Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
24. 6. 2017,
4.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

3

Natisni članek

suzuki swift test avtomobila Suzuki

Sobota, 24. 6. 2017, 4.15

6 let, 6 mesecev

Mestni avto, ki je za več kot 100 kilogramov lažji od večine tekmecev

Test: Je novi suzuki swift najboljši avtomobil za 15 tisoč evrov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

3

Suzuki swift | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Suzuki swift je mestni avtomobil, ki v cenovnem okviru 15 tisoč evrov pozitivno preseneti z voznimi lastnostmi, prostornostjo, opremljenostjo z varnostnimi sistemi in nizko porabo goriva. Ključna lastnost swifta je masa: zgolj 925 kilogramov. Tako je precej lažji od neposrednih tekmecev, nizko maso pa dobro združi z 82-kilovatnim motorjem.

Motor: 1.0 boosterjet, bencinski trivaljni; moč: 82 kW
Poraba goriva: 5,2 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena testnega modela: 15.550 EUR

Cena in dodatna oprema | Vaše mnenje | Tehnični podatki
Palec gor: nizka masa, poskočnost, vodljivost, poraba goriva, opremljenost
Palec dol: slabša ločljivost zaslona vzvratne kamere, ni možnosti panoramske strehe

Swifta je Suzukijev globalni model in zato ga rišejo še precej azijske oblikovalske linije. V notranjosti pa je avtomobil zasnovan oziroma opremljen zelo evropsko. | Foto: Gregor Pavšič Swifta je Suzukijev globalni model in zato ga rišejo še precej azijske oblikovalske linije. V notranjosti pa je avtomobil zasnovan oziroma opremljen zelo evropsko. Foto: Gregor Pavšič Oblikovno swift ni narejen po modi (zgolj) evropskega avtomobila

Čeprav je swift v konkurenci najbolje prodajanih avtomobilov tega razreda – renault clio, volkswagen polo, peugeot 208, dacia sandero, citroën C3, škoda fabia in drugi – pogosto zapostavljen, to nikakor ni upravičeno. Swift se kot Suzukijev model že dolgo vozi po svetovih cestah, a šele od leta 2004 je swift njihov globalni model. Pred tem je imel na posameznih celinah različna imena (swift, cultus ...), zato je novi swift uradno šele tretja generacija tega avtomobila.

Oblikovalsko res ni avtomobil po zadnji evropski modi. Swift je globalni Suzukijev model, zato je njegova zunanjost iz evropskega vidika nekoliko nenavadna, pač preprosto ima razvidne azijske poteze. Mimoidoči so nas vprašali, ali si je zadnje luči izposodil kar pri starem renault cliu in zakaj sprednji del ni oblikovan nekoliko bolj dinamično. Toda to je le prvi vtis, dvomi izginejo že po prvih odpeljanih kilometrih, ko avtomobil bolje spoznamo.

Položaj za volanom je prijeten. Sredinska konzola je obrnjena rahlo k vozniku, hvalimo ergonomijo in dostopnost vseh funkcij vozila. | Foto: Gregor Pavšič Položaj za volanom je prijeten. Sredinska konzola je obrnjena rahlo k vozniku, hvalimo ergonomijo in dostopnost vseh funkcij vozila. Foto: Gregor Pavšič

Tak swift ima moderen infozabavni sistem, gretje sprednjih sedežev, avtomatsko klimo in cel kup varnostno-asistenčnih sistemov. | Foto: Gregor Pavšič Tak swift ima moderen infozabavni sistem, gretje sprednjih sedežev, avtomatsko klimo in cel kup varnostno-asistenčnih sistemov. Foto: Gregor Pavšič

Nekateri swifti so opremljeni tudi z mehkim hibridnim sistemom SHVS. | Foto: Gregor Pavšič Nekateri swifti so opremljeni tudi z mehkim hibridnim sistemom SHVS. Foto: Gregor Pavšič Ključna je nizka masa, swift tehta zgolj 925 kilogramov

Če opazujemo njegove dimenzije, je swift posebnež. Glede na razmerje med dolžino in širino mu je na avtomobilskem trgu kos le še osnovni mini. In dejansko si z njim deli marsikateri pristop k snovanju avtomobila, tako zunaj kot znotraj.

Litrski bencinski trivaljnik ima 82 kilovatov in tudi zaradi nizke mase vozila nudi veliko poskočnosti, obenem pa zadrži porabo goriva le pri dobrih petih litrov na 100 prevoženih kilometrov. | Foto: Gregor Pavšič Litrski bencinski trivaljnik ima 82 kilovatov in tudi zaradi nizke mase vozila nudi veliko poskočnosti, obenem pa zadrži porabo goriva le pri dobrih petih litrov na 100 prevoženih kilometrov. Foto: Gregor Pavšič Novi suzuki swift tehta le 925 kilogramov in iz tega podatka izhajajo številne dobre lastnosti tega majhnega japonskega avtomobila. Zelo je lahkoten. To velja tako pri manevriranju v mestu kot med ovinki na podeželju in tudi pri pospeševanjih oziroma izkoriščanju vsega potenciala litrskega motorja s turbopuhalom.

Ta ima moč 82 kilovatov, ki se odlično zlijejo z omenjeno lahkotnostjo, krotkostjo in nizko maso avtomobila. Ta vpliva tudi na porabo goriva, ki kljub precej dinamični vožnji – da, swift po njej s svojo zasnovo in tudi rahlo podobnostjo z minijem kar kliče – komaj preseže pet litrov na sto prevoženih kilometrov. To je delno tudi zasluga vgrajenega mehkega hibridnega sistema SHVS.

Tako imenovani mehki hibridni sistem SHVS v swiftu sestavljata zaganjalnik-generator, ki opravlja funkcijo električnega motorja, in litij-ionska baterija. Ko se motor samodejno ustavi, se aktivira napajanje komponent vozila prek baterije. Za vnovičen zagon motorja poskrbi integrirani zaganjalnik-generator (ISG). Ta nato pomaga pri speljevanju in pospeševanju z mesta, ob zaviranju pa pretvori zavorno kinetično energijo v električno in jo shrani v baterijo.

Kljuke zadnjih vrat so stilsko skrite in swift je od daleč videti kot mestni trivratnik. | Foto: Gregor Pavšič Kljuke zadnjih vrat so stilsko skrite in swift je od daleč videti kot mestni trivratnik. Foto: Gregor Pavšič

Od večine tekmecev je lažji za več kot 100 kilogramov

Swift je tudi precej lažji od tekmecev. Od razrednega prodajnega prvaka clia na primer za 92 kilogramov, od drugih za več kot 100 kilogramov. Vsak kilogram avtomobila mora pri swiftu poganjati šest kilovatov manj kot pri peugeotu 208 ali pa štiri kilovate manj kot pri cliu. To se v praksi pokaže tako pri vodljivostih in pospeških kot tudi pri porabi goriva.

Primerjava: Moč motorja in masa vozil segmenta A0 za 15 tisoč evrov

 

Motor in moč:

Masa praznega avta:

Razmerje kg/kW

Renault clio

TCe 90 (66 kW)

1.017 kg

15

Škoda fabia

1,2 TSI (81 kW)

1.129 kg

14

Opel corsa

1.0 XFT (85 kW)

1.163 kg

13

Peugeot 208

1,2 puretech (60 kW)

1.070 kg

17

Dacia sandero

TCe 90 (66 kW)

1.040 kg

15

Suzuki swift

1.0 boosterjet (82 kW)

925 kg

11

Osnovni prtljažni prostor je bolj zasilen, ob večjih nakupih ali skoku na morje v dveh pa ga je mogoče ustrezno povečati. Zadnja klop se ne zloži v ravno dno. | Foto: Gregor Pavšič Osnovni prtljažni prostor je bolj zasilen, ob večjih nakupih ali skoku na morje v dveh pa ga je mogoče ustrezno povečati. Zadnja klop se ne zloži v ravno dno. Foto: Gregor Pavšič

Swift opozarja ob vijuganju znotraj vašega prometnega pasu, prav tako ko želite nenamerno pas menjati. Samodejno tudi vklopi dolge žaromete LED. | Foto: Gregor Pavšič Swift opozarja ob vijuganju znotraj vašega prometnega pasu, prav tako ko želite nenamerno pas menjati. Samodejno tudi vklopi dolge žaromete LED. Foto: Gregor Pavšič Zvrhan seznam asistenčne opreme v avtomobilu za dobrih 15 tisočakov

Swift pa ni le lahek, dobro vodljiv in poskočen mestni avtomobil, temveč za 15 tisočakov ponuja tudi presenetljivo veliko opreme in prostornosti. Sredinska konzola je rahlo obrnjena proti vozniku, na njej pa je moderni infozabavni digitalni zaslon na dotik. Ta skriva tudi navigacijo in omogoča hitro preslikavo mobilnih aplikacij, uporabo na primer Applovega vmesnika Car Play.

Prijetno nas je presenetilo, kako preprosto znajo nekaterih proizvajalci urediti dostope do mnogo asistenčnih sistemov avtomobila. Gumb za potovalni računalnik je jasno viden pri merilnikih na armaturni plošči, na desni strani volanskega obroča je mogoče zelo preprosto vklopiti radarski tempomat (deluje zelo zanesljivo) in nastaviti njegovo občutljivost na vozila pred nami. In tak swift ima tudi gretje sprednjih sedežev, ponoči zna samodejno preklopiti med kratkimi in dolgimi žarometi in podobno. Swift zna tudi samodejno zavirati v sili, voznika opozarja ob vijuganju na prometnem pasu in tudi takrat, ko želi pas nenamerno zapustiti.

Bi kupili in vozili suzuki swift?

  • Da, za svojo ceno nudi odličen avtomobilski paket
    65,55 %
    156 glasov
  • Ne, raje bi izbral vozilo v Sloveniji bolj uveljavljene znamke
    19,75 %
    47 glasov
  • Za 15 tisoč evrov bi raje kupil karavansko vozilo
    14,71 %
    35 glasov
Oddanih 238 glasov

Na zadnjih sedežih lahko brez večjih težav sedi tudi odrasla oseba. | Foto: Gregor Pavšič Na zadnjih sedežih lahko brez večjih težav sedi tudi odrasla oseba. Foto: Gregor Pavšič

Glede na odličen avto so prodajni načrti nizki

Tako zvrhane mere opreme v razredu do 15 tisočakov večina tekmecev ne ponuja. Kot smo že prejšnji teden ugotovili v pregledu opremljenosti najbolje prodajanih avtomobilov majhnega razreda A0, se swiftu iz vidika opreme in motorja še najbolj po robu postavljata opel corsa in škoda fabia. Swift je na voljo tudi s šibkejšim 1,2-litrskim motorjem, v povezavi s tem je mogoč tudi štirikolesni pogon.

Tak swift bo prav gotovo zagotavljal veliko dinamike, preproste vsakodnevne uporabnosti in tudi zabave na cesti. Čeprav hvalimo prostornost, to seveda ni družinski avto. Kdor potrebuje več prostora, bo v podobnem cenovnem okviru raje razmišljal o avtomobilih, kot sta karavanska dacia logan in škoda fabia combi.

Čeprav swift ponuja odličen avtomobilski paket, so prodajni načrti uvoznika znamke dokaj nizki. Letos načrtujejo prodati okrog sto swiftov, ki jih sicer izdelujejo na Japonskem in ne več na Madžarskem.

Preprosti dostopi do funkcij. Vklop radarskega tempomata in nastavljanja razdalje do vozila pred nami je sila logičen. | Foto: Gregor Pavšič Preprosti dostopi do funkcij. Vklop radarskega tempomata in nastavljanja razdalje do vozila pred nami je sila logičen. Foto: Gregor Pavšič

Infozabavni vmesnik se nam je precej bolje povezal s pametnimi telefoni na osnovi operacijskega sistema iOs (Apple Car Play) kot s tistimi na osnovi Androida. | Foto: Gregor Pavšič Infozabavni vmesnik se nam je precej bolje povezal s pametnimi telefoni na osnovi operacijskega sistema iOs (Apple Car Play) kot s tistimi na osnovi Androida. Foto: Gregor Pavšič

Zanimiv detajl sta tudi odsekana robova sprednjih stranskih stekel. | Foto: Gregor Pavšič Zanimiv detajl sta tudi odsekana robova sprednjih stranskih stekel. Foto: Gregor Pavšič

V avtomobil je mogoče vstopati s pametnim ključem, enako velja tudi za zagon motorja. | Foto: Gregor Pavšič V avtomobil je mogoče vstopati s pametnim ključem, enako velja tudi za zagon motorja. Foto: Gregor Pavšič

Cena testnega modela: 15.550 EUR

Cena osnovnega modela (1.2 VVT comfort): 10.350 EUR
Cena osnovnega testnega modela (1.0 boosterjet elegance): 15.250 EUR

Serijska oprema (elegance):
16-palčna aluminijasta platišča, vratne kljuke v barvi vozila, stebrička A in B v črni barvi, žarometi LED, dnevne luči LED, samodejni vklop dolgih žarometov, meglenke, električno nastavljivi in poklopljivi zunanji ogledali, usnjen trikraki volanski obroč s tipkami za upravljanje radia, tempomata, omejevalnika hitrosti in prostoročnega telefoniranja, volanski obroč nastavljiv po višini in globini, električno odpiranje stekel spredaj in zadaj, daljinsko centralno zaklepanje, pametni ključ (odklepanje, zaklepanje, sistem zagona motorja brez ključa), samodejna klimatska naprava, zaslon na dotik s povezavo za pametni telefon, kamera za vzvratno vožnjo, navigacija, digitalni radio DAB, radarski tempomat, omejilnik hitrosti, po višini nastavljiv vozniški sedež, ogrevana sprednja sedeža, sistem za umik pedalov v primeru trka, sistem za zaznavo pešcev, radarsko podprto zaviranje, delni hibridni sistem SHVS

Dodatna oprema: 300 EUR
Kovinska barva

 

Tehnični podatki – suzuki swift 1.0 jetbooster elegance

Motor

Število valjev: 3, prostornina motorja: 998 ccm, največja moč: 82 kW pri 5.500 vrt./min., navor: 170 Nm od 2.000 do 3.500 vrt./min., menjalnik: 5-stopenjski, ročni

Mere in masa:
Dolžina: 3.840 mm, širina: 1.735 mm, višina: 1.495 mm, medosna razdalja: 2.450 mm, obračalni krog: 9,6 m, prostornina prtljažnika: 265-579 l, masa praznega vozila: 925 kg, nosilnost: 455 kg, vleka prikolice: 1.000 kg (z zavoro), 400 kg (brez zavore), posoda za gorivo: 37 l, gume: 185/55 R16

Zmogljivosti in poraba
Največja hitrost: 195 km/h, pospešek do 100 km/h: 10,6 s, poraba goriva: 4,8 /100 km (mesto), 4,0 l/100 km (podeželje), 4,3 l/100 km (kombinirano), izpust CO2: 97 g/km
Ne spreglejte