Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
2. 2. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Prva vožnja Kia

Četrtek, 2. 2. 2017, 5.30

6 let, 7 mesecev

Je nova kia rio kos izzivom najbolje prodajanega avtomobilskega razreda v Evropi?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Prva vožnja kia rio | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Razred majhnih avtomobilov je v Evropi najbolje prodajan, obenem pa je tudi konkurenca v njem najbolj številčna in izenačena. Nova kia rio je eden izmed avtomobilov, ki želi odlično globalno prodajo nadgraditi z večjim prodajnim deležem v Evropi. Stavi na varnostno opremo, raven opreme in prostor na zadnji klopi.

Kia bo spomladi na slovenske ceste pripeljala novo generacijo ria. Ta bo v primerjavi s predhodnikom malenkostno daljši in širši, predvsem pa se bo, zahvaljujoč centimeter daljši medosni razdalji, ponašal z več prostora na zadnji klopi, pohvalnim naborom varnostno-asistenčnih sistemov – kot prvi v razredu ponuja samodejno zaviranje s prepoznavanjem pešcev – in tako dimenzijsko posegel celo v območja razred večje kie cee'd.

Poganjala ga bodo trije bencinski in en dizelski motor v več zmogljivostnih različicah. Rio bo v Evropi na voljo le še s petvratno karoserijsko izvedbo, za ves svet pa ga bodo izdelovali v Južni Koreji. V primerjavi z enako opremljenim predhodnikom bo novi rio v Sloveniji približno 400 evrov dražji. Natančne cene bodo znane konec marca ali v začetku aprila, ko se bo v Sloveniji prodaja avtomobila tudi uradno začela.

Pregled motorjev | Vaše mnenje

Oblikovno novega ria zaznamujejo dolg pokrov motorja, nizek stranski profil in zadek s skoraj pokončnim zadnjim oknom. V Evropi bo na voljo v osmih različnih barvah, vozniki bodo lahko izbirali kolesa velikosti od 15 do 17 palcev. V notranjosti bo rio na voljo tudi v dveh različicah dvobarvne sheme.  | Foto: Gregor Pavšič Oblikovno novega ria zaznamujejo dolg pokrov motorja, nizek stranski profil in zadek s skoraj pokončnim zadnjim oknom. V Evropi bo na voljo v osmih različnih barvah, vozniki bodo lahko izbirali kolesa velikosti od 15 do 17 palcev. V notranjosti bo rio na voljo tudi v dveh različicah dvobarvne sheme. Foto: Gregor Pavšič

Globalno je rio uspeh, v Sloveniji ima med kupci znamke Kie le 10-odsotni delež

Medtem ko je rio iz globalnega vidika drugi najuspešnejši model Kie – lani so jih po vsem svetu prodali skoraj 450 tisoč – je bil v Sloveniji do zdaj manj uspešen. Izbral ga je približno vsak deseti kupec kie v Sloveniji, kjer je bil v senci sportaga in cee'da. Rio se za svoje mesto bojuje v najbolje prodajanem razredu avtomobilov v Evropi, ki je po obsegu ocenjen na tri milijone prodanih vozil na leto. Prav letos bo vanj zapeljalo več novih modelov (novi ford fiesta, volkswagen polo, nissan micra …) in v taki druščini ria zagotovo čaka težko delo.

Ne zaradi morebitne vprašljive kakovosti, temveč predvsem zaradi slabše prepoznavnosti in identitete v razredu. Če je danes v Sloveniji sportage prav gotovo med prvimi petimi izbirami kupca, ki išče novega športnega terenca, se rio v povprečju ne prebije med prvih pet izbir kupcev majhnih avtomobilov.

V tem razredu igrata veliko vlogo tudi pripadnost znamki in domača proizvodnja določenih modelov. V Sloveniji je zaradi Revoza na primer tradicionalno uspešen renault clio.

V notranjosti hvalimo tudi povezljivost infozabavnega sistema z Applovim vmesnikom Car Play. Kia bo digitalni vmesnik ponudila tudi v cenejši različici brez navigacije, saj je učinkoviteje na zaslon projicirati navigacijski sistem s pametnega telefona.  | Foto: Gregor Pavšič V notranjosti hvalimo tudi povezljivost infozabavnega sistema z Applovim vmesnikom Car Play. Kia bo digitalni vmesnik ponudila tudi v cenejši različici brez navigacije, saj je učinkoviteje na zaslon projicirati navigacijski sistem s pametnega telefona. Foto: Gregor Pavšič

Kljub skrajšanemu zadnjemu previsu so prostornino prtljažnika povečali za 37 litrov. V osnovni postavitvi ima 325 litrov, s podrto zadnjo klopjo pa 980 litrov.  | Foto: Gregor Pavšič Kljub skrajšanemu zadnjemu previsu so prostornino prtljažnika povečali za 37 litrov. V osnovni postavitvi ima 325 litrov, s podrto zadnjo klopjo pa 980 litrov. Foto: Gregor Pavšič Ničesar mu ne moremo zares očitati, a nikjer tudi ni najboljši

Kia je želela oblikovno ria narediti bolj zrelega, ga obenem uspešneje prodati mladim kupcem in predvsem povečati delež ženskih strank. Pri tem gre za sklepanje kompromisa in tako je rio postal kompromis med vsem tistim, kar bi uspešen majhen avtomobil moral imeti. Nepogrešljivi so dinamika, prepoznavnost na cesti, dobre možnosti povezovanja in infozabavnih vmesnikov, prav tako svežina, igrivost in tudi oblikovalska drznost. Je torej rio kos tem izzivom?

Po prvih kilometrih z riom lahko zapišemo, da se sicer pelje bolje kot predhodnik in da je tudi volanski krmilni mehanizem zdaj bolj natančen, a na področju dinamike v razredu zaostaja za avtomobiloma, kot sta ford fiesta in volkswagen polo. Prav tako ni tako drzen, vpadljiv in simpatičen, kot so novi nissan micra, citroën C3 in tudi seat ibiza.

Rio je preprosto avtomobil, ki mu ne moremo ničesar zares očitati, a obenem ni prav najboljši na nobenem izmed omenjenih področij.

Čeprav ima le klasični tempomat, ne radarskega, štejemo opremljenost z varnostno-asistenčnimi sistemi med riove najpomembnejše adute. Kot prvi v razredu prepoznava in samodejno ustavlja pred pešci, prav tako opozarja pred vozili v mrtvem kotu, prepoznava voznikovo utrujenost in podobno. Hvalimo tudi hitrost delovanja vzvratne kamere. | Foto: Gregor Pavšič Čeprav ima le klasični tempomat, ne radarskega, štejemo opremljenost z varnostno-asistenčnimi sistemi med riove najpomembnejše adute. Kot prvi v razredu prepoznava in samodejno ustavlja pred pešci, prav tako opozarja pred vozili v mrtvem kotu, prepoznava voznikovo utrujenost in podobno. Hvalimo tudi hitrost delovanja vzvratne kamere. Foto: Gregor Pavšič

Priključek USB tudi za potnike na zadnji klopi. | Foto: Gregor Pavšič Priključek USB tudi za potnike na zadnji klopi. Foto: Gregor Pavšič Aduti ria: prostornost zadaj, preglednost izza volana in postavljanje novih varnostnih meril v razredu

Izjema so le varnostno-asistenčni sistemi in tudi dobra založenost z opremo (ogrevan volanski obroč, ogrevani sedeži spredaj, dodatni priključek USB zadaj, pametni ključ, hitro delujoča vzvratna kamera, vmesnik Car Play …), nadvse pomembna za uspeh na trgu pa bo končna cena. V primerjavi s podobno opremljenim predhodnikom bo novi rio v Sloveniji 400 evrov dražji.

Opozarjamo tudi na prostornost na zadnji klopi, ki bo spadala med glavne riove adute. Zadnja klop je deljiva v razmerju 60 : 40, tudi prtljažni prostor pa je z osnovnimi 325 litri prostornine zelo zadovoljiv za ta avtomobilski razred. Vanj smo na primer brez težav spravili dva potovalna kovčka. V notranjosti hvalimo tudi odlagalne površine. Poleg prostora pod sredinsko konzolo lahko v sprednja vrata spravimo 1,5-litrsko, v zadnja pa pollitrsko steklenico vode.

Rio bo zdaj na voljo le še v petvratni karoserijski izvedbi. Zaradi precej preprostih oblikovalskih linij, kar osem centimetrov ožjih stebričkov C in novega položaja stranskih vzvratnih ogledal je preglednost izza volana zelo dobra. Tudi položaj za volanom je povsem zadovoljiv, zato je vožnja udobna in zaradi dobre zvočne zatesnjenosti tudi neutrujajoča.

Razred majhnih avtomobilov bo v Evropi še nekaj let ostal razred z največjim obsegom prodaje novih vozil. Rio ima trenutno v njem 2,4-odstotni delež. Pri Kii domnevajo, da se lahko tržni delež ria povečajo na skoraj tri odstotke.  | Foto: Gregor Pavšič Razred majhnih avtomobilov bo v Evropi še nekaj let ostal razred z največjim obsegom prodaje novih vozil. Rio ima trenutno v njem 2,4-odstotni delež. Pri Kii domnevajo, da se lahko tržni delež ria povečajo na skoraj tri odstotke. Foto: Gregor Pavšič

Večja vzvojna čvrstost prinaša boljšo lego na cesti, ki pa ni presežek

Inženirji Kie so pri riu uporabili večjo mero ojačenega jekla in tako naredili ves avtomobil vzvojno bolj čvrst. Obenem so prilagodil sprednje podvozje, zadnje blažilnike postavili bolj pokončno in tako je avtomobil na cesti bolj prepričljiv, kot je bil do zdaj. Volan sicer ponuja razmeroma malo povratnih informacij in je precej mehak za dinamične užitke med ovinki, vseeno pa so vozne lastnosti zagotovo na ravni pričakovanega. Povprečni kupec ria bo z njimi prav gotovo zadovoljen.

Kaj je najpomembnejše pri majhnem avtomobilu?

  • Privlačna oblika
    10,53 %
    18 glasov
  • Dobre vozne lastnosti
    16,37 %
    28 glasov
  • Povezljivost, infozabavni vmesnik
    1,75 %
    3 glasov
  • Varnostni sistemi
    7,02 %
    12 glasov
  • Cena
    64,33 %
    110 glasov
Oddanih 171 glasov
Sprva bo imel rio le pet- ali šeststopenjske ročne menjalnike, pozneje pa bo v ponudbi tudi samodejni menjalnik. Prihodnje leto Kia načrtuje tudi ria s bolj športno poudarjeno opremo GT Line, v prihodnje mu bodo predvidoma vgradili tudi še močnejši motor.  | Foto: Gregor Pavšič Sprva bo imel rio le pet- ali šeststopenjske ročne menjalnike, pozneje pa bo v ponudbi tudi samodejni menjalnik. Prihodnje leto Kia načrtuje tudi ria s bolj športno poudarjeno opremo GT Line, v prihodnje mu bodo predvidoma vgradili tudi še močnejši motor. Foto: Gregor Pavšič Kateri bencinski motor izbrati?

Rio bo na voljo z novim trivaljnim litrskim bencinskim motorjem T-GDI, ki prihaja v dveh različicah. Primernejša se zdi tista z 88 kilovati oziroma 120 "konji". Oba bencinska atmosferska motorja spadata med osnovne rie, zanimiv pa je tudi 1,4-litrski dizelski motor CRDi. Ta je pri 120 "konjih" tudi primerno zmogljiv. Kdor z avtomobilom ne naredi veliko kilometrov, bo vseeno iskal cenejšo različico z bencinskim motorjem. Menjalniki so pet- in šeststopenjski, naknadno bo 1,4-litrski bencinski motor na voljo tudi s štiristopenjskim samodejnim menjalnikom.

Nova kia rio: tehnični podatki in motorji

Dolžina: 4.065 mm; širina: 1.725 mm; višina: 1.450 mm; medosna razdalja: 2.580 mm; prostornina prtljažnika: 325-980 l

1.0 T-GDI 74 kW
Trivaljni bencinski turbomotor; moč: 74 kW, navor: 172 Nm; 10,7 s do 100 km/h; najvišja hitrost: 188 km/h; 5-stopenjski ročni menjalnik; pogon na sprednji par koles; masa: 1.155 kg;

1.0 T-GDI 88 kW
Trivaljni bencinski turbomotor; moč: 88 kW, navor: 172 Nm; 10,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost: 190 km/h; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon na sprednji par koles; masa: 1.160 kg;

1,25 MPI 62 kW
Štirivaljni atmosferski bencinski motor; moč: 62 kW; navor: 122 Nm; 12,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost: 170 km/h; 5-stopenjski ročni menjalnik; pogon na sprednji par koles; masa: 1.110 kg;

1,4 MPI 74 kW
Štirivaljni atmosferski bencinski motor; moč: 74 kW; navor: 133 Nm; 12,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost: 176 km/h; 5-stopenjski ročni menjalnik; pogon na sprednji par koles; masa: 1.130 kg;

1,4 MPI 74 kW avt.
Štirivaljni atmosferski bencinski motor; moč: 74 kW; navor: 133 Nm; 13,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost: 166 km/h; 4-stopenjski samodejni menjalnik; pogon na sprednji par koles; masa: 1.158 kg;

1,4 CRDi 57 kW
Štirivaljni dizelski turbomotor; moč: 57 kW; navor: 240 Nm; 14,0 s do 100 km/h; najvišja hitrost: 165 km/h; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon na sprednji par koles; masa: 1.230 kg;

1,4 CRDi 66 kW
Štirivaljni dizelski turbomotor; moč: 66 kW; navor: 240 Nm; 12,0 s do 100 km/h; najvišja hitrost: 175 km/h; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon na sprednji par koles; masa: 1.235 kg;
Ne spreglejte