SiolNET. Avtomoto Prva vožnja
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Barcelona, Španija: nova generacija vozila, prva vožnja

Seat ibiza – s čustvi in prostorom nagovarja tudi mlade družine #video

2,40

termometer

Seat ibiza
Foto: Seat

Ibiza se je predstavila na domačih tleh v Barceloni, blizu "rodnega" Martorella. Da je širša od predhodnice, je jasno že na prvi pogled, pa vendar s prostornostjo preseneti vsakogar, ki sede vanjo. Kam se širi ibiza, nazorno pove podatek, da je v tej smeri že prerasla prvega leona. 

Poudarki:

Novo ibizo bo vsakdo spoznal predvsem po trikotni zasnovi dnevnih LED-luči in X-zasnovi sprednjega dela. Novo ibizo bo vsakdo spoznal predvsem po trikotni zasnovi dnevnih LED-luči in X-zasnovi sprednjega dela. Foto: Seat Tehnični podatki | Vaše mnenje

Od leta 1984 so skozi štiri generacije izdelali 5,4 milijona vozil seat ibiza in več kot tri milijone jih vozi po cestah po vsem svetu. Je najbolje prodajani seat in ima najdaljšo tradicijo znotraj znamke.

Nova ibiza je prvo vozilo na novi platformi MQB A0, ki jo uvaja Volkswagen in omogoča letno proizvodnjo 700 tisoč vozil v tem velikostnem razredu.

Ibiza prihaja na evropske ceste s tremi bencinskimi litrskimi in tremi dizelskimi 1,6-litrskimi motorji. Novi koncernski motor 1.5 TSI bo pripravljen proti koncu letošnjega leta.

S povečanimi merami zlasti v širino so se izboljšale vozne lastnosti ter prostornost za potnike in prtljago.

Prvi slovenski kupci bodo lahko sedli za volan po 13. juniju, ko bodo nove ibize skupaj s cenami predstavljene v Sloveniji.

[video: 63009 / ]

Španci so sredi največje produktne ofenzive

Seat ibiza je polna ostrih linij in našpičenih podrobnosti, kakšne so zadnje luči in vzvratna ogledala. Seat ibiza je polna ostrih linij in našpičenih podrobnosti, kakšne so zadnje luči in vzvratna ogledala. Foto: Seat Seat z ibizo nadaljuje agresivne aktivnosti, največje, odkar znamka obstaja. Kot smo zapisali v času avtomobilskega salona v Ženevi, je hkrati z novo ateco prišel prenovljeni leon, strateško pomembni ibizi pa bosta sledila arona (druga polovica 2017) in še en športni terenec z od petimi do sedmimi sedeži (2018).

Pri Seatu trdijo, da nova ibiza enako kot prej izraža svoj mladosten, dinamičen značaj, peta generacija pa ji dodaja zrelost. Ibiza je skozi tri desetletja postala prava ikona, tako rekoč Seatov mednarodni ambasador.

Nova ibiza pozira na cesti nad Barcelono. Nova ibiza pozira na cesti nad Barcelono. Foto: Aleš Črnivec Od vseh Seatovih modelov prav ibiza najbolj temperamentno vpliva na čustva voznikov, ki so v povprečju kar deset let mlajši od kupcev drugih znamk v tem razredu.

Novo ibizo bo vsakdo spoznal predvsem po trikotni zasnovi dnevnih LED-luči in X-zasnovi sprednjega dela. Pogled z vseh strani razkriva trud oblikovalcev, da na zunanjih površinah ustvarijo videz elegance in hkrati ostrine. Navzven zavihani robovi na pokrovu motorja, še posebej pa prek vrat dajejo vozilu dinamično noto, hkrati pa na nevpadljiv način vplivajo na trdnost pločevine proti udarcem. Da, kleparji bodo vrata rajši menjali, kot pa popravljali vdrtine na njih.

Fotografija je dinamična, vendar prav enako deluje tudi ibiza sama po sebi. Linija, ki se začenja spodaj na sprednjih vratih in se končuje na zadnjih lučeh, je izdelek, o katerem oblikovalec in klepar nikoli ne moreta imeti sorodnega mnenja. Fotografija je dinamična, vendar prav enako deluje tudi ibiza sama po sebi. Linija, ki se začenja spodaj na sprednjih vratih in se končuje na zadnjih lučeh, je izdelek, o katerem oblikovalec in klepar nikoli ne moreta imeti sorodnega mnenja. Foto: Seat

Večje mere za širšo uporabnost

Notranjost je športno Seatova. Izpostavljamo gumb za zagon motorja (skrit je za glavo prestavne ročice) in klasični vzvod ročne zavore. Notranjost je športno Seatova. Izpostavljamo gumb za zagon motorja (skrit je za glavo prestavne ročice) in klasični vzvod ročne zavore. Foto: Seat Več kot prirastek glede na četrto generacijo pove podatek, da je nova ibiza po širini prerasla prvega leona! Povečane dimenzije širijo uporabnost nove ibize na dveh področjih. S povečano širino, ki se odraža s 60 in 48 milimetrov širšima kolotekoma spredaj in zadaj, je vozilo spretnejše in bolj vodljivo, s skoraj deset centimetrov daljšim medosjem lepo drži smer tudi na vetrovni avtocesti.

V notranjosti je prek armaturne plošče razpotegnjena širša dekorativna letev v barvi zunanjosti. Prekinjajo jo merilniki, nameščeni na najvišjem mogočem mestu, in sredinski osempalčni zaslon na dotik. Tudi prestavna ročica zavzema na konzoli med sedežema višje navzgor pomaknjeno mesto.

Potovalne možnosti so izdatno izboljšane, saj je v kabini tako spredaj kot zadaj več prostora. Največ je s 55 milimetri pri širini pridobil voznik, 16 pa sovoznik. Zadaj je 35 milimetrov več prostora za kolena in 17 nad glavo. V 355-litrski prtljažnik (63 litrov več) sicer ne gre družinska dopustniška prtljaga, je pa razredno največji.

Prtljažni prostor s prostornino 355 litrov kljub vsemu za družino ni prav velik, čeprav je 63 litrov večji od prejšnje ibize in razredno največji. Prtljažni prostor s prostornino 355 litrov kljub vsemu za družino ni prav velik, čeprav je 63 litrov večji od prejšnje ibize in razredno največji. Foto: Aleš Črnivec

Z ibizami mimo Martorella, sicer pa že čakajo v Kopru

Mistic magenta je ena od petih novih barv, ki so nas v živo najbolj navdušile. Prek armaturne plošče se je mimo merilnikov in osrednjega zaslona raztezal širok pas v enaki barvi, kot je prikazano na fotografiji med vožnjo. Mistic magenta je ena od petih novih barv, ki so nas v živo najbolj navdušile. Prek armaturne plošče se je mimo merilnikov in osrednjega zaslona raztezal širok pas v enaki barvi, kot je prikazano na fotografiji med vožnjo. Foto: Aleš Črnivec Za prvo vožnjo in predstavitev nove ibize mednarodni skupini novinarjev so Španci izbrali najprimernejšo lokacijo – Barcelono. Pot nas je vodila po avtocesti mimo matične tovarne v Martorellu, nato pa smo po lepih asfaltnih cestah ovinkarili po podeželju in hribovju nad Barcelono.

Občutki? V novi ibizi takoj občutiš razliko v prostornosti, ne da bi se vanjo neposredno presedel iz predhodnega modela. Med ovinki smo imeli občutek, da je malo mehkejša od predhodnice in da podvozje dovoli malo več nagibanja. Med hitrimi in zaprtimi ovinki nad Barcelono je bila ibiza zanesljiva, verjetno bolj od predhodnice, saj sta sprednji kolesi postavljeni kar za šest centimetrov bolj narazen. Vse opisano velja za standardno podvozje. Trše in nižje oziroma celo prilagodljivo podvozje z opremo FR bomo morda preizkusili 13. junija med domačo predstavitvijo, ibize nas že čakajo v Kopru.

Z novinarskim kolegom Matejem Kačičem iz Financ sva negodovala, kar nama seatovci niso omogočili preizkusa 1,5-litrskega motorja TSI. So nama pa zato pripravili 1.0 TSI 85 kW z meniji v slovenščini – sredi Katalonije! Z novinarskim kolegom Matejem Kačičem iz Financ sva negodovala, kar nama seatovci niso omogočili preizkusa 1,5-litrskega motorja TSI. So nama pa zato pripravili 1.0 TSI 85 kW z meniji v slovenščini – sredi Katalonije! Foto: Aleš Črnivec

Po dvakrat MPI in TSI na bencin

85-kilovatni litrski trivaljni motor ima blok in glavo iz aluminija, za turbopolnilnikom je hladilnik komprimiranega zraka, sesalni in izpušni ventili so variabilno krmiljeni, tlak neposrednega vbrizgavanja v valje pa znaša 250 barov. 85-kilovatni litrski trivaljni motor ima blok in glavo iz aluminija, za turbopolnilnikom je hladilnik komprimiranega zraka, sesalni in izpušni ventili so variabilno krmiljeni, tlak neposrednega vbrizgavanja v valje pa znaša 250 barov. Foto: Aleš Črnivec Osnovno bencinsko ponudbo tvorita atmosferska trivaljnika z 48 oziroma 55 kilovati. Prisilno polnjeni TSI iz litrskega motorja izvleče 70 kilovatov (do te moči so vsi menjalniki petstopenjski ročni), 85-kilovatni pa je povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Blok in glava vseh TSI-motorjev sta iz aluminija. Poleg turbopolnilnika so opremljeni s hladilnikom polnilnega zraka in variabilnim krmiljenjem na sesalni in izpušni strani.

Proti koncu leta bodo v ibize vgrajevali 1,5-litrski štirivaljni TS s 110 kilovati, od katerega tudi pri drugih koncernskih znamkah veliko pričakujejo. Med značilnostmi tega motorja omenimo tlak neposrednega vbrizgavanja, ki znaša 350 barov, to je 100 barov več kot znaša pri litrskih motorjih TSI. Servisno vzdrževanje je predvideno na vsakih 30 tisoč kilometrov.

Trikrat TDI in tudi CNG

Ponudbo dizelskih motorjev sestavljajo 1,6-litrski TDI z 59, 70 in 85 kilovati. Nova prilagodljiva platforma omogoča tudi vgradnjo litrskega motorja TSI s 66 kilovati s pogonom na zemeljski plin. Poleg ročnih petstopenjskih menjalnikov za motorje do 70 kilovatov in šeststopenjskih za večje moči bo mogoče naročiti sedemstopenjskega DSG z dvema sklopkama.

Med hitrimi in zaprtimi ovinki nad Barcelono je bila ibiza zanesljiva, najverjetneje bolj od predhodnice, saj sta sprednji kolesi postavljeni kar za šest centimetrov bolj narazen. Med hitrimi in zaprtimi ovinki nad Barcelono je bila ibiza zanesljiva, najverjetneje bolj od predhodnice, saj sta sprednji kolesi postavljeni kar za šest centimetrov bolj narazen. Foto: Seat

Za zahtevnejše kupce opremi FR in XCellence

Seat ibiza Foto: Seat Poleg osnovnih stopenj reference in style želijo bolj dinamično usmerjenim kupcem ponuditi izboljšane zmogljivosti in športni videz. Ibiza FR je 15 milimetrov nižja, blažilniki so trši, trša sta sprednje vzmetenje in poltoga prema zadaj, prečna stabilizatorja sta močnejša. Sprednja maska je preoblikovana, pa tudi zadnji difuzor in odbijač, ki so mu dodali navidezni izpušni cevi.

Oprema XCellence je usmerjena k novim kupcem, ki jih vabi z bolj prefinjenim elegantnim videzom in premišljeno funkcionalno opremo. Pri tem jim Seat ponuja čim več udobja in najnovejše tehnologije. Ibiza je prva v razredu opremljena s celostno LED-tehnologijo, ki poleg žarometov, utripalk, luči za označevanje vozila in zavornih luči vključuje tudi armaturo in notranjo osvetlitev.

Prostornost na zadnji klopi je v primerjavi s predhodnico izboljšana. Prostora za kolena je več, mejo sklonjenih glav za postave so od prejšnjih 175 pomaknili nekaj centimetrov višje. Prostornost na zadnji klopi je v primerjavi s predhodnico izboljšana. Prostora za kolena je več, mejo sklonjenih glav za postave so od prejšnjih 175 pomaknili nekaj centimetrov višje. Foto: Aleš Črnivec

Asistenčni sistemi iz atece in leona v ibizo

Seat ibiza Foto: Seat Ne gre za novosti, pač pa za sisteme, ki se po pravilu širijo iz večjih in dražjih vozil proti manjšim in cenejšim. Omenimo nekatere najpomembnejše pomočnike, kot so radarski tempomat, samodejno zaviranje v sili, večnaletno zaviranje, veliki zasloni na dotik, odklepanje in zagon brez ključa, samodejno ugašanje motorja, brezžično polnjenje telefona, opozorilniki za lego, mrtvi kot in zbranost voznika … In seveda stoodstotna povezanost, kjer hoče biti Seat prvi na področju popolne povezave avta z okolico.

Opcijska funkcija drive profil mora razveseliti vsakega športno navdahnjenega voznika, ki lahko izbira med možnostmi eco, normal in sport ali pa izbere lasten individualni profil z nastavitvami motorja, menjalnika (v primeru DSG), volana, vzmetenja in klime.

Izbrani nazivi za barve, o cenah pa na prihodnjem srečanju

Seat ibiza - 5. generacija Foto: Seat Ibiza se bo pojavljala v različnih vpadljivih novih barvah, na katere skušajo usmeriti pozornost že z njihovim poimenovanjem. Na primer mistery blue, red desire, mistic magenta … Zadnjo smo pričakovali z nezaupanjem, ker je bila napovedana kot neke vrste rožnata barva, po prvem srečanju pa se je vse uredilo in morda nam je bila prav mistic magenta najbolj všeč.

Med novinarji različnih evropskih držav smo bili predstavniki Slovenije med redkimi, ki nismo izvedeli za cene na domačem trgu. Pogajanja z uvoznikom očitno še potekajo, tako da bomo ta podatek še dobili, najkasneje takoj po domači predstavitvi, ki se bo zgodila 13. junija.

Različica: Zasnova in moč motorja: Menjalnik in pogon: Zmogljivosti: Poraba in izpusti:
1.0 MPI 55 kW 3-valjni vrstni bencinski, 12V, 999 cm3, 55 kW pri 6200 vrt./min., 95 Nm od 3000 do 4300 vrt./min. 5-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj 168 km/h in 14,7 s do 100 km/h 4,9 l/100 km in 112 g CO2/km
1.0 TSI 70 kW 3-valjni vrstni turbo bencinski, 12V, 999 cm3, 70 kW od 5000 do 5500 vrt./min., 175 Nm od 2000 do 3500 vrt./min. 5-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj 182 km/h in 10,9 s do 100 km/h 4,7 l/100 km in 106 g CO2/km
1.0 TSI 85 kW 3-valjni vrstni turbo bencinski, 12V, 999 cm3, 85 kW od 5000 do 5500 vrt./min., 200 Nm od 2000 do 3500 vrt./min. 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj 195 km/h in 9,3 s do 100 km/h 4,7 l/100 km in 108 g CO2/km
Mere in mase: dolžina: 4059 mm, širina: 1780 mm, višina: 1444 mm, medosna razdalja: 2564 mm, krog obračanja: 10,6 m, masa: 1091 – 1140 kg, največja dovoljena masa: 1510 - 1560 kg, prtljažnik: 355 – 1490, prostornina rezervoarja: 40 l, gume: 185/70 R14 – 215/40 R18

Kaj se vam zdi glavni adut nove ibize?

  • Večje dimenzije in 355-litrski prtljažnik. 29
  • Podoba in pregovorni španski temperament. 75
  • Obljubljene vozne lastnosti. 5
  • Napredek v umetni inteligenci v smislu varnosti in udobja. 5
  • Novi motorji. 6
  • Ibiza po mojem mnenju v ničemer ne izstopa, ima pa hudo konkurenco pri Renaultu, Volkswagnu, Hyundaiu, Nissanu, Škodi ... 56
Oddanih 176 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin