Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2020,
7.26

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav d.d.

Natisni članek

advertorial AvtoMobilno zavarovanje motoristi Zavarovalnica Triglav

Torek, 30. 6. 2020, 7.26

2 meseca, 1 teden

Top 3 fotogenični izleti po Sloveniji

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav d.d.
Jezersko | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenija to leto kliče bolj kot kadarkoli prej, da jo raziščemo in poiščemo svoj najljubši kraj. Tudi z motorjem in veliko mero pustolovskega duha. Da bo raziskovanje še lažje, smo pripravili tri izletniške ideje, ki jih morate osvojiti s svojim motorjem.

Tisti, ki še nikoli niso sedli za krmilo motorja, ne razumejo občutkov, ki prevevajo motoriste z vsakim prevoženim kilometrom: občutka svobode, popolnega nadzora nad cesto in zavoji, ki izginjajo pod pregretimi pnevmatikami.

Potovanje z motorjem ponuja drugačen pogled na lepoto okolice, zagotavlja več raziskovanja in odkrivanja kot z avtomobilom.

Slovenija je letos postala prva počitniška in izletniška destinacija poletja. In prav je tako, saj kljub svoji majhnosti skriva številne neodkrite dragulje. Ostanite doma in jo odkrijte skupaj z nami in morda boste celo z našimi predlogi doživeli popolni motoristični izlet.

#1 Dolenjska in Bela krajina

Izlet v znamenju sladkih doživetij in romantičnih postankov.

Olimje | Foto:

Izhodiščna točka izleta so Olimje, kjer si lahko že takoj vzamete čas za raziskovanje okolice, ali pa vsaj za nakup sladke zaloge za na pot.

Olimje so namreč med drugim znane po butični čokoladnici, v tem malem kraju pa lahko obiščete še marsikatero znamenitost: Minoritski samostan Olimje, veličastno cerkev Marijinega vnebovzetja in staro lekarno. Priporočamo tudi ogled ranča jelenov. Če bi se želeli pred izletom osvežiti, pa lahko obiščete bližnje terme.

Pot naj vas nato pelje do Novega mesta – prestolnice Dolenjske. Tukaj je obvezen postanek z ogledom mesta. Predlagamo sprehod po starem mestnem jedru z obvezno kavico na starem trgu. Zapeljite se nato še do Trške gore, priljubljene izletniške točke domačinov, kjer se boste naužili lepot novomeške okolice, ki jo odlikujejo slikoviti vinogradi in ljubke zidanice. 

odkrivaj slovenijo vaše reportaže Otočec | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana V bližini Trške gore se nahajajo trije gradovi: Hmeljnik, Stari grad in Otočec.

Prav slednji naj bo naslednja postojanka, kjer si lahko razgrnete odejo in si privoščite nekaj počitka v travi ob gradu ali pa vrhunsko kosilo v grajski restavraciji.

Grad Sevnica | Foto: Zadnja postojanka celodnevnega izleta je Sevnica, ki je v zadnjih letih doživela popoln turistični razcvet. Najprej se zapeljite do srednjeveškega gradu na griču, od koder se vam bo odprl čudovit razgled na mesto in reko Savo.

Če boste pri volji za nekaj sladkega, lahko v mestu poskusite tudi znamenito sladico Melanija.

#2 Na morje!

Tako kot včasih – po stari cesti do morja in hop še na lov za medvedi.

Začnite v Postojni, kjer se z obiskom Postojnske jame lahko osvežite za nadaljnjo pot, ali pa se zapeljite na kratko učno uro zgodovine v Predjamski grad. Nato pa naj vas pot odpelje proti morju, kjer se lahko ustavite v Lipici ali v Sežani na rezini domačega pršuta.

V Kopru je obvezen skok v morje in malo daljši počitek ob dobrem krožniku morskih specialitet.

Koper | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Vaša naslednja točka naj bo v znamenju čudovite panorame. Iz Kopra se zapeljite po stari cesti proti Črnemu Kalu in nato do ruševin gradu Socerb. Tukaj boste lahko naredili fotografijo slikovitega razgleda, ki se razprostira po celotnem Tržaškem zalivu. Če boste imeli čas, priporočamo še ogled Svete jame, kjer se nahaja edina podzemna cerkev v Sloveniji.

Kočevje | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Pot nato nadaljujte do Postojne in nato proti Cerknici, kjer si lahko privoščite krajši postanek na Cerkniškem jezeru. Potem se zapeljite do Ribnice in pot zaključite v Kočevju, kjer lahko tudi prespite. Naslednji dan si vzemite dovolj časa za raziskovanje mesta in okolice. Predlagamo jutranji obisk starega mestnega jedra in popoldansko supanje na Rudniškem jezeru. Zelo zanimiv je tudi izlet do gradu Kostel.

#3 Nekaj več višine

Čudovita naravna kulisa z alpskim pridihom.

Jezersko | Foto:

To je tura v objemu višakov in prostrane zelene pokrajine. Začnite na Jezerskem ob Planšarskem jezeru, vožnjo pa nadaljujte do prelaza in mejnega prehoda z Avstrijo.

Logarska dolina | Foto: Po slabi uri boste prispeli do Logarske doline, kjer si lahko privoščite daljši odmor – najprej si vzemite čas za konkretno kosilo na eni od številnih domačij, nato pa si oglejte naravne lepote, kot sta na primer slapova Rinka in Palenk. Obvezni postanek za spominsko fotografijo je ob znameniti Logarjevi lipi.

Če se boste odločili za daljši oddih v osrčju Logarske doline, predlagamo nastanitev na eni izmed številnih turističnih kmetij, kjer boste lahko najbolje spoznali pristnost okolice.

Pot naj vas potem odpelje do Solčave proti Lučam, kjer je skalnat obelisk, poimenovan Igla. Tja naj bi ga postavila ajdovska deklica.

Vaša naslednja postojanka na poti naj bo Gornji Grad, kjer predlagamo, da si ogledate cerkev svetega Mohorja in Fortunata.

Raziskovanje z motorjem – naj bo varno

Potovanje z motorjem je edinstvena izkušnja, ki zelo hitro "zleze pod kožo", pravijo motoristi. Ne gre zgolj za izbiro prevoznega sredstva, ampak bolj za življenjski slog, ki te popelje v čisto drugačne avanture.

Da bodo te avanture tudi varne, pa lahko poskrbi tudi motorist sam – z načinom vožnje, s pravilno izbiro motoristične opreme in ne nazadnje z brezhibnostjo motorja. Na motorju so napake še toliko bolj usodne, zato sta premišljenost in osredotočenost ob vsakem zavoju še kako pomembni.

motor, motorist | Foto:

motoristi
Avtomoto Da bo vožnja z motorjem res pravi užitek

Triglav Vransko motoristi | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja

Da boste tudi ob nezgodi imeli vse urejeno, poskrbite z ustreznim zavarovanjem motorja, saj boste tako varni pred finančno izgubo.

Zavarovanje motorja je po zakonu obvezno, vendar osnovno zavarovanje ni vedno dovolj za resnično brezskrbno vožnjo, saj zadošča le za kritje škode, ki jo nenamerno povzročite drugim udeležencem nezgode. Kaj pa vi in vaš motor? Na voljo imate več možnosti:

Zavarovanje voznika motornega kolesa za škodo zaradi telesnih poškodb (AO+)

Zavarovanje avtomobilskega kaska za motorna kolesa

Zavarovanje avtomobilske asistence

Nezgodno zavarovanje voznika in potnikov

Več informacij o možnosti zavarovanja motorja preverite na spletni strani ali obiščite najbližjo poslovalnico Zavarovalnice Triglav. 

Električni skiro Triglav | Foto: Bi radi poskrbeli za brezskrbno vožnjo na vseh svojih prevoznih sredstvih? 

Zavarovalnica Triglav je razširila svojo ponudbo avtomobilskega zavarovanja, tako da lahko z njim zavarujete različne oblike mobilnosti, ki jih uporabljate vi in vaši družinski člani. AvtoMobilno zavarovanje ponuja zavarovanje odgovornosti in asistence kolesarjev in uporabnikov posebnih prevoznih sredstev (rolka, skiro …) ter tudi zavarovanje rehabilitacije po nesreči v prometu in zavarovanje prtljage. Torej, vse, kar potrebujete.

Preberite si več o AvtoMobilnem zavarovanju. 

Matej Kerec
Avtomoto "Trenutna prometna kultura je precej katastrofalna"

Ne spreglejte