci dela Mirne, ki so bili evakuirani, so se proti večeru lahko vrnili v svoje domove. Prav tako so se domov vrnili prebivalci preostalih štirih kraških vasi. Ponoči bo na terenu več kot 800 gasilcev iz kar osmih gasilskih regiji. Nadzorovali bodo vsa požarišča," so sporočili s civilne zaščite severne Primorske.

 

Ogenj še vedno gori, je pa nekoliko popustil veter, ki je čez dan zelo poslabšal razmere. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je napovedal, da naj bi se veter po vremenski napovedi do 20. ure znova usmeril proti morju, nato pa popolnoma umiril. To bo po njegovih besedah ugoden trenutek, da "napadejo požar z vsemi silami, preden pade mrak, ki prinaša druge nevarnosti".

Že peti dan se gasilci in civilna zaščita na Krasu spopadajo z ognjenimi zublji. Več vasi (Selo na Krasu, Korita, Hudi Log, Brestovica pri Komnu in Klariči) je že evakuiranih, za zdaj pa, po podatkih civilne zaščite, še ni dokazov, da je ogenj zajel stanovanjska poslopja. Ker se požar širi proti Mirnu, so se tudi v tem kraju oglasile sirene za splošno nevarnost in pripravo na evakuacijo ljudi. Opozorilo velja tudi za Šempeter pri Gorici.

Proti večeru so se lahko na domove vrnili prebivalci dela Mirna, ki so jih popoldne preventivno evakuirali. Kasneje je podobno dovoljenje dobila tudi večina evakuiranih prebivalcev Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu in Nove vasi, so sporočili iz regijskega centra civilne zaščite.

Požar Kras | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Odgovorni pozivajo ljudi, da se držijo navodil ob evakuaciji, v Mirnu bo na voljo tudi avtobus. Evakuacijski center za Miren je v telovadnici v Biljah. "Razlogov za paniko ni, ljudje naj bodo strpni in naj na cestah dajo prednost gasilskim vozilom," so sporočili s civilne zaščite. Zaradi manjših opeklin in respiratornih težav, ki so posledica gostega dima, je zdravniško pomoč potrebovalo pet gasilcev.

Robert Golob na Krasu

Gasilce in pripadnike civilne zaščite, ki se borijo z ognjenimi zublji, je včeraj obiskal predsednik Borut Pahor. Danes pa sta jih obiskala evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in predsednik slovenske vlade Robert Golob. 

"Zadeva se umirja, ampak se vsak večer umiri, in zato je zelo pomembno, da se do jutra izkoristi ta številčna pomoč, ki smo jo dobili na teren, da se omeji možnost širjenja za jutri," je pojasnil premier Golob in dodal, da je največja težava izmučenost ekip na terenu. 

Požar je po do zdaj znanih informacijah zajel tisoč hektarjev.

"Kljub tako obsežnemu požaru ni bila izgubljena niti ena hiša. To se mi zdi zelo pomemben podatek, ki pove vse o požrtvovalnosti ljudi, ki so se s tem požarom danes borili," je v izjavi za RTV Slovenija spomnil Golob. 

Evakuirani iz ogroženih kraških vasi nameščeni v Opatjem selu

Prebivalci štirih kraških vasi, ki jih ogroža požar, so se zatekli na prireditveni prostor v Opatjem selu. Kot so za STA pojasnili na Upravi RS za zaščito in reševanje, je trenutno evakuiranih približno 20 ljudi.

Kot je za STA povedala skupina evakuiranih, je vas Sela na Krasu, od koder so se umaknili, zajel gost dim, na kraj pa je padal tudi vroč pepel. "Preprosto se ni dalo dihati," so dejali. Visoke so bile tudi temperature, saj je bil ogenj, ko so morali zapustiti domove, že tik pred prvimi hišami.

Zaprte avtoceste ter več regionalnih in lokalnih cest

Zaradi požarov na tržaškem in goriškem Krasu so ponekod zaprte avtoceste ter več regionalnih in lokalnih cest. Avtocesta Trst–Benetke je zaprta med priključkoma Sistiana, Sesljan in Vileš, v obe smeri. Promet je preusmerjen na vzporedne ceste. Proti Benetkam in obratno je za zdaj možna pot preko mejnega prehoda Vrtojba, po hitri cesti H4. Iz Maribora in Ljubljane pa preko Avstrije in Vidma (Udine).
Mejna prehoda Fernetiči in Škofije proti Italiji sta zaprta za tovornjake s težo nad 7,5 tone, s čimer naj bi pomagali preprečiti dodatne zastoje. Dovoljen je samo promet za dostavo do Sesljana.
Zaprti sta tudi cesti Gorjansko–Klariči in Miren–Opatje selo. Uporaba cest je dovoljena samo za lokalne prebivalce in intervencijska vozila. Zaprte so tudi nekatere lokalne ceste, med drugim Vojščica–Sela na Krasu–Hudi Log in Opatje selo–Nova vas.

Fotogalerija
1 / 17

Foto: Ana Kovač

Prvič v zgodovini je na pomoč gasilcem priskočil vodni top, ki so ga policisti uporabljali tudi na jesenskih protivladnih protestih. 

Težko je napovedati, kaj bo jutri

Gasilskim enotam na terenu z gašenjem iz zraka pomagata policija in Slovenska vojska, vendar pa gašenje iz zraka močno otežuje dim, je ob obisku območja povedal obrambni minister Marjan Šarec. Zagotovil je, da so enote dobro usposobljene in izkušene, dobro je tudi mednarodno sodelovanje.

Kot je še povedal, izčrpane ekipe gasilcev nadomeščajo s svežimi, utrujeni pa bodo prespali v eni od lokalnih vojašnic, da se bodo jutri lahko varno vrnili domov.

Kaj pričakovati v naslednjih dneh, je sicer težko napovedati, je dejal Šarec. Dodatno težavo predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, ki jih požar detonira. Dva dni bo zadeva po njegovih besedah še "dokaj zapletena", nato bo vojska še teden dni s termokamerami pregledovala območje, da najde morebitna tleča žarišča.

Požar Kras | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Izpadlo je hidrantno omrežje

Imajo pa gasilci logistične težave z vodo, saj je hidrantno omrežje izpadlo, zato vodo dovažajo s cisternami in polnijo bazene, iz katerih helikopterji zajemajo vodo, je pojasnil minister. Po Šestanovih besedah za zdaj vode ne zmanjkuje.

Župan občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar je danes zagotovil, da bo občina priskočila na pomoč ljudem na prizadetem območju, upa pa, da bo hiše gasilcem uspelo obvarovati. Pogovarjajo se tudi o možnosti začasnih nastanitev, če bodo te potrebne.

Požar Kras | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Požari bi lahko bili namenoma podtaknjeni"

Gasilska zveza Slovenije je vseskozi v stiku z vodjo intervencije glede požara, ki se je na Krasu z italijanske razširil na slovensko stran, je za STA povedal poveljnik zveze Franci Petek, ki se te dni sicer hkrati ukvarja z organizacijo mednarodne gasilske olimpijade v Celju. Kot je dejal, gre za zelo zahtevno delo gasilcev.

Povedal je, da so že zjutraj na požarno območje na pomoč napotili gasilce iz podravske in pomurske regije, tako da se je z ognjem borilo skoraj 600 ljudi, popoldne pa so na Kras odšli še gasilci treh ljubljanskih enot. "Ob zadnjem pogovoru mi je vodja intervencije povedal, da bodo potrebovali še kar precej ljudi, o čemer se bodo neposredno dogovarjali z regijskimi poveljniki," je dejal Petek.

Menjajo se na 12 ur

Gasilci po njegovem mnenju v hudi vročini opravljajo težaško delo, zato vsake toliko časa potrebujejo počitek, da niso ves čas na prvih linijah požara. Sicer pa se menjajo na 12 ur, ko pride na kraj požara druga skupina gasilcev. Ker je bil aktiviran državni načrt, država zagotavlja tudi stroške za odsotnost prostovoljnih gasilcev iz svojih siceršnjih služb.

Kot je še povedal Petek, so stvari imeli v zadnjih dneh že nekajkrat pod nadzorom, pa so se zaradi burje in verjetnih požigov na različnih koncih, kjer se je ogenj začel pojavljati brez pravih razlogov, začele pojavljati nove.

Za zdaj morebitna pomoč tujih gasilskih enot še ni nujno potrebna, saj jim uspeva zagotavljati enote iz lastnih vrst, pa tudi sicer je v tem času, ko so požari v velikem delu južne Evrope, to težko pričakovati. "Pomagala sta nam dva italijanska helikopterja, vendar imajo tudi sami velike požare po državi," je še dodal Petek.

Požar Kras | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

ITALIJA: V Jamljah prebivalci zapuščajo svoje domove

Primorski dnevnik poroča, da je najhuje v italijanskem kraju Jamlje, kjer je požar zajel hiše. Gori v Gregorčičevi ulici, ogenj pa naj bi zajemal tudi hiše v Grudnovi ulici. Župan Fabio Vizintin je po poročanju Primorskega dnevnika "vse Jameljce, ki še niso zapustili svojih domov", pozval, da takoj zapustijo svoje hiše in se zatečejo na Gradino. "Tukaj je kot v peklu," je dejal.

Domačini so se zaprli v hiše

Požar se je v vas Jamlje razširil ponoči. Poganjal ga je močan veter, ki je večkrat spremenil smer. Okrog 11. ure dopoldne so bili ognjeni zublji po besedah domačinov oddaljeni le kakih 150 metrov od hiš, zdaj pa so jih že zajeli. Že v torek zvečer je bila vsa vas v dimu. Domačini so se zaprli v hiše, na oknih so razprostirali mokre rjuhe, da bi preprečili dimu vstop v stanovanja, poroča Primorski dnevnik.

Ponoči je na pomoč italijanskim kolegom priskočilo 15 slovenskih gasilcev s terena na goriškem Krasu. Že v torek so jim pomagali tudi člani Kraške gasilske zveze.

Vodo zajemajo iz Jadranskega morja

Požar že od jutra gasi osem helikopterjev. Domačini so povedali, da pri gašenju sodelujejo tudi gasilci iz Slovenije, ti so bili do zdaj na delu na odseku med Jamljami in Komarjami, kjer so zjutraj uspešno zaustavili širjenje požara v smeri ceste, ki vodi v Brestovico. V Jamljah so domačini našteli vsaj 20 vozil slovenskih gasilcev.

V pomoč gasilcem sta zjutraj prileteli tudi dve letali canadair. Kot je razvidno s portala FlightRadar24.com, eno od letal kroži med Jadranskim morjem, kjer zajema vodo, in vasjo Sabliči, kjer jo zliva na požarišče. Drugo letalo ni več dejavno.

Obvezno nošenje mask tipa FFP2 na prostem

Najbolj verjetno je, da so ogenj sprožile iskre, ki so nastale zaradi zaviranja vlaka. Močan veter, ki je takrat pihal na Krasu, in suha vegetacija sta hitro podžgala prve plamene, dodaja Ansa.

Lokalne oblasti v Tržiču so ob tem danes prebivalce opozorile, naj se ne gibljejo na prostem, saj je zrak zaradi dima močno onesnažen. "Če lahko, ne zapuščajte hiše. Raje ne hodite ven, ne ukvarjajte se s športnimi dejavnostmi. Okna naj bodo zaprta," je na Facebooku zapisala županja Tržiča Anna Maria Cisint.

Tržiška županja je zaradi hude onesnaženosti zraka danes z uredbo odredila tudi obvezno nošenje maske tipa FFP2 na prostem in prepovedala obratovanje tržnic, zaprta je tudi ladjedelnica Fincantieri. Po poročanju Anse je nočno brezvetrje povzročilo izjemno visoke vrednosti delcev PM10 v zraku.

Fotogalerija
1 / 4

Foto: Ana Kovač

Požar na Krasu | Foto: Matjaž Marušič / gasilska enota Nova Gorica Foto: Matjaž Marušič / gasilska enota Nova Gorica

požar Kras
Novice Na Krasu spet zagorelo #foto #video
Požar na Krasu
Novice Vodja intervencije: Požar je pod nadzorom, a do končnega je še daleč #foto #video

Za jugozahodni del države razglašena zelo velika požarna ogroženost

Uprava RS za zaščito in reševanje je z današnjim dnem razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje - Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter - Vrtojba, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Omenjeno območje je v zadnjih dneh prizadelo že več požarov, ogenj pa se lahko ob izjemni vročini, suhem vremenu in vetru znova razplamti. Na dveh požariščih na goriškem Krasu je tako ponoči ostala požarna straža.

požarna ogroženost | Foto: ARSO Meteo Foto: ARSO Meteo

Drugod po državi je medtem razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju prepovedano požiganje in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove ter izven pozidanih površin izvajati aktivnosti ter uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so tudi ognjemeti.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem ob požaru svetujejo, naj ves čas upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Prav tako svetujejo, naj se izogibajo prizadetih območij in ne zadržujejo v bližini požara. Osebe, ki se nahajajo na območju z dimom, naj si za zmanjšanje izpostavljenosti dihala zaščitijo na primer z obrazno masko ter se čim prej umaknejo. Če je bil posameznik izpostavljen dimu, naj se posvetuje z zdravnikom.

Novice Požar divja na goriškem Krasu, z ognjenimi zublji se bori 120 gasilcev
Požar kRas
Novice Požar na Krasu se je znova razplamtel #foto #video
Ne spreglejte