SiolNET. Avtomoto Prva vožnja
1,28

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Los Cabos, Mehika: prva vožnja novega modela

Audi Q5 – vožnja razkrije očem skrito tehnično zgodbo

1,28

termometer

Audi Q5
Foto: Jure Gregorčič

Na cestah in peščenih poteh med kaktusi polotoka Baja California smo naredili prve kilometre z novim audijem Q5. Na prvi pogled temu srednjemu velikemu športnemu terencu ne bi pripisali velikih sprememb, a pravo sliko napredka tehnike razkrije vožnja. Q5 je postal še udobnejši,  natančnejši, odzivnejši, učinkovitejši in pametnejši. Piko na i postavlja novi štirikolesni pogon na zahtevo, quattro ultra.

Poudarki:

Opazen napredek pri vozniški dinamiki in udobju. Nižje težišče, novo natančnejše elektromehansko servokrmiljenje in opcijsko dinamično krmiljenje. Opazen napredek pri vozniški dinamiki in udobju. Nižje težišče, novo natančnejše elektromehansko servokrmiljenje in opcijsko dinamično krmiljenje. Foto: Audi Na novo razvit in lažji ter energijsko učinkovitejši štirikolesni pogon na zahtevo, ultra quattro.

Nova hibridna karoserija, najlažja v razredu s konstrukcijsko zasnovo iz visokokakovostnih jekel in aluminija.

Za 90 kilogramov lažji v primerjavi s predhodnikom.

Prostornejša kabina in prtljažnik z osnovno prostornino od 550 do 610 litrov, ki ob položeni zadnji klopi ponudi do 1.550 litrov.

Vleka do 2,4 tone težke prikolice.

V prodajne salone po Evropi bo novi Q5 zapeljal v začetku leta 2017. Osnovna cena ob vstopu na nemški trg bo znašala 45.100 evrov (Q5 2.0 TDI 120 kW quattro S tronic). Slovenske cene še niso znane. V prodajne salone po Evropi bo novi Q5 zapeljal v začetku leta 2017. Osnovna cena ob vstopu na nemški trg bo znašala 45.100 evrov (Q5 2.0 TDI 120 kW quattro S tronic). Slovenske cene še niso znane. Foto: Jure Gregorčič Prilagodljivo zračno vzmetenje (adaptive air suspension) z aktivnim uravnavanjem blaženja in serijski sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select, z dvema novima programoma za zahtevnejše podlage offroad in allroad.

Celovit nabor vozniške asistence, ki sledi naprednim tehnologijam pilotirane vožnje, podprte z radarji, ultrazvočnimi senzorji in 360-stopinjsko živo sliko kamer. Visoka stopnja aktivne in pasivne varnosti.

Popolna povezljivost in komunikacija ter multimedijska podpora z možnostjo interneta s podporo LTE mobilnega modula in storitvami Audi connect ter pavšalnim paketom za prenos podatkov v Evropi.

Za 20 kilovatov močnejši in učinkovitejši motorji: bencinski TFSI in štirje TDI dizelski stroji vključno z V6 z razponom moči od  110 kW pa do 210 kW ter razponom navora od 320 do 620 njutonmetrov.

Motorji in vaše mnenje

Q5 je dolg 4,66 metra, širok 1,89 metra in visok 1,66 metra. Med sprednjo in zadnjo osjo je 2,82 metra prostora. V primerjavi s predhodnikom je malce pridobil v vseh merskih enotah razen pri kilogramih. Lažji je za 90 kilogramov, čeprav še vedno tehta od 1,7 tone navzgor. Q5 je dolg 4,66 metra, širok 1,89 metra in visok 1,66 metra. Med sprednjo in zadnjo osjo je 2,82 metra prostora. V primerjavi s predhodnikom je malce pridobil v vseh merskih enotah razen pri kilogramih. Lažji je za 90 kilogramov, čeprav še vedno tehta od 1,7 tone navzgor. Foto: Jure Gregorčič

Nadgradnja uspešnice v smeri novih tehnologij in vozniških užitkov ter udobja

Pokrov prtljažnika zaobjema C-stebrička, kar je nasploh značilnost Audijevih modelov Q oziroma družine SUV. V prid dinamične elegance sta tudi zaključka izpušnih cevi integrirana v zadnji difuzor. Pokrov prtljažnika zaobjema C-stebrička, kar je nasploh značilnost Audijevih modelov Q oziroma družine SUV. V prid dinamične elegance sta tudi zaključka izpušnih cevi integrirana v zadnji difuzor. Foto: Audi Audi z novim Q5 obrača nov list v svojem vedno bolj prodornem SUV segmentu. Na globalni ravni je namreč kar blizu  40 odstotkov vseh prodanih audijev že iz družine Q, torej športnih terencev. V Sloveniji pa denimo uvoznik pravi, da bo z novim Q5 in najmanjšim Q2 prihodnje leto že polovica vseh pri nas prodanih audijev imela SUV karoserijsko obliko. Dediščina tega srednje velikega športnega terenca s štirimi krogi na nosu je bogata.

Od leta 2008, ko je bil Q5 prvič predstavljen, pa do danes jih je na ceste zapeljalo več kot 1,6 milijona. Še več, Q5 je bil več let v svojem razredu tudi najbolj prodajani športni terenec na svetu, zato je jasno, da pri snovanju nove generacije Audi ničesar ni želel prepustiti naključju.

Audi Q5 bodo izdelovali v novi in tehnološko izjemno napredni tovarni v Mehiki (San Jose) s trenutno zmogljivostjo okoli 150.000 avtomobilov na leto. Audi Q5 bodo izdelovali v novi in tehnološko izjemno napredni tovarni v Mehiki (San Jose) s trenutno zmogljivostjo okoli 150.000 avtomobilov na leto. Foto: Audi Zanj so v Mehiki, sredi ničesar, zgradili napredno tovarno, iz katere bo Q5 osvajal svet. Inženirji pa so dobili jasno nalogo narediti enega najboljših SUV avtomobilov, ki bo zmogel kupce pritegniti tudi izza volanov konkurenčnih znamk, kjer sta na prvem mestu seveda BMW in Mercedes-Benz. Pri Audiju so letvico znova dvignili visoko, o čemer smo se na cestah in stranpoteh slikovitega mehiškega polotoka Baja California, ki ga obliva Pacifik, prepričali v suvereni vozniški predstavi. Pod črto je novi Q5 postal veliko udobnejši in veliko bolj dinamičen. Pri vsem skupaj pa velja izpostaviti predvsem novi  štirikolesni pogon na zahtevo, quattro s tehnologijo ultra, odzivne in učinkovite motorje, zračno vzmetenje z uravnavanjem blaženja ter zares širok nabor komunikacijskih in asistenčnih sistemov. Le s podobo pa bo za koga premalo iztopajoč.

Učinki oblikovne evolucije pa se zaznajo tudi med vožnjo. Ne, novi Q5 ni tako zelo drugačen, da bi se nanj lepili pogledi mimoidočih. Izpiljene linije z več občutka usmerjajo zračne tokove, zato je avtomobil pri višjih hitrostih aerodinamično in aeroakustično bolj prepričljiv. Da, smerno zelo stabilen in tišji, saj je veter okoli karoserijskih robov izgubil precej decibelov oziroma hrupnega glasu. S količnikom zračnega upora 0,30, ki je za SUV telo dober rezultat, so oblikovalci podčrtali učinkovitost svojega dela. Učinki oblikovne evolucije pa se zaznajo tudi med vožnjo. Ne, novi Q5 ni tako zelo drugačen, da bi se nanj lepili pogledi mimoidočih. Izpiljene linije z več občutka usmerjajo zračne tokove, zato je avtomobil pri višjih hitrostih aerodinamično in aeroakustično bolj prepričljiv. Da, smerno zelo stabilen in tišji, saj je veter okoli karoserijskih robov izgubil precej decibelov oziroma hrupnega glasu. S količnikom zračnega upora 0,30, ki je za SUV telo dober rezultat, so oblikovalci podčrtali učinkovitost svojega dela. Foto: Audi

Slovo od gričev Malibuja, dobrodošli v deželi vozniške romantike …

Audija Q5 smo zato preizkusili v pravem okolju, sploh ker inženirji trdijo, da zmore združiti na videz nezdružljivo: elegantni odsev mestnih avenij in urbanega življenjskega sloga, z dinamičnim vozniškim karakterjem, ki zna tudi umazati in zaprašiti elegantne linije. Audija Q5 smo zato preizkusili v pravem okolju, sploh ker inženirji trdijo, da zmore združiti na videz nezdružljivo: elegantni odsev mestnih avenij in urbanega življenjskega sloga, z dinamičnim vozniškim karakterjem, ki zna tudi umazati in zaprašiti elegantne linije. Foto: Audi Audi je sprva načrtoval, da bomo novega Q5 predstavniki sedme sile spoznali na cestah prek gričev in grebenov v zaledju kalifornijskega Malibuja, a so ameriške oblasti po Diselgate aferi očitno zelo zahtevne in niso pravočasno izdale homogacij za predserijske modele, narejene v Mehiki. Kakorkoli. Za volan novega Q5 smo torej sedli v deželi vozniške romantike, na cestah polotoka Baja, kamor se pred strogimi hitrostnimi omejitvami zatekajo tudi ameriški vozniški zanesenjaki.

Gre za deželo pickupov vseh dimenzij in starosti, ki nemalo uživaških kilometrov na velikih gumah naredijo v peščenih zavojih tega slikovitega polotoka. Nemalo je tudi pravih puščavskih specialk, pa modernih nomadov v velikih avtodomih.

Podoba novega Q5 pričakovano ne prinaša revolucije. Zlasti skozi samozavestni sprednji del, ki ga po novem lahko plemenitijo tudi zelo dobro delujoči matrični LED-žarometi in dinamičnimi smerniki, se z osveženo podobo zgleduje po večjem bratu Q7. Eleganco krepi izrazita bočna linija s poudarjenimi oboki koles, nizke steklene površine pa usločeni in močno spodrezani ramenski liniji vizualno znižajo ter dodajo malce športni pridih. Poznavalci in esteti bodo hitro ugotovili, da so nove linije avtomobilu dodale predvsem več žlahtnosti. Podoba novega Q5 pričakovano ne prinaša revolucije. Zlasti skozi samozavestni sprednji del, ki ga po novem lahko plemenitijo tudi zelo dobro delujoči matrični LED-žarometi in dinamičnimi smerniki, se z osveženo podobo zgleduje po večjem bratu Q7. Eleganco krepi izrazita bočna linija s poudarjenimi oboki koles, nizke steklene površine pa usločeni in močno spodrezani ramenski liniji vizualno znižajo ter dodajo malce športni pridih. Poznavalci in esteti bodo hitro ugotovili, da so nove linije avtomobilu dodale predvsem več žlahtnosti. Foto: Audi

Ustreza mu svoboda odprte ceste, brez strahu opravi z visokim hrbtom ležečega policaja

Audi Q5 Foto: Jure Gregorčič Skupni imenovalec tega tehničnega mostu med dvema svetovoma pa sta podvozje in pogon, kjer izstopa udobje v vseh pogojih. Tudi na asfaltu, saj se prek višjih ležečih policajev, kot jih imajo v Mehiki, praktično pred vsakim križiščem, še nismo vozili. Uf, veliko jih je in po profilu so nekateri skoraj stoječi in ne ležeči. In tudi v premagovanju teh je Q5 pokazal, da je njegova sposobnost zagotavljanja udobja postavljena zelo visoko.

V urbanem okolju prav pride še Audi pre sense city, ki opozarja pred pešci in vozili ter v okviru nevarnosti naleta sproži samodejno zaviranje v sili. Ta sistem je del serijske opreme.

Če k temu dodate odlično zvočno zatesnjenost, tripodročno klimatizacijo in aerodinamiko, ki zračne tokove tudi pri višjih hitrostih izdatno utiša, je jasno, da so inženirji odgovorili na očitke, da stari Q5 ni bil najbolj prepričljiv na dolgih potovalnih etapah.  Dodatni centimetri na ključnih mestih potniške kabine, pa vrhunska komunikacijska oprema in vozniška asistenca, ki med drugim do hitrosti 65 kilometrov na uro praktično samodejno vozi v gostem prometu in zna tudi ustaviti ter ponovno speljati, naredijo v Q5 tisto značilno premium počutje.

Da, vozniška izkušnja je v celostnem pogledu zelo prepričljiva. Bližje razredu višje, modelu Q7, kar pomeni nad povprečjem konkurence. Iskreno.

Veliko pozornosti so pri razvoju Q5 namenili še multimediji in povezljivosti. Merilniki so na voljo tudi v znanem izdatno prilagodljivem virtualnem kokpitu z 12,3-palčnim zaslonom, ki ga dopolnjuje še nov projekcijski zaslon na vetrobranskem steklu. Center komunikacije z vozilom in svetom pa predstavlja MMI centralni terminal z odzivnejšim 8,3-palčnim zaslonom na dotik. Ta ima lahko integriran mobilni modul LTE omrežja in dostopno točko za WLAN, prek katere potniki lahko do interneta hkrati dostopajo z osmimi napravami (telefon, tablica, računalnik). Paket Audi connect z integrirano SIM kartico bo na voljo s pavšalno tarifo za prenos podatkov za gostovanje v Evropi, kar pomeni, da bodo storitve iz nabora tega sistema na voljo brez strahu pred skritimi stroški. Veliko pozornosti so pri razvoju Q5 namenili še multimediji in povezljivosti. Merilniki so na voljo tudi v znanem izdatno prilagodljivem virtualnem kokpitu z 12,3-palčnim zaslonom, ki ga dopolnjuje še nov projekcijski zaslon na vetrobranskem steklu. Center komunikacije z vozilom in svetom pa predstavlja MMI centralni terminal z odzivnejšim 8,3-palčnim zaslonom na dotik. Ta ima lahko integriran mobilni modul LTE omrežja in dostopno točko za WLAN, prek katere potniki lahko do interneta hkrati dostopajo z osmimi napravami (telefon, tablica, računalnik). Paket Audi connect z integrirano SIM kartico bo na voljo s pavšalno tarifo za prenos podatkov za gostovanje v Evropi, kar pomeni, da bodo storitve iz nabora tega sistema na voljo brez strahu pred skritimi stroški. Foto: Audi

Pripravlja se na čas, ko bo lahko prevzel volan

Zavoljo slabe digitalne pokritosti kartografije mehiških cest pa do izraza tokrat ni prišla pametna navigacija, ki zna sproti spremljati vozniške navade lastnika in ponuditi osebno asistenco pri načrtovanju poti. Zavoljo slabe digitalne pokritosti kartografije mehiških cest pa do izraza tokrat ni prišla pametna navigacija, ki zna sproti spremljati vozniške navade lastnika in ponuditi osebno asistenco pri načrtovanju poti. Foto: Jure Gregorčič Vsi sistemi aktivnih vozniških pomočnikov v Q5 že predstavljajo precej konkretne korake v smeri avtonomne vožnje. V osnovi je njegova umetna inteligenca podprta z vidom skozi radar, kamero in ultrazvok, zdaj že pripravljena zagotoviti visoko stopnjo varnosti in udobja ter izogibanja vozniškega stresa v treh ključnih postavkah vožnje avtomobila: pot, mesto in parkiranje.

Zavoljo slabe digitalne pokritosti kartografije mehiških cest pa do izraza tokrat ni prišla pametna navigacija, ki zna sproti spremljati vozniške navade lastnika in ponuditi osebno asistenco pri načrtovanju poti. Ob aktivaciji te funkcije se navigacijski sistem sproti uči voziti po pogostih relacijah in do pogostih ciljev ter to informacijo poveže z mestom parkiranja in časom dneva. Sistem se, medtem ko je aktiviran, dejansko nauči navad voznika in mu na tej podlagi pri naslednji vožnji posreduje predloge za optimizirano načrtovanje poti – tudi če vodenje do cilja sploh ni aktivirano.

Foto: vozniški pripomočki

Pri asistenčnih sistemih se novi Audi Q5 s širokim naborom tehnologij uvršča v sam vrh svojega segmenta. Njegova umetna inteligenca predstavlja še en korak v smeri avtonomne vožnje. Združeni so v tri pakete – pot, mesto in parkiranje ter temeljijo na radarjih, kamerah in ultrazvoku.
1 / 13 Pri asistenčnih sistemih se novi Audi Q5 s širokim naborom tehnologij uvršča v sam vrh svojega segmenta. Njegova umetna inteligenca predstavlja še en korak v smeri avtonomne vožnje. Združeni so v tri pakete – pot, mesto in parkiranje ter temeljijo na radarjih, kamerah in ultrazvoku.
2 / 13 Prediktivna asistenca za učinkovitost vozniku z načrtnimi informacijami o bližnji okolici pomaga pri varčni porabi goriva. Sistem adaptive cruise control (ACC) z asistenco za zastoje lahko v gostem prometu deloma prevzame tudi nalogo vrtenja volana.
3 / 13 Audi pre sense city opozarja pred pešci in vozili ter v okviru sistemskih omejitev sproži avtomatsko zaviranje v sili, je del serijske opreme.
4 / 13 Asistenca za prečni promet zadaj.
5 / 13 Asistenca za zavijanje levo, ki preprečuje nalet.
6 / 13 Novi varnostni sistemi proti naletu s samodejnim zavornim asistentom: Audi pre sense city, basic, front in rear. Radarski tempomat.
7 / 13 Nadzor mrtvih kotov.
8 / 13 Sistem za ohranjanje smeri znotraj voznega pasu
9 / 13
10 / 13 Parkirni sistem s krmilno avtomatiko
11 / 13
12 / 13 Prilagodljivi matrični LED žarometi.
13 / 13 Jekla najvišje natezne trdnosti in aluminij tvorijo inteligentno kombinacijo materialov za konstrukcijo karoserije.

Vrhunsko podvozje s prilagodljivo višino

Audi Q5 Foto: Jure Gregorčič Ko smo sredi peščenega odseka trase v programu allroad uživali v kombinaciji hitrih zavojev v mehkem pesku, sem spregledal kar zajeten hibrid med prevojem in grbino. Hitrost se je bližala stotici, ko sem zapeljal na skrito zaletišče. Trenutek presenečenja, ko se kolesa odlepijo od tal in razmeroma nežen pristanek zavoljo hipne reakcije vzmetenja in nastavitev programa allroad. Stabilnost kljub pesku pod kolesi ni bila vprašljiva. Se opravičujem sopotnikoma Sabrini in Sebastjanu, ki sta bila deležna rodeo gringo vozniškega vložka, a zadevo je v resnici razrešila tehnika, ki je ublažila pristanek, ki je verjetno od zunaj bil videti precej teatralno. Da, novo zračno vzmetenje in podvozje delujeta, in to zelo dobro. 

Napredek je očiten tudi pri natančnosti in odzivnosti volana, sploh če je avtomobil opremljen z opcijskim sistemom dinamičnega krmiljenja, pri katerem se prenos krmilne sile spreminja glede na hitrost vožnje in kot zasuka volana.

Video: Oglejte si, kako deluje prilagodljivo zračno vzmetenje

[video: 61098 / Audi Q5 - delovanje zračnega vzmetenja]

Audi Q5 - delovanje zračnega vzmetenja

Audi Q5 Foto: Jure Gregorčič Q5 ima v izbirnem meniju za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select spričo svojih tudi terenskih sposobnosti dva nova programa: offroad in allroad.

Pri vklopu prvega, ki deluje do hitrosti 35 kilometrov na uro in je namenjen vožnji po zahtevni podlagi, zračno vzmetenje višino avtomobila zviša za 4,5 centimetra.

V allroad programu za vožnjo po slabih cestah in makadamih zračne blazine odmik od standardne višine do hitrosti 80 kilometrov na uro zvišajo za 2,5 centimetra. Pri hitrostih nad 120 kilometrov na uro pa se podvozje zniža za centimeter in pol, kar ugodno vpliva na stabilnost in zračni upor.

Video: Ultra quattro – pogon na zahtevo

[video: 61097 / Audi - delovanje štirikolesnega pogona ultra quattro]

Audi - delovanje štirikolesnega pogona ultra quattro
Kako deluje ultra quattro?

Pri Audiju se zavedajo, da bodo njihovi športni terenci 90 odstotkov svojih kilometrov prevozili na urejenih asfaltnih poteh, kjer pri lastnikih poleg udobja in zmogljivosti visoko kotira predvsem učinkovitost, torej čim manjša poraba goriva. V ta namen so razvili novo zasnovo štirikolesnega pogona quattro ultra.

Namesto sredinskega diferenciala so na izhodu iz menjalnika in ob diferencial na zadnji osi namestili sklopki, ki sodelujeta in štirikolesni pogon vklapljata na zahtevo. Ključno pri tej tehnologiji ultra pa je, da je štirikolesni pogon, ko ga voznik ne potrebuje, izklopljen v dveh točkah, kar pomeni, da se energija dejansko ne porablja pri vrtenju mehanskih sklopov v diferencialu, ne vrti se kardanska gred …

Dve sklopki na podlagi vozne senzorike (hitrosti koles, kota volana, trakcije …) dobita dovolj informacij, da se približno pol sekunde vnaprej pripravita na bliskovit vklop pogona, in to predvidevanje zahteve po pogonu deluje tudi pri ročnem menjalniku. Dve sklopki na podlagi vozne senzorike (hitrosti koles, kota volana, trakcije …) dobita dovolj informacij, da se približno pol sekunde vnaprej pripravita na bliskovit vklop pogona, in to predvidevanje zahteve po pogonu deluje tudi pri ročnem menjalniku. Foto: Jure Gregorčič

V 306 kilometrov dolgem testnem krogu po zelo razgibani trasi s hitrimi odseki, ostrimi zavoji gorske ceste in tudi peščenem kolovozu, kjer smo vijugali med kaktusi in kravami, smo v 36 odstotkih vožnje dobili podporo prilagodljivega, na novo zasnovanega štirikolesnega pogona na zahtevo ultra quattro. Vklop se zgodi v 250 milisekundah, ključno pa je, da zna Q5 pol sekunde vnaprej predvideti, kdaj bo voznik potreboval navor na vseh štirih kolesih. V 306 kilometrov dolgem testnem krogu po zelo razgibani trasi s hitrimi odseki, ostrimi zavoji gorske ceste in tudi peščenem kolovozu, kjer smo vijugali med kaktusi in kravami, smo v 36 odstotkih vožnje dobili podporo prilagodljivega, na novo zasnovanega štirikolesnega pogona na zahtevo ultra quattro. Vklop se zgodi v 250 milisekundah, ključno pa je, da zna Q5 pol sekunde vnaprej predvideti, kdaj bo voznik potreboval navor na vseh štirih kolesih. Foto: Jure Gregorčič To sistem loči denimo od principa Haldex sklopke, ali pa BMW xDrive zasnove. Prihranek goriva z izklopom teh strojnih elementov pri vožnji s pogon spredaj je do 3 decilitre na 100 kilometrov. Polega tega pa se ob potrebi v pičlih 250 milisekundah pogon proaktivno vklopi in prenese navor tudi na zadnjo os. Ta novi koncept povečuje učinkovitost, ne da bi se zato zmanjšali vlečna sila in vozna dinamika, značilna za quattro. Vse skupaj smo preverili tudi v zelo mehkem pesku na obali in zadeva vključno z vektoriranjem navora na kolesa ter sodelovanjem sistema proti zdrsavanju deluje povsem brez zamud. Speljali in ostro pospeševali smo v sipkem pesku res povsem brez težav. Inženir nam je na zaslonu, kjer smo delovanje pogona spremljali v živo, prikazal tudi sposobnost predvidevanja.

Le pri trilitrskem V6 dizelskem motorju ultra quattro ni na voljo, saj tam še vedno uporabljajo samozaporni sredinski diferencial s kronskima zobnikoma in porazdeljevanjem navora na posamezno kolo. V kombinaciji s tem motorjem si bodo največji vozniški uživači lahko naročili tudi športni diferencial na zadnji osi. Le pri trilitrskem V6 dizelskem motorju ultra quattro ni na voljo, saj tam še vedno uporabljajo samozaporni sredinski diferencial s kronskima zobnikoma in porazdeljevanjem navora na posamezno kolo. V kombinaciji s tem motorjem si bodo največji vozniški uživači lahko naročili tudi športni diferencial na zadnji osi. Foto: Audi

Silovit potisk šestvaljnika …

Pod 8 litrov nismo prišli, je pa res, da je zaloga moči in navora neumorna ter za take zmogljivosti poraba še vedno ugodna. Pod 8 litrov nismo prišli, je pa res, da je zaloga moči in navora neumorna ter za take zmogljivosti poraba še vedno ugodna. Foto: Jure Gregorčič V nosu Q5 so v povprečju motorji pridobili okoli 20 kilovatov moči. Najbolj zahtevnim priporočamo 3-litrski V6 TDI dizelski motor, ki na kolesa prek izjemno uglajeno delujočega 8-stopenjskega tiptronic menjalnika spravi kar 286 "konjev" in 620 njutonmetrov navora. Na odločen gib  desnice se ta motor odzove silovito in ponudi zares odločen potisk in zvezne pospeške, ne glede na to, ali se vozilo premika ali pa gre za odriv z mesta. To je zelo prepričljiva pogonska kombinacija, ki kljub tovarniškim obljubam ob uživanju zahteva svojo energijo.

Pod 8 litrov nismo prišli, je pa res, da je zaloga moči in navora neumorna ter za take zmogljivosti poraba še vedno ugodna. Varčnost s tem motorjem bo predvsem zaradi skušnjave užitka zagotovo omejena predvsem na samonadzor voznika.

Audi Q5 Foto: Jure Gregorčič Novi ultra quattro je na voljo v kombinaciji z 2,0-litrskim bencinskim TFSI motorjem in vsemi tremi različicami (110, 120 in 140 kW) znanega 2,0-litrskega TDI štirivaljnika. Pogonski sklop je tu mogoče kombinirati s 7-stopenjskim samodejnim S tronic menjalnikom z dvema sklopkama in novim ročnim 6-stopenjskim menjalnikom.

Z vidika razmerja med zmogljivostmi in porabo bo najboljša izbira 190-"konjski" TDI, z uglajenostjo in prožnostjo pa ne razočara niti bencinskih 252 "konjev". Le poraba tu hitro preseže deset litrov, če izkoristite vozni potencial avtomobila in konjenice. Vnaprej pa tega bencinarja nikakor ne gre prečrtati, kar se Evrope tiče.

RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA in IZPUSTI CENA
Q5 2,0 TFSI ultra quattro turbo bencinski 1984 cm3, 185 kW, 370 Nm 7-stopenjski samodejni S tronic z dvema sklopkama 237 km/h, 6,3 s 6,8 do 7,1 l/100 km, 154 do 162 g/km CO2 še ni podatka
Q5 2,0 TDI ultra quattro dizelski 1968 cm3, 120 kW, 400 Nm 7-stopenjski samodejni S tronic z dvema sklopkama 211 km/h, 8,9 s 4,9 do 5,2 l/100 km, od 129 do 136 g/km CO2 še ni podatka
Q5 2,0 TDI ultra quattro dizelski 1968 cm3, 140 kW, 400 Nm 7-stopenjski samodejni S tronic z dvema sklopkama 218 km/h, 7,9 s 4,9 do 5,2 l/100 km, 129 do 136 g/km CO2 še ni podatka
Q5 3,0 V6 TDI quattro dizelski šestvaljni 2967 cm3, 210 kW, 620 Nm 8-stopenjski samodejni tiptronic še ni popolnega homologacijskega podatka še ni popolnega homologacijskega podatka še ni podatka

Kateri Audijev SUV bi najraje videli v svoji garaži?

 • Audi Q2 14 glasov
  4,53%
 • Audi Q3 15 glasov
  4,85%
 • Audi Q5 153 glasov
  49,51%
 • Audi Q7 60 glasov
  19,42%
 • Ne žeil si predstavnika SUV oziroma Q, raje bi imel kakšnega od Audijevih avantov (karavan) 67 glasov
  21,68%
Oddanih 309 glasov

Fotogalerija: Z audijem Q5 po mehiških cestah ...

1 / 20
2 / 20
3 / 20
4 / 20
5 / 20
6 / 20
7 / 20
8 / 20
9 / 20
10 / 20
11 / 20
12 / 20
13 / 20
14 / 20
15 / 20
16 / 20
17 / 20
18 / 20
19 / 20
20 / 20

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin