Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Natisni članek

range rover Range Rover Velar

Četrtek, 28. 9. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Domača predstavitev novega modela

Range rover velar: britanski lord pošteno straši nemške tekmece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Range Rover Velar | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Četrti član družine range rover postavlja nove smernice za britanskega proizvajalca, ki je velarja opremil z elegantnim videzom, najnovejšo tehnologijo in vrhunskim štirikolesnim pogonom. S ceno od 60 tisoč evrov dalje bo v Sloveniji v naslednjem letu našel od 20 do 30 kupcev, ki bodo namesto uniformiranih nemcev izbrali avantgardnega aristokrata. V videu si oglejte podrobnosti velarja, ki ga ločijo od tekmecev.

Prepričljiv videz naložba v prihodnost

Britanski lord je svoje ime podedoval po konceptu iz leta 1969, a podobnost s predhodnikom ostaja le v imenu. Do najmanjše potankosti izdelan premijski avtomobil, z neverjetnim številom majhnih podrobnosti pelje znamko range rover v 21. stoletje. Ravne linije in do perfekcije odmerjeni proporci so odlična popotnica za model, ki se uvršča med modela evoque in range rover sport. Med njiju se dejansko uvršča tudi po dimenzijah. Osnovo si je sicer sposodil pri jaguarju F-Pace, a že pogled na dolžino medosne razdalje sporoča (evoque 2.660 mm, velar 2.874 mm in sport 2.923 mm), da v družini nosi konfekcijsko številko M.

Video: Spoznajte ključne detajle vozila, ki straši nemške tekmece:

Minimalistični dizajn napoveduje prihodnjo oblikovno usmeritev znamke, ki bo tako kot velar v prihodnosti postala še za odtenek bolj avantgardna. Za razliko od nemcev, ki postajajo vse bolj uniformirani in neosebni, velar predstavlja odmik od takšnega razmišljanja. Do voznika in potnikov želi biti drugačen, poseben in nevsakdanji. Tudi na račun tega je pridobil unikatne pogrezne vratne kljuke, tanke sprednje in zadnje žaromete v tehnologiji LED, pokončno držo skozi celotno bočno linijo in aerodinamične odprtine na zadnjem usmerjevalniku zraka – slednje služijo kot ventilator, ki s pomočjo zraka z zadnjega stekla enostavno spihuje dežne kapljice. Steklo je med vožnjo tako vedno suho in čisto, potrebe po uporabi zadnjega brisalca ni, hkrati pa so s tem pridobili večjo svobodo pri oblikovanju celotnega zadka.

Podjetje Wallis Adria d.o.o., ki je v regiji generalni zastopnik za znamki Jaguar in Land Rover, čaka težko delo v boju z največjimi tekmeci. Vrhunski avtomobil pri nas še nima razvejane servisno-prodajne mreže, tudi zato znamka ostaja v senci nemških tekmecev, ki v največji mogoči meri skrbijo za dober imidž znamke. | Foto: Gašper Pirman Podjetje Wallis Adria d.o.o., ki je v regiji generalni zastopnik za znamki Jaguar in Land Rover, čaka težko delo v boju z največjimi tekmeci. Vrhunski avtomobil pri nas še nima razvejane servisno-prodajne mreže, tudi zato znamka ostaja v senci nemških tekmecev, ki v največji mogoči meri skrbijo za dober imidž znamke. Foto: Gašper Pirman

Največji konkurenti so porsche macan, BMW X4, audi Q5 in jaguar F-Pace. Kupce jim bo poskušal speljati z avantgardnim videzom, minimalistično potniško kabino, terenskimi sposobnostmi in tehnološko naprednostjo. | Foto: Gašper Pirman Največji konkurenti so porsche macan, BMW X4, audi Q5 in jaguar F-Pace. Kupce jim bo poskušal speljati z avantgardnim videzom, minimalistično potniško kabino, terenskimi sposobnostmi in tehnološko naprednostjo. Foto: Gašper Pirman

Prilagodljiva dnevna soba

Ob vstopu v potniško kabino v oči najprej pade sistem Touch pro control duo system. Prek obeh 10-palčnih ekranov skrbimo za praktično vse elemente v vozilu. Zgornji ekran je namenjen upravljanju zabavnostnih vsebin, spodnji pa nadzoru klimatske naprave, sedežev, voznih režimov in splošnih nastavitev.

Videz potniške kabine sledi prepoznavni preprostosti vozil range rover, poleg radodarnih centimetrov na zadnji klopi, nudi velar še velik, 673-litrski prtljažni prostor.

Potovalni avtomobil v obleki športnega terenca

Velar se v svoji obliki počuti izredno samozavestno. S pomočjo zračnega vzmetenja se v nekaj sekundah prelevi v športnika ali klenega terenca. Tehnološko izpopolnjen športni terenec se lahko s pomočjo vzmetenja spusti za 4 ali dvigne za skoraj 4,5 centimetra, ob vklopu športnega programa primerno odzove in ob izbiri terenskega programa prelevi v pravega terenca. Ker gre za aerodinamično najbolj učinkovitega range roverja v zgodovini, po cesti lahkotno reže zrak in uspešno skriva svoje dimenzije.

Za užitke na cesti bodo skrbeli 2-litrski štirivaljni dizel, ki je na voljo v dveh različicah s 180 ali 240 "konji" in trilitrski šestvaljnik z okroglimi 300 "konji" in 700 njutnmetri navora. Bencinski vstopni model je štirivaljni 2-litrski bencinar z 250 "konji", vrh ponudbe predstavlja 3-litrski bencinski šestvaljnik s 380 "konji".

Veliko muzike za precejšen kupček denarja

Modeli range rover nikoli niso veljali kot poceni izbira, zato takšni cenovni politiki sledi tudi velar. Za osnovno različico bo potrebno odšteti vsaj 62.452 evrov, za nekoliko močnejšo različico štirivaljnega dizelskega agregata dodati šest tisočakov in za vstopni bencinski motor pripraviti vsaj 65.558 evrov. Do nekje sredine prihodnjega leta bo na voljo posebna in omejena različica Edition One, ki vsebuje praktično celoten spisek dodatne opreme. Tukaj se cena v kombinaciji s trilitrski dizelskim agregatom ustavi pri 123.541 evrih, oob izbiri bencinskega šestvaljnika pa poskoči na 135.635 evrov.

V potniški kabini so trije digitalni zasloni. Eden je namenjen prikazu merilnikov, druga dva pa služita kot glavni vir za prilagajanje nastavitev v vozilu. | Foto: Gašper Pirman V potniški kabini so trije digitalni zasloni. Eden je namenjen prikazu merilnikov, druga dva pa služita kot glavni vir za prilagajanje nastavitev v vozilu. Foto: Gašper Pirman

Med najbolj opazne elemente spadajo tanki žarometi LED in pogrezne kljuke. | Foto: Gašper Pirman Med najbolj opazne elemente spadajo tanki žarometi LED in pogrezne kljuke. Foto: Gašper Pirman

Na volanskem obroču so običajna mehanska stikala zamenjala na dotik občutljiva kapacitativna stikala. | Foto: Gašper Pirman Na volanskem obroču so običajna mehanska stikala zamenjala na dotik občutljiva kapacitativna stikala. Foto: Gašper Pirman Velar je četrti član družine range rover in se dimenzijsko umešča med modela evoque in range rover sport. | Foto: Gašper Pirman Velar je četrti član družine range rover in se dimenzijsko umešča med modela evoque in range rover sport. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte