Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 7. 2020,
17.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

pohodništvo Naj planinska koča

Sreda, 8. 7. 2020, 17.00

3 leta, 9 mesecev

Poglejte, kaj je ostalo od uničujočega požara na Okrešlju in kaj je zraslo ob pogorišču #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natanko osem mesecev po požaru, ki je povsem uničil priljubljeno izletniško točko, Frischaufov dom na Okrešlju, ki ga upravlja Planinsko društvo Celje Matica, smo na idiličnem prizorišču preverili, kako napredujejo dela za gradnjo novega doma. Če bosta finančna in vremenska slika ugodni, bi nova planinska postojanka v Logarski dolini svoja vrata lahko odprla že prihodnje leto.  

Trenutno stanje na pogorišču priljubljenega Frischaufovega doma na Okrešlju. | Foto: Ana Kovač Trenutno stanje na pogorišču priljubljenega Frischaufovega doma na Okrešlju. Foto: Ana Kovač

Na Okrešlju je bil včeraj pester dan. Že v zgodnjih dopoldanskih urah je helikopter Slovenske vojske pomagal pri prevozu gradbenih strojev na pogorišče nekdanje planinske koče, kjer naj bi konec julija ali v začetku avgusta vlili temeljno ploščo za gradnjo nove postojanke, potem pa bo vse odvisno od vremena in financ.

Helikopter Slovenske vojske je včeraj na Okrešelj dostavil prekucnik oziroma demper, mešalec za beton in mreže za pesek.  | Foto: Ana Kovač Helikopter Slovenske vojske je včeraj na Okrešelj dostavil prekucnik oziroma demper, mešalec za beton in mreže za pesek. Foto: Ana Kovač

Prostovoljci Planinskega društva Celje Matica, ki je upravljalo Frischaufov dom, so ob robu pogorišča uredili lesen objekt, ki služi kot začasen lokal, v katerem vam oskrbnik Boštjan Zajc, ki je s 1. julijem prevzel tudi objekt Orlovo gnezdo ob slapu Rinka in "pogorišče" na Korošici, postreže s pijačo, a upa, da bi v kratkem lahko stregel tudi s hrano.

Naj planinska koča 2020
Sportal Naj koča 2020: Glasovanje je zaključeno

Oskrbnik doma Boštjan Zajc obiskovalcem trenutno lahko postreže zgolj s pijačo, a upa, da bo v prihodnosti lahko postregel tudi s hrano.
 | Foto: Ana Kovač Oskrbnik doma Boštjan Zajc obiskovalcem trenutno lahko postreže zgolj s pijačo, a upa, da bo v prihodnosti lahko postregel tudi s hrano. Foto: Ana Kovač

Napis s pogorelega doma se je v celoti ohranil. Na nesrečo spominja zgolj ožgani levi zgornji rob. | Foto: Ana Kovač Napis s pogorelega doma se je v celoti ohranil. Na nesrečo spominja zgolj ožgani levi zgornji rob. Foto: Ana Kovač

"Travniška plaža" s čudovitim razgledom

Ob koncu tedna, ko je obisk večji, zaživi tudi bližnja "travniška plaža", na kateri so postavljeni sedeži in mize iz lesenih palet, seveda na varni razdalji, kjer pohodniki lahko uživajo v razgledu na mogočne okoliške gore.

Planinci si lahko odpočijejo na bližnjem travniku in zraven uživajo v pogledu na okoliško gorsko kuliso.  | Foto: Ana Kovač Planinci si lahko odpočijejo na bližnjem travniku in zraven uživajo v pogledu na okoliško gorsko kuliso. Foto: Ana Kovač

Nekaj sto metrov naprej od "travniške plaže" je spominsko obeležje petim gorskim reševalcem, ki so leta 1999 umrli v tragični nesreči, ki se je zgodila med reševalno vajo. | Foto: Ana Kovač Nekaj sto metrov naprej od "travniške plaže" je spominsko obeležje petim gorskim reševalcem, ki so leta 1999 umrli v tragični nesreči, ki se je zgodila med reševalno vajo. Foto: Ana Kovač

Do konca leta bi novi dom moral biti pod streho

V PD Celje Matica si želijo, da bi novi planinski dom do konca letošnjega leta spravili pod streho oziroma pripeljali do tretje gradbene faze.

"Večino materiala bomo do Okrešlja dostavili s tovorno žičnico, pri strojih, ki so za žičnico pretežki, ali materiale večjih dimenzij, pa nam bodo na pomoč priskočili iz Slovenske vojske," je povedal predsednik PD Celje Matica Brane Povše.

"Brez pomoči Slovenske vojske ne bi šlo, tudi ko bomo začeli graditi zgornji del koče, kjer bomo potrebovali daljše dele lesa, bomo potrebovali njihovo pomoč."

Predsednik PD Celje Matica Brane Povše računa, da bi novo planinsko kočo na Okrešlju do konca leta spravili pod streho. | Foto: Ana Kovač Predsednik PD Celje Matica Brane Povše računa, da bi novo planinsko kočo na Okrešlju do konca leta spravili pod streho. Foto: Ana Kovač

S potekom del in obiskom so zelo zadovoljni, tudi med tednom smo srečali veliko ljudi, med njimi je bilo tudi nekaj tujcev.

V začasnem gostinskem objektu, na katerem je izobešen originalen napis s prejšnjega doma, ki se je skoraj v celoti ohranil, so za zdaj na voljo pijača ter spominki, načrtujejo pa, da bodo v prihodnosti obiskovalcem lahko postregli tudi s hrano.

Prenova koče Frischaufov dom Okrešelj | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Gradnja novega doma je ocenjena na 700 do 800 tisočakov

Kaj pa finančna plat? Projekt je ocenjen na 700 oziroma 800 tisoč evrov. 400 tisoč je lani obljubila vlada, nekaj sredstev se bo steklo tudi iz članarin (po en evro na člana), nekaj pa iz donacij.

Če bi želeli pomagati pri novogradnji, lahko to storite z nakazilom na TRR: 0510 0801 6743 162 (pri Abanki Celje) ali s SMS-sporočilom na 1919 (geslo: OKRESELJ5), s katerim boste darovali pet evrov.

Oglejte si, kako poteka gradnja novega Frischaufovega doma na Okrešlju (foto: Ana Kovač):
Fotogalerija
1 / 35

Če bo finančna shema zdržala, bi dom lahko odprli prihodnje leto. "Največ stroškov bo z zaključnimi deli," je ocenil Povše. Nekaj lesa in kamenja, ohranjenega iz prejšnje koče, bodo vgradili v novo, kar bo predstavljalo tudi lep spomin nanjo.

Tudi na Planinski zvezi Slovenije so vseskozi aktivno vpleteni v iskanje rešitev za izgradnjo koče na Okrešlju in Korošici, kjer je dom pogorel oktobra 2017, trenutno pa ga nadomeščajo trije kontejnerji, povezani v skupen objekt.

V proračunu PZS za leto 2018 so za pripravo projektne dokumentacije za izgradnjo novega planinskega doma na Korošici namenili 20 tisoč evrov, v letu 2019 pa so po sklepu Skupščine PZS s plačilom članarine zbirali po en evro od vsakega polnoletnega člana PZS, in na ta račun zbrali dobrih 45 tisoč evrov.

Z zbiranjem namenskih sredstev za izgradnjo novih planinskih domov nadaljujejo tudi v letošnjem letu. Skupaj z zbranimi sredstvi v letu 2020 bo PZS za namen obnove planinskih koč na Korošici in Okrešlju prispevala več kot 100 tisoč evrov. S PD Celje Matica so podpisali dogovor o podpori PZS pri gradnji Kocbekovega doma na Korošici in Frischaufovega doma na Okrešlju, v katerem so določili, da bodo zbrana denarna sredstva v društvu dobili takrat, ko bodo gradnjo doma pripeljali do te faze, da bodo denar potrebovali in ga bodo lahko tudi namensko porabili.

Na pobudo PZS je vlada v proračunu za leto 2020 za izgradnjo obeh planinskih domov namenila 400 tisoč evrov.

Ker so v PD Celje Matica v zadnjem obdobju v požaru izgubili kar dve planinski koči, razmišljajo tudi o tem, kako bi se izognili novim požarom. Ocenjujejo, da bo pri tem preventiva ključnega pomena. "Električna napeljava bo taka, da bo zdržala res visoke temperature, stoodstotne varnosti pa žal nikoli ni," je dejal Povše.

Večino materiala za gradnjo bodo do pogorišča spravili s tovorno žičnico.  | Foto: Ana Kovač Večino materiala za gradnjo bodo do pogorišča spravili s tovorno žičnico. Foto: Ana Kovač

Ključni poudarki požara, ki je uničil Frischaufov dom na Okrešlju.

- Priljubljena koča v Kamniško-Savinjskih Alpah na višini 1.396 metrov je zgorela 6. novembra.
- Zaradi odročnosti požara in dima ni opazil nihče.
- Požar je povzročila napaka na električni napeljavi. Tuja krivda je izključena.
- Škode je za najmanj pol milijona evrov, dom je bil pred kratkim prenovljen.
- Tovorna žičnica, zimska soba in čistilna naprava so ostale nepoškodovane.
- Dom je lani obiskalo okrog 25 tisoč ljubiteljev gora, zato bo njegova izguba velik udarec tudi za turizem Logarske doline.
- Upravitelj Frischaufovega doma na Okrešlju je PD Celje Matica, ki je oktobra 2017 v požaru izgubilo tudi Kocbekov dom     na Korošici.

Prejšnji Frischaufov dom na Okrešlju:
Frischaufov dom na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni v povprečju obiskalo okrog 25 tisoč ljubiteljev gora, je novembra lani uničil požar. Do nesreče je prišlo zaradi napake na električni napeljavi. Ker je bila koča takrat že zaprta, požara ni opazil nihče. | Foto: PD Celje matica Frischaufov dom na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni v povprečju obiskalo okrog 25 tisoč ljubiteljev gora, je novembra lani uničil požar. Do nesreče je prišlo zaradi napake na električni napeljavi. Ker je bila koča takrat že zaprta, požara ni opazil nihče. Foto: PD Celje matica

Novi dom na Okrešlju:

Nov dom bo videti takole. Pri PD Celje Matica so izbrali idejno zasnovo arhitekturnega biroja Kultivator, kreativna arhitektura Celje. | Foto: Nov dom bo videti takole. Pri PD Celje Matica so izbrali idejno zasnovo arhitekturnega biroja Kultivator, kreativna arhitektura Celje.

Preberite še:

Kocbekov dom na Korošici
Sportal Na Korošici ni več samo pogorišče #video
Sportal Nesramežljiv pozdrav soncu mlade slovenske športnice
Trupejevo poldne
Sportal Iščete idejo za fotogenično turo? Trupejevo poldne vam bo pisano na kožo. #foto
Pogačnikov dom na Kriških podih (2050 m)
Sportal Kriški podi – pravljična lokacija z božanskim razgledom #video
dolina Vrata
Sportal To je naj planinska pot 2020
oprema gore šerkezi
Sportal Naj se sliši čudno, pa vendar: kapa in rokavice tudi poleti spadajo v nahrbtnik #video
Matjaž Šerkezi orientacija
Sportal Kako ukrepati, ko se izgubimo - samo brez panike, prosim #video
požarna ampula zavarovalnica Triglav
Sportal Preveč planinskih koč je že zgorelo, to bi lahko rešilo težavo #video
Krn
Sportal Na vrhu te slovenske gore vas čaka nepozabna nagrada #video
češka koča markacija
Sportal Kljub turističnemu bonu boste v tem primeru morali seči v lastno denarnico #video
pohodništvo gore orientacija v naravi markacija
Sportal Čaka nas drugačna planinska sezona, prvič tudi rezervacije nočitev v kočah preko spleta

 

Ne spreglejte