Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2022,
9.36

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Natisni članek

odstop Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 17. 7. 2022, 9.36

1 leto, 9 mesecev

Odločitev je padla: Roglič po mukah zapušča Dirko po Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Iz ekipe Jumbo-Visma so sporočili, da Primoža Rogliča danes ne bo na startu 15. etape Dirke po Franciji, ki bo po napovednih minila v izrednih vremenskih razmerah, saj se bo živo srebro povzpelo kar do 40 stopinj Celzija. Bolečine zaradi poškodb, ki jih je staknil v padcu v 5. etapi, so bile prehude. Robert McEwan, kolesarski komentator na Eurosportu, se odločitvi ekipe čudi. Če bi bil jaz vodja ekipe, bi storil vse, da bi ga zadržal na dirki." O njegovem odhodu so spregovorili tudi pri Jumbo-Vismi.

Slovenskemu kolesarskemu šampionu Primožu Rogliču Dirka po Franciji očitno res ni usojena.

Športni direktor Jumbo Visme spregovoril o Rogličevem odhodu

"Primož ni bil vesel glede odločitve. Tudi za ekipo je težko. Dobro smo se pogovorili. Morala ekipe je dobra. Lani smo bili le štirje na koncu in smo bili eni najboljših. Samozavestni smo, da gremo lahko na visoki ravni," je sprva dejal eden od štirih športnih direktorjev pri Jumbo-Vismi Frans Maassen.

Na vprašanje, ali je Roglič v zadnjih dneh prikrival bolečine, je povedal: "Je. Vsakič, ko je prišel na avtobus, je vidno trpel. Težko je bilo gledati šampiona v takšnem stanju. Včeraj na štartu je izgubil stik s skupino. Mislil sem, da je šel malce počasneje, a je po koncu dneva povedal, da enostavno ni šlo."

Naslednji korak Vuelta? "Normalno ja, vendar je še prezgodaj za ta odgovor. Najprej se mora pozdraviti, nato bomo naredili načrte z njim."

Leta 2020 je skoraj že dobljeno skupno zmago izgubil v predzadnji etapi, ko ga je s fenomenalnim kronometrom prehitel rojak Tadej Pogačar (UAE Emirates), lani je odstopil zaradi bolečin in poškodb, ki jih je staknil v padcu v 1. in 3. etapi, letos pa je bila zanj usodna 5. etapa na tlakovanih odsekih, kjer je zadel ob balo sena, ki se je po spletu nesrečnih okoliščin znašla na krožišču, grdo padel, si izpahnil ramo in sam naravnal nazaj, pri lovljenju glavnine pa si je nabral dve debeli minuti zaostanka. 

Primož Roglič | Foto: A.S.O./Pauline Ballet Foto: A.S.O./Pauline Ballet

V bolečinah vozil vse od 5. etape

Vse od takrat je aktualni olimpijski prvak v kronometru vozil v bolečinah, a kljub temu odigral ključno vlogo pri prevzemu rumene majice s pleč Pogačarja v 11. etapi, ki je na ciljnem vzponu na Col du Granon povsem popustil in za Dancem Vingegaardom zaostal kar tri minute. 

"Ponosen sem na svoj prispevek k trenutnemu vrstnemu redu in verjamem, da bo ekipa uresničila naše rumene in zelene ambicije," je sporočil Roglič in se zahvalil za vso podporo, ki je je bil deležen na letošnjem Touru.

Slovenski navijači, Primož Roglič, TDF22 | Foto: Jaka Lopatič Foto: Jaka Lopatič

Po 14 etapah je Zasavec v skupnem seštevku zasedal 21. mesto (+33:39), že vse od 11. etape od Albertvilla do Col du Granona, v kateri je njegov moštveni kolega Jonas Vingegaard prevzel rumeno majico vodilnega, pa je opravljal vlogo pomočnika.

O odstopu Primoža Rogliča so se danes pogovarjali tudi v studiu Eurosporta:

Komentator Daniel Lloyd ocenjuje, da odhod Rogliča predstavlja udarec za ekipo Jumbo-Visma, vendar meni, da glede na pripravljenost kolesarjev, ki na dirki ostajajo, v zadnjem tednu dirke ne bodo imeli prevelikih težav.

Primož Roglič | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Zakaj so odločitev sprejeli na tej točki? Ali gre za povsem fizično težavo, kar pomeni, da Primož po padcu ni okreval, ali pa bolj za psihološko? Dejstvo je, da Roglič na dirko ni prišel zato, da bi bil pomočnik nekomu, ki si želi zmagati, želel si je sam zmagati. Sprašujem se, ali si misli, da še ni okreval, ali ne uživa v tem, da dela za nekoga drugega, oziroma bi se raje osredotočil na svoje cilje v nadaljevanju sezone … Prihaja Dirka po Španiji, prepričan sem, da si na njej želi zmagati še četrtič zapored," je svoje poglede na odhod Rogliča s Toura strnil Lloyd.

Se pa odločitvi ekipe čudi Robert McEwan. "Roglič je storil tisto, kar se je od njega zahtevalo. Nenavadno pa se mi zdi, da so mu v ekipi dovolili, da zapusti dirko, saj smo se lahko prepričali, da je kljub vsemu še vedno močan. Včeraj je na zadnjem klancu z navijanjem tempa razbil skupino, samo 20 najboljših je zdržalo tempo, pa še ti so se znašli v velikih težavah. Odločitev, da spustiš kolesarja domov na tej točki dirke, ko imaš v lasti rumeno majico, se mi zdi skrajno nenavadna. Da bi si zacelil rane? Res je, ni čisto pravi, a še vedno je zelo dober. Če bi bil jaz vodja ekipe, bi storil vse, da bi ga zadržal na dirki," je bil jasen McEwan.

Roglič je že trikrat zmagal na Dirki po Španiji. Mu bo to uspelo še četrtič? | Foto: Reuters Roglič je že trikrat zmagal na Dirki po Španiji. Mu bo to uspelo še četrtič? Foto: Reuters

Tour kot priprava na Vuelto

Roglič je v šali že večkrat dejal, da je Dirka po Franciji zanj bolj ali manj trening za Dirko po Španiji, kjer je zmagal že trikrat zapored. Start Vuelte bo čez dober mesec, 19. avgusta, Zasavec pa bo tam najbrž lovil svojo četrto zaporedno zmago. 

Več sledi ...

Preberite še:

Michael Matthews, TDF22
Sportal Luka Mezgec presrečen za Matthewsa: Vedno je preveč čakal, tokrat pa je napadel sam
Tadej Pogačar, Joinas Vingegaard, TDF22
Sportal Pogačar zagrozil Jumbo-Vismi: Današnja etapa je razkrila veliko
Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, TDF22
Sportal Mezgečev kolega do etapne zmage, Pogačar neuspešno napadel Vingegaarda

 

 

Ne spreglejte