Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2017,
4.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

5

Natisni članek

Autobest SUV SUV Avtomoto Seat

Ponedeljek, 23. 1. 2017, 4.48

6 let, 7 mesecev

Test novega modela:

Seat ateca 1.0 TSI - prijetno presenetila s tremi valji vsaj 2 tisočaka cenjšimi od dizla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

5

Seat ateca 1.0 TSI | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Za 1.280 kilogramov težko seat ateco in za umirjenega voznika je že 85 kilovatov povsem dovolj. Dizelskih ali bencinskih. Preizkusili smo bencinski litrski trivaljni motor 1.0 TSI, kakršnega do zdaj nismo srečali niti med testiranjem manjših seatov.

Motor: litrski bencinski trivaljnik z močjo 85 kW
Poraba goriva: 6,9 l/100 km
Cena: 27.353 EUR

Tehnični podatki | Cena in dodatna oprema | Vaše mnenje | Zanimivo

  Testna različica dvokolesno gnane atece je namenjena za urejene cestne podlage. Je dovolj dvignjena od tal za makadamske ceste, za grobe in razdrapane podlage pa naj voznik izbere rezervno kolo. Bencinski motor s 85 kilovati je vsaj dva tisoč evrov cenejši od dizla enake moči, pri kombiniranem ciklu pa porabi le 0,9 litra goriva na sto kilometrov več. Komur računica pokaže neodločen rezultat, naj se spomni, v kateri kabini je pozimi hitreje toplo. | Foto: Matej Leskovšek Testna različica dvokolesno gnane atece je namenjena za urejene cestne podlage. Je dovolj dvignjena od tal za makadamske ceste, za grobe in razdrapane podlage pa naj voznik izbere rezervno kolo. Bencinski motor s 85 kilovati je vsaj dva tisoč evrov cenejši od dizla enake moči, pri kombiniranem ciklu pa porabi le 0,9 litra goriva na sto kilometrov več. Komur računica pokaže neodločen rezultat, naj se spomni, v kateri kabini je pozimi hitreje toplo. Foto: Matej Leskovšek

Palec gor: Tisočkubični trivaljnik je odlična alternativa dizlom podobne moči. V zimskem času se motor hitro ogreje, s 115 konji je dovolj živahen, poraba pa je med mestno vožnjo ostajala pod sedmimi litri. Dnevne luči so vključene tudi zadaj, s tehnologijo LED so odlično vidne. Kljub osempalčnemu zaslonu za vsemogoče prikaze in nastavitve so pri ateci ohranili okrogel gumb za vklop in glasnost radia ter dva zlahka dosegljiva gumba za ogrevanje in prezračevanje. Ateca je prvo od naših testnih vozil, ki opozori voznika, naj v koloni ugasne zadnje luči za meglo, kadar je to moteče za voznika zadaj.

 

 Palec dol: Za dvojno dno je treba doplačati125 evrov, kar se zelo redko pojavi med dodatno opremo. In sploh, kakšen naj bo prtljažnik brez plošče, pod katero je to dvojno dno? Vprašamo tudi, ali mora radio res utihniti, kadar je prestavna ročica v položaju R? Saj vemo, da je tako tudi pri mnogo drugih vozilih, pa vendar. Rokovanje s stikalom za radarski tempomat je precej zapleteno. Konzola deli ukaze v štiri smeri, za povrhu ima še stranski gumb, različne razdalje do vozil spredaj pa se nastavlja prek osrednjega zaslona.

  Ateca je dober decimeter krajša od hišnega tekmeca tiguana, njena masa pa ne dosega 1.300 kilogramov. Zato je 85-kilovatni litrski motor ustrezna in za mnogo voznikov racionalna izbira. | Foto: Matej Leskovšek Ateca je dober decimeter krajša od hišnega tekmeca tiguana, njena masa pa ne dosega 1.300 kilogramov. Zato je 85-kilovatni litrski motor ustrezna in za mnogo voznikov racionalna izbira. Foto: Matej Leskovšek

Ateca sledi novim oblikovalskim smernicam

Ateca je značilen predstavnik sodobne modne preobrazbe, ki narekuje združitev dveh na videz nezdružljivih svetov, terenskega in cestnega. Čeprav Seat nikoli ni izdeloval niti pravih niti trendovskih športnih terencev, je ateca precej suvereno zapeljala na ceste. Ta prvi španski SUV pritegne pozornost najprej z videzom, vendar ne tolikšne kot koncept 20V20 , na katerem sloni. Kljub temu lahko ateci priznamo, da med vozila SUV prinaša podobno svežino kot na primer peugeot 3008 in toyota C-HR. Tudi člani žirije Autobest so pri svojem izboru prav gotovo upoštevali oblikovne odlike atece, ko so ji podelil letošnji naslov najboljšega "ljudskega" avtomobilskega nakup Evrope.


Prva vožnja: Seat ateca – na internetu že blesti, na cesti in onstran nje pa obeta veliko


V notranjosti je veliko volkswagna

Seat ateca 1.0 TSI | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Občutek Seatovih ustvarjalcev za ureditev voznikovega delovnega prostora je pri ateci kajpada dopolnjen z esuvejevskim visokim sedenjem.

Pri tem pa je več kot očitna podobnost z urejenostjo kakšnega volkswagna ali škode. To pomeni, da je pred voznikom en sam red, vse je na svojem mestu, vse je dosegljivo in na očeh.

Poleg osrednjega zaslona (v ateci gre za osempalčnega) je med merilnikoma še 3,5-palčni, ki je pregleden in nabit s koristnimi podatki.

Dovolj prostora za štiri velike, v prtljažniku 510 litrov

Seat ateca 1.0 TSI | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Kompaktna športno-terenska ateca ne spada med posebej velika vozila, zato lahko prostornost v kabini ocenimo z odlično, 510-litrski prtljažnik pa je razredno primeren. Povečanje s polaganjem naslonjal z vzvodoma iz prtljažnika je preprosto, zmotilo pa nas je doplačilo za dvojno dno.

Kabina je prostorna za visoke in lahko tudi bolj zajetne postave. Tretja oprema od štirih po vrsti, style, omogoča primerno stopnjo potovalnega udobja. Govorimo o kakovostnem oblazinjenju, dvopodročnem climatronicu, odlagalnih mestih, ambientalni osvetlitvi, povezljivosti full link …

Glede dodatne opreme, ki v testni ateci sega skoraj do petih tisočakov, po našem mnenju ne prepriča vsakogar. Cenovno ugodno nam deluje paket urban style za 799 evrov, katerega seznam smo zapisali v tabeli.

V prometnem dovoljenju atece sicer piše, da je karavan, dejansko pa so privrženci znamke Seat prvič dobili možnost, da posežejo po vozilu SUV. Končno, saj pri štirikolesno gnani različici alteje še niso bili resni. Pregovorna Seatova ergonomija z odtenkom manj športnih občutkov je zdaj na voljo s precej višjim položajem zadnjice in z vsem, kar temu sledi | Foto: Matej Leskovšek V prometnem dovoljenju atece sicer piše, da je karavan, dejansko pa so privrženci znamke Seat prvič dobili možnost, da posežejo po vozilu SUV. Končno, saj pri štirikolesno gnani različici alteje še niso bili resni. Pregovorna Seatova ergonomija z odtenkom manj športnih občutkov je zdaj na voljo s precej višjim položajem zadnjice in z vsem, kar temu sledi Foto: Matej Leskovšek

Trivaljni litrski motor nas je moral najprej prepričati

Samo liter prostornine, trije valji in 115 živahnih TSI "konjičev". | Foto: Matej Leskovšek Samo liter prostornine, trije valji in 115 živahnih TSI "konjičev". Foto: Matej Leskovšek Seveda, saj ateca ni prav majhen avtomobil, motorji za sorodnega hišnega tekmeca tiguana pa se začenjajo šele pri 1.400 turbinskih kubičnih centimetrih. Dvom je odpadel takoj po prvih kilometrih. 115 "konjev" v motorju je dovolj zmogljivih, živahno pospešujejo in so tudi varčni.

K temu nekaj prispeva masa vozila, ki ostaja pod 1.300 kilogrami. Da ateca zmore "samo" 183 kilometrov na uro, ji pri omejitvah, današnjem pojmovanju prometne varnosti in poudarjanju varčnosti ne moremo šteti v zlo.

Zvok motorja, tako kot pri večini sorodnih tekmecev, ne izdaja števila valjev. Napovedovalec prestavljanja začne "težiti" že pri 1.700 vrtljajih, zato pogosto prikazuje dve prestavi navzgor.

Ateca je, kot je videti na zaslonu, po 58 kilometrih mestne vožnje v zimskih razmerah porabila povprečno 6,7 litra 95-oktanskega goriva na sto kilometrov. Ni slabo! | Foto: Matej Leskovšek Ateca je, kot je videti na zaslonu, po 58 kilometrih mestne vožnje v zimskih razmerah porabila povprečno 6,7 litra 95-oktanskega goriva na sto kilometrov. Ni slabo! Foto: Matej Leskovšek Voznik, ki ga upošteva, se v mestni gneči vozi s porabo pod sedmimi litri (tudi po zaslugi ugašanja motorja). Ponovni zagon deluje s pritiskom na sklopko, če pa motor deluje v prostem teku, porabi zgolj 0,5 litra na uro. Zelo dizelsko. Rezultate svoje eco uspešnosti si voznik lahko prikliče prek zaslona.

Testni krog smo sklenili z rezultatom 6,9, na morje in nazaj pa smo se pripeljali s povprečjem 6,7. Radarski tempomat smo naravnali na 137, pri tem pa smo zavore uporabili samo med vožnjo mimo cestninskih postaj.

Porabo goriva so nam zmanjševala vozila na levem prometnem pasu, vendar je naša povprečna hitrost na poti vseeno presegala sto kilometrov na uro.

Rezultate svoje eco uspešnosti si voznik lahko prikliče prek zaslona. | Foto: Matej Leskovšek Rezultate svoje eco uspešnosti si voznik lahko prikliče prek zaslona. Foto: Matej Leskovšek

Elektronska ročna na štiri kolesa

Za brezžični indukcijski polnilnik mobilnega telefona je treba doplačati 185 evrov. | Foto: Matej Leskovšek Za brezžični indukcijski polnilnik mobilnega telefona je treba doplačati 185 evrov. Foto: Matej Leskovšek Vozne lastnosti smo večinoma preverjali na zasneženih, večkrat tudi poledenelih cestah, zato so realnejši občutki zapisani med našo prvo vožnjo. Trdimo lahko, da bi s samo dvokolesno gnano ateco brez težav preživeli hujšo zimo, saj je na snegu odlično vodljiva. Za reševanje težav pri speljevanju se da ASR izklopiti, je pa treba malo potipati osrednji zaslon. ABS je na zasneženi in delno poledeneli podlagi dovolj učinkovit, še več pojemka pa daje uporaba elektronske parkirne zavore, ki deluje na vsa kolesa. Vendar to nikakor ni naš nasvet za varno zimsko vožnjo.

Dobre občutke med vožnjo pripišemo neposrednemu multifunkcijskemu volanskemu obroču z dvema zavrtljajema in tri četrt ter mehko tekoči, vendar natančni prestavni ročici. Zato pa bi merilnik hitrosti lahko bil natančnejši, saj voznik tudi pri 137 kilometrih na uro po števcu na avtocesti ni v prekršku. Pri tem je 2.900 vrtljajev za bencinski motor povsem sprejemljivih, litrski mlinček pa tako ali tako ne more biti hrupen.

Poleg osrednjega zaslona (v ateci gre za osempalčnega) je med merilnikoma še 3,5-palčni, ki je pregleden in nabit s koristnimi podatki. Merilnik hitrosti pretirava. Pri izmerjeni hitrosti 90 kilometrov na uro trdi, da vozimo 96, pri 130 na avtocesti pa je kazalec že na 137 kilometrih na uro. | Foto: Matej Leskovšek Poleg osrednjega zaslona (v ateci gre za osempalčnega) je med merilnikoma še 3,5-palčni, ki je pregleden in nabit s koristnimi podatki. Merilnik hitrosti pretirava. Pri izmerjeni hitrosti 90 kilometrov na uro trdi, da vozimo 96, pri 130 na avtocesti pa je kazalec že na 137 kilometrih na uro. Foto: Matej Leskovšek

Cena testnega vozila je 27.353 EUR

Seat ateca 1.0 TSI | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Cena osnovne različice: 19.499 EUR (seat ateca 1.0 TSI entry start/stop ecomotive 85 kW)
Osnovna cena testnega vozila: 22.617 evrov (seat ateca 1.0 TSI style start/stop ecomotive 85 kW)

Dodatna oprema: 4.970 evrov
kovinska barva (606 evrov), brezžični polnilnik connectivity box (185 evrov), črni strešni nosilci in zaščita loka koles (268 evrov), funkcija zaznavanja mrtvega kota z opozorilom ob prečkanju zadaj (351 evrov), dodatno zatemnjena zadnja stekla (215 evrov), dvojno dno prtljažnika (125 evrov), LED-osvetlitev notranjosti z večbarvno ambientalno svetlobo (162 evrov), seat full link (157 evrov), tehnični paket: senzor za dež in svetlobo, elektrokromatsko notranje ogledalo, funkcija coming/leaving home (118 evrov), LED-paket s samodejno nastavitvijo žarometov in pozdravna luč (1.072 evrov), tempomat (166 evrov), zimski paket: ogrevanje sprednjih sedežev in tekočine za brisalce, indikator za količino tekočine, pranje žarometov (465 evrov), paket urban style: kamera za vzvratno vožnjo, alarmna naprava, navigacija, osempalčni barvni zaslon na dotik, mp3, WMA, 2x SD, 2x USB, CD, AUX, Bluetooth, osem zvočnikov (evrovEUR), kartografija Evrope na SD (47 evrov)

Pohvalimo dejstvo, da dnevne luči svetijo tudi zadaj, saj ponoči in v predorih pogosto videvamo vozila, ki so "dnevno" osvetljena samo spredaj. | Foto: Matej Leskovšek Pohvalimo dejstvo, da dnevne luči svetijo tudi zadaj, saj ponoči in v predorih pogosto videvamo vozila, ki so "dnevno" osvetljena samo spredaj. Foto: Matej Leskovšek

Voznik, ugasni vendar zadnje luči za meglo!

Možnost izbire zaslona off road v resnici niti ne sodi najbolj k dvokolesnemu pogonu atece, saj so podatki o zasuku koles in kotih naklona vozne površine uporabni zgolj na terenu. | Foto: Matej Leskovšek Možnost izbire zaslona off road v resnici niti ne sodi najbolj k dvokolesnemu pogonu atece, saj so podatki o zasuku koles in kotih naklona vozne površine uporabni zgolj na terenu. Foto: Matej Leskovšek To je eno od opozoril med merilniki atece za voznike, ki z 21 rdečimi vati (pogosto bleščijo tudi po dvakrat) radi jezijo zadaj vozeče. Koristno je tudi opozorilo, naj voznik pri zapustitvi vozila ne pozabi mobilnega telefona (mimogrede, ateca omogoča brezžično indukcijsko polnjenje pametnih mobilnikov). Pohvalimo dejstvo, da dnevne luči svetijo tudi zadaj, saj ponoči in v predorih pogosto videvamo vozila, ki so "dnevno" osvetljena samo spredaj.

Pod poglavje "Brez šminke ne gre" spada izbiranje med osmimi barvami ambientalne osvetlitve, pa tudi svetlobna projekcija obrisa atece na tla pod ogledaloma. Se je pri tem kdo spomnil na naše teste jaguarja in range roverja? Nekaj pa nam pri ateci, enako kot pri leonu, ni povsem jasno. Zakaj mora biti rumena kontrolna lučka za zadnje meglenke med merilniki, tista za sprednje pa na stikalu levo pod volanom? Menimo, da morata biti obe lučki skupaj v voznikovem vidnem polju.

Zanimivo

Naše mnenje, da oseba, ki je pripravljala oziroma prevajala Seatovo spletno stran, ni avtomobilist, morda ne spada k testu vozila, pa vendar se nam zdi, da je vredno zapisa. Med osnovnimi podatki za bencinski motor 1.0 TSI, ki poganja ateco, namreč piše ZGOŠČEVANJE: 10,5. Saj smo takoj posumili, da gre za kompresijsko razmerje, povsem prepričani pa le nismo bili. Po nadaljnjem brskanju po spletnih straneh smo ugotovili, da gre za prevod iz nemščine (verdichtung). Tako sklepamo, ker se v konfiguratorju za ateco po kliku na Moje vozilo in nato na Naslednji koraki poleg petih slovenskih možnosti pojavi tudi Merkliste laden.

  Kljub vsemu menimo, da bi ateca lahko bila oblikovana še nekoliko bolj športno, saj veste, za odtenek bolj čustveno. Španski temperament bi po našem okusu lahko še malce bolj podčrtali, sploh glede na dejstvo, da so se pohvalili, da so avtomobil v celoti oblikovali in razvijali v Seatovem glavnem štabu v Martorellu v Barceloni. | Foto: Matej Leskovšek Kljub vsemu menimo, da bi ateca lahko bila oblikovana še nekoliko bolj športno, saj veste, za odtenek bolj čustveno. Španski temperament bi po našem okusu lahko še malce bolj podčrtali, sploh glede na dejstvo, da so se pohvalili, da so avtomobil v celoti oblikovali in razvijali v Seatovem glavnem štabu v Martorellu v Barceloni. Foto: Matej Leskovšek

TEHNIČNI PODATKI: Seat ateca 1.0 TSI start / stop ecomotive style
MOTOR: turbobencinski, tekočinsko hlajeni, 3-valjni, 12V; delovna prostornina: 999 cm3; največja moč: 85 kW pri 5000 vrt/min, največji navor: 200 Nm pri 2000 do 3500 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 215/55 R17
MERE in MASE: dolžina: 4363 mm, širina: 1841 mm, višina: 1601 mm; medosna razdalja: 2638 mm; masa praznega vozila: 1280 kg; največja dovoljena masa: 1830 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 640 kg (lahki priklopnik) / 1300 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 510 – 1604 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 183 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11,0 s; mestna vožnja: 6,2 l/100 km, odprte ceste: 4,6 l/100 km, kombinirano: 5,2 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 50 l; emisije: 119 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, kolenska blazina za voznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS + ASR, ESC + XDS (elektronska zapora diferenciala); funkcija mestnega zaviranja v sili, zaščita pešcev, nadzor tlaka v gumah, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika; ocena NCAP: 5 zvezdic
NAJPOMEMBNEJŠA OPREMA: 17-palčna lita platišča, strešni letvi, spojler zadaj, meglenke s funkcijo osvetlitve ovinka, dnevne luči, LED zadnje luči, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali z LED smernima utripalkama, usnjen multifunkcijski volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, usnjena prestavna ročica, prikaz priporočene prestave, električna parkirna zavora, sprednja sedeža nastavljiva po višini in v ledvenem delu, naslon za roke spredaj in zadaj, TFT prikazovalnik med merilniki, potovalni računalnik, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, 5-palčni zaslon na dotik, vtičnice USB in AUX, senzor za dež, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji zadaj, ambientalna osvetlitev z bralnimi lučkami, samodejna dvopodročna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, zaprt osvetljen predal pred sovoznikom, predal pod vozniškim sedežem, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, zložljiva zadnja klop z deljivim in nastavljivim naklonom, kit za popravilo pnevmatike, 12-voltna vtičnica v prtljažniku, polaganje naslonjal iz prtljažnika
GARANCIJA: 2-letna splošna garancija, 3-letno jamstvo za lak, 12-letno jamstvo proti prerjavenju karoserije, jamstvo 6Plus za 3., 4., 5. in 6. leto oziroma do 200.000 km
 

Katerega od 85-kilovatnih motorjev bi zbrali za seat ateco?

  • Izbral(a) bi bencinskega.
    38,83 %
    120 glasov
  • Izbral(a) bi dizelskega.
    15,53 %
    48 glasov
  • Zanima me samo v kombinaciji s štirikolesnim pogon 4Drive, zato bi izbral(a) 110 kilovatov.
    45,63 %
    141 glasov
Oddanih 309 glasov
Ne spreglejte