Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2022,
18.30

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

6

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Četrtek, 8. 9. 2022, 18.30

1 leto, 7 mesecev

Večji padci Primoža Rogliča

Primoževi padci: začelo se je v Planici, skrbi pa nas, kako se bo končalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

6

Primož Roglič, Vuelta22 | Primoža Rogliča prevečkrat vidimo v takšnem stanju. | Foto Guliverimage

Primoža Rogliča prevečkrat vidimo v takšnem stanju.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je neustrašen. To je dokazoval že v svoji prvi športni karieri kot smučarski skakalec. Leta 2007 se mu je na Letalnici bratov Gorišek zgodil padec iz nočnih mor. Padec, ki je najbrž pripomogel k temu, da je Zasavec leta 2012 že presedlal s smuči na kolo. Na tem se je neverjetno hitro prebil v svetovni vrh, a je tudi tu neustrašen. Morda celo preveč za svoje dobro, v zadnjih letih so mu številni padci dodobra premešali načrte. Nazadnje na letošnji Vuelti, ki jo je končal po 16. etapi. Zaradi padca, seveda.

"Nisem imel dovolj strahu, letalnice nisem dovolj spoštoval," se je pred časom Primož Roglič spominjal tistega usodnega 22. marca leta 2007, ko je grdo padel na Letalnici bratov Gorišek v Planici. Od tistega dne ni bil več isti skakalec, rezultatska krivulja se je obrnila navzdol, motiva in volje je začelo primanjkovati in začel se je spogledovati z upokojitvijo. A tekmovalnost in pripravljenost trdo delati sta ostali, leta 2012 pa je tako prestopil med kolesarje. Hitro je začel nizati uspehe, dobil mesto v novomeški ekipi Adria Mobil, pa nato leta 2016 prestopil v nizozemski LottoNL – Jumbo, danes Jumbo-Visma. Neustrašnost je prinesel s seboj in ta ga zadnje čase spravlja v težave.

Tudi letošnjo Dirko po Španiji je zaradi padca v 16. etapi končal predčasno in tako ostal brez možnosti, da dirko osvoji še četrtič zapored in podre rekord španskega asa Roberta Herasa. Zbrali smo nekaj Rogličevih najhujših padcev v športni karieri.

Mitja Bračič
Sportal Strokovnjak, ki je zdravil Primoža Rogliča: Na Dirki po Franciji se je žrtvoval za ekipo

Planica  2007

Leta 2007 je 18-letni smučarski skakalec Primož Roglič dobil priložnost, da se preizkusi tudi na letalnici. V smučarskih skokih velja nenapisano pravilo, da na teh pošastnih napravah tekmovalci skačejo šele z 18 leti, tako je prišel na vrsto tudi mladi Kisovčan.

A je plačal davek neizkušenosti, 22. marca se je pognal po zaletišču Letalnice bratov Gorišek, že takoj po odskoku z mize pa je bilo mogoče videti, da se Rogličev polet ne bo končal dobro. Primož je nekoliko preveč tvegal, šel v ekstremen položaj in začel izgubljati nadzor nad smučmi. Nato je vsem zastal dih. Z višine je močno padel na hrbtišče velikanke, se drsal in obležal v izteku. Deset minut je bil nezavesten. Odpeljali so ga s sanmi, zdravniško osebje pa je ugotovilo zlom nosu in pretres možganov.

Dolgo je okreval, se naposled vrnil na tekmovanja, a nikoli več ni bil isti skakalec. Ta padec je bil nekakšen začetek njegovega prestopa v kolesarstvo. Ta se je zgodil leta 2012.

Primož Roglič
Sportal Padec v Planici, ki mu je spremenil tok dogodkov

San Sebastian  2018

Primož Roglič je že kot uveljavljen član nizozemske ekipe LottoNL - Jumbo nastopal na španski dirki Clasica San Sebastian. Bil je eden od favoritov, a je bil približno 20 kilometrov pred ciljem 228-kilometrske preizkušnje udeležen v skupinskem padcu. Dirke ni končal, jo je pa tedaj odnesel še srečno, brez hujših poškodb, take sreče pa nista imela Mikel Landa (Movistar) in Egan Bernal (Sky), ki sta končala v bolnišnici.

"Roglič v padcu ni utrpel hujših poškodb, le močno razočaran je, saj je veljal za enega od favoritov," so sporočili iz Rogličevega moštva LottoNL-Jumbo.

Sportal Roglič padel, a jo odnesel srečno, Landa in Bernal končala v bolnišnici #video

Dirka po Italiji – 2019

Na svojem drugem Giru leta 2019 je Roglič veljal za enega od favoritov za zmago. In kazalo mu je odlično, že v prvi etapi, posamičnem kronometru v Bologni, je zmagal in oblekel rožnato majico vodilnega ter jo nosil do usodne šeste etape. Kmalu po startu te je padel, a jo na srečo odnesel le z nekaj praskami in brez hujše poškodbe. S pomočjo moštvenih kolegov je kmalu ujel glavnino, a je rožnato majico predal enemu od ubežnikov, ki so tedaj v cilj prišli več kot sedem minut pred glavnino.

Primož Roglič
Sportal Roglič po padcu brez hujših posledic, a je izgubil rožnato majico #video

"Tik pred menoj so padli in se jim nisem mogel izogniti. Tudi to je del kolesarstva, k sreči sem dobil samo nekaj odrgnin. Ni prehudo," je takrat o padcu povedal Roglič, ki se je nato v skupnem seštevku z 12. mesta prebil na drugo po zmagi na drugem kronometru, pa ga nato držal do 15. etape, ko mu jo je spet zagodla smola.

V tej etapi je imel obilico težav, konec 232-kilometrske preizkušnje odpeljal na kolesu moštvenega kolega, nato še zletel s ceste na končnem spustu in tekmecem prepustil nekaj dragocenih sekund.

Na spustu z vzpona Colma di Sormano je bil v Roglič v skupini favoritov in z vodilnim na dirki Richardom Carapazom, ko je imel tehnično okvaro in je hitro potreboval novo kolo. Ravno v tistem trenutku klubskega avtomobila LottaNL – Jumba ni bilo v bližini, saj so se direktor moštva in mehaniki ustavili in opravljali malo potrebo.

Da so jih Rogličeve težave presenetile, je priznal tudi športni direktor moštva Jumbo-Visma Addy Engels: "Dali smo mu nekaj bidonov, nato pa smo skočili na hitro pavzo za stranišče. Ko smo se usedli nazaj v avto, smo po radijski zvezi slišali, da Primož potrebuje novo kolo. Kar zadeva smolo in slab trenutek, se to ne bi moglo zgoditi ob bolj neprimernem trenutku."   

"Imel sem odlomljen sprednji menjalnik in se moral res povsem ustaviti. A ni bilo avtomobila, da bi zamenjali kolo. Tako sem moral počakati skupino z Antwanom Tolhoekom, s katerim sem zamenjal kolo," je povedal Roglič, ki je po okvari dirko nadaljeval na izposojenem kolesu. V cilj je prišel na 15. mestu, v skupnem seštevku zdrsnil na tretje in na tem tudi končal rožnato pentljo.

Sportal Ko je Roglič potreboval novo kolo, so direktor in mehaniki opravljali malo potrebo

Dirka po Španiji  2019

Po razočaranju na Giru se je močno motiviran leta 2019 podal na Vuelto. To dirko je naposled tudi dobil in postal prvi Slovenec z zmago na Grand Touru, a tudi na španski pentlji ni šlo vse gladko.

Za dramo je poskrbela že prva etapa, 13,4-kilometrski ekipni kronometer v Torreveiji. Na tem je bil z ekipnimi kolegi odlično na poti, nato pa se je v enem od nepreglednih ovinkov zgodil pravi kaos. Na sicer povsem suho cesto je namreč pritekla voda – domnevno iz predrtega plastičnega bazena na enem od vrtov hiše neposredno nad traso etape – in kolesarji so padali kot za stavo.

Roglič in kolegi so popadali kot domine in +izgubili kar 40 sekund. Na istem ovinku se je znašel na tleh tudi Tadej Pogačar s sotekmovalci iz UAE Emirates.

Kolesarji Jumbo-Visme so bili sicer osrednji favoriti ekipnega kronometra, a so imeli že prvi dan Vuelte veliko smole. Zaradi mehaničnih težav so hitro izgubili Seppa Kussa. Na prvem merjenju časa so zaostajali sedem sekund. Nato se je zgodil padec, ki je bil posledica mokrega cestišča. Z izjemo Tonyja Martina, Georgea Benneta in Roberta Gesinka so se vsi znašli na tleh.

Tudi Roglič je bil med nesrečniki. Če sklepamo po fotografijah, je dobil udarec v levi bok. "Voda je bila nenadoma na cesti. Ne vemo, od kod je prišla. Ne vem, kaj se je zgodilo. Prej je ni bilo," je na cilju razlagal George Bennett.

K sreči pri kolesarjih Jumbo-Visme ni nobenih resnejših poškodb, tudi Roglič je nato z 99. mesta v skupnem seštevku naglo napredoval po razpredelnici, rdečo majico prevzel po zmagi na posamičnem kronometru v 10. etapi in je nato do konca Vuelte ni več izpustil iz rok.

Primož Roglič
Sportal Kaos na Vuelti: Roglič in Pogačar padla na kronometru #video

Dirka po Dofineji – 2020

Na kriteriju po francoski pokrajini Dofineja leta 2019 se je zgodilo novo poglavje Rogličevega padanja. V 154 kilometrov dolgi četrti etapi je padel in sprva je kazalo, da jo je odnesel le z nekaj odrgninami. Precej bolje kot njegov moštveni kolega Steven Kruijswijk, ki si je pri padcu izpahnil ramo in odstopil.

Roglič se je pobral ter se s strganim dresom in odrgninami priključil glavnini. V cilj je prišel kot deseti, z dobrimi tremi minutami zaostanka za nemškim zmagovalcem Lennardom Kämno, zadržal pa je tudi vodstvo v skupnem seštevku. 

"Padec Primoža je bil grd. Spust je bil nevaren, poln peska, to ne spada v kolesarstvo. Ni se počutil dobro, a je vseeno nadaljeval. Konec koncev kljub padcu ni veliko izgubil, kar je dobro. Upam, da posledice ne bodo prehude in bo lahko jutri dokončal delo. Ne bo lahko, a zaupamo vanj. Njegovo počutje pa je v tem trenutku vendarle na prvem mestu," je o padcu svojega prvega aduta za spletno stran ekipe Jumbo-Visma dejal direktor Grischa Niermann.

Primož Roglič
Sportal Roglič kljub padcu zlahka zadržal rumeno majico, mladi Nemec do etapne zmage

A dan pozneje so se pokazale vse razsežnosti padca. Roglič se je odpovedal zadnji etapi. "Narava poškodb bo narekovala načrte za prihajajoče dirke. Hitro okrevanje," je ob novici zapisala ekipa Kisovčana, ki je tako ostal brez zmage na prestižni dirki.

Primož Roglič
Sportal Padec pustil posledice: Primož Roglič predčasno končal kriterij Dauphine

ParizNica  2021

Roglič je po seriji nesrečnih okoliščin v zadnji, osmi etapi Dirke Pariz–Nica, ostal tudi brez skupne zmage. Na dirki leta 2021 je rumeno majico vodilnega prevzel v tretji etapi in jo nato nosil tudi v usodni osmi. A na tej mu je šlo vse narobe, od padcev, izpahnjene rame do težav s kolesom ...

Roglič je imel pred zadnjo etapo še 52 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem Maxom Schachmannom (BORA-Hansgrohe), a je Zasavec najprej padel na 25. kilometru, drugič pa približno 25 kilometrov pred ciljem. Obe nesreči sta se zgodili pri spustu. Najprej je padel na levo stran, pri tem si je raztrgal dres in močno odrgnil kožo na levem boku, drugič pa se je zgodba ponovila še na desni strani, za nameček pa ga je upočasnila še okvara kolesa.

Zadnjih 15 kilometrov je tako vozil bolj ali manj sam, brez pomoči ekipnih tovarišev, ki so pregoreli, ko so Slovencu po prvem padcu pomagali nazaj do glavnine.

Kot je Roglič razkril v intervjuju po dirki, si je pri prvem padcu celo izpahnil (levo) ramo. "Kaj naj rečem? To ni bila etapa, ki smo si je želeli. Naredil sem nekaj napak," je dejal tedaj 31-letni Kisovčan, "Vse sem dal od sebe, vendar na žalost nisem mogel ujeti skupine. Škoda, ampak treba je iti dalje." In je šel.

Primož Roglič
Sportal Roglič dirkal z izpahnjeno ramo

Dirka po Franciji  2021

Na 108. Touru smo s slastjo pričakovali veliki spopad slovenskih šampionov Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, branilca zmage. Sloviti Tour v Brestu, že prva etapa pa je postregla s pravo dramo. Etapa se je po pričakovanjih razživela šele ob koncu, ko je glavnina ujela ubežnike, a sta se nato zgodila dva množična padca.

Prvi je bil spektakularen in zdaj že zloglasen, zakrivila pa ga je neprevidna gledalka ob progi, ki je s kartonastim transparentom s kolesa sklatila Rogličevega moštvenega tovariša Tonyja Martina, čezenj so nato pri veliki hitrosti popadali tudi preostali člani Jumbo-Visme. V spektakularnem padcu se slovenski kolesarji niso huje poškodovali, k sreči tudi ne v drugem, za katerega so kakšnih sedem kilometrov pred ciljem z nervoznimi manevri poskrbeli kar kolesarji sami.

TDF 2021
Sportal Alaphilippe zmagovalec dramatične etape, Roglič tretji!

A če so uvodnemu spektakularnemu padcu Slovenci še ušli brez hujših posledic, se je Roglič huje poškodoval v tretji etapi 108. Toura. Deset kilometrov pred ciljem, ko je glavnina močno navila tempo v lovu za četverico ubežnikov, je Zasavec padel. Šokiran in potolčen po levi strani telesa se je le skobacal na kolo enega od ekipnih tovarišev in se naposled prebil do cilja, a izgubil dragocen čas. Roglič je padel na 20. mesto v skupnem seštevku, po etapi je odšel na pregled v bolnišnico. "Ni videti dobro," je dejal direktor Jumbo-Visme Franc Maassen. 

Primož Roglič
Sportal Še ena divja etapa s številnimi padci, na tleh tudi Roglič in Thomas

Zvečer so iz ekipe vendarle prišle bolj spodbudne novice. Roglič je sicer potolčen, a si ni nič zlomil, zato je dirko lahko nadaljeval. Trpel je še do sedme etape, medtem po družbenih omrežjih objavljal fotografije svojih ran in se šalil, da je zaradi prevez in obližev videti kot mumija, novinarjem iz vsega sveta pa veselo razlagal, da ga boli zadnjica. No, zaradi številnih odrgnin je le stežka poganjal pedala in zlomil se je na zadnjem kategoriziranem klancu sedme etape ter zaostal devet minut za junakom najdaljše trase na takratni Dirki po Franciji Matejem Mohoričem. Posledice padca v tretji etapi so se izkazale za prehude, da bi lahko računal na vidnejše uvrstitve, zaradi prevelikih bolečin nato ni startal v osmi etapi in končal dirke. "Skupaj smo se odločili. Nima smisla nadaljevati v takšni smeri. Čas je, da se pozdravim in osredotočim na nove cilje. Zelo sem razočaran, da moram zapustiti Tour," je ob predčasnem koncu povedal Roglič.

Primož Roglič
Sportal Roglič končal s Tourom: Nima smisla nadaljevati v takšni smeri

Dirka po Franciji – 2022

Uvodne preizkušnje letošnjega Toura na Danskem je Roglič preživel brez težav, nato pa je na spektakularni peti etapi, ko se je Tour že vrnil v domovino, na znamenitih tlakovcih, ki jih poznamo z Dirke Pariz–Roubaix, doživel katastrofo. Trideset kilometrov pred ciljem je eden od spremljevalnih motorjev zadel zaščitno balo sena ob cesti in to je odneslo na cestišče, ravno pred Rogliča, da je nemočen samo poletel prek nje. Ob tem si je izpahnil ramo in si jo nato kar sam vrnil v prvotni položaj ter nadaljeval vožnjo.

Pri Jumbo-Vismi so se morali razporediti v dve skupini, da so pomagali svojima kapetanoma. Tista z Jonasom na čelu je švignila mimo nesrečnega Rogliča, ki je krepko zaostajal. Wout van Aert, ki je bil prav tako na tleh, je uprizoril izjemno vožnjo in pomagal Vingegaardu, da je omilil zaostanek za tedaj vodilnim Pogačarjem.

Roglič je potolčen in s hudimi bolečinami v spodnjem delu hrbta še nadaljeval dirko, bil v usodni 11. etapi eden od ključnih mož pri napadu Jumbo-Visme na Pogačarja, pomagal je streti rojaka, a hudo trpel. Na kolesu – nanj se je vsak dan le s težavami skobacal – je vztrajal vse do 14. etape, nato pa se je vdal. V 15. ni startal, nato so po podrobnejših pregledih v bolnišnici ugotovili, da si je nalomil dve hrbtenični vretenci. Zaradi te poškodbe je bila ogrožena njegova sezona, a se je spet toliko sestavil, da je lahko nastopil na letošnji Vuelti.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar po kaotični etapi veliki zmagovalec, nesrečni Roglič padel!
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar izmučen po izjemni predstavi, Roglič trpel ob padcu
Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Kalvarija za Jumbo-Vismo. Izgubili Rogliča in Kruijswijka, padel Vingegaard!

Dirka po Španiji  2022

Na 77. Vuelto je trikratni šampion španske pentlje prišel nekoliko slabše pripravljen, a je ob koncu drugega in v začetku tretjega tedna začel spet kazati šampionsko formo. Roglič je zmanjševal zaostanek za vodilnim Remcom Evenepoelom, nato pa se je zgodilo. V 16. etapi je spet padel. V ciljnem sprintu, ko je s silovitim napadom dva kilometra pred ciljem poskrbel za hudo selekcijo v glavnini, je Roglič trčil v Freda Wrighta in pri visoki hitrosti grdo padel ter se spet poškodoval. Polomil se ni, je pa na asfaltu spet pustil precejšen del kože. Ves okrvavljen in obtolčen je v cilju nemočno obsedel ob cesti, že tedaj mu je bilo najbrž jasno, da je Vuelte zanj konec. Na uradno obvestilo o tem smo morali počakati do jutra pred 17. etapo, a sporočilo Jumbo-Visme ni bilo nobeno presenečenje.   

"Na žalost Primoža Rogliča ne bo na startu 17. etape zaradi posledic včerajšnjega padca. Hvala za vse lepe trenutke na letošnji Vuelti. Imel si velike načrte za prihodnje dni, ampak na žalost ti to ni bilo usojeno," so pri ekipi Jumbo-Visma zapisali na Twitterju.

Primož Roglič, Vuelta22
Sportal Drama na Vuelti: Roglič napadel in padel, pa vseeno še zmanjšal zaostanek za Evenepoelom
Primož Roglič, Vuelta22
Sportal Uradno: posledice padca končale sanje Primoža Rogliča
Primož Roglič, Vuelta 22
Sportal Rogličev direktor: Načrt se je uresničeval idealno, nato je šlo vse narobe
Primož Roglič, Vuelta22
Sportal "Za Primožem je težka noč v velikih bolečinah, počakajmo nekaj dni in tednov …"

Smola?

"Bojeviti duh, a tudi neverjetna smola," so ob vnovič potolčenem Rogliču zapisali v Jumbo-Vismi. Ampak, ali je za njegove težave res kriva samo smola? Že odkar je v velikem slogu stopil v kolesarski svet, domači in tuji strokovnjaki opozarjajo, da je ranljiv, ker je izpustil osnovno šolo kolesarstva. Ključna razvojna leta je zapravljal v napačnem športu, kot rad poudari alfa in omega novomeške Adrie in dirke Po Sloveniji, Bogdan Fink.

Primož Roglič, Vuelta22 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Ne zna voziti v skupini in zato takrat, ko drugi počivajo, sam izgublja energijo ter se obremenjuje," pa je povedala Philippa York, nekdanji škotski profesionalni klesar Robert Millar. Ob nepričakovanih zapletih se Roglič odzove manj spretno kot številni njegovi vrstniki, ki so kot otroci prestali osnovno šolo kolesarstva. Rogličevih padcev je preprosto preveč, bolijo tudi številne njegove navijače, a ti pri neustrašnem Kisovčanu nadvse cenijo tudi njegovo sposobnost preseganja težav.

Ničkolikokrat se je po katastrofah pobral in spet povzdignil na vrh. Zato smo lahko optimistični, da se bo tudi po nadvse težavni sezoni 2022 spet sestavil in pokazal v najboljši luči. Težko se je namreč strinjati z napovedjo nekdanjega nemškega asa Jensa Voigta, ki je dejal, da Roglič nikoli več ne bo zmagal na grand touru. Že na letošnji Vuelti, v tistih nekaj etapah, ko se je počutil dobro, je pokazal, da lahko, če je pravi, še vedno pometa s komerkoli.

Ne spreglejte