Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 9. 2017,
0.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Volkswagen Prva vožnja volkswagen polo

Četrtek, 7. 9. 2017, 0.05

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja nove generacije; Hamburg (Nemčija)

Volkswagen polo – Digitalni merilniki niso edini adut avta, ki bo speljal kupce tudi golfu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Volkswagen polo je eden izmed kraljev najbolje prodajanega avtomobilskega razreda v Evropi. Novi je prepričljiv in iz vozniškega sedeža daje vtis, kot da vozimo večjega golfa. Kakšnega kupca mu kani tudi speljati na svojo stran, vseeno pa je polo avtomobil z lastno zgodbo in bazo voznikov. Njegov glavni adut so digitalni merilniki, ki jih v razred prinaša kot prvi.

Video – prvi vtisi z volkswagen polom v Nemčiji

Že ob prvem stiku z novim volkswagen polom je jasno naslednje: postal je občutno daljši, širši in nižji od predhodnika. Vstop v avtomobil te domneve le še potrdi. Za volanom je kot bi vozili razred večjega golfa. Polo zna ob primerni opremi ponuditi v notranjosti povsem digitalno zasnovo armaturne plošče in zgornjega dela sredinskem konzole (kar se pokaže v široki vodoravni digitalni enoti), prav tako tudi dvobarvitost in kakovostne materiale. Iz vozniškega sedeža je polo resnično prepričljiv avtomobil.

Novi volkswagen polo je prvič daljši od štirih metrov.  | Foto: Gregor Pavšič Novi volkswagen polo je prvič daljši od štirih metrov. Foto: Gregor Pavšič Pomen pola za Volkswagen se s športnimi terenci zmanjšuje, količinsko je še vedno drugi najpomembnejši model

Pa ne toliko zaradi posameznih sestavnih delov vozila, kjer ga od vse bolje pripravljene konkurence dejansko loči le digitalna armatura, temveč zaradi celovitega pakega vozila. Od usklajenega oblikovanja, izbire materialov, izdelave, počutja in kajpak tudi zaupanja v znamko. Ta celovit paket je glavni polov adut, da še naprej ostane eden najbolje prodajanih avtomobilov tega razreda v Evropi.

"Polo je zgodovinsko za nas zelo pomemben. Poleg passata in golfa je bil vselej eden treh stebrov prodaje. Ta se sicer vse bolj razveja v različne podrazrede. Danes že več kot 30 odstotkov naše prodaje predstavljajo športni terenci, zato se seveda tudi pomen pola zmanjšuje. Še vedno pa je količinsko to avtomobil, ki je za nas po golfu na drugem mestu. Zelo blizu mu je sicer tiguan," razlaga Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji.

Fotografije - Volkswagen polo na cestah v okolici Hamburga

Fotogalerija
1 / 32

Koliko novega lahko polo prinese v svoj razred?

Volkswagnov avtomobil se bo tako letos jeseni na cestah pridružil številnim novostim razreda majhnih avtomobilov. Do zdaj predstavljene novosti so raven dvignile višje kot do zdaj. Spoznali smo novo ford fiesto, pa nissan micro, seat ibizo, suzuki swifta, kio rio in podobno. Prihodnje leto bo Renault razkril še novo generacijo clia. Volkswagnov polo je tradicionalno eden najuspešnejših modelov avtomobilskega segmenta, ki se v Sloveniji po uradni statistiki lahko pohvali z največjo prodajo.

Polo je v ta razred pač vselej prinašal tehnologije, ki so jih vozniki pred tem imeli na voljo v večjih passatu in golfu. Ali to velja tudi še danes?

Z vidika opreme ga od tekmecev razlikujejo predvsem digitalni merilniki

Z vidika pola prav gotovo. Med najbolj opaznimi elementi so digitalni merilniki armaturne plošče. To je dodatek, ki ga je v golfu mogoče dobiti za 340 evrov (pri opremi highline za 180 evrov). Avtomobilu prinaša vtis digitalne izpopolnjenosti in tehnološke naprednosti, obenem pa se polo prav po tem elementu najbolj razlikuje od tekmecev. Ti take rešitve še ne ponujajo, na področju preostalih sistemov (žarometi LED, samodejni preklop dolgih in kratkih žarometov, radarski tempomat, prepoznavanje pešcev, moderni infozabavni sistemi ...) pa polo od konkurence ne odstopa več.

Digitalni merilniki, ki stanejo največ 340 evrov, nudijo pa zanimivo prilagajanje izpisa grafik in podatkov. | Foto: Gregor Pavšič Digitalni merilniki, ki stanejo največ 340 evrov, nudijo pa zanimivo prilagajanje izpisa grafik in podatkov. Foto: Gregor Pavšič

Sredinska konzola novega pola je skupaj z armaturno ploščo resnično moderna. Digitalni merilniki se razširijo v širok vodoravni del digitalnega zaslona. | Foto: Gregor Pavšič Sredinska konzola novega pola je skupaj z armaturno ploščo resnično moderna. Digitalni merilniki se razširijo v širok vodoravni del digitalnega zaslona. Foto: Gregor Pavšič

Bistvo pola je vendarle v celotnem avtomobilskem paketu

Seveda pa je polo avtomobil, ki izkorišča vso kakovost Volkswagnovih avtomobilov in tudi tradicijo priljubljenosti znamke. Polo je bil do zdaj pomanjšani golf, danes so med njima dimenzijske (in vsebinske) razlike majhne kot še nikoli. Če je golf za 20 tisoč evrov opremljen slabše ob mnogih tekmecev, bo cenovna politika pri polu morda celo bolj konkurenčna.

Dejstva o novem volkswagen polu

Novi volkswagen polo je prvič daljši od štirih metrov. Postal je 8,1 centimetra daljši in ima za 9,2 centimetra daljšo medosno razdaljo. Prostornina prtljažnika se je povečala za 71 litrov. Polo je tako dolg 4.053 milimetrov, medosna razdalja znašam 2.548 milimetrov, osnovna prostornina prtljažnika pa 351 litrov.

Polo je prvič dobil digitalne merilnike na armaturni plošči, prinaša drugo generacijo aktivnega informacijskega zaslona.

Avtomobil stavi na moderne varnostno-asistenčne sisteme. Serijsko je opremljen s funkcijo Front Assist za prepoznavanje nevarnosti naleta, samodejnim zaviranjem v mestu in prepoznavanjem peščcev. Za doplačilo bo avtomobil ponujal tudi žaromete LED, sistem večnaletnega zaviranja, senzor za mrtvi kot, radarski tempomat in podobno.

Sprva bo polo na voljo s tremi bencinskimi trivaljniki, ki bodo na voljo v več zmogljivostnih različicah. Osnovni motor je 1.0 MPI z močjo 48 kilovatov, motor TSI z dodatkom turbo puhala pa zmore že 70 kilovatov. Do konca leta sledi še šest motorjev, med njimi trije bencinski, dva dizelska in tudi možnost pogona na stisnjen zemeljski plin (CNG). Še posebej zanimiva bosta bencinski 1,5-litrski motor TSI ACT (110 kilovatov, funkcija izklopa valjev) in najmočnejši 157-kilovatni (200 "konjev") motor v novem polu GTI. Dizelsko plat ponudbe dopolnjujeta 1,6-litrska motorja z močjo 59 oziroma 70 kilovatov.

To je šesta generacija volkswagen pola. Do zdaj so jih prodali že več kot 14 milijonov, skupno z vsemi izvedenkami pa skoraj 16,5 milijona.

Polo je dobil za približno četrtino večji prtljažni prostor. Če avto nima rezervnega kolesa, ima prtljažnik še globoko dvojno dno. | Foto: Volkswagen Polo je dobil za približno četrtino večji prtljažni prostor. Če avto nima rezervnega kolesa, ima prtljažnik še globoko dvojno dno. Foto: Volkswagen

Saj veste, tista dilema pri 20 tisočakih: vzeti slabše opremljenega golfa ali polno opremljenega pola? | Foto: Gregor Pavšič Saj veste, tista dilema pri 20 tisočakih: vzeti slabše opremljenega golfa ali polno opremljenega pola? Foto: Gregor Pavšič

Dilema voznika, ki mu prostornost zadaj ni glavna prioriteta: slabše opremljeni golf ali polno naloženi polo?

To gre v prid željam Volkswagnovih strategov, da polo ne bi bil več zgolj rezerva za golfa. Nihče ne želi, da bi pola kupili predvsem tisti, ki si ne morejo privoščiti golfa. Podobno kot smo nedavno zapisali ob primerjavi Seatovih leona in ibize, velja tudi za Volkswagnov kompaktni dvojček. Razlike med obema razredoma (polo, golf) so vse manjše in marsikomu tudi avto, kot je polo (kdor pač ne potrebuje več prostora na zadnji klopi in v prtljažniku), lahko izpolni vse vsakdanje potrebe po mobilnosti. Saj veste, tista dilema pri 20 tisočakih: vzeti slabše opremljenega golfa ali polno opremljenega pola?

"Golf sedme generacije je doživel podobno rast kot novi polo v primerjavi s prejšnjo generacijo. Golf je postal malo daljši in širši, enako je postal bolj dinamičen. Za pola velja enako. Ne verjamem, da se je polo tako močno približal golfu, da bi postal alternativa. Še vedno sta vsak v svojem razredu in tam prepričljiva," pojasnjuje Škriba.

Zgledno opremljeni polo comfortline že za okrog 13 tisoč evrov

Koliko bo torej novi volkswagen polo v Sloveniji stal? Vstopna cena za pola s 55-kilovatnim bencinskim motorjem TSI in opremo trendline bo znašala okrog 12.500 evrov, za razred višjo stopnjo opreme comfortline pa bo treba doplačati še 600 evrov. Za dobrih 13 tisočakov bo tako polo že nudil samodejno klimatsko napravo, sistem za opozorilo pred naleti v mestu, prepoznavanje pešcev, dnevna svetila LED, elektronsko pomična stekla spredaj in zadaj ter podobno.

"Najbolj tipičen 'slovenski' polo bo imel prav opremo comfortline, najbolj zaželen motor pa bo 70-kilovatni bencinski motor TSI," je jasen Škriba. Ob tem dodaja, da so v zadnjih mesecih vložili precej truda v sestavo ustrezne deželne (slovenske opreme) in temu pripadajoče vstopne cene avtomobila.

Škriba: "Stranke si želijo bogato serijsko opremo. Nekoč je to veljala za hibo Volkswagna v Sloveniji. Prizvok je bil tak, da je cena sicer v redu, a da je treba skoraj vse dokupiti. V zadnjih 10 letih smo to mišljenje ustrezno popravili. Izpopolnili smo serijsko opremo. Pri polu zelo dobro poznamo pričakovanja kupcev, cena pa je primerna glede na konkurenco."

Prostora na zadnji klopi je dovolj, prostorskega čudeža pa v avtu tega razreda pričakovati ne moremo. Kakovost sedežev in udobje zadaj sta sicer nadpovprečna. | Foto: Gregor Pavšič Prostora na zadnji klopi je dovolj, prostorskega čudeža pa v avtu tega razreda pričakovati ne moremo. Kakovost sedežev in udobje zadaj sta sicer nadpovprečna. Foto: Gregor Pavšič

Del mogočega izpisa na sredinskem digitalnem zaslonu, ki bo kajpak podpiral tudi preslikavo aplikacij iPhona. | Foto: Volkswagen Del mogočega izpisa na sredinskem digitalnem zaslonu, ki bo kajpak podpiral tudi preslikavo aplikacij iPhona. Foto: Volkswagen

Najpogostejša bo izbira ročnega menjalnika, v ponudbi pa je tudi sedemstopenjski samodejni menjalnik DGS. | Foto: Volkswagen Najpogostejša bo izbira ročnega menjalnika, v ponudbi pa je tudi sedemstopenjski samodejni menjalnik DGS. Foto: Volkswagen

Ne spreglejte