SiolNET. Avtomoto Prva vožnja
0

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Prva vožnja: Opel insignia kot demokratizacija luksuzne avtomobilske tehnike? #foto

0

termometer

 | Foto: Opel
Foto: Opel

Na cestah v okolici nemškega Rüsselsheima smo vozili novo Oplovo zastavonošo, njihov največji in najboljši avtomobil. Insignia je polna napredne tehnologije, asistenčnih sistemov in modernih rešitev povezljivosti. Lahko nemška petvratna limuzina z ustrezno ceno omogoči demokratizacijo na prvi pogled luksuznih avtomobilskih dobrin?

Intervju - Jerome Bailleul, produktni vodja opel insignie
Video - z opel insignio več kot 200 km/h po nemški avtocesti
Vaše mnenje - bi imeli insignio, VW passata ali škodo superb?
Pregled motorjev in osnovnih tehničnih podatkov


Čeprav so pri Oplu medosno razdaljo s povsem novo arhitekturo povečali za 9,2 centimetra milimetrov na 2,89 metra, so oblikovalci skladno skrajšali prednji in zadnji previs, kolotek pa razširili za 1,1 centimetra. | Foto: Opel Čeprav so pri Oplu medosno razdaljo s povsem novo arhitekturo povečali za 9,2 centimetra milimetrov na 2,89 metra, so oblikovalci skladno skrajšali prednji in zadnji previs, kolotek pa razširili za 1,1 centimetra. Foto: Opel V začetku meseca smo na avtomobilskem salonu v Ženevi sedeli z Jeromom Bailleulom, produktnim vodjo nove generacije opel insignie. V Oplovi tovarni v Rüsselsheimu so takrat šele uvajali nadgradnjo proizvodnje, v katero so vložili kar pol milijarde evrov. "Insignia je naš največji, najbolj reprezentativni model. Vse, kar naredimo na njej, bo vplivalo tudi na druge modele znamke," nam je povedal produktni strateg tega Oplovega avtomobila, ki so jih v prvi generaciji prodali okrog 940 tisoč (v Sloveniji okrog 4.200) in predstavlja vlogo zastavonoše nemške znamke.

Pomemben adut insignie so nadgrajeni matrični žarometi LED. Za razliko od astre imajo 32 in ne več 16 enot s svetilnimi diodami. Pri astri te žaromete izbere vsak tretji kupec, pri insignii bo ta delež morda še večji. | Foto: Opel Pomemben adut insignie so nadgrajeni matrični žarometi LED. Za razliko od astre imajo 32 in ne več 16 enot s svetilnimi diodami. Pri astri te žaromete izbere vsak tretji kupec, pri insignii bo ta delež morda še večji. Foto: Opel

Zastavonoša znamke, ki želi izzivati premium tekmece, sama pa to noče postati

Dva tedna pozneje smo se z novo insignio spoznali tudi v realnem prometu. Vanjo smo sedli v bližini Oplove glavne tovarne, kjer so serijsko proizvodnjo začeli komaj v torek. Čeprav to prodajno ni najpomembnejši Oplov model, Nemci veliko pričakujejo od njega. Je admiralski avtomobil znamke in z njim potihoma posegajo tudi proti razredu primerljivih premium avtomobilov. Kot nam je zatrdil Bailleuel, kljub temu izzivanju Opel noče postati premium znamka.

Tudi zato so z vidika prodaje pri Oplu osredotočeni predvsem na "ljudske" tekmece srednjega avtomobilskega razreda. Prepričani so, da bodo z novo insignio v tem razredu po prodaji prehiteli škodo superb in da bodo za volkswagen pasatom spet zavzeli drugo mesto. Insignia je dobila vso tehnologijo, ki jo Opel danes premore, in tako obenem tudi prikaz vsega najboljšega te znamke.

Čeprav cene za slovenski trg še niso znane, je na mestu vprašanje, ali lahko insignia poskrbi za širšo dostopnost ali demokratizacijo prestižnejših avtomobilskih dobrin? Prinaša namreč sisteme, ki so uporabni in ki pomagajo vozniku. To so zelo dobro delujoči projekcijski "head-up" prikazovalnik, prepoznavanje pešcev, radarski tempomat, 360-stopinjska kamera, matrične žaromete LED in podobno.

Notranjost je ergonomsko dobro izdelana, hvalimo izbor materialov in tudi prečiščeno sredinsko konzolo. Primer dobre prakse minimalizma: pri izbiri treh načinov vožnje sta tipki le dve, in sicer za program tour in sport. Ko enega med njima pritisnemo dvakrat, se vklopi "skriti" program normal. | Foto: Opel Notranjost je ergonomsko dobro izdelana, hvalimo izbor materialov in tudi prečiščeno sredinsko konzolo. Primer dobre prakse minimalizma: pri izbiri treh načinov vožnje sta tipki le dve, in sicer za program tour in sport. Ko enega med njima pritisnemo dvakrat, se vklopi "skriti" program normal. Foto: Opel

Prtljažnik pri limuzinski insignii je zdaj 40 litrov manjši kot pri predhodnici, v karavanski izvedbi pa je pridobil na prostornosti. Da bi bilo natovarjanje kar se da preprosto, je mogoče prtljažnik odpreti in tudi zapreti z zamahom z nogo. | Foto: Opel Prtljažnik pri limuzinski insignii je zdaj 40 litrov manjši kot pri predhodnici, v karavanski izvedbi pa je pridobil na prostornosti. Da bi bilo natovarjanje kar se da preprosto, je mogoče prtljažnik odpreti in tudi zapreti z zamahom z nogo. Foto: Opel Limuzina združuje dinamičnost in eleganco, vse insignie imajo zdaj pet vrat

Oblikovno bi novi insignii kaj resnega res težko očitali. Avtomobil je eleganten in obenem poln dinamičnih linij. Od te dinamične prepričljivosti, ki jo dopolnjujejo tudi elementi kupejev, poka od prvega do zadnjega centimetra.

V primerjavi z omenjenima passatom in superbom ima nekoliko bolj zaobljene linije in se tako po osnovnem oblikovalskem pristopu razlikuje od obeh tekmecev iz Volkswagnovega koncerna.

Volan je primerno debel, položaj sedenja pa zdaj dovolj nizek in tudi udoben. Insignia je prav gotovo postala zelo konkurenčen potovalni avtomobil, ki s kopico tehnoloških asistenčnih sistemov tudi sprošča voznika. | Foto: Gregor Pavšič Volan je primerno debel, položaj sedenja pa zdaj dovolj nizek in tudi udoben. Insignia je prav gotovo postala zelo konkurenčen potovalni avtomobil, ki s kopico tehnoloških asistenčnih sistemov tudi sprošča voznika. Foto: Gregor Pavšič

S položajem za volanom, ergonomijo in asistenčnimi sistemi sega zelo visoko

Položaj za volanom je odličen in tudi zelo dobro nastavljiv. Vozniški sedež jim je uspelo pri Oplu znižati za tri centimetre (zadnjo klop za dobra dva centimetra), petvratna izvedba avtomobila je postala do 175 kilogramov lažja (karavanska insignia sports tourer bo lažja do 200 kilogramov), velik poudarek namenjajo tudi novemu naboru varnostno-asistenčnih sistemov in možnosti štirikolesnega pogona.

Pri asistenčnih sistemih izpostavljamo predvsem nadgradnjo prikazovalnika "head-up", kjer se podatki o hitrosti, navigaciji in podobnem projicirajo neposredno na vetrobransko steklo, ne na dodatno steklo pred voznikom. Hvalimo dostopnost stikala za nastavljanja tega prikazovalnika, prav tako tudi dostopnost stikal za nekatere druge asistenčne sisteme na dnu sredinske konzole.

Video - z opel insignio po nemški avtocesti:

[video: 62285 / ]

Med ovinki prepričljivo dinamična

Po dobrih dvesto kilometrih vožnje po raznovrstnih nemških cestah lahko zatrdimo, da je nova insignia prav gotovo dorasla svojima glavnima tekmeca in da je to zanesljivo dostojen prvi avtomobil Oplove znamke. Volanski mehanizem je postal bolj neposreden in bolj natančen, med ovinki pa je avtomobil z vidika svojega poslanstva dinamične vožnje (športna različica OPC prihaja pozneje) zelo suveren in stabilen. Svoje opravi možnost izbire treh načinov vožnje, med možnostma tour (udobno križarjenje) in sport je razlika z vidika odzivnosti volanskega mehanizma precejšnja.

Prav tako hvalimo udobje sedežev in prostornost za potnike na zadnjih sedežih. Čeprav je insignia zdaj le slab centimeter širša, so potniki zadaj v območju ramen in stegen pridobili več kot tri centimetre prostora. Zadnji sedeži imajo tudi možnost ogrevanja, potnikom pa sta na voljo tudi dva priključka USB. Pri tem smo spredaj pogrešali več kot le en priključek USB.

Ker je medosna razdalja daljša, je več tudi prostora na zadnjih sedežih. Tega je resnično na pretek, hvalimo tudi udobje in kakovost sedežev. | Foto: Opel Ker je medosna razdalja daljša, je več tudi prostora na zadnjih sedežih. Tega je resnično na pretek, hvalimo tudi udobje in kakovost sedežev. Foto: Opel

To je novi 1,5-litrski bencinski motor, ki je na voljo v dveh zmogljivostnih različicah. V ozadju novi osemstopenjski samodejni menjalnik. | Foto: Gregor Pavšič To je novi 1,5-litrski bencinski motor, ki je na voljo v dveh zmogljivostnih različicah. V ozadju novi osemstopenjski samodejni menjalnik. Foto: Gregor Pavšič Bencinski motorji kakovostni in predvsem tihi, najmočnejša motorja tudi s štirikolesnim pogonom

Novost v ponudbi je 1,5-litrski bencinski motor (moč 103 ali 121 kilovatov), ki je na voljo v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom. Zamenjal bo 1,6-litrski Sistem štirikolesnega pogona uporablja dve elektronsko upravljani večlamelni sklopki, ki nadomestita običajni diferencial zadnje osi. Sklopki z elektronskim uravnavanjem razporejata navor med zadnjimi kolesi. | Foto: Gregor Pavšič Sistem štirikolesnega pogona uporablja dve elektronsko upravljani večlamelni sklopki, ki nadomestita običajni diferencial zadnje osi. Sklopki z elektronskim uravnavanjem razporejata navor med zadnjimi kolesi. Foto: Gregor Pavšič dizelski motor. V primerjavi z njim je motor 15 kilogramov lažji, ni pa ta motor na voljo s štirikolesnim pogonom. Ta je sestavni del najzmogljivejšega bencinskega (191 kilovatov) in dizelskega motorja (125 kilovatov). Pri bencinskih motorjih hvalimo njihovo zelo tiho delovanje, pri dizelskih pa bo med glavnimi aduti nizka poraba goriva. Med prvimi kilometri je komaj presegla šest litrov na sto prevoženih kilometrov. Tudi dizelski motor je prav gotovo tišji kot passatov ali superbov.

Ob vožnji naravnost je insignia gnana le prek sprednjih koles, na zadnji osi pa lahko v primeru štirikolesnega pogona klasični diferencial zamenjata dve večlamelni sklopki. Ti skrbita za razporejanje navora med levim in desnim kolesom. V ovinku zadnje zunanje kolo po potrebi prejme več navora kot notranje.

Nov sistem z dvema sklopkama je težak 29 kilogramov, kar v primerjavi z diferencialom prinaša tudi prihranek v masi in velikosti. Levo ali desno kolo lahko sprejme tudi celoten razpoložljiv navor zadnje osi, na katero lahko sredinski diferencial razporedi do okrog 65 odstotkov moči in navora.

Oblika insignie izvira iz študije monza, ki je navdihnila tudi zdajšnjo generacijo astre. | Foto: Gregor Pavšič Oblika insignie izvira iz študije monza, ki je navdihnila tudi zdajšnjo generacijo astre. Foto: Gregor Pavšič

Na področju povezljivosti ima insignia vse najpomembnejše, kar na trgu obstaja

Področji, kjer je insignia trenutno vsaj enako dobra, če že ne najboljša v razredu, sta povezljivost in žarometi. V avtomobilu smo uživali v brezžičnem internetu mobilnega omrežja 4G, prek katerega smo lahko kot potniki brskali po internetu in na socialna omrežja poslali posnetek naše vožnje z več kot 200 kilometri na nemški avtocesti blizu Frankfurta. V Sloveniji ta sistem še ne deluje.

Insignia ima seveda tudi Oplov asistenčni sistem OnStar, prek katerega je mogoče zdaj poiskati tudi prosto parkirno mesto in rezervirati hotel (asistent mora imeti podatke o voznikovi kreditni kartici). Avtomobil tako postaja nekakšna zasebna turistična agencija na štirih kolesih, tak asistenčni sistem pa je kot nalašč za nekoliko starejšo populacijo voznikov. Mlajši vozniki bodo v Sloveniji prav gotovo posegli po že uveljavljenem Applovem sistemu za zrcaljenje mobilnih aplikacij Car Play.

Katero limuzino srednjega razreda bi imeli?

 • opel insignia 249 glasov
  40,49%
 • volkswagen passat 97 glasov
  15,77%
 • škoda superb 161 glasov
  26,18%
 • drugo 108 glasov
  17,56%
Oddanih 615 glasov

Pri merilnikih izstopa prikaz napetosti baterije. | Foto: Opel Pri merilnikih izstopa prikaz napetosti baterije. Foto: Opel

Prilagodljivi matrični žarometi LED kot prikaz demokratizacije luksuznih avtomobilskih dobrin?

Matričnih žarometov LED, ki imajo zdaj 32, ne več 16 enot z diodami, podnevi še nismo mogli preizkusiti. Za zdaj jih zato predstavljamo v teoriji: žarometi ponoči omogočajo snop do 400 metrov, obenem pa znajo prilagajati osvetljenost posameznih delov ceste glede na količino prometa, ovinke in podobno. Na podeželju je snop žarometov ožji, v mestu pa se razširi in tako poskrbi tudi za boljšo osvetljenost površin za pešce in kolesarje.

Take žaromete je pri Oplu vpeljala astra. Tako v Nemčiji kot tudi v Sloveniji se tretjina njenih kupcev odloči za te žaromete, ki ji dajejo tudi konkurenčno prednost v razredu. Se bo na enak način lahko razred višje zdaj hvalila tudi insignia? Dostopnost tovrstnih žarometov, ki pri astri stanejo dobrih tisoč evrov, je dober pokazatelj uspešnosti zgoraj omenjene demokratizacije luksuznih avtomobilskih dobrin.

V Sloveniji so med letoma 2009 in 2016 v povprečju prodali več kot 500 insignij. | Foto: Opel V Sloveniji so med letoma 2009 in 2016 v povprečju prodali več kot 500 insignij. Foto: Opel

V povprečju na slovenske ceste do zdaj več kot 500 insignij

Medtem ko je Opel do zdaj v osmih letih prodal okrog 940 tisoč insignij, so jih v Sloveniji do zdaj prodali okrog 4.200. Naročila za nov avtomobil bodo začeli zbirati prihodnji teden na avtomobilskem salonu v Ljubljani, prvi avtomobili pa bodo v Slovenijo prispeli konec junija. Izhodiščna cena bo znana prihodnji teden.

Prodaja opel insignie v Sloveniji po letih:

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

604

730

779

487

357

422

402

350

Cenovno izhodišče za Slovenijo še ni znano

Pri Oplu pravijo, da bo v Nemčiji insignia z najmočnejšim dizelskim motorjem in polnim seznamom opreme stala od 30 do dobrih 40 tisoč evrov, kar je po njihovi oceni vsaj za tretjino manj kot stane primerljivo opremljen avtomobil klasične premium znamke. Še pomembnejša bo cenovna primerjava s passatom in superbom, kjer sicer večjih odstopanj ne moremo pričakovati.

Osnovna cena obeh glavnih tekmecev znaša okrog 23 tisočakov, cena bolje opremljenega avtomobila z dizelskim motorjem pa se dvigne nad 30 tisočakov. Najdražja različica superba stane 36 tisoč evrov, passata pa vse do 40 tisočakov. Kljub uspešnosti demokratizacije luksuznih avtomobilskih dobrin je to tista cenovna meja, kjer "ljudska" avtomobilska znamka še ostane pri svojih izhodiščnih temeljih. 

Pregled motornih različic:

 

Moč in navor

Pogon

Menjalnik

Zmogljivosti

1,5 turbo

103 kW, 250 Nm

Sprednji pogon

6-stopenjski ročni

9,9 s do 100 km/h, 210 km/h

1,5 turbo

121 kW, 250 Nm

Sprednji pogon

6-stopenski ročni ali samodejni

8,9 s do 100 km/h, 222 km/h

2.0 turbo

191 kW, 400 Nm

Sprednji ali štirikolesni pogon

8-stopenjski samodejni,

7,3 s do 100 km/h, 250 km/h

1,6 turbo D

81 kW, 300 Nm

Sprednji pogon

6-stopenjski ročni

11,6 s do 100 km/h, 211 km/h

1,6 turbo D

100 kW, 320 Nm

Sprednji pogon

6-stopenjski ročni ali samodejni

10,9 s do 100 km/h, 203 km/h

2.0 turbo D

125 kW, 400 Nm

Prednji pogon ali štirikolesni pogon

šeststopenjski ročni, osemstopenjski samodejni

8,7 s do 100 km/h, 226 km/h

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin