Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
20. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Kia

Petek, 20. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Avtomobilski razred majhnih crossoverjev cveti

Kia stonic: nov avto za vroč avtomobilski razred, ki je prepričal tudi Slovence

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
kia stonic | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

V avtomobilskem razredu majhnih crossoverjev se bo prodaja do leta 2020 podvojila, kljub vse več modelom trg torej še ni zasičen. Novi adut v razredu, ki ima med vsemi najmanjšo zvestobo strank posamezni znamki, je tudi kia stonic. Je to le "baby sportage", prodajni rekorder Kie ali novi samostojni adut Korejcev v Evropi?

Stonic je avtomobil, ki ga bo Kia izdelovala le za Evropo in Južno Korejo.  | Foto: Gregor Pavšič Stonic je avtomobil, ki ga bo Kia izdelovala le za Evropo in Južno Korejo. Foto: Gregor Pavšič Trg malih crossoverjev je trenutno najbolj vroč avtomobilski razred. Če so vozniki nekoč želeli vozila, kot so bila renault clio, volkswagen polo in peugeot 208, so izumljeni trendi križancev med kombilimuzinami in športnimi terenci na osnovi istih avtomobilov želeli modele, kot so renault captur, volskwagen T-roc in peugeot 2008.

Avtomobili po meri starejših voznikov, ki so tudi glavni kupci novih vozil

Ti avtomobili so skoraj vsi namenjeni predvsem urbanemu okolju in le redki imajo v ponudbi štirikolesni pogon. Avtomobili prepričajo prav z nekoliko bolj robustnim videzom, so tudi dejansko nekoliko bolje odporni proti slabše asfaltiranim cestam, pločnikom ali makadamskim cestam, predvsem pa zagotavljajo višji položaj sedenja. V avto se je lažje usesti in predvsem iz njega izstopiti. Ker take avtomobile kupujejo predvsem starejši vozniki, ki so v povprečju stari nad 50 let, so ti aduti vozila kajpak zelo pomembni. Štirikolesni pogon v tem razredu izbere le vsak deseti kupec.

Počutje za volanom je kot v klasičnem osebnem avtomobilu, navzven pa rio prinaša precej bolj vpadljiv in dinamični videz kot izhodiščni rio. | Foto: Gregor Pavšič Počutje za volanom je kot v klasičnem osebnem avtomobilu, navzven pa rio prinaša precej bolj vpadljiv in dinamični videz kot izhodiščni rio. Foto: Gregor Pavšič

Prostornost zadaj je solidna, avto pa ima enako medosno razdaljo kot rio. | Foto: Gregor Pavšič Prostornost zadaj je solidna, avto pa ima enako medosno razdaljo kot rio. Foto: Gregor Pavšič

Trg crossoverjev očitno še ni zasičen, do leta 2020 se bo prodaja podvojila

Crossoverjev je na trgu resnično veliko, a proizvajalci v salone prinašajo nove in nove modele. Nekatere avtomobilske znamke imajo v tem novem razredu že dolgo tradicijo, nekatere vanj vstopajo med zadnjimi. Tak je tudi primer Volkswagna z omenjenim T-rocom in tudi znamke Kia, ki želi velike prodajne uspehe sportagea zdaj prenesti tudi en dimenzijski razred nižje. Novi modeli so posledica analiz, ki predvidevajo skoraj podvojitev prodaje v tem razredu.

Leta 2020 bodo trgovci prodali že dva milijona takih crossovejev letno, trenutno znaša obseg prodaje okrog 1,1 milijona vozil. Vsak deseti novi avto v Evropi bo torej prihajal iz tega razreda. Vanj se zgrinjajo tako vozniki iz en razred manjših (21 odstotkov) in razred večjih avtomobilov (15 odstotkov).

Analize kažejo, da je zaradi mladosti segmenta zvestoba znamki v tem razredu zelo majhna. Med ključnimi aduti vozila je zunanja vpadljivost.

Kia z novim modelom stonic

V Slovenijo je pripeljal Kijin novi stonic. To je produkt hišnega sodelovanja s Hyundaiem, ki je predstavil podoben avto z imenom kona. Stonic izhaja s platforme mestnega avtomobila ria, od katerega se vsaj po merah ne razlikuje bistveno. Stonic je od ria daljši za 7,5 centimetra, za 4,2 centimetra je bolj oddaljen od tal in je obenem 5,5 centimetra višji. Medosna razdalja je ostala nespremenjena.

Sodeč po prvem vtisu bo stonic zelo praktičen avtomobil, ki iz vidika uporabnosti in vpadljivosti nadgrajuje ria. Vozi se precej avtomobilsko, kar velja tako za položaj za volanom kot tudi za vstopanje v avtomobil. Voznik se dejansko ne povzpne višje, ampak se bolj usede kot v klasični avtomobil. Ergonomija v notranjosti je dobra, prav tako razpoložljiv nabor opreme. Kia veliko stavi tudi na individualno prilagodljivost vozila (dvobarvna karoserija in streha).

Ker je stonic predvsem za Evropo razvit model, ga bo Kia tu postavljala v ospredje pred ria. Ta je namenjen večini globalnih trgov. | Foto: Gregor Pavšič Ker je stonic predvsem za Evropo razvit model, ga bo Kia tu postavljala v ospredje pred ria. Ta je namenjen večini globalnih trgov. Foto: Gregor Pavšič

Digitalni zaslon je serijski v vseh stonicih, navigacija je doplačljiva. | Foto: Gregor Pavšič Digitalni zaslon je serijski v vseh stonicih, navigacija je doplačljiva. Foto: Gregor Pavšič

Najbolj mamljiv motor je litrski trivaljni T-GDI

Kia za stonica ponuja štiri razpoložljive motorje, od tega tri bencinske. Najprivlačnejši za avto tega razreda se zdi litrski trivaljnik T-GDI s turbopuhalom, ob tem pa sta na voljo še 1,25- in 1,4-litrski bencinski atmosferski motor ter 1,6-litrski turbodizelski motor. Sprva bodo na voljo le ročni pet- ali šeststopenjski menjalnik, samodejni sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik za motor 1.0 T-GDI prihaja prihodnje leto.

Največja moč tega motorja znaša 88 kilovatov in 172 njutonmetrov navora. Od sredine leta 2018 bo na voljo tudi različica tega motorja s 74 kilovati. Omenjeni dizelski motor ima moč 81 kilovatov, osnovni 1,25-litrski atmosferski motor pa 62 kilovatov.

Predvidoma bo v Sloveniji največ povpraševanja po 1,25-litrskem motorju.

Za stonica vsaj 15 tisočakov


Pričakovanja trgovcev so kar visoka, saj bi lahko stonic leta 2018 postal najbolje prodajana kia v Sloveniji. Najcenejši stonic bo stal 14.990 evrov, osnovna različica z motorjem 1.0 T-GDI pa 18.690 evrov. Dizelska različica bo stala od 20.190 evrov. Na vse avtomobile trgovci ponujajo še 1.500 evrov popusta. Na voljo bodo tri opreme LX active, EX edition in EX motion ECO. Zanimivo, da je sedempalčni zaslon na dotik del serijske opreme, ki vključuje tudi vmesnik Car Play. 

Glavna tekmeca sta predvsem renault captur in peugeot 2008, znotraj Kie pa bo stonic del kupcev odvzel tako riu in cee'du kot tudi sportageu.

Kia v Evropi prodajno raste že osmo leto zapored. Lani so dosegli 13-odstotno rast, letos so jo povečali še za skoraj osem odstotkov. Letos jim bo uspelo doseči 470 tisoč prodanih vozil, za prihodnje leto želijo doseči mejnik pol milijona prodanih vozil. Ključni model je še vedno sportage, ki so jih samo letos v Evropi prodali 207 tisoč.

 

 

Ne spreglejte