Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2022,
17.47

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

5

Natisni članek

Jonas Vingegaard Bahrain Victorious BikeExchange-Jayco Jumbo-Visma UAE Emirates Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Nedelja, 17. 7. 2022, 17.47

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 15. etapa (Rodez–Carcassonne, 202,5 km)

Kalvarija za Jumbo-Vismo. Izgubili Rogliča in Kruijswijka, padel Vingegaard!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

5

Tadej Pogačar, TDF22 | Tadej Pogačar je lahko zadovoljen z razpletom dneva. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je lahko zadovoljen z razpletom dneva.

Foto: Guliverimage

Ravninska 15. etapa na Dirki po Franciji je spet postregla z razburljivim dogajanjem. Že pred začetkom je odmevala novica o slovesu Primoža Rogliča s Toura, saj so posledice padca iz pete etape še vedno prevelike. A s tem šoka pri ekipi Jumbo-Visma še ni bilo konec. Med etapo je najprej padel Steven Kruijswijk in ni mogel nadaljevati z dirko, nekaj kilometrov pozneje pa sta bila na tleh še rumena majica Jonas Vingegaard in Tiesj Benoot, ki sta padla pri hitrosti 41 km/h. Kalvarija je dobra novica za Tadeja Pogačarja, ki je v skupnem seštevku na drugem mestu, in je dan preživel brez težav. Zmagovalec etape je v ciljnem šprintu postal Jasper Philipsen.

Dirka po Franciji, 15. etapa (Rodez−Carcassonne, 202,5 km)

Ključni poudarki:

- Primož Roglič je zapustil Tour de France, ker želi zaceliti rane po padcu v 5. etapi
- Zaradi padca je dirko končal Steven Kruijswik (Jumbo-Visma). Na tleh se je pri hitrosti 41,3 km/h znašel tudi rumeni Jonas Vingegaard.
- Na novi koronavirus sta bila pozitivna Magnus Cort (EF Education-EasyPost) in Simon Clarke (Israel-Premier Tech)
- Zmagovalec etape je postal Jasper Philipsen.

Cilj - V ciljnem šprintu je imel največ moči Jasper Philipsen. Drugo mesto je osvojil Wout van Aert, tretji je bil Mads Pedersen. Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar sta v cilj prišla z glavnino. Več veselja ima slovenski kolesar, čeprav zaostaja 2:22 za Dancem, ki se je v tej etapi znašel na tleh. Njegova ekipa Jumbo-Visma je pred začetkom dneva izgubila Primoža Rogliča, zaradi padca pa kasneje še Stevena Kruijswijka. Padel je tudi Tiesj Benoot.

Rezultati 15. etape (Rodez−Carcassonne, 202,5 km):

  1. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck)           4:27:27
  2. Wout van Aert (Niz/Jumbo-Visma)                    isti čas
  3. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
 4. Peter Sagan (Slk/TotalEnergies)
  5. Danny van Poppel (Niz/Bora-Hansgrohe)
 6. Dylan Groenewegen (Niz/BikeExchange-Jayco)
  7. Florian Senechal (Fra/Quick-Step Alpha Vinyl)
  8. Luca Mozzato (Ita/B&B Hotels-KTM)
  9. Andrea Pasqualon (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)
 10. Fred Wright (VBr/Bahrain-Victorious)
...
 12. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              isti čas
 69. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)               + 0:36
 71. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)               isti čas
 84. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                   1:27
...

Odstop pred 15. etapo:

Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)

Skupni seštevek:

  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 59:58:28
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                + 2:22
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  2:43
  4. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           3:01
  5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      4:06
  6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      4:15
  7. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)           4:24
  8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                     isti čas
  9. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     8:49
10. Enric Mas (Špa/Movistar)                               9:58
...
 76. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                2:04:12
 80. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              2:07:55
107. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                2:35:16

...

5 km do cilja - Glavnina bo kmalu ujela ubežnika Bena Thomasa, ki imata le še deset sekund prednosti. V zaključku lahko pričakujemo boj šprinterjev. Tadej Pogačar uspešno drži položaj v glavnini.

10 km do cilja - Ubežnika Ben Thomas in Alexis Gougeard sta v zadnjih desetih kilometrov vstopila s 25 sekundami prednosti. V glavnini ni zložnosti in so se ekipe razporedile na široko čez cestišče.

16 km do cilja - Ubežnika imata še 20 sekund prednosti. V ozadju glavnine se počasi šprinterji že pripravljajo na zaključek.

25 km do cilja - Luki Mezgecu in moštvenim kolegom je uspelo najti priključek h glavnini. Dylan Groenewegen je tako v igri za etapno zmago. Ubežnika imata 24 sekund prednosti.

30 km do cilja - Ubežnika Ben Thomas in Alexis Gougeard imata 30 sekund prednosti, ravno toliko pa dodatno zaostaja še skupina z Dylanom Groenewegnom.

38 km do cilja - Luka Mezgec in preostali kolesarji Team BikeExchange Jayco so morali počakati na Dylana Groenewegna, ki je na gorski cilj zaostal. Zdaj lovijo glavnino. Nanj računajo v današnjem zaključku, če bo prišlo do šprinta.

43 km do cilja - Na vrhu gorskega cilja sta skočila Ben Thomas in Alexis Gougeard, ki imata 22 sekund prednosti.

49 km do cilja - Glavnina v ospredju. Selekcijo dela ekipa Trek-Segafredo. Medtem je Jonas Vingegaard, ki se je pred tem znašel na tleh, dobil pomoč Wouta van Aerta. Slovenski favorit za skupno zmago Tadej Pogačar je v ospredju glavnine.

54 km do cilja - Pri vzponu na drugi gorski cilj Cote des Cammazes (5,1 km, 4,1 odstotka) sta bila ubežnika Nils Politt (BORA - hansgrohe) in Mikkel Frølich Honore (Quick-Step Alpha Vinyl Team) ujeta.

61 km do cilja - Nov šok za Jumbo-Vismo. Na tleh se je znašla tudi rumena majica. Jonas Vingegaard je pri hitrosti 41,3 km/h padel, pred njim Tiesj Benoot, ki je bil videti v bolečinah. Kakšne posledice bosta imela, bo znano v nadaljevanju dirke. Nekaj kilometrov pred tem so že izgubili Stevena Kruijswika, ki je prav tako padel, etapo pa so začeli brez Primoža Rogliča. Slovenski kolesar še vedno čuti posledice padca v peti etapi.

64 km do cilja - Ravno, ko je bilo govora o novih protestih na trasi, je v glavnini prišlo do padca. Na tleh se je znašel Steven Kruijswijk, ob njem pa je stal moštveni kolega Wout van Aert. Kruijswijk je padel na desno ramo in ni mogel nadaljevati vožnje. Van Aert ga je sprva čakal, vendar je Nizozemec le odmajeval z glavo, da enostavno ne more premakniti rame. Nato so ga odpeljali z reševalnim vozilom. Nov šok torej za Jumbo-Vismo.

70 km do cilja - Owain Doull je padel, potem ko je povozil bidon. Poiskati je moral pomoč pri zdravniku dirke. Ubežnika imata pri 38 stopinjah Celzija 1:36 prednosti.

75 km do cilja - Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je imel težave in nekoliko zaostal za glavnino, a ga je Tim Wellens pripeljal nazaj.

85 km do cilja - V begu sta še vedno Nils Politt (BORA - hansgrohe) in Mikkel Frølich Honore (Quick-Step Alpha Vinyl Team), vendar ju glavnina ne spusti predaleč. Njun naskok je 1:42.

100 km do cilja - Ozračje je izjemno vroče, saj je 38 stopinj Celzija. Kolesarji imajo težko delo, a se kljub vsemu zabavajo. Damiano Caruso je denimo presenetil moštvenega kolega pri Bahrain-Victoriousu Mateja Mohoriča in ga polil z vodo.

104 km do cilja - Luka Mezgec (BikeExchange Jayco) je spet ujel glavnino.

110 km do cilja - Prednost ubežnikov se je znižala na 2:11. Nils Politt (BORA - hansgrohe) beži že tretji dan zapored. Luka Mezgec (BikeExchange Jayco) je medtem izgubil stik z glavnino.

133 km do cilja - Dve točki na gorskem cilju je pobral Nils Politt (BORA - hansgrohe), eno Mikkel Frølich Honore (Quick-Step Alpha Vinyl Team). Še vedno imata tri minute prednosti. Temperatura ozračja zdaj znaša 36 stopinj Celzija. Kolesarja si med seboj pomagata tudi pri hlajenju, kar nazorno kaže spodnja slika.

138 km do cilja - Ubežnika sta začela z vzponom na gorski cilj III. kategorije Cote d'Ambialet (4,4 km, 4,6 odstotka), njuna prednost je tri minute.

148 km do cilja - Ubežnika Nils Politt (BORA - hansgrohe) in Mikkel Frølich Honore (Quick-Step Alpha Vinyl Team) pri 35 stopinjah Celzija bežita glavnini, ki zaostaja 2:46.

160 km do ciljaWout van Aert (Jumbo-Visma) je spustil ubežnika in bo počakal glavnino. V ospredju sta zdaj še Nils Politt (BORA - hansgrohe) in Mikkel Frølich Honore (Quick-Step Alpha Vinyl Team). Njuna prednost znaša 2:08.

164 km do cilja - Trenutna temperatura ozračja je 34 stopinj Celzija. Trije ubežniki imajo zdaj 2:06 naskoka pred glavnino. Povprečna hitrost do tega trenutka znaša 48,3 km/h.

178 km do cilja - Napeto dogajanje že na začetku etape. Glavnina se je razbila. Rumeni Jonas Vingegaard se je hitro prebil v ospredje prve skupine, v katero se je priključil tudi Tadej Pogačar. Prednost treh ubežnikov znaša 1:34.

187 km do cilja - Prednost ubežnikov Wout van Aert (Jumbo-Visma), Nils Politt (BORA - hansgrohe) in Mikkel Frølich Honore (Quick-Step Alpha Vinyl Team) znaša 1:26.

191 km do cilja - Matej Mohorič je poizkušal priti v beg, vendar mu ni uspelo. Zdaj so v ospredju trije kolesarji. Wout van Aert spet nori po cesti, pa čeprav je leteči cilj šele čez 147 kilometrov, kjer bo skušal priti do novih točk v boju za zeleno majico. Pa že zdaj ima ogromno, praktično neulovljivo prednost. Očitno ne more iz svoje kože in kaže svoje mišice. Ob njem sta še Nils Politt (BORA - hansgrohe) in Mikkel Frølich Honore (Quick-Step Alpha Vinyl Team).

13.20 - 15. etapa se je začela, zdaj lahko pričakujemo poskuse pobegov. Tudi Matej Mohorič bo skušal iskati svojo priložnost. Danes uporablja tisti sedež, ki mu je pomagal pri spustu do zmage na najdaljši klasiki Milano−San Remo.

13.05 - Z zaprto vožnjo se je začela 15. etapa.

12.55 - Zaradi visokih temperatur, na štartu je 38 stopinj Celzija, je organizator sprejel ekstremni vremenski protokol, a ni skrajšal etape. Kolesarji lahko iz spremljevalnih vozil jemljejo dodatno pijačo, prav tako pa lahko odvržejo bidone po vsej trasi in zato ne bodo prejeli kazni.

12.45 - Slovenski kolesar Matej Mohorič upa, da se bo danes znašel v begu. "Praktično moja zadnja priložnost za etapno zmago je," je dejal član Bahrain-Victorious.

Sportal Odločitev je padla: Roglič po mukah zapušča Dirko po Franciji

12.40 – Veliko se je dogajalo že pred etapo. Poročali smo, da se je Primož Roglič (Jumbo-Visma) zaradi bolečin, ki so po padcu v peti etapi še vedno prisotne, odločil za odhod s Toura. Že lani se je iz istega razloga odločil, da predčasno konča tritedensko francosko kolesarsko dirko. Konec Dirke po Franciji pa je tudi za Magnusa Corta (EF Education-EasyPost) in Simona Clarka (Israel-Premier Tech), ki sta bila pozitivna na novi koronavirus.

12.39 - Pozdravljeni ljubitelji in ljubiteljice kolesarstva. Dan je nov dan na Tour de France. Podrobneje bomo spremljali tudi 15. etapo od Rodeza do Carcassonna, ki se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.05, in bo dolga kar 202,5 km. Po profilu naj ne bi bila zahtevna, čeprav je razgibana. Bo pa svoje zagotovo dodala velika vročina. Živo srebro naj bi se povzpelo do 41 stopinj Celzija.

Magnus Cort Nielsen, TDF 2022
Sportal "Korona" je na Dirki po Franciji našla novi žrtvi: poslavljata se etapna zmagovalca

Skupni seštevek (14/21):

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 55:31:01
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              + 2:22
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                     2:43
4. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                                 3:01
5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                           4:06
6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                            4:15
7. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)          4:24
8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         isti čas
9. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                         8:49
10. Enric Mas (Špa/Movistar)                                        9:58
...
21. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       33:39 /v nedeljo je zapustil dirko/
81. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                2:02:45
86. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)           2:07:19
118. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)       2:34:40

...

Napoved pred etapo

Z današnjo etapo se zaključuje že drugi teden razburljivega Toura. Ta se bo končala v Carcassonnu, kjer bodo v ponedeljek kolesarji preživeli tudi zadnji prosti dan. V zadnjem tednu pa bo v Pirenejih prišlo do končnega obračuna za zmago na 109. Dirki po Franciji.

Ekstremne temperaturne razmere na Touru 

Kot da napori same dirke ne bi bili dovolj, kolesarje tudi danes čakajo ekstremne temperaturne razmere. Živo srebro se bo povzpelo kar do 40 stopinj Celzija, zato marsikdo meni, da bi bilo treba etapo skrajšati ali pa kar odpovedati. Kot poroča kolesarski portal cyclingnews.com, se je Združenje profesionalnih kolesarjev (CPA) oziroma njihov predstavnik na dirki Pascal Chanteur na to temo srečal s predstavniki kolesarjev, ekip in prirediteljev. Iskali so rešitve, a o morebitnem skrajšanju ali odpovedi etape se niso dogovorili.

TDF22, trasa 15. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

A kolesarji brutalen drugi teden zaključujejo s še eno dolgo tranzicijsko etapo, v kateri jih bo, tako kot v zadnjih dneh, spet kuhala vročina, pa tudi oznako "ravninska" gre jemati z nekaj rezerve. Čeprav jih na 202-kilometrski trasi čakata le dva kategorizirana vzpona (oba III. kategorije) − Cote d'Ambialet (4,4 km, 4,6 odstotka) na 69. kilometru in Cote des Cammazes (5,1 km, 4,1 odstotka) na 155. kilometru etape −, je profil trase nadvse razgiban. Prave ravnine je bore malo, ves čas bo šlo navzgor ter navzdol, in če bo tempo spet tako hud, kot je bil v zadnjih dneh, bodo sprinterji le stežka prišli do priložnosti.

Povsem mogoče pa je, da pobeg spet uspe.

Zaprta vožnja se bo začela ob 13.05, ob 13.15 bo šlo zares, v cilju pa kolesarje pričakujejo enkrat med  17.30 in 18.04.

Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, TDF22
Sportal Mezgečev kolega do etapne zmage, Pogačar neuspešno napadel Vingegaarda
Tadej Pogačar, Joinas Vingegaard, TDF22
Sportal Pogačar zagrozil Jumbo-Vismi: Današnja etapa je razkrila veliko

Skupni seštevek (14/21):

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 55:31:01
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                + 2:22
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  2:43
4. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           3:01
5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      4:06
6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      4:15
7. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)           4:24
8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                     isti čas
9. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     8:49
10. Enric Mas (Špa/Movistar)                               9:58
...
21. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       33:39
81. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                2:02:45
86. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              2:07:19
118. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                2:34:40

...

TDF22, trasa 15. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Preberite še:

Michael Matthews, TDF22
Sportal Luka Mezgec presrečen za Matthewsa: Vedno je preveč čakal, tokrat pa je napadel sam
Ne spreglejte