Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
6.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

5

Natisni članek

Torek, 24. 10. 2017, 6.23

6 let, 6 mesecev

Test novega modela: ford ka+ 1.2 Ti VCT

Test: ford ka+ z dostopnim tempomatom in motorjem, ki opeha v vrhniški klanec #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

5

Ford Ka+ | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Večinoma neopaženi smo preizkušali novega Fordovega malčka z dopolnjeno osnovno serijsko opremo in edinim motorjem, ki je na razpolago. Občutki? Ka+ je za malčka dovolj prostoren, ima dinamično podvozje in bolj umirjene zmogljivosti.

Motor: bencinski 1.2 z močjo 63 kW (85 "konjev")
Poraba goriva: 6,7 l/100 km
Cena: 12.400 evrov

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki
Palec gor: Doplačilo za tempomat znaša zgolj 180 evrov. Deluje od 30 na uro naprej s prikazom nastavljene hitrosti in možnostjo spreminjanja po 1 km/h.
Palec dol: Motor se pri vožnji navkreber hitro upeha. Za ohranjanje hitrosti 130 kilometrov na uro z Vrhnike proti Logatcu mora voznik, tudi če je sam v avtu, uporabiti četrto prestavo ali pa ga celo priganjati v tretji.

 S petstopenjskim menjalnikom je vozilo primerno predvsem za mestne in primestne relacije. | Foto: Gašper Pirman S petstopenjskim menjalnikom je vozilo primerno predvsem za mestne in primestne relacije. Foto: Gašper Pirman

Ka plus ali fiesta minus?

Zaradi značilne sprednje maske je to prepoznaven ford, ki dobro skriva svoje indijsko nizkocenovno poreklo. Ima strešni spojler, lučke v ogledalih in serijske meglenke, lita platišča pa so doplačilna. Za določitev naziva modela je treba stopiti okoli avtomobila in prebrati napis. Ka+ z opuščenim kajem nima nobene oblikovne povezave in niti z malo večjo fiesto, ki sicer spada v isti segment, se ne spogleduje.

Kot smo že zapisali med domačo predstavitvijo, namen lansiranja novega malčka ni v ponudbi manjše fieste, ampak v nižji cenovni dopolnitvi segmenta. V Indijo so iz Fordovih starih zalog pripotovali 1,2-litrski motorji, ki predstavljajo edino možno izbiro, obenem pa jih ne vgrajujejo v noben drug Fordov model.

Najprej torej o motorju

Je malo močnejši od trivaljnika v mitsubishiju space star in malo šibkejši od suzukija ignis, če iz naših nedavno objavljenih testov primerjamo atmosfersko polnjene motorje približno enakih delovnih prostornin. S petstopenjskim menjalnikom je vozilo primerno predvsem za mestne in primestne relacije. Pri mestnih petdeset na uro (53 in 1800 po merilnikih hitrosti in vrtljajev) v četrti prestavi indikator že predlaga peto, pri čemer vrtljaji padejo malo pod 1500. Motor se nad dizelsko nizkimi vrtljaji ne pritožuje, vendar je pri tem skoraj brez navora.

Ford Ka+ | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Voznik, ki prvič sede v ka+, nima težav z radiem in klimatsko napravo, ki ju digitalizaciji navkljub preprosto upravlja s po dvema okroglima gumboma. | Foto: Gašper Pirman Voznik, ki prvič sede v ka+, nima težav z radiem in klimatsko napravo, ki ju digitalizaciji navkljub preprosto upravlja s po dvema okroglima gumboma. Foto: Gašper Pirman

Ima strešni spojler, lučke v ogledalih in serijske meglenke, lita platišča pa so doplačilna.  | Foto: Gašper Pirman Ima strešni spojler, lučke v ogledalih in serijske meglenke, lita platišča pa so doplačilna. Foto: Gašper Pirman

Preprosto upravljanje za nezahtevne voznike

Če za voznikov sedež napišemo, da je nastavljiv tudi po višini, potem za volanski obroč velja samo po višini, oboje pa zadostuje za ugoden položaj različno raslih teles.

Dovolj preprosta je povezava za prostoročno telefoniranje, uporaba tempomata kot enega redkih vozniških pripomočkov je pregledna z izpisom hitrosti in uporabna s spreminjanjem za en kilometer v plus ali minus. Seznam pomočnikov se zaključuje na klancih, kjer pri speljevanju posega 'hill holder'.

Voznik, ki prvič sede v ka+, nima težav z radiem in klimatsko napravo, ki ju digitalizaciji navkljub preprosto upravlja s po dvema okroglima gumboma. Preglednim merilnikom lahko očitamo način prikaza temperature hladilne tekočine, ki je različen od enotnega prikaza hitrosti, vrtljajev in količine goriva z ustreznimi kazalci. Za temperaturo je Ford izbral vodoraven trak na zaslonu, ki sicer pregledno izpisuje pot, trenutno in povprečno porabo (med postanki tudi v litrih na uro), hitrost, določeno s tempomatom, razločno prikazano puščico indikatorja prestav …

Vozniški občutki

V podvozje ka+ so verjetno vgrajeni elementi podvozja, ki odlikujejo vozne lastnosti Fordovih predhodnih in morda tudi aktualnih modelov. Z neposrednim volanom (2,6 zavrtljaja) in 195 milimetrov širokimi gumami se med ovinki obnaša zanesljivo, lahko tudi vihravo in prav nič nizkocenovno. Pri tem pa je oprijema v hrbtu in stegnih bolj za vzorec zaradi ne preveč izpostavljenih bočnih sedežnih obrob. Pohvalimo primerno veliki zunanji ogledali z logičnim upravljanjem z enim samim okroglim stikalom.

Potniški občutki

Ka+ je trše nastavljen avtomobilček, ki je v primerjavi s preostalimi fordi manj uglajen, kar najbolj nazorno pokaže med vožnjo čez tako imenovane ležeče policaje. Prostornost kabine pohvalimo, saj v manj kot štiri metre dolgem vozilu lahko potujejo štirje odrasli. Za 1,9 metra visokega voznika se lahko pogojno namesti njegov brat dvojček, le malo mora stisniti kolena. Pa na vsake pol ure je priporočljiva zamenjava.

Prostornost kabine pohvalimo, saj v manj kot štiri metre dolgem vozilu lahko potujejo štirje odrasli. Za 1,9 metrov visokega voznika se lahko pogojno namesti njegov brat dvojček, le malo mora stisniti kolena. | Foto: Gašper Pirman Prostornost kabine pohvalimo, saj v manj kot štiri metre dolgem vozilu lahko potujejo štirje odrasli. Za 1,9 metrov visokega voznika se lahko pogojno namesti njegov brat dvojček, le malo mora stisniti kolena. Foto: Gašper Pirman

Ford Ka+ | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Solidna notranjost

Sedežne prevleke so videti trpežne s sivo osnovo in črnimi svetlo prešitimi obrobami.

Mehke plastike od nizkocenovnega Indijca nismo niti pričakovali, zato pa smo našli osvetljen sovozniški predal, krom na ročajih in zračnikih, več površin s črno klavirsko plastiko in kar šest utorov za manjše plastenke oziroma pločevinke.

Štirje so na vmesni konzoli in dva v predalih sprednjih vrat. Niti prostor za telefon ne manjka, prav tako ne priključki 12 V, USB in AUX. Zadaj razen žepov ni odlagalnih mest, potnika pa morata za ta denar odpirati stekli ročno.

Ka+ ima en plus in kakšen minus na avtocesti

Ka+ kljub majhnosti na avtocesti zelo dobro drži smer, kar ni presenetljivo, saj je ford. Več dela ima voznik zaradi šibkega navora motorja pri nižjih vrtljajih. Gremo na primer znova proti Vrhniki. Do cestninske postaje vozimo s tempomatom na 135 (130 po GPS), zmanjšamo na 60 in za cestnino pritisnemo stikalo R (restore) tempomata. Če pri tem ostanemo v peti prestavi, bo ka+ pospeševal skoraj do Vrhnike, preden bo dosegel 135.

V četrti seveda pospešuje hitreje in tudi v tretji lahko potegne do največje dovoljene hitrosti na avtocesti. Motor se namreč ne brani visokih vrtljajev in doseže največjo moč pri 6300 vrtljajih, pri 6500 pa je na merilniku označeno rdeče polje. Hrup pri 130 na uro je na zgornji meji sprejemljivega in pri skoraj 3800 vrtljajih sili voznika k prestavljanju v šesto, ki je ni.

6,7 na ljubljanskem nočnem krogu

Najprej povemo, da žarometa nista najboljša oziroma da številne halogenske luči, ki smo jih preizkusili, dajejo več svetlobe. Porabo na ljubljanskem krogu, ki je večja od pričakovane, sta dvigovali tretja in četrta prestava. Uporabljali smo ju za pospeševanja od 80 na uro proti 100, 110 in 130 na uro. Med vožnjo zgolj v peti prestavi bi namreč med pospeševanjem težko sledili prometnim tokovom.

Porabo smo spremljali tudi med vožnjo do naše obale in nazaj do Ljubljane, kjer smo namerili 6,5 litra. Kjer je bilo mogoče, smo naravnali tempomat na 135, poraba pa se je opazno zmanjšala zaradi počasne vožnje na 7-kilometrskem odseku med Uncem in Postojno. Podatki potovalnega računalnika so dovolj natančni, saj se le za en deciliter razlikujejo od dejanske porabe, izračunane po točenju goriva.

Zanimivost

Pokrov prtljažnika oziroma peta vrata se iz kabine odpirajo s pritiskom stikala poleg luči, zato smo jih z nerodnimi prsti večkrat nehote odprli med vožnjo. Drugi način odpiranja je od zunaj, in sicer z daljinskim upravljalnikom. V obeh primerih je treba pokrov ročno privzdigniti tako, da se do takrat čiste prste potisne v režo med vrati in odbijačem, nato pa prsti niso več čisti. Tretjega načina odpiranja ni.

 

Cena testnega vozila: 12.400 evrov

Cena osnovne različice: 10.750 evrov (ford ka+ 1.2 Ti VCT)

Dodatna oprema: 1.650 evrov
avdiosistem ford sync DAB (190 evrov), avtomatska klimatska naprava (190 evrov), 15-palčna lita platišča (420 evrov), tempomat (180 evrov), dodatno zatemnjena stekla (80 evrov), kovinska barva (450 evrov), prevoz in priprava vozila (140 evrov)

 

Tehnični podatki: ford ka+ 1.2 Ti VCT
MOTOR
bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1197 cm3; največja moč: 63 kW pri 6300 vrt/min, največji navor: 112 Nm pri 4000 vrt/min

PRENOS MOČI
pogon na sprednji kolesi; 5-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 195/55 R15

MERE in MASE
dolžina: 3929 mm, širina: 1695 mm, višina: 1524 mm; medosna razdalja: 2489 mm; masa praznega vozila: 1055 kg; največja dovoljena masa: 1510 kg; prostornina prtljažnika: 270–849 l

ZMOGLJIVOSTI in PORABA
največja hitrost: 169 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 13,3 s; mestna vožnja: 6,6 l/100 km, odprte ceste: 4,0 l/100 km, kombinirano: 5,0 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 42 l; emisije: 114 g CO2/km, euro 6

VARNOST
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS s pomočjo pri zaviranju v sili, ASR, ESP; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 3 zvezdice (2017)

SERIJSKA OPREMA
15-palčna jeklena platišča, meglenke, dnevne luči, električno pomični ogledali s smernima utripalkama, volan z usnjenim obročem, nastavljiv po višini, s stikali za upravljanje radia, potovalnega računalnika, limitatorja in tempomata, prestavna ročica z usnjeno glavo, prikaz priporočene prestave, usnjena ročica ročne zavore, voznikov sedež nastavljiv po višini, naslonjala zadaj deljiva v razmerju 60/40, potovalni računalnik, avdiosistem Ford Sync 1 (4,2-palčni barvni zaslon, bluetooth, povezava s pametnim telefonom, vhoda USB in AUX, funkcija klic v sili) limitator, pomoč pri speljevanju v klanec, ročna klimatska naprava, električno odpiranje sprednjih stekel, 'one touch' na voznikovi strani, osvetljen predal pred sovoznikom, štirje utori in odlagalni mesti med sedežema, predala v vratih z utorom za pijačo, žepa za sedežema, pribor za popravilo gume v dnu prtljažnika
Ne spreglejte