SiolNET. Sportal Naj planinska koča
1,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pot na Triglav z Luknje čez Plemenice

To je naj planinska pot 2020

1,67

termometer

dolina Vrata
Planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice je naj planinska pot 2020. Foto: Daniel Novakovič/STA

Planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice, nekoč imenovana tudi Bambergova pot, je postala zmagovalka tretje sezone akcije Naj planinska pot 2020. Če bo vreme to omogočalo, bodo markacisti zmagovalno pot še pred avgustom obnovili, in to ob pomoči finančnih sredstev zavarovalnice Triglav, ki skupaj s Planinsko zvezo Slovenije organizira izbor.

Planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice je primerna le za izkušene planince in ponuja izjemne razglede tako na Severno triglavsko steno kot tudi na gore nad dolino Soče, so v sporočilu za javnost pojasnili na zavarovalnici.

Po besedah Uroša Vidoviča iz Planinskega društva Ptuj, kjer že od leta 1994 skrbijo za urejenost te poti, njeno vzdrževanje predstavlja društvu velik izziv, ki pa se zaradi podnebnih sprememb še stopnjuje.

Nagradni sklad Naj planinska koča 2020 Sportal Glasujte za naj planinsko kočo in se potegujte za nahrbtnik Thule

Upajo, da jo bodo obnovili še pred avgustom

"Vse več je skalnih podorov in krušenja skal, zato moramo poleg rednega obnavljanja markacij obvezno čistiti zapadlo kamenje in nadzirati morebitne poškodbe kovinskih varoval. Obnovitvena dela na poti, ki je bila nazadnje obnovljena pred več kot 25 leti, so tako nujno potrebna, da bo trasa številnim domačim in tujim obiskovalcem gora še naprej zagotavljala varen vzpon čez Plemenice na Triglav," je pojasnil Vidovič.

Krn Sportal Na vrhu te slovenske gore vas čaka nepozabna nagrada #video

Obnova še pred vrhuncem sezone

Zaradi zahtevnosti poti bo njeno obnovo vodila tehnična ekipa markacistov Planinske zveze Slovenije (PZS). Če bodo vremenske razmere to dopuščale, bodo pot obnovili še pred avgustom, ko jo obišče največ ljudi.

Kot je dejala vodja akcije Očistimo naše gore, v sklopu katere poteka izbor Naj planinska pot, Ana Cergolj, bodo markacisti na izbrani poti zamenjali dotrajane kline in jeklenice, jo očistili skal in obnovili markacije.

Gre za izjemno zahtevno pot, primerno le za izkušene planince. Ponuja izjemne razglede tako na Severno triglavsko steno kot tudi na gore nad dolino Soče. Gre za izjemno zahtevno pot, primerno le za izkušene planince. Ponuja izjemne razglede tako na Severno triglavsko steno kot tudi na gore nad dolino Soče. Foto: Irena Mušič Habjan

Frischaufov dom na Okrešlju Sportal Preveč planinskih koč je že zgorelo, to bi lahko rešilo težavo #video

Ozaveščanje o pomenu dela manj kot 800 markacistov

Planinke in planinci so letos že tretje leto zapored izbirali naj planinsko pot. Letos so lahko izbirali med sedmimi visokogorskimi trasami, ki jih je v nabor vključila PZS.

Na drugo in tretje mesto sta se uvrstili jubilejna planinska pot z Vršiča čez Zadnje Plate na Prisojnik skozi Zadnje okno ter planinska pot Kranjska koča na Ledinah-Koroška Rinka.

Z akcijo Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav in v sodelovanju s PZS, želijo organizatorji ozaveščati o pomenu dela manj kot 800 markacistov - prostovoljcev, ki skrbijo za urejenost okoli 10.000 kilometrov planinskih poti po vsej državi.

Predsednik PZS in vodja obnove zmagovalne poti Jože Rovan je ocenil, da je izbor, poleg same obnove planinskih tras, pomemben tudi zato, ker širi glas o prostovoljnem delu markacistov in vabi v njihove vrste.

V preteklih dveh letih sta naziv naj planinske poti dobili že Rečiška planinska krožna pot in pot iz Logarske doline na Okrešelj.

Preberite še:

Pogačnikov dom na Kriških podih (2050 m) Sportal Kriški podi – pravljična lokacija z božanskim razgledom #video Betka Šuhel Od vzhoda do vzhoda Sportal Jutro je lahko tudi takšno: na Šmarni gori znova množično čakali sončni vzhod #foto PZS pohodništvo gore orientacija v naravi Sportal Čaka nas drugačna planinska sezona, prvič tudi rezervacije nočitev v kočah preko spleta Glas ljudstva - glasovanje Websi Sportal Vabljeni k podpori projekta Naj planinska koča v tekmovanju Websi Matjaž Šerkezi orientacija Sportal Kako ukrepati, ko se izgubimo - samo brez panike, prosim #video Matej Kerec Avtomoto "Trenutna prometna kultura je precej katastrofalna" Jezersko Avtomoto Top 3 fotogenični izleti po Sloveniji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin