SiolNET. Avtomoto Novice
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo bodo letošnji finalisti? Izbor najboljšega avta v Sloveniji kaže na evolucijo zahtev voznikov.

2,40

termometer

Lani je slovenski avto leta prvič postal klasični crossover oziroma športni terenec. Teh je med potencialnimi finalisti izbora, kjer v raznovrstni druščini prav gotovo niso edini, veliko tudi letos. Ste že oddali svoj glas in pomagali pri soustvarjanju slovenskega avtomobilskega trga?

Na zadnjem izboru je zmagal peugeot 3008, ki je pozneje postal tudi zmagovalec izbora Evropski avto leta. Na zadnjem izboru je zmagal peugeot 3008, ki je pozneje postal tudi zmagovalec izbora Evropski avto leta. Foto: Žare/Uroš Modlic

Še nekaj dni nas loči od konca glasovanja v izboru Slovenski avto leta, v katerem letos sodeluje 36 novih avtomobilov letošnjega pestrega leta. Vabimo vas, da oddate svoj glas in s tem pomagate sooblikovati avtomobilski trg v Sloveniji. Med izžrebance bomo tudi letos razdelili nagrade. Čas za oddajo glasovnic je še do 18. decembra. Bralci, poslušalci in gledalci vseh medijev, ki sodelujemo v izboru Slovenski avto leta, bodo izbrali pet finalistov letošnjega izbora.


Več o izboru Slovenski avto leta 2018


Na spodnji glasovnici oddajte glas za svojega favorita in se potegujte za lepe nagrade

Slovenski avto leta 2017 Foto: Matej Leskovšek Zadnji izbor je prvič dobil športni terenec

Pogled na zgodovino izbora Slovenski avto leta kaže na velike spremembe v avtomobilski industriji v zadnjih 25 letih. Prav gotovo avtomobilski menedžerji leta 1993, ko je izbor potekal prvič, še niso razmišljali o trendu elektrifikacije, skrajnega zniževanja izpustov toplogrednih plinov in novih karoserijskih izvedb. Danes avtomobilski trg zaznamujejo športni terenci in crossoverji, ki v dveh osnovnih dimenzijskih razredih (ločnica med njima pogosto ni najbolj jasna) povečujejo svoj delež na evropskem in tudi slovenskem avtomobilskem trgu. Zadnji izbor Slovenski avto leta je prvič dobil klasični športni terenec, to je peugeot 3008.

Tudi letos med potencialnimi finalisti najdemo veliko tovrstnih trendovskih vozil, ki pa imajo kljub številčni prevladi na avtomobilskem trgu (in tudi v izboru) precej raznovrstne tekmece. Med temi so tudi klasične limuzine, pa kombilimuzine in letos priljubljeni majhni avtomobili. Med kandidati najdemo še hibridna vozila in celo povsem električni avtomobil.

Do zdaj je zmagovalec izbora največkrat postal kombilimuzinski avto (volkswagen golf, ford focus, opel astra, peugeot 308 ...), nekajkrat pa tudi klasične limuzine (volkswagen passat, audi A4/A5, renault laguna ...).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin