SiolNET. Avtomoto Novice
8,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avtomobilsko leto 2016: Šok Tesle Motors in čehinja, ki jo Slovenci še čakajo

8,40

termometer

Čeprav Tesla Motors spomladi v Kaliforniji sploh ni predstavila serijskega avtomobila, takega zanimanja javnosti za nov avtomobil še nismo videli nikoli. V enem tednu je Tesla Motors dobila več sto tisoč prednaročil, ki sicer še ne pomeijo tudi dejanskih kupcev avtomobila čez dve ali tri leta. Čeprav Tesla Motors spomladi v Kaliforniji sploh ni predstavila serijskega avtomobila, takega zanimanja javnosti za nov avtomobil še nismo videli nikoli. V enem tednu je Tesla Motors dobila več sto tisoč prednaročil, ki sicer še ne pomeijo tudi dejanskih kupcev avtomobila čez dve ali tri leta. Foto: Reuters

Ključni poudarki avtomobilskega leta 2016 so novi električni avtomobili, ki prebijajo psihološko mejo uporabnosti, novi športni terenci in crossoverji, prav tako tudi razvoj samodejne vožnje prihodnosti in nadgradenj vozil prek oblaka. Največji avtomobilski bum leta za novo teslo 3, bralci Siol.net pa so med posameznimi avtomobili največ pozornosti namenili novemu škoda kodiaqu.

Leto razvoja elektromobilnosti in širjenja smernic crossoverjev

Končuje se leto, ki je bilo iz avtomobilskega vidika pestro, raznoliko in usmerjeno v prihodnost. Vsaj v Evropi so avtomobilsko industrijo zaznamovali nadaljnja usmerjenost v crossoverje oziroma športne terence in hiter razvoj elektromobilnosti in z njo povezanih novih avtomobilov.

Ameriška družba Tesla Motors je spomladi šokirala tudi uprave tradicionalnih evropskih proizvajalcev, ko ji je uspelo za še nikoli videni električni avtomobil dobiti več sto tisoč predplačil po tisoč evrov, na drugi strani pa je Škoda s svojim prvim vstopom v svet športnih terencev predstavila avtomobil, ki bo eden od hitov prihodnjega leta.

Škoda kodiaq je dobil ime po velikem rjavem medvedu z Aljaske. Prvi Škodin športni terenec bo eden glavnih hitov češke znamke v prihodnjem letu. V prodajne salone ga letos še ni bilo. Škoda kodiaq je dobil ime po velikem rjavem medvedu z Aljaske. Prvi Škodin športni terenec bo eden glavnih hitov češke znamke v prihodnjem letu. V prodajne salone ga letos še ni bilo. Foto: Jure Gregorčič Deset najbolj odmevnih avtomobilov na Siol.net:

Nova škoda kodiaq je bila na primer tudi najbolj bran prispevek v rubriki naših testov in prvih voženj na mednarodnih predstavitvah. Prvi serijski športni terenec iz Mlade Boleslave bo na slovenske ceste sicer pripeljal šele prihodnjo pomlad. Bralce je pritegnilo razkošje podaljšane različice BMW-jeve serije 7 za 165 tisoč evrov, prav tako pa tudi potencial novega Volvovega terenca XC90. 

Škoda kodiaq – veliki SUV za Slovence od 21 tisočakov naprej

BMW 730d xDrive – Tehnološki prestiž za 165 tisoč evrov

Volvo XC 90 – Najbolj varen avtomobil na svetu?

DS5 – letos le v 14 slovenskih garaž

Fiat tipo – Najugodnejši nakup do 20 tisoč evrov?

Primerjalni test družinskih karavanov – Slabega ni, razlike so majhne

Mercedes-benz GLC coupe – nov adut izpod roke Roberta Lešnika

Hyundai ioniq – korejski hibrid, ki bo tekmec toyote prius

Alfa romeo giulia – težko pričakovana vrnitev italijanske klasike

Seat ateca – prvi španski SUV

Nova generacija toyote prius, pionirja hibridne tehnologije pri največjem proizvajalcu avtomobilov na svetu. Petvratna limuzina ima bistveno izboljšan hibridni pogon, ki zagotavlja zelo varčno in prijetno vožnjo. Nova generacija toyote prius, pionirja hibridne tehnologije pri največjem proizvajalcu avtomobilov na svetu. Petvratna limuzina ima bistveno izboljšan hibridni pogon, ki zagotavlja zelo varčno in prijetno vožnjo. Foto: Ciril Komotar

Volkswagnov pogled v prihodnost je na avtomobilskem salonu v Parizu predstavila električna študija ID. Do leta 2020 bodo Nemci najprej predstavili prenovljenega golfa, nato nove crossoverje ... Volkswagnov pogled v prihodnost je na avtomobilskem salonu v Parizu predstavila električna študija ID. Do leta 2020 bodo Nemci najprej predstavili prenovljenega golfa, nato nove crossoverje ... Foto: Gregor Pavšič Dva največja ostajata Toyota in Volkswagen: Prvi pilili hibridni pogon, drugi krpali ostane dizelske afere

Na globalni ravni sta bila med avtomobilskimi proizvajalci spet najuspešnejša koncern Volkswagen in Toyota. Nemci ližejo rane po dizelski aferi, ki jih bo samo v ZDA stala okrog 15 milijard evrov. Letos so sprejeli rekordno visoko poravnavo s pristojnimi organi v ZDA in tako zaključili najtežji del največje afere v svoji zgodovini. Volkswagen je letos predstavil novo generacijo tiguana, ki se je uvrstil tudi v finalni izbor za Slovenski avtomobil leta 2017, napovedali pa tudi prenovljenega golfa.

Toyota je na drugi strani z novo generacijo priusa izpopolnila svoje poslanstvo prodora hibridne tehnologije. Ta je postal vozniško in uporabniško bistveno bolj prijazen, Toyota pa ga je uporabila tudi pri svojem prvem klasičnem crossoverju za evropski trg. Japonci si z njim odkrito želijo večje pogače prodajnega trga v Evropi.

Druga generacija tiguana je bila iz vidika evropskega (in slovenskega) avtomobilskega trga najpomembnejša novost Vokswagna, največjega proizvajalca avtomobilov v Evropi. Druga generacija tiguana je bila iz vidika evropskega (in slovenskega) avtomobilskega trga najpomembnejša novost Vokswagna, največjega proizvajalca avtomobilov v Evropi. Foto: Klemen Korenjak

Tako so ljudje čakali v vrstah pred saloni Tesle Motors, da bi lahko vplačali tisoč evrov rezervacije za novi model 3. Ta bo šel v najboljšem primeru v roke prvih kupcev šele leta 2018. Tako so ljudje čakali v vrstah pred saloni Tesle Motors, da bi lahko vplačali tisoč evrov rezervacije za novi model 3. Ta bo šel v najboljšem primeru v roke prvih kupcev šele leta 2018. Foto: Tesla Motors Za novo teslo 3 so ljudje v vrstah čakali kot za novi iPhone

Čeprav so proizvajalci razvili in predstavili nove generacije bencinskih in dizelskih motorjev, kar smo odkrili tudi med delovnim obiskom Mercedes-Benzove delavnice v Stuttgartu, največji tehnološki preboj pripada električnim avtomobilom.

Začelo se je konec marca, ko je Tesla Motors dvigala temperaturo pred uradnim razkritjem svojega novega modela 3. To je električna limuzina, ki bo predvidoma od leta 2018 skrbela za velikoserijsko proizvodnjo ameriškega podjetja. Podobno kot ljudje v dolgih vrstah stojijo pred Apple Storom, ko tam začnejo prodajati novo generacijo iPhona, je Tesla prvič po pol stoletja (podobno uspešen je bil nekoč Citroën s prodajo prvega modela DS) enako storila tudi v avtomobilski industriji.

V nekaj dneh so prejeli okrog 400 tisoč prednaročil za avtomobil. Vplačali so po tisoč evrov, čeprav serijski avtomobil še ni znan, v živo niso videli niti študije, v najboljšem primeru pa ga bodo prvi Američani vozili šele čez dve leti.

Video: Nazoren prikaz, česa je danes tehnologija samodejne vožnje že sposobna:

[video: 61380 / ]

Tema leta: Samodejna vožnja prihodnosti in nadgradnje avtomobilov prek oblaka

Teslin avtomobil je bil letos vpleten v prvo prometno nesrečo, ko je ob uporabi sistema samodejne vožnje Autopilot umrl voznik. Sistem namreč ni zaznal tovornjaka, ki je avtomobilu nepravilno prečkal cesto. Tesla je kot odgovor predstavila strojno nadgradnjo svojih avtomobilov, ki jim bo počasi dodajala tudi programsko opremo in postopoma dovolila višje ravni samodejne vožnje. Avtomobilska nadgradnja prek oblaka (podobno kot pri pametnih telefonih) ostaja ena prioritet tudi evropskih proizvajalcev, nam je letos potrdil produktni vodja ene izmed nemških premium znamk.

Renault je prenovljenega zoeja opremil z baterijo, ki ima kapaciteto 40 kilovatnih ur in ta avtomobilu zagotavlja okrog 300 kilometrov realnega dosega. Zoe tako kot prvi velikoserijski avtomobil prebija psihološko mejo elektromobilnosti in iz tega vidika velja za enega ključnih avtomobilov leta 2016. Na slovenske ceste prihaja že januarja. Renault je prenovljenega zoeja opremil z baterijo, ki ima kapaciteto 40 kilovatnih ur in ta avtomobilu zagotavlja okrog 300 kilometrov realnega dosega. Zoe tako kot prvi velikoserijski avtomobil prebija psihološko mejo elektromobilnosti in iz tega vidika velja za enega ključnih avtomobilov leta 2016. Na slovenske ceste prihaja že januarja. Foto: Gregor Pavšič

Chevrolet bolt oziroma opel ampera-e imata še večji potencial kot renault zoe. Sta prostornejša, imata še večji doseg, a počasnejše polnjenje na klasičnih polnilnicah z izmeničnim tokom. Opel glede položaja ampere-e na evropskem trgu še ni predstavil natančnejših načrtov, kljub precejšnjemu potencialu avtomobila za zdaj ta ni v prodajnih načrtih držav kot je Slovenija. Chevrolet bolt oziroma opel ampera-e imata še večji potencial kot renault zoe. Sta prostornejša, imata še večji doseg, a počasnejše polnjenje na klasičnih polnilnicah z izmeničnim tokom. Opel glede položaja ampere-e na evropskem trgu še ni predstavil natančnejših načrtov, kljub precejšnjemu potencialu avtomobila za zdaj ta ni v prodajnih načrtih držav kot je Slovenija. Foto: Opel General Motors in Renault z električnima avtomobiloma, ki imata od 300 do 400 kilometrov dosega

Teslo Motors sta pri izdelavi serijskega električnega avtomobila, ki bo z enim polnjenjem peljal več sto kilometrov in bo široko uporaben, letos prehitela General Motors in Renault. Američani so izdelali manjši družinski enoprostorec bolt, ki ima oblikovalske poteze crossoverja, realno pa njegov doseg znaša okrog 400 kilometrov. Enak avtomobil bo imel tudi Opel, kjer se bo imenoval ampera-e. Za zdaj ni znano, kdaj bo tak avtomobil v Sloveniji mogoče kupiti. Že januarja pa bodo na slovenske ceste zapeljali prenovljeni renaulti zoeji, ki imajo realno do 300 kilometrov dosega.

Novi BMW serije 5 je bil eden najtežje pričakovanih avtomobilov leta. Poslovna limuzina se postavlja na stran voznika in mu nudi številne prednosti BMW-jeve "sedmice". Novi BMW serije 5 je bil eden najtežje pričakovanih avtomobilov leta. Poslovna limuzina se postavlja na stran voznika in mu nudi številne prednosti BMW-jeve "sedmice". Foto: Ciril Komotar

Seat je z ateco vstopil v razred športnih terencev in crossoverjev, prihodnje leto bodo enak avtomobil predstavili še en dimenzijski razred nižje. Ateca je bila tudi zmagovalka izbora Autobest. Seat je z ateco vstopil v razred športnih terencev in crossoverjev, prihodnje leto bodo enak avtomobil predstavili še en dimenzijski razred nižje. Ateca je bila tudi zmagovalka izbora Autobest. Foto: Vinko Kernc in Autobest Nove poslovne limuzine, povratek Alfe Romeo, prvi športni terenec Škode in Seata, crossover družinski enoprostorci …

Med poslovnimi limuzinami je letos Mercedes-Benz predstavil novo generacijo razreda E, BMW pa jeseni še novo generacijo serije 5. Oba bosta med pomembnejšimi aduti za naziv najuspešnejšega premium proizvajalca, ki se letos na letni ravni obeta Mercedesu.

Obujena giulia buri domišljijo ljubiteljev znamke Alfa Romeo, ki je imela še v začetku leta v ponudbi komaj dva modela. Zdaj se spet postavlja na noge in naslednje novosti napoveduje že za naslednje leto. Poslovni uspeh Alfe Romeo bo v precejšnji meri odvisen prav od giulie. Obujena giulia buri domišljijo ljubiteljev znamke Alfa Romeo, ki je imela še v začetku leta v ponudbi komaj dva modela. Zdaj se spet postavlja na noge in naslednje novosti napoveduje že za naslednje leto. Poslovni uspeh Alfe Romeo bo v precejšnji meri odvisen prav od giulie. Foto: Alfa Romeo Škoda je letos z novim kodiaqom prvič stopila v razred športnih terencev, enako velja tudi za Seat. Tak avtomobil so razkrili tudi pri Alfi Romeo, a stelvio na ceste prihaja šele naslednje leto. Pri italijanski znamki je bilo letos vse v znamenju nove giulie, ki napoveduje vnovičen vzpon Alfe Romeo in je tudi eden ključnih avtomobilov za njeno dolgoročno preživetje.

Crossover trendi so se letos še naprej selili tudi v razred družinskih enoprostorcev. Robustnejši videz so pri Renaultu uporabili že za novega espacea, enako pa storili tudi pri novi generaciji razred manjšega scenica. Crossoverji bodo prihodnje leto tudi eden glavnih poudarkov manjših Oplovih enoprostorcev, na primer nove generacije merive.

Napoved novega merilnega cikla: Kmalu realnejši podatki o porabi goriva

Video: Razkošje zadnjih sedežev v BMW-ju za 170 tisoč evrov

[video: 59060 / ]

Novi scenic tako kot večji espace pri Renaultu povzema poteze crossoverjev. Novi scenic tako kot večji espace pri Renaultu povzema poteze crossoverjev. Foto: Jure Gregorčič

Med superšportniki prvo mesto pripada bugattiju chironu, nasledniku veyrona. Avtomobil predstavlja osemlitrski šestnajstvaljni motor, ki ima štiri turbo puhala in moč 1.500 »konjev« (1.103 kilovate). Najvišjo hitrost so inženirji elektronsko omejili na 420 kilometrov na uro, brez te omejitve pa bo avtomobil vozil hitreje od 460 kilometrov na uro. Osnovna cena chirona znaša 2,4 milijona evrov. Med superšportniki prvo mesto pripada bugattiju chironu, nasledniku veyrona. Avtomobil predstavlja osemlitrski šestnajstvaljni motor, ki ima štiri turbo puhala in moč 1.500 »konjev« (1.103 kilovate). Najvišjo hitrost so inženirji elektronsko omejili na 420 kilometrov na uro, brez te omejitve pa bo avtomobil vozil hitreje od 460 kilometrov na uro. Osnovna cena chirona znaša 2,4 milijona evrov.

Leto so zaznamovali novi poltovornjaki. Toyotinega hiluxa smo spoznavali na brezpotjih Namibije. Leto so zaznamovali novi poltovornjaki. Toyotinega hiluxa smo spoznavali na brezpotjih Namibije. Foto: Jure Gregorčič

Konec januarja je avtomobil praznoval svoj 130. rojstni dan. Prav 29. januarja leta 1886 Karl Benz vložil prvi patent za izdelavo avtomobila. Jubilej je letos praznoval tudi BMW in sicer za svojo stoletnico. Konec januarja je avtomobil praznoval svoj 130. rojstni dan. Prav 29. januarja leta 1886 Karl Benz vložil prvi patent za izdelavo avtomobila. Jubilej je letos praznoval tudi BMW in sicer za svojo stoletnico. Foto: Ciril Komotar

Leto sta zaznamovala tudi dva nova Fordova športnika. To sta focus RS in novi mustang, ki je uradno prvič na voljo tudi na evropskih tleh. Leto sta zaznamovala tudi dva nova Fordova športnika. To sta focus RS in novi mustang, ki je uradno prvič na voljo tudi na evropskih tleh. Foto: Gregor Pavšič

Mercedes-Benz je napovedal digitalne luči, katerih ključni prednosti sta stalni svetlobni snop visoke ločljivosti brez slepitve preostalih udeležencev in zmožnost projiciranja različnih svetlobnih sporočil in oznak na cesto Mercedes-Benz je napovedal digitalne luči, katerih ključni prednosti sta stalni svetlobni snop visoke ločljivosti brez slepitve preostalih udeležencev in zmožnost projiciranja različnih svetlobnih sporočil in oznak na cesto Foto: Mercedes-Benz

Še en jubilej, tokrat Audijev. Pred 40 leti so predstavili svoj prvi petvaljni motor in to je bilo sploh prvič, da niso imeli v avtomobilu štirivaljnika. Še en jubilej, tokrat Audijev. Pred 40 leti so predstavili svoj prvi petvaljni motor in to je bilo sploh prvič, da niso imeli v avtomobilu štirivaljnika. Foto: Audi

Pri Porscheju vse bolj glasno govorijo o svojem prvem električnem športniku. Serijski bo postal konec desetletja in z njim imajo velike prodajne načrte. Njegov doseg bo predvidoma do 500 kilometrov. Pri Porscheju vse bolj glasno govorijo o svojem prvem električnem športniku. Serijski bo postal konec desetletja in z njim imajo velike prodajne načrte. Njegov doseg bo predvidoma do 500 kilometrov. Foto: Porsche

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin