Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 8. 2020,
16.39

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

4

Natisni članek

Ineos Egan Bernal Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Criterium de Dauphine

Sobota, 15. 8. 2020, 16.39

3 leta, 8 mesecev

KRITERIJ DAUPHINE, 4. ETAPA (Ugine-Megeve, 153,5 KM)

Roglič kljub padcu zlahka zadržal rumeno majico, mladi Nemec do etapne zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

4

Primož Roglič | Primož Roglič ostaja v vodstvu na kriteriju Dauphine. | Foto Getty Images

Primož Roglič ostaja v vodstvu na kriteriju Dauphine.

Foto: Getty Images

Zmagovalec četrte etape kriterija Dauphine, slabih 154 kilometrov dolge preizkušnje s kar šestimi kategoriziranimi vzponi, je 23-letni Nemec Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe). Skupno vodstvo je zanesljivo zadržal Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki pa je danes padel in jo odnesel z nekaj odrgninami. Precej bolje kot njegov moštveni kolega Steven Kruijswijk, ki si je pri padcu izpahnil ramo in odstopil. Današnje etape pa ni začel eden od največjih favoritov za zmago, lanski zmagovalec Toura in prvi mož moštva Ineos, Kolumbijec Egan Bernal.

Drugo mesto na današnji etapi je zasedel Španec David de la Cruz (UAE Emirates), tretje pa Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep). Roglič je bil danes deseti, za zmagovalcem je zaostal dobre tri minute, v skupnem seštevku pa je ohranil 14 sekund prednosti pred Thibautom Pinotom (Groupama FDJ) ter 24 pred Guillaumom Martinom (Cofidis). Tadej Pogačar (UAE Emirates) je deveti v skupnem seštevku, za Rogličem ima 1:17 zaostanka.

Bo Roglič lahko nadaljeval?

"Padec Primoža je bil grd. Spust je bil nevaren, poln peska, to ne spada v kolesarstvo. Ni se počutil dobro, a je vseeno nadaljeval. Konec koncev kljub padcu ni veliko izgubil, kar je dobro. Upam, da posledice ne bodo prehude in bo lahko jutri dokončal delo. Ne bo lahko, a zaupamo vanj. Njegovo počutje pa je v tem trenutku vendarle na prvem mestu," je o padcu svojega prvega aduta za spletno stran ekipe Jumbo-Visma dejal direktor Grischa Niermann.

Kriterij Dauphine, 4. etapa:

1. Lennard Kämna (Nem) Bora-Hansgrohe         4;27:56
2. David De la Cruz (Špa) UAE Team Emirates     + 0:41
3. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-Quickstep             0:56
4. Jack Haig (Avs) Mitchelton-Scott         0:58
5. Kenny Elissonde (Fra) Trek-Segafredo             1:02
6. Fausto Masnada (Ita) CCC Team         1:10
7. Michal Kwiatkowski (Pol) Team Ineos              1:19
8. Marc Hirschi (Švi) Team Sunweb         1:43
9. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ     3:01
10. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma        

12. Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates isti čas        
32. Matej Mohoric (Slo) Bahrain McLaren          4:55
64. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 8:27

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma           17;45:32
2. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ     + 0:14
3. Guillaume Martin (Fra) Cofidis             0:24
4. Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain McLaren   0:26
5. Daniel Martinez (Kol) EF Pro Cycling  isti čas
6. Miguel Angel Lopez (Kol) Astana Pro Team    0:32
7. Nairo Quintana (Kol) Team Arkea-Samsic       0:35
8. Richie Porte (Avs) Trek-Segafredo     isti čas
9. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          1:17
10. Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale         1:24

47. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates               36:27
61. Matej Mohorič (Slo) Bahrain McLaren 51:04

Kriterij Dauphine, 4. etapa podrobno:

Cilj: Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) je zmagovalec etape, Primož Roglič ostaja trdno v skupnem vodstvu!

5 km do cilja: Kämna je ujel Ellissonda in De la Cruza ter se odpeljal mimo njiju ... 23-letni Nemec napada etapno zmago, Rogličeva rumena majica vodilnega pa ni ogrožena.

6 km do cilja: iz vodilne skupine se je izstrelil Kenny Ellissonde (Trek Segafredo), za njim je šel David de la Cruz (UAE Team Emirates), lovi pa ju še Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), zadaj so ostali Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep), Fausto Masnada (CCC), Michal Kwiatkowski (Ineos), Jack Haig (Mitchelton-Scott) in Marc Hirschi (Team Sunweb). Favoriti z Rogličem so še 2:26 dlje.

20 km  do cilja: vodilna osmerica je prednost pred skupino favoritov - to je spet ujel tudi Tadej Pogačar - povečala prek dveh minut, kaže, da bosta Roglič in Jumbo-Visma danes zgolj branila skupno vodstvo, v boj za etapno zmago pa se ne bosta vmešala.

28 km do cilja: Mohorič se je pridružil Rogličevi skupini favoritov, v vodstvu ostaja osmerica, Alaphilippe, Hirschi, Kwiatkowski, Elissonde, Kämna, Haig, Masnada in De la Cruz, ki vzdržuje 1:22 prednosti. Tadej Pogačar je zaostal za favoriti.

33 km do cilja: Montee de Bisanne je prvi prečkal De la Cruz, pred Alaphilippom, Masnado, Elissondom ... Mohorič je bil deveti na vrhu, slabo minuto in pol za zmagovalcem. Karavana je razpadla na več skupinic, o glavnini tako ne moremo več govoriti, je pa v skupini favoritov s Primožem Rogličem ostalo le še devet kolesarjev, poleg Zasavca še Dumoulin, Kuss, Pinot, Sivakov, Landa, Quintana, Martinez in Martin. Imajo pa le še minuto in 25 sekund zaostanka za vodilnimi. Sledi dolg spust in nato še zaključek etape na Montee de l'altiport. 

37 km do cilja: v vodilni skupini je ostala le še šesterica, Alaphilippe, Hirschi, Kwiatkowski, Elissonde, Kämna in De la Cruz, Mohorič je popustil in je zdaj nekje med vodilnimi in glavnino, ta z Rogličem, Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates), Nairom Quintano (Arkea Samsic) in preostalimi favoriti za vodilnimi zaostaja 2 minuti in 35 sekund.

42 km do cilja: Alaphilippe, De la Cruz, Haig, Elissonde, De Gendt,  Masnada, Kämna, Kwiatkowski, Hirschi in Van Baarle imajo na vzponu na Montee de Bisanne nekaj čez minuto prednosti pred Mohoričem, Edetom in Teunsom, Sanchez in De Gendt sta zaostala še malo več, glavnina pa je le še 2:43 za vodilno skupino. Iz glavnine so izpadli Christopher Froome, Waren Barguil, Alejandro Valverde ... 

49 km do cilja: Na letečem cilju v Villard-sur-Doronu je 10 točk in tri sekunde bonifikacije pobral Nicolas Edet (Cofidis), Matej Mohorič pa je bil drugi, vzel je šest točk in dve bonifikacijski sekundi. Ubežniki imajo 3:53 prednosti pred glavnino. Roglič normalno nadaljuje z etapo. 

70 km do cilja: Tudi s četrtim vzponom etape (Cote d'Hery sur Ugine) je najbolje opravil De la Cruz, ki je z 22 točkami prevzel vodstvo v seštevku za najboljšega hribolazca dirke. Ubežna skupina ima 3:40 prednosti pred glavnino, bliža pa se glavni klanec etape, Montee de Bisanne (1.723 m. n. v. , 12,4 km, 8,2 %). Iz moštva Bora-Hansgrohe sporočajo, da sta Buchmann in Muhlberger na poti v bolnišnico, kjer bodo opravili nadaljnje preiskave, prvi je v padcu utrpel "globoke ureznine", pri drugem sumijo na poškodbo roke.

Na 82. km etape je padel tudi naš šampion Roglič, ki pa se je hitro pobral in se s strganim dresom spet priključil glavnini! Slovenski as ima nekaj odrgnin, a je s pomočjo Wouta van Aerta hitro spet ujel karavano.

92 km do cilja: De la Cruz je bil prvi tudi na Col des Aravis, medtem sta odstopila še André Greipel (Israel Start-Up Nation) in Andreas Schillinger (Bora-Hansgrohe), glavnina ima 3:30 zaostanka za ubežniki.

105 km do cilja: De la Cruz je bil prvi tudi na drugem vrhu dneva, na Col de la Croix Fry, drugi je bil De Gendt, Masnada tretji. Glavnina, na čelu katere tempo narekujejo kolesarji Jumbo-Visme, zaostaja 3:15. 

112 km do cilja: Pri padcu na 29. kilometru dirke jo je skupil Rogličev moštveni kolega Steven Kruijswijk in ob Emanuelu Buchmannu ter Gregorju Muhlbergerju (Bora-Hansgrohe) dirko končal. Prvi gorski cilj (Col del Plain Bois) je osvojil David de la Cruz, petnajsterica ubežnikov ima 3 minute in 45 sekund prednosti pred glavnino s Primožem Rogličem.

"Steven je padel na spustu s Col del Plain Bois, nadaljevati ne more, odstopil je z izpahnjeno ramo," je prek Twitterja sporočila Jumbo-Visma.

118 km do cilja: Za prvi napad dneva je poskrbel Thomas De Gendt (Lotto Soudal), najprej ni bil uspešen, po nekaj poskusih se je v ospredju vendarle izoblikovala večja skupina ubežnikov. V tej so: Lennard Kamnä (Bora-Hansgrohe), David de la Cruz (UAE Team Emirates), Marc Soler (Movistar), Jack Haig (Mitchelton-Scott), Marc Hirschi (Team Sunweb), Luis Leon Sanchez (Astana Pro Team), Dylan van Baarle (Team Ineos), Matej Mohorič  (Bahrain-McLaren), Nicolas Edet (Cofidis), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Dylan Teuns (Bahrain-McLaren), Kenny Ellisonde (Trek Segafredo), Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep), Michal  Kwiatkowski (Ineos) in Fausto Masnada (CCC).

Kolesarje danes čaka šest kategoriziranih klancev, prvi vzpon je že na 28. kilometru, na 1.299 metrov visoki Col del Plain Bois (6,3 km vzpona, povprečni naklon 9,5 %), na 41. kilometru sledi še en klanec prve kategorije, Col de la Croix Fry (1.477 m. n. v., 6,6, km plezanja, 7,9 % povpr. naklon), pa nato nekaj lažji klanec tretje kategorije na 50. kilometru etape, Col des Aravis (1.484 m. n. v., 4,3 km dolg, 5,5 % povpr. nakl.), nato spusti in spet klanec, tokrat druge kategorije, Cote d'Hery-sur-Ugine (1.006 m. n. v., 2,7 km, 8,8 %), potem pa dirka postane nadvse resna. Na 120. kilometru kolesarje namreč čaka vrhunec etape, vzpon ekstra kategorije na Montee de Bisanne (1.723 m. n. v. , 12,4 km, 8,2 %), pa nato ciljni vzpon druge kategorije na Monte de l'altiport (1.458 m. n. v., 7,4 km, 4,7 %).

Etape danes ni začel Kolumbijec Egan Bernal (Ineos), ki je po treh etapah v skupnem seštevku zasedal sedmo mesto. "Danes ne bo startal," je pred začetkom dirke potrdil njegov moštveni kolega Geraint Thomas, je poročanje portala cyclingnews posredovala STA. "Ima bolečine v hrbtu in zanj je najboljše, da se odpočije. Do Toura ni več veliko, zato je pomembno, da bo takrat 100-odstotno pripravljen. Mislim, da ni nič resnega, a bolje je biti previden," je še dodal Thomas.

Odstop Bernala je presenetil tudi vodilnega kolesarja na dirki Primoža Rogliča, ki pa je v svojem slogu diplomatsko povedal: "Mislim, da za nas to ne spremeni veliko. Moramo se osredotočiti na svoje delo in poskusiti biti najboljši. Veselim se te etape. Še vedno bo težak boj, ni vse na Eganu, saj je tu veliko odličnih kolesarjev. Ne vem, kaj bo danes, a bo težko. Takoj na začetku nas čakajo hribi, mi si želimo nadzora in dobrega položaja. Osredotočili se bomo na to."

Roglič ima v skupnem seštevku štirinajst sekund prednosti pred Francozom Thibautom Pinotom (Groupama - FDJ) in dvajset pred Nemcem Emanuelom Buchmannom (Bora Hansgrohe).

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič v svojem svetu: spet je zablestel
Sportal Ineos popolnoma v senci Rogličevih. "Do Toura je še daleč," grozijo.
Sportal Po veličastni zmagi Rogliča jih je napadla toča #video
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič v svojem svetu, v katerem izpostavlja eno stvar #video
Ne spreglejte