Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2018,
4.02

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Portorož

Četrtek, 21. 6. 2018, 4.02

5 let, 9 mesecev

Restavracija Salina: morski ježki, zlato in kaviar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64
Ocena gostilne: Salina | Foto Miha First

Foto: Miha First

V Porotorožu so zelo ponosni na restavracijo, ki naj bi pomenila nov korak v ponudbi prestižne in ustvarjalne kulinarike.

V nantančno prenovljenem prostoru nad LifeClassovim Grand Hotelom Portorož že ob vstopu ponudijo penečo Klenartovo radost. Velik predprostor je v belih barvah, v ozadju pa je nekaj bakrenih odtenkov, enaka barvna shema se nadaljuje tudi v jedilnici z razgledom na portoroško plažo.


Restavracija Salina - Grand Hotel Portorož

Obala 33, 6320 Portorož

Telefon: 05 692 90 01


Mize so velike, stoli visoki, pogled na morje simpatičen. Škoda, da nimajo kakšne mize na prostem. Salina poskuša z modernim oblikovanjem in ustvarjalno kuho napasti najboljše v Portorožu, o tem ni dvoma. Glasba je klasična, ambientalna in natakar natančen, ustrežljiv. Škoda, da je bil med našim obiskom lokal tako prazen.

Ocena gostilne: Istrian tapas
Trendi Istrian bistro: prenovljen pogled na istrsko kuhinjo
Trendi Restavracija Sophia: večerja v hotelu petih zvezdic in pol

Ocena gostilne: Salina | Foto: Miha First Foto: Miha First

Ocena gostilne: Salina | Foto: Miha First Foto: Miha First

Ocena gostilne: Salina | Foto: Miha First Foto: Miha First

Prve jedi ob prihodu v veliko jedilnico so čakale pod velikimi steklenimi klobuki. Šlo je za majhne samosvoje izume, ki so napovedovali nekaj velikega: račje prsi z vloženim zelenim orehom, kaponata s sirom in ingverjem ter mocarela z inčunom. Ob Klenartovi penini so nam privoščili še bakreno obarvano maslo z morskimi algami in topel domač kruh, majhne žemljice in bombice.

Pozdrav iz kuhinje: mocarela z inčunom, kaponata s sirom in račje prsi z zelenim orehom | Foto: Miha First Pozdrav iz kuhinje: mocarela z inčunom, kaponata s sirom in račje prsi z zelenim orehom Foto: Miha First

V Salini, v središču Portoroža, ponujajo dva menija, oljnega s približno desetimi jedmi, in nekaj krajšega solnega. Pri prvem (90 evrov) jedi pospremijo z različnimi Lisjakovimi oljčnimi olji, v drugem so spremljava - kot že ime pove - različne soli.

A dejstvo je, da mojstrstvo kuharja jedec najlažje vidi pri oljnem meniju, ki smo ga začeli z bruleejem morskega ježka v lastni lupini z nasekljano kapesanto, jesetrovim kaviarjem in zlatim lističem. Zraven so prinesli stekleničko Lisjakovega olja z limono, ki ga mora gost naliti v majhne temno modre kozarčke, s kakršnimi sicer poznavalci degustirajo in ocenjujejo oljčna olja.

Brulee morskega ježka z nasekljano kapesanto in kaviarjem  | Foto: Miha First Brulee morskega ježka z nasekljano kapesanto in kaviarjem Foto: Miha First

Za vinski začetek so nam priporočili malvazijo capris, čeprav se zdi, da bi pri tako prestižni hrani skoraj morali tudi pri vinih najti kompromis cene in kakovosti. Izkazalo se je namreč, da bi se bolj prileglo kaj bolj konkretnega, tudi ob naslednji jedi, marinirani skuši z algami in espumi oljčnega olja z dolgozrnatim poprom, ki so jo podprli z oljčnim oljem pomarančnih not. Omizje se je ob pomanjkanju zrelejših belih vin odločilo za merlot 2006 iz koprske zbirke Istrski rubini, ki se je izkazal za veliko delovno zmago, pa čeprav je morski scenosled pregovorno bližje belemu vinu.

Ocena gostilne: Salina | Foto: Miha First Foto: Miha First

Kombinacija bučnega in oljčnega olja, ki sta ga ustvarila oljarja Kocbek in Lisjak | Foto: Miha First Kombinacija bučnega in oljčnega olja, ki sta ga ustvarila oljarja Kocbek in Lisjak Foto: Miha First

Trendi Gorazd Kocbek: štajerski ambasador bučnega olja

Sledilo je mešano bučno in oljčno olje tandema Kocbek - Lisjak s pompoznim imenom Two Oils One Love, ki so ga v kuhinji združili s konfitiranim rumenjakom na pireju gomoljne zelene ter zeliščno solato s hrustljavim pršutom in jagodami.

Spredaj konfitiran rumenjak na ogmoljni zeleni, v ozadju zelišča solata s hrustljavim pršutom in jagodami | Foto: Miha First Spredaj konfitiran rumenjak na ogmoljni zeleni, v ozadju zelišča solata s hrustljavim pršutom in jagodami Foto: Miha First

Simpatični jedi je sledilo večkrat nagrajeno olje Gold, ki je imelo nalogo spremljati raviole z jastogom. Te sta spremljali cvetača v dveh oblikah in redukcija belega portovca s črnim poprom.

Prva glavna jed je bila morska žaba s tartufi, pospremljena z vongolami, cvetačo in veliko packo rdeče pese. Lisjakova oljčna zvrst je po žabi spremljala tudi najbolj obilno, morda pa tudi najboljšo jed večera - drugo glavno jed, prepelico na grahovem musu, ki so jo pospremili še s šalotkinim "biskvitom" ter kroglicama korenja in krompirja, čez vse pa se je iz kozarčka razlila še redukcija rdečega portovca.

Morska žaba s tartufi in vongolami | Foto: Miha First Morska žaba s tartufi in vongolami Foto: Miha First

Prepelica na grahovem musu | Foto: Miha First Prepelica na grahovem musu Foto: Miha First

V Salini imajo dobre zamisli in jih na krožnikih tudi znajo uresničiti, v naši deželi je na tem področju malo boljših in eden od dokazov je bil tudi čokoladni mus z jagodno sredico in vodko Slovenija. Oblečejo ga v zlato, nanj položijo kreker manga in madarine, čez pa dodajo kokosov sladoled.

V zlato oblečen čokoladni mus, polnjen z jagodami in vodko Slovenia ter zvrhan s kokosovim sladoledom. | Foto: Miha First V zlato oblečen čokoladni mus, polnjen z jagodami in vodko Slovenia ter zvrhan s kokosovim sladoledom. Foto: Miha First

Mera je polna na koncu, ko v posebni škatli postrežejo še makrone s karamelo in solnim cvetom, majhne princes krofe in čokoladne tartufe. Ob obeh hodih sladic ni bilo oljne spremljave, pa tudi sladkega vina niso ponudili, mi pa smo na koncu seveda preverili še žganice. Največ imajo tujih prestižnejših pijač, rume in konjake, manj domačih, ki se jih tisti, ki v našem obmorskem letovišču prespijo, gotovo ne bi branili. Kakorkoli, zaključili z gvatemalskim biserom, rumom Zacapa, in koščki črne čokolade.

Sladki grižljaji za slovo: makroni s slano karamelo, princes krofi in čokoladni tartufi | Foto: Miha First Sladki grižljaji za slovo: makroni s slano karamelo, princes krofi in čokoladni tartufi Foto: Miha First

Povzetek

Ena od najprestižnejših restavracij v Sloveniji ponuja natančno izdelane ustvarjalne jedi, izdelane iz razkošnih sestavin (kaviar, jastog, zlato ...). Recepti so simpatični in duhoviti, zato jedec, ki za ducat jedi plača 90 evrov, ne more biti razočaran.

Vinska karta je solidna, predvsem v rubrikah rdečih vin in šampanjcev. Pri belih vinih pa med vsemi malvazijami in nekaj drugimi primorskimi vini potrebujejo še nekaj belih zvrsti srednjega cenovnega razreda.

Ocena

Ocena gostilne: 4,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte