SiolNET. Sportal Naj planinska koča
1,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kaj vse sodi v planinski nahrbtnik?

Naj se sliši čudno, pa vendar: kapa in rokavice tudi poleti spadajo v nahrbtnik #video

1,11

termometer

oprema gore šerkezi
Med obvezno planinsko opremo v letošnji sezoni sodita tudi zaščitna maska in razkužilo. Foto: Ana Kovač

V gorah se začenja najbolj aktivni del sezone, zato so vsi nasveti, kako se izogniti nesrečam, več kot dobrodošli. Kaj vzeti s seboj v gore, tudi če se vam zdi, da v poletnih dneh marsičesa ne boste potrebovali?

oprema gore Foto: Ana Kovač Najpomembnejše je, da se na turo dobro pripravimo, da se lotevamo ciljev, ki smo jim kos, in da imamo v mislih dejstvo, da smo na vrhu šele na polovici poti.

Nagradni sklad Naj planinska koča 2020 Sportal Glasujte za naj planinsko kočo in se potegujte za nahrbtnik Thule

Alpinistični inštruktor in gorski reševalec Matjaž Šerkezi poudarja, da je kljub visokim temperaturam na severnih straneh, kamor sončni žarki ne sežejo, ponekod še vedno sneg, prav snežišča, tudi če gre za krajše odseke, pa so lahko na veliki naklonini zelo nevarna za zdrs in težje poškodbe.

Prečimo jih le, če imamo primerno opremo in ustrezno znanje, sicer je bolje, če se obrnemo. "Gora nas bo počakala, hrib bo še dolgo tam in priložnosti bo veliko," ob tem poudarja Šerkezi.

Šerkezi predstavlja obvezno planinsko opremo:

 

Ne pozabite na topla oblačila. Ne glede na vročino.

Svetuje, da se v gorah izogibamo poletnim oblačilom oziroma s seboj vzamemo tudi toplejša.

V nahrbtniku naj bodo obvezno tudi kapa in rokavice, dobrodošla je tudi astronavtska folija, ki nas bo grela, če bomo v primeru nesreče ali slabe orientacije več ur čakali na pomoč.

V gorah je zelo dobrodošla tudi astronavtska folija, ki jo najdete v vseh športnih trgovinah. V gorah je zelo dobrodošla tudi astronavtska folija, ki jo najdete v vseh športnih trgovinah. Foto: Ana Kovač

"Če se poškoduješ ali izgubiš, se lahko zelo hitro podhladiš. Julija in avgusta po statistiki beležimo največ podhlajenih ljudi," je presenetil Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije.

Zelo pomembna je tudi primerna obutev – v spodnji tabeli si lahko preberete, kaj potrebujete za različno zahtevne ture. "Dobra obutev je kot gume na avtu," pomembnost dobre pohodniške obutve ponazori Šerkezi.

Kaj sodi v nahrbtnih na različno zahtevnih turah?

Klikni za večjo fotografijo. Klikni za večjo fotografijo.

Včasih je dobra tudi plastenka

Nikakor ne smete pozabiti na tekočino – Šerkezi svetuje uporabo termovke, ki vodo poleti ohranja hladno, pozimi pa vročo, ne izključuje pa niti uporabe plastenke, še posebej, če se na turo odpravite z otroki, saj si bodo zaradi prozorne embalaže otroci lažje predstavljali, koliko tekočine še imajo in se ob tem naučili dragocene lekcije o njeni premišljeni porabi.

Prva pomoč s tabletami proti alergiji

Ne pozabite niti na prvo pomoč, v kateri naj bodo tudi tablete proti alergiji, saj je teh zelo veliko, ter na železno rezervo v obliki energetske ploščice ali suhega sadja, oreščkov.

Med obvezno planinsko opremo sodijo tudi sončna krema in kakovostna sončna očala, ne pozabite niti na kompas, planinsko karto novejšega letnika, čelno svetilko in polnilnik za baterijo mobilnega telefona.

Ste vešči uporabe planinskega zemljevida? Ste vešči uporabe planinskega zemljevida? Foto: Ana Kovač

Letos zaradi pandemije, ki nam je pošteno zapletla življenje, v gore vzemite tudi zaščitno masko in razkužilo ali razkužilne robčke.

Ne pozabite na čelado, ki vas bo ščitila pod krušljivimi stenami, in ob morebitnih padcih na meliščih.

Preberite še:

Matjaž Šerkezi orientacija Sportal Kako ukrepati, ko se izgubimo - samo brez panike, prosim #video PZS pohodništvo gore orientacija v naravi Sportal Čaka nas drugačna planinska sezona, prvič tudi rezervacije nočitev v kočah preko spleta Krn Sportal Na vrhu te slovenske gore vas čaka nepozabna nagrada #video Pokljuška soteska pohodništvo Sportal Juliana Trail – nova krožna pot, po kateri boste obkrožili Julijske Alpe #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin