Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
17.05

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

BMW BMW X3

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 17.05

6 let, 9 mesecev

BMW X3 z evolucijo uspešnega SUV: večji, lažji in bolj izrazit od predhodnika #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,30
BMW X3 | Foto BMW

Foto: BMW

BMW X3 je v tretji generaciji do 55 kilogramov lažji od predhodnika, platformo in nekatere elemente si deli tudi s serijo 5. Sprva bodo na voljo trije bencinski in dva dizelska motorja, pozneje tudi povsem električna različica.

BMW X3 | Foto: BMW Foto: BMW Nagovarja bazo 1,5 milijona dozdajšnjih kupcev

BMW je od leta 2003 prodal več kot 1,5 milijona modelov X3 in zato novi vsaj navzven ni bistveno drugačen ob dozdajšnjega športnega terenca nemške premium znamke. Tretja generacija pomeni nove moči v boju s premium tekmeci, kakršni so audi Q5, mercedes GLC in volvo XC60.

Novi X3 je 6,1 centimetra daljši, 1,7 centimetra širši in tudi dober centimeter višji od predhodnika. Zrasel je torej v vse strani, kar velja tudi za medosno razdaljo. Ta zdaj znaša 2,8 metra in je 5,4 centimetra daljša kot do zdaj. Pri BMW trdijo, da bo zaradi daljše medosne razdalje razporeditev med osema znašala idealnih 50 : 50.

BMW X3 | Foto: BMW Foto: BMW

Katere so glavne novosti zunaj in znotraj avtomobila?

X3 je dobil akustično vetrobransko steklo, žaromete LED in meglenke LED, aktivne lopatice za zajem zraka v maski motorja in sredi sprednjega odbijača (za doplačilo) tudi radar za vozniškega asistenta. Zadaj ima samodejna električno dvižna vrata, zadnje luči LED v 3D-zasnovi, vsi modeli bodo dobili dvojni zaključek izpušne cevi.

V notranjosti ima novi X3 možnost 12,3-palčnega zaslona z merilniki sredi armaturne plošče, barvni prikazovalnik "head-up" na vetrobranskem steklu, na vrhu sredinske konzole pa 10,2-palčni zaslon na dotik s prepoznavanjem ročnih gest. Nekoliko drugačen je tudi volanski obroč.

BMW X3 | Foto: BMW Foto: BMW

Nižja masa, prvič tudi X3 v pravi preobleki M

Med ključnimi novostmi je znižanje mase do 55 kilogramov v primerjavi s predhodnikom. Od predstavitve novega modela bo ponudba motorjev obsegala tri bencinske in dve dizelski različici, z največjo močjo od 135 do 265 kilovatov. Vsi modeli so že standardno opremljeni z osemstopenjskim menjalnikom steptronic. Kupci bodo lahko izbirali med tremi stopnjami opreme xLine, luxury line in M sport, X3 pa bo na voljo tudi v najmočnejši različici M4oi.  

Platformo si novi X3 deli z aktualnim BMW serije 5. V notranjosti je več prostora za potnike, z limuzino si športni terenec deli tudi nekaj opreme. Prtljažnik bo imel od 550 do 1.600 litrov prostornine, zadnjo klop pa je mogoče zložiti v razmerju 40 : 20 : 40.

Ne spreglejte