Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 7. 2021,
0.05

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

4

Natisni članek

Luis Enrique Roberto Mancini Španija Italija Euro 2020

Sreda, 7. 7. 2021, 0.05

2 leti, 9 mesecev

EURO 2020, 20. DAN (POLFINALE)

Italija po drami in enajstmetrovkah v finalu Eura!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

4

Italija : Španija, polfinale Euro 2020 | Italija je po devetih letih znova v finalu Eura. | Foto Reuters

Italija je po devetih letih znova v finalu Eura.

Foto: Reuters

Italija je prva finalistka letošnjega evropskega prvenstva v nogometu. V prvem polfinalu je na Wembleyju potem ko se je redni del končal z 1:1, v podaljšku pa nismo videli zadetkov, po enajstmetrovkah izločila Španijo (4:2). V drugem polfinalu se bosta v sredo pomerili še Anglija in Danska, veliki finale letošnjega Eura pa bo London gostil v nedeljo.

 

Italija : Španija, polfinale Euro 2020
Sportal Čustveno in nepozabno, kot to znajo le Italijani!
Chiellini Alba
Sportal Nenavaden šov italijanskega kapetana, ki ga je spremljal ves svet #video

Italija je prva finalistka evropskega prvenstva. Italijani so se po zmagoslavju nad Španci četrtič prebili v veliki finale, v nedeljo bodo na slovitem stadionu v severozahodnem delu Londona naskakovali svojo drugo končno zmago na evropskih prvenstvih nad zmagovalcem angleško-danskega obračuna. Na domačem sklepnem turnirju 1968 so se povzpeli na evropski vrh, v Belgiji in na Nizozemskem 2000 so v finalu morali priznati premoč Francozom, dvanajst let kasneje pa so bili na Poljskem in v Ukrajini na najpomembnejši tekmi od njih boljši tudi Španci.

Federico Chiesa je Italijo popeljal v vodstvo. | Foto: Reuters Federico Chiesa je Italijo popeljal v vodstvo. Foto: Reuters

V polfinalno tekmo, ki jo je na Wembleyju spremljalo okoli 60 tisoč ljudi, so sicer odločneje krenili Španci in v prvih 20 minutah povsem razorožili Italijane, ki so bili povsem nemočni. Kljub temu si španska vrsta ni uspela priigrati kakšne vidnejše priložnosti, je pa že v sodnikovem podaljšku prvega polčasa zapretila Italiji, do strela v kazenskem prostoru je prišel Emerson in stresel vratnico.

Šok za Špance

V drugem polčasu pa je sledil šok za Špance. Po uri igre so Italijani po odlično izvedenem protinapadu povedli z 1:0. Najprej je zapretil Ciro Immobile, a je bila španska obramba še na mestu. Do odbite žoge je prišel Federico Chiesa, ki je z mojstrskim preigravanjem in strelom med dvema branilcema matiral obrambo Španije. A veselje italijanske vrste ni trajalo dolgo, Španci so v 80. minuti izenačili na 1:1. Izjemno sta kombinirala Dani Olmo in Alvaro Morata, ki je v igro vstopil v 62. minuti in zatem dosegel svoj tretji gol na tem prvenstvu.

Alvaro Morata je v 80. minuti izenačil. | Foto: Reuters Alvaro Morata je v 80. minuti izenačil. Foto: Reuters

Redni del se je tako končal z remijem 1:1. Španci so še na svoji tretji zaporedni tekmi na prvenstvu odigrali podaljšek. V osmini finala so po podaljšku izločili Hrvaško, v četrtfinalu pa po izvajanju enajstmetrovk izločili Švico. Italija je podaljšek odigrala v osmini finala, ko je po dodatne pol ure igre izločila Avstrijo. Tokrat v podaljšku nismo videli zadetkov, zato je o finalistu odločilo izvajanje enajstmetrovk.

Fotogalerija dogajanja v Londonu:

Fotogalerija
1 / 31

Pri tem so bili bolj zbrani italijanski nogometaši. Za Italijo so zadeli Andrea Belotti, Leonardo Bonucci, Federico Bernardeschi in Jorginho, zgrešil pa je Manuel Locatelli. Pri Špancih sta bila po strelih z bele točke natančna Gerard Moreno in Thiago Alcantara, zgrešila pa sta Dani Olmo in Alvaro Morata, ki je zdaj s šestimi zadetki najboljši strelec Španije na evropskih prvenstvih.

"Ne morem opisati svojih občutkov. Bila je težka tekma, Španija je bila odlična, a na koncu nam je uspelo. Ko smo zgrešili prvo enajstmetrovko, smo kljub temu verjeli, da lahko tekmo dobimo. Na koncu smo tudi jo. V nedeljo nas čaka finale, ki se ga že res veselim," je takoj po koncu tekme dejal strelec prvega zadetka Chiesa, ki je dobil tudi priznanje za najboljšega igralca tekme.

Poročilo s tekme:

Španija : Italija
Sportal Italijani po devetih letih znova v velikem finalu

Najboljši strelci Eura 2020:

5 – Cristiano Ronaldo (Portugalska), Patrik Schick (Češka),
4 – Karim Benzema (Francija), Emil Forsberg (Švedska), Romelu Lukaku (Belgija),
3 – Kasper Dolberg (Danska), Harry Kane (Anglija), Robert Lewandowski (Poljska), Alvaro Morata (Španija), Haris Seferović (Švica), Xherdan Shaqiri (Švica), Raheem Sterling (Anglija), Georginio Wijnaldum (Nizozemska)

 

Euro 2020, 20. dan (polfinale):

Polfinale:
Torek, 6. julij, London:

Italija : Španija 2:1** (1:1; 0:0)
Chiesa 60.; Morata 80.

**po enajstmetrovkah.

Sreda, 7. julij, London:
21.00 Anglija – Danska 

Finale:
Nedelja, 11. julij, London:

21.00 Italija/Španija – Anglija/Danska 

Preberite še:

Belgija Italija
Sportal Atraktiven petek, po katerem se smeji Italijanom in Špancem
Španija Švica
Sportal Španci po veliki drami izločili Švico
Ne spreglejte