Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 6. 2021,
15.59

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,02

7

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Ponedeljek, 28. 6. 2021, 15.59

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 3. etapa (Lorient–Pontivy, 182,9 km)

Še ena divja etapa s številnimi padci, na tleh tudi Roglič in Thomas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,02

7

Primož Roglič | Primož Roglič je padel kakšnih 10 kilometrov pred ciljem 3. etape. | Foto Reuters

Primož Roglič je padel kakšnih 10 kilometrov pred ciljem 3. etape.

Foto: Reuters

Za nami je še ena kaotična etape Toura, v kateri sta se na tleh znašla tudi dva velika favorita za končno zmago, naš Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), v zaključnem sprintu sta padla še Caleb Ewan in Peter Sagan, zmagal pa je Belgijec Tim Merlier (Alpecion Fenix). Najboljši Slovenec danes je bil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je na 11. mestu v cilj prišel v času zmagovalca, Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Luka Mezgec (Bike Exchange) sta v cilj prišla s 26 sekundami zaostanka na 35. in 41. mestu, Roglič pa je zaostal 1:21, bil je 92.

Etapa, v kateri bi si morali favoriti nekoliko odpočiti in oder prepustiti sprinterjem, se je izkazala za nadvse stresno. Že po kakšnih 37 kilometrih 183-kilometrske preizkušnje od Lorienta do Pontivyja se je zgodil prvi padec, ko sta se v ospredju glavnine s kolesi dotaknila dva tekmovalca. Grdo je padel Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), čez njega je poletel še Robert Gesink (Jumbo-Visma). Thomas se je po dveh minutah pobral, zdravnik mu je naravnal izpahnjeno ramo in Britanec se je podal v lov za glavnino, medtem ko je pomemben Rogličev pomočnik odstopil.

Skoraj katastrofa za Rogliča

Tudi v nadaljevanju je bilo na ozkih in mokrih bretonskih cestah pestro, manjših padcev je bilo preveč, da bi jih naštevali, 10 kilometrov pred ciljem, ko je glavnina močno navila tempo v lovu za četverico ubežnikov, pa je padel tudi Primož Roglič. Šokiran in potolčen po levi strani telesa se je le skobacal na kolo enega od ekipnih tovarišev in se naposled prebil do cilja, a izgubil dragocen čas. Roglič je padel na 20. mesto v skupnem seštevku, po etapi je odšel na pregled v bolnišnico. "Ni videti dobro," je dejal direktor Jumbo-Visme Franc Maassen, več pa znanega zvečer. 

"Primož je v modricah in bolečinah. V bolnišnici opravlja preglede. Pregledi z rentgenom bo pokazal, kaj je z njim. Fantje pravijo, da se je kolesar zaletel vanj in ga je odneslo," je po etapi dejal šef nizozemskega moštva Richard Plugge.

Zvečer so iz ekipe vendarle prišle bolj spodbudne novice. Roglič je sicer potolčen, a si ni nič zlomil, zato bo z driko lahko nadaljeval. "K sreči sem še v enem kosu, nič ni zlomljeno. Imamo nekaj ran, na splošno to za nas ni bil dober dan. Zaključek je bil zelo stresen na teh ozkih cestah. A lahko nadaljujemo. Nihče si ne zasluži takšnih stvari, vsi trdo delamo, trdo treniramo, en padec pa ti nato lahko vzame vse to. Najpomembneje je, da se lahko še naprej bojujemo," je sporočil Roglič.    

Pretreseni Pogačar: Bilo je kot na bojnem polju 

Nekaj več kot tri kilometre pred ciljem se je na tleh znašlo tudi nekaj kolesarjev Mohoričevega Bahrain Victoriousa, tedaj je tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates) izgubil stik z vodilnimi v glavnini, v ciljnem sprintu pa sta padla še Peter Sagan (Bora Hansgrohe) in Caleb Ewan (Lotto Souda), ki bi se zagotovo vmešala v boj za etapno zmago.

"Kolesarji so bili levo, desno. Ceste so bile ozke, luknjaste. Res je bilo kaotično." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Kolesarji so bili levo, desno. Ceste so bile ozke, luknjaste. Res je bilo kaotično." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Niti sam ne vem, kaj se je dogajalo. Nobena ekipa ni mogla biti skupaj. Kolesarji so bili levo, desno. Ceste so bile ozke, luknjaste. Res je bilo kaotično. Ne vem, kaj se je sploh dogajalo," je v pogovoru za nacionalno televizijo po kaotičnem dnevu ves pretresen razlagal lanski zmagovalec Toura Tadej Pogačar

Njemu je uspelo, da se je izognil padcem, kar je dobrodošlo pred nadaljevanjem. Sicer je izgubil nekaj dragocenih sekund, a jih bo lahko že v sredo na kronometru pridobil nazaj: "Pred mano je padel Formolo (Davide Formolo, op. a.). Nekako sem se ujel na nogah. Odvil sem in sem se izognil vsem, ki so ležali pred mano. Bilo je kot na bojnem polju. Nato smo poskušali priključiti nazaj. Nekaj pribitka sem dobil. Slišal sem, da so nekateri tekmeci padli in izgubili čas, ne želimo, da se to dogaja. Prvi dnevi so bili res stresni. Upam, da se bo kmalu umirilo." 

Po etapi so iz Bahraina sporočili, da je Toura konec za njihovega kapetana, Avstralca Jacka Haiga:

Merlierju razredčen sprint

V razredčenem ciljnem sprintu je naposled slavil Belgijec Tim Merlier, uspeh moštva Alpecin Fenix pa je z drugim mestom dopolnil njegov rojak Jasper Philipsen.

Tim Merlier je zmagal, v boj za etapno zmago pa se nista vmešala Caleb Ewan in Peter Sagan, ki sta se se dotaknila in padla. Slovak se je hitro pobral, Avstralec pa je ni odnesel tako srečno. Tudi pri njem sumijo, da se je poškodoval. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tim Merlier je zmagal, v boj za etapno zmago pa se nista vmešala Caleb Ewan in Peter Sagan, ki sta se se dotaknila in padla. Slovak se je hitro pobral, Avstralec pa je ni odnesel tako srečno. Tudi pri njem sumijo, da se je poškodoval. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) ostaja v rumeni majici vodilnega, Pogačar pa v beli najboljšega mladega kolesarja na dirki. Zeleno bo jutri nosil Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep), pikčasto pa Ide Schelling (Bora Hansgrohe).

Izidi 3. etape:

1. Tim Merlier (Bel) Alpecin-Fenix 4;01:28

2. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Fenix

3. Nacer Bouhanni (Fra) Team Arkea-Samsic

4. Davide Ballerini (Ita) Deceuninck-QuickStep

5. Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain Victorious

6. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep

7. Mathieu van der Poel (Niz) Alpecin-Fenix

8. Cees Bol (Niz) Team DSM

9. Anthony Turgis (Fra) TotalEnergies

10. Maximilian Walscheid (Nem) Qhubeka-NextHash

11. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious isti čas

...

35. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates + 0:26

41. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange isti čas

92. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma + 1:21


Skupni vrstni red:

1. Mathieu van der Poel (Niz) Alpecin-Fenix 12;58:53

2. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep + 0:08

3. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers 0:31

4. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma isti čas

5. Wilco Kelderman (Niz) Bora-Hansgrohe 0:38

6. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 0:39

7. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:40

8. Nairo Quintana (Kol) Team Arkea-Samsic isti čas

9. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies 0:45

10. Sergio Higuita Garcia (Kol) EF Education-Nippo 0:52

...

20. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:35

39. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious 3:29

64. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 7:41

Dirka po Franciji, 3,. etapa, LorientPontivy (182,9 km):

Cilj: v ciljnem sprintu sta padla še Peter Sagan in Caleb Ewan, zmagal je Tim Merlier (Alpeci Fenix)!

Merlier je v ciljnem sprintu ugnal rojaka in moštvenega kolega Jasperja Philipsena, tretji je bil Francoz Nacer Bouhanni (Arkea Samsic).

17:20 (3,5 km do cilja) -  še en padec na zoženju ceste, ta je za trenutek ustavil tudi Pogačarja, na tleh je pristalo nekaj kolesarjev Mohoričevega Bahrain Vicotoriousa.

17:12 (10 km do cilja) - na tleh se je znašel tudi Primož Roglič, kapetan Jumbo-Visme zdaj obtolčen s kolegi lovi glavnino, ki pa je močno pospešila, saj lovi ubežnike. Skupinica z Rogličem vozi 50 sekund za glavnino.

16:57 (20 km do cilja) - v glavnini počasi pobudo prevzemajo ekipe, ki imajo sprinterske favorite za današnjo zmago, pri moštvu BikeExchange bi lahko danes priložnost dobil naš Luka Mezgec. Prednost ubežne četverice je padla pod minuto. 

16:41 (34,4 km do cilja): točko na drugem gorskem cilju etape (IV. kategorija) je vzel Jelle Wallays. Ubežniki imajo še 1:39 prednosti pred glavnino.

16:15 (53 km do cilja): v vodstvu vztraja četverica, Michael Schär (AG2R Citroën), Cyril Barthe (B&B Hotels), Maxime Chevalier (B&B Hotels) in Jelle Wallays (Cofidis)

Izidi letečega cilja v La Fourchettu (64,6 km do cilja):
1. Cyril Barthe, 20 pts
2. Chevalier, 17 pts
3. Schär, 15 pts
4. Wallays, 13 pts
5. Ewan, 11 pts
6. Cavendish, 10 pts
7. Morkov, 9 pts
8. Colbrelli, 8 pts
9. Démare, 7 pts
10. Sagan, 6 pts
11. Matthews, 5 pts
12. Philipsen, 4 pts
13. Guarnieri, 3 pts
14. Haller, 2 pts
15. Oss, 1 pt

Sprint skupine na letečem cilju, tega je četverica ubežnikov prečkala 1:25 pred glavnino:



15:37 - Schellinga je glavnina ujela, po osvojeni točki na gorskem cilju je močno popustil.

Schelling je osvojil tudi točko na prvem gorskem cilju etape, na Cote de Cadoual (IV. kaegorije). Danes je na sporedu le še en vzpon četrte kategorije, Cote de Pluimeliau, dobrih 34 kilometrov pred ciljem.

15:04 - že nekaj časa beži peterica Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Michael Schär (AG2R Citroën), Cyril Barthe (B&B Hotels), Maxime Chevalier (B&B Hotels) in Jelle Wallays (Cofidis), trenutno ima pred glavnino dobro minuto prednosti.

Geraint Thomas | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Današnja etapa naj bi bila mirna, šele na koncu naj bi se za zmago udarili sprinterji, a Tour de France ni kot kakšna druga kolesarska dirka, vložki so največji in na 37. kilometru se je zgodil padec. Na tleh se je znašel tudi eden od favoritov za končno zmago, Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadires), ki si je izpahnil ramo. Zmagovalec Toura 2018 se je pobral, dirko nadaljuje, ob pomoči moštvenih kolegov je tudi že ujel glavnino. Padel je tudi Rober Gesink (Jumbo-Visma), načet že po padcu v prvi etapi, ki pa dirke ne more nadaljevati. Primož Roglič je tako izgubil pomembnega pomočnika,

Uvodni dan na Dirki po Franciji je bil hektičen v vseh pogledih. Dva množična padca sta naredila selekcijo med najboljšimi, prav tako pa zaključek, saj sta se obe etapi končali krajšo, a strmo vožnjo navkreber.

Junaki, ki jih zanima rumena majica, so se tako že nekoliko prešteli, za slovenske ljubitelje kolesarstva pa je dobrodošlo, da sta povsem v ospredju lanski zmagovalec Toura Tadej Pogačar in Primož Roglič. Drugi je imel v prvi etapi smolo in tudi sam padel. Še vedno čuti bolečine, a je nekdanji skakalec kot že ničkolikokrat stisnil zobe.

Štart današnje etape:

Tadej Pogačar Mathieu van der Poel
Sportal Slovenska šampiona eliti poslala odgovor, Roglič čutil posledice padca

3 etapa Tour de France | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Danes bi lahko imela oba slovenska kolesarja nekoliko bolj umirjen dan, najverjetneje tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki je v prvih etapah nesebično pomagal moštvenim kolegom. Luka Mezgec (BikeExchange) je edini od slovenske četverice, ki je po duši šprinter, zato bo zanimivo videti, ali mu bodo v ekipi v zaključku današnje etape dali proste roke za boj za čim boljšo etapno uvrstitev.

V rumeni majici bo vse do srede kolesaril Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ta je v nedeljo uprizoril izjemno predstavo in slekel Juliana Alaphilippa. Zakaj do srede? Takrat je na sporedu posamični kronometer, na katerem bi se lahko karte povsem na vrhu spet premešale.

Mathieu van der Poel
Sportal Junak Toura se je čustveno zlomil in zmago posvetil dedku
Mathieu van der Poel
Sportal Nizozemec z izjemno predstavo v rumenem, Pogačar in Roglič izvrstna drugi in tretji!

Skupni vrstni red pred 3. etapo:

 1. Mathieu van der Poel (Niz/Alpcin-Fenix)                8:57:25

 2. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quick-Step)          + 0:08

 3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                     0:13

 4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                           0:14

 5. Wilco Kelderman (Niz/bora-Hansgrohe)                      0:24

 6. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                        0:26

 7. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)                    isti čas

 8. Sergio Higuita (Kol/EF Education-Nippo)

 9. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)

10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)

...

46. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                    3:29

71. Luka Mezgec (Avs/BikeExchange)                            7:15

...

Ne spreglejte