Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
1. 2. 2017,
6.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Seat Ibiza Urbani Atomoto

Sreda, 1. 2. 2017, 6.04

6 let, 6 mesecev

Svetovna premiera nove generacije modela

Svetovna premiera: Seat obljublja najboljšo ibizo vseh časov #foto #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Seat ibiza | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

V Barceloni smo bili na svetovni premieri enega najpomembnejših modelov španskega avtomobilskega proizvajalca. Seat pravi, da bo nova ibiza v "ljudskem" razredu majhnih avtomobilov tekmecem letvico z obliko, varnostjo, udobjem in prostornostjo dvignila zelo visoko. Na ceste bo zapeljala junija. Potencial? Menimo, da se utegne vrniti oziroma prebiti med deset najbolj prodajanih majhnih avtomobilov pri nas.

Poudarki:

Leta 1984, ko smo Slovenci slavili Jureta Franka in njegovo kolajno s sarajevskih olimpijskih iger, je Seat naredil avtomobil, ki je pomembno vplival na razvoj te španske avtomobilske znamke. Ibizo so zaradi dostopnosti in dobrih voznih lastnosti hitro vzljubili predvsem mladi.  | Foto: Jure Gregorčič Leta 1984, ko smo Slovenci slavili Jureta Franka in njegovo kolajno s sarajevskih olimpijskih iger, je Seat naredil avtomobil, ki je pomembno vplival na razvoj te španske avtomobilske znamke. Ibizo so zaradi dostopnosti in dobrih voznih lastnosti hitro vzljubili predvsem mladi. Foto: Jure Gregorčič Prvi avtomobil koncerna Volkswagen, ki je postavljen na novo, prilagodljivo modularno platformo MQB A0, namenjeno novemu rodu kompaktnih avtomobilov.

Na voljo bo samo v petvratni izvedbi.

Povsem na novo razvit model: 30 odstotkov izboljšana torzijska čvrstost oziroma odpornost. 

Dizajn po vzoru ostrejših, bolj športnih linij na svež način povzema podobo leona in atece.   

8,7 centimetra širša in nekaj milimetrov krajša od predhodnice, z več prostora v notranjosti, vključno z 9,5-centimetrskim prirastkom med osema in največjim, 355-litrskim osnovnim prtljažnikom v razredu.  

Prav ibiza je bila ena tistih uspešnic, ki je Seatu pomagala prepričati veliki Volkswagen. Gre torej za Seatovo ikono, model z najdaljšo, 33-letno zgodovino in najbolj prepričljivimi prodajnimi številkami te znamke. 5,4 milijona so jih do zdaj poslali na ceste.   | Foto: Jure Gregorčič Prav ibiza je bila ena tistih uspešnic, ki je Seatu pomagala prepričati veliki Volkswagen. Gre torej za Seatovo ikono, model z najdaljšo, 33-letno zgodovino in najbolj prepričljivimi prodajnimi številkami te znamke. 5,4 milijona so jih do zdaj poslali na ceste. Foto: Jure Gregorčič Široka paleta motorjev Euro 6 z razponom moči od 59 do 85 kilovatov: bencinska litrska trivaljnika (1.0 TSI) s 95 in 115 "konji", nov 1,5-litrski TSI s 150 "konji" ter tri različice dizla (1,6 TDI) z 80, 95 in 115 "konji".

Štiri ravni opreme: reference, style ter dve najbolj opremljeni različici FR (športni značaj z izbiro voznega profila) in Xcellence (poudarek na eleganci in praktičnosti).

Širok nabor varnostnih sistemov: sitem proti naletu s prepoznavanjem pešcev, aktivni radarski tempomat, asistent za vožnjo v prometnih zastojih, LED-osvetlitev …

Vaše mnenje o Seatu? | Nova ibiza in njen ulični stil #foto

Video: To je nova, oblikovno ostrejša in elegantnejša ter bolj prostorna seat ibiza 5. generacije

Premiera pod največjo leseno kupolo v Evropi

La Cupula v Barceloni, nekdanja bikoborska arena, kjer so se proslavili tudi najbolj znani španski matadorji, je danes prostor družabnega življenja. V njej je Seat na svetovni premieri pred predstavniki sedme sile iz 20 držav predstavil enega svojih velikih upov, 5. generacijo ibize, enega ključnih modelov za prihodnost te znamke. | Foto: Jure Gregorčič La Cupula v Barceloni, nekdanja bikoborska arena, kjer so se proslavili tudi najbolj znani španski matadorji, je danes prostor družabnega življenja. V njej je Seat na svetovni premieri pred predstavniki sedme sile iz 20 držav predstavil enega svojih velikih upov, 5. generacijo ibize, enega ključnih modelov za prihodnost te znamke. Foto: Jure Gregorčič Leto dni po razkritju svojega prvega športnega terenca atece je Seat na svetovni premieri pod največjo evropsko leseno kupolo, ki prekriva streho nekdanje bikoborske arene, narejene leta 1900, zdaj razkril še svoj tretji ključni steber prodaje, 5. generacijo svojega najuspešnejšega modela ibize. Zaradi pomembnosti modela so v središče Barcelone, v znamenito La Cupulo, povabili predstavnike sedme sile iz 20 držav, z vseh ključnih trgov, tudi slovenskega. V soj luči je naprej stopil prvi mož Seata, karizmatični italijanski menedžer Luca de Meo.

Obljubljajo avtomobil, ki naj bi prerodil model ter v ljudski razred majhnih avtomobilov prinesel veliko udobja, varnosti, povezljivosti in čustev, letvico konkurentom pa pomaknil precej visoko.   | Foto: Jure Gregorčič Obljubljajo avtomobil, ki naj bi prerodil model ter v ljudski razred majhnih avtomobilov prinesel veliko udobja, varnosti, povezljivosti in čustev, letvico konkurentom pa pomaknil precej visoko. Foto: Jure Gregorčič

Povzel je nekaj ključnih številk, ki pojasnjujejo, zakaj je ibiza pomembna za Seat in zakaj je Seat tako pomemben za gospodarstvo Španije, četrto največje evropsko gospodarstvo. Izpostavil je uspešnost novih modelov predvsem na nemškem trgu in pojasnil, da je uspeh na teko zahtevnem trgu pač merilo. Če ti uspe tam, ti lahko uspe kjerkoli. Poudaril je, da je Seatu v pičlih dveh letih uspel pomemben preboj, da so od leta 2015 do danes s 53 odstotkov pokritosti evropskega trga prišli na 72 odstotkov pokritosti trga, da je Seat posredno in neposredno v Španiji ustvaril sto tisoč delovnih mest, da so največji izvoznik španskega gospodarstva in da ustvarijo skoraj odstotek (0,8 odstotka) španskega BDP.

Od leta 2012 so proizvodnjo povečali za 30 odstotkov, kar pomeni, da so v letu 2016 skupaj naredil več kot 410 tisoč avtomobilov. Luca de Meo je novo ibizo predstavil kot avtomobil, ki bo v enem največjih in konkurenčno najzahtevnejših avtomobilskih segmentov postavil nove standarde z vidika varnosti, udobja, praktičnosti in oblikovanja. Prvi mož Seata je prepričan, da je nova ibiza boljša od vseh, ki so jih kadarkoli naredili v tovarni Martorell.

Z novo ibizo Seat pred prodajno bitko leta 2017 trdno stoji na svojih treh ključnih modelskih stebrih. Trojico, na katero stavijo v prihodnosti znamke, ta hip sestavljajo nova ibiza, leon in ateca. Prvi mož Seata, motorja španskega izvoza in gospodarstva, Luca de Meo z optimizmom napoveduje pozitivno leto 2017. | Foto: Jure Gregorčič Z novo ibizo Seat pred prodajno bitko leta 2017 trdno stoji na svojih treh ključnih modelskih stebrih. Trojico, na katero stavijo v prihodnosti znamke, ta hip sestavljajo nova ibiza, leon in ateca. Prvi mož Seata, motorja španskega izvoza in gospodarstva, Luca de Meo z optimizmom napoveduje pozitivno leto 2017. Foto: Jure Gregorčič

Ibiza po videzu ni samo mali leon, ima svoj obraz in značaj

Seatovi oblikovalci pravijo, da je pri avtomobilih podobno kot pri ljudeh. Za dober prvi vtis poskrbi suveren videz oz. prepoznaven obraz, kjer izstopajo oči. Nova ibiza naj bi z oblikovanjem povzela prav te vrednote, ki bodo pomembno vplivale tudi na čustva kupcev.

Res je, da njena oblika ni revolucionarna ter da povzema linije, ki jih je prvi začrtal novi leon in nadaljevala ateca, a že malo natančnejši pogled razkrije, da je nos ibize geometrijsko še bolj prečiščen, da so linije še nekoliko ostrejše, da široki boki še bolj poudarijo njeno samozavest ter v različici FR s 18-palčnimi platišči in LED-osvetlitvijo že prav športno držo.

Ob nekoliko kompaktnejših merah v notranjosti ponuja več prostora. Postala je opazno, skoraj devet centimetrov širša, v oči padejo precej krajši previsi in kolesa, postavljena na karoserijske robove. Zaradi tega ukrepa je za 9,5 centimetra daljša tudi medosna razdalja (2564 mm), kar se pozna predvsem na zadnji klopi.  | Foto: Jure Gregorčič Ob nekoliko kompaktnejših merah v notranjosti ponuja več prostora. Postala je opazno, skoraj devet centimetrov širša, v oči padejo precej krajši previsi in kolesa, postavljena na karoserijske robove. Zaradi tega ukrepa je za 9,5 centimetra daljša tudi medosna razdalja (2564 mm), kar se pozna predvsem na zadnji klopi. Foto: Jure Gregorčič

Kaj prinaša nova, prilagodljiva platforma MQB A0?

Zaradi te nove koncernske osnovne strukture je ibiza postala bolj varen in čvrst ter tudi bolj prostoren avtomobil. Je prva, ki stoji na tej prilagodljivi osnovi. V smislu proizvodnje to pomeni, da je linija 1 v tovarni Martorell postavljena na novo. Gre za karoserijo, ki je veliko bolj strukturno čvrsta, torzijsko odporna in lažja, kar bo pomembno vplivalo na dobro vozno dinamiko ibize. Nova orodja karoserijske strukture obdelujejo veliko natančneje.

Ibiza je zasnovana povsem na novo, saj kot prvi avtomobil v celotnem koncernu Volkswagen stoji na novi, prilagodljivi platformi MQB A0 za prihajajočo generacijo kompaktnih avtomobilov iz koncerna Volkswagen. Na to osnovo bodo postavljeni tudi prihajajoči novi polo, pa Seatov mali crossover arona in Volkswagnov T-rock ter Škodin najmanjši SUV ... | Foto: Jure Gregorčič Ibiza je zasnovana povsem na novo, saj kot prvi avtomobil v celotnem koncernu Volkswagen stoji na novi, prilagodljivi platformi MQB A0 za prihajajočo generacijo kompaktnih avtomobilov iz koncerna Volkswagen. Na to osnovo bodo postavljeni tudi prihajajoči novi polo, pa Seatov mali crossover arona in Volkswagnov T-rock ter Škodin najmanjši SUV ... Foto: Jure Gregorčič

O razsežnosti dovolj pove to, da telo ibize obdela 900 robotov s kar 4.000 točkovnimi zavri, okoli tri milijone točkovnih varov na dan naredijo v tovarni. Karoserijske površine obdelujejo z novimi orodji s 40 tonami pritiska. Osnova MQB A0, na kateri bodo stali vsi novi kompaktni avtomobili koncerna Volkswagen, zahteva tudi tehnologijo laserskega varjenja. Stabilen in natečen žarek, ki spaja karoserijske dele, Seatovi inženirji opisujejo slikovito: če bi ga poslali na Luno, 300 tisoč kilometrov daleč, bi zgoraj ponudil čisto enak premer žarka in zvar, natančen do desetinske milimetra. Platforma MQB A0 bo omogočala tudi uporabo pogona na zemeljski plin (CNG) z rezervoarji, ki držijo 200 barov pritiska. Zemeljski plin bo mogoče kombinirati s trivaljnim motorjem 1,0 TSI s 66 kilovati.

Velik korak naprej v udobnosti kabine in 355 litrov osnovnega prtljažnika

Tri centimetre in pol več prostora okoli kolen zadnjih potnikov se ne sliši veliko, vendar boste presenečeni, kot smo bili mi, ko smo sedli zadaj. Ne, ibiza res še nikoli do zdaj ni tako učinkovito združila športnega značaja in praktičnosti. Pika ni i je zrelejša, elegantnejša podoba, a še vedno dovolj drzna, da bo všeč mladim in mladim po srcu. | Foto: Jure Gregorčič Tri centimetre in pol več prostora okoli kolen zadnjih potnikov se ne sliši veliko, vendar boste presenečeni, kot smo bili mi, ko smo sedli zadaj. Ne, ibiza res še nikoli do zdaj ni tako učinkovito združila športnega značaja in praktičnosti. Pika ni i je zrelejša, elegantnejša podoba, a še vedno dovolj drzna, da bo všeč mladim in mladim po srcu. Foto: Jure Gregorčič Poudarjena širina pa ne daje le videza drznejših in elegantnejših linij, ampak bo vplivala tudi na izboljšane vozne lastnosti – lego in vodljivost – zaradi razširjenih kolotekov ter na udobje v kabini. Ibiza je obdržala svoje kompaktne mere oziroma je celo dva milimetra krajša in nekaj milimetrov nižja od predhodnice. Oblikovalci so dodobra izkoristili prednosti nove, prilagodljive platforme MQB A0, ki jo je ibiza dobila prva med vsemi prihajajočimi kompaktnimi avtomobili koncerna Volkswagen.  

Pomik koles na rob karoserije je medosju prinesel dodatnih skoraj deset centimetrov, natančneje devet in pol. Dovolj, da se zadaj ob vozniškem položaju 1,8 metra visokega voznika sedi presenetljivo udobno. Velik plus. Zaradi dodatnih 8,7 centimetra v širino pa se veliko bolj udobno sedi tudi na sprednjih sedežih.

Ramena in roke imajo dovolj prostor, kabina res diha in daje vtis, da človek sedi v precej večjem avtomobilu. Omeniti velja še sidrišče isofix za otroški sedež na sprednjem sedežu. Novopečeni straši bodo tako bolj sproščeni, saj bodo imeli malčka lahko ob sebi. Tudi sicer so sidrišča isofix zgledno dostopna. S 355 osnovnimi litri je ibiza v razredu povedla tudi s prtljažnikom, ki ima na voljo dvonivojsko dno oziroma polico.

V notranjosti izstopa ergonomski red, pri močnejših različicah je prvič na voljo tudi stikalo za izbiro voznih programov. Inženirji so nam zatrdili, da je bil velik korak naprej narejen tudi v smeri zvočne zatesnjenosti in zmanjšanja tresljajev v potniškem prostoru. | Foto: Jure Gregorčič V notranjosti izstopa ergonomski red, pri močnejših različicah je prvič na voljo tudi stikalo za izbiro voznih programov. Inženirji so nam zatrdili, da je bil velik korak naprej narejen tudi v smeri zvočne zatesnjenosti in zmanjšanja tresljajev v potniškem prostoru. Foto: Jure Gregorčič

Več varnosti in manj stresa na cesti

Seat ibiza | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Ibiza na ceste prihaja precej bolj prepričljiva tudi z vidika aktivnih vozniških asistentov. Zna preprečiti nalet, pri tem pa prepozna in z zavornim pomočnikom samodejno ukrepa tudi pri nevarnosti nesreče s pešcem. Varnostno razdaljo, vključno s pospeševanjem in zaviranjem, vzdržuje z aktivnim radarskim tempomatom ter ponuja tudi voznega pomočnika za premagovanje zastojev. Na voljo so vzvratna kamera, odpiranje vrat in zagon motorja s ključem v žepu.

Ob zgoraj navedeni motorni paleti se bodo kilovati in njutonmetri na kolesa prenašali prek pet- in šeststopenjskih ročnih menjalnikov, pri čemer mejo med petimi ali šestimi prestavami določa 95 "konjev". Vsi močnejši motorji bodo imeli menjalnik s šestimi prestavim. Opcijsko bo na voljo tudi znani samodejni DSG-menjalnik z dvema sklopkama in sedmimi prestavami.

Kaj vas pri novih modelih znamke Seat najbolj prepriča?

  • Športna podoba.
    43,44 %
    96 glasov
  • Vozne lastnosti.
    2,71 %
    6 glasov
  • Motorji in menjalnik.
    2,26 %
    5 glasov
  • Vozne lastnosti.
    0,90 %
    2 glasov
  • Napredna varnostna tehnika in sistemi koncerna Volkswagen.
    13,12 %
    29 glasov
  • Razmerje med kakovostjo, vsebino in varnostjo ter ceno.
    9,95 %
    22 glasov
  • Seat me ne prepriča, bližje sta mi Škoda in Volkswagen.
    27,60 %
    61 glasov
Oddanih 221 glasov
V oči pade zelo lepo vdelan in s steklenim panelom prekrit, velik osempalčni zaslon na dotik. V smislu povezljivosti ni nič prepuščeno naključju, saj komunikacijski sistem podpira aplikacije za pametni telefon Apple CarPlay, Android Auto in Mirro Link. Vse skupaj je mogoče začiniti in oplemenititi z izborom ambientalne LED-osvetlitve. Mlajšim generacijam bo všeč sedemzvočniški sistem z osemkanalnim 300-vatnim ojačevalcem.  | Foto: Jure Gregorčič V oči pade zelo lepo vdelan in s steklenim panelom prekrit, velik osempalčni zaslon na dotik. V smislu povezljivosti ni nič prepuščeno naključju, saj komunikacijski sistem podpira aplikacije za pametni telefon Apple CarPlay, Android Auto in Mirro Link. Vse skupaj je mogoče začiniti in oplemenititi z izborom ambientalne LED-osvetlitve. Mlajšim generacijam bo všeč sedemzvočniški sistem z osemkanalnim 300-vatnim ojačevalcem. Foto: Jure Gregorčič

Foto: Nova ibiza v svojem uličnem stilu 

Fotogalerija
1 / 9

 

Ne spreglejte