Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
19. 11. 2016,
10.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Škoda SUV Družinski Avtomoto

Sobota, 19. 11. 2016, 10.10

6 let, 6 mesecev

Palma de Mallorca, Španija: prva vožnja novega modela

Škoda kodiaq – veliki SUV za Slovence od 21 tisočakov naprej

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Škoda kodiaq - prvi vtisi in kilometri | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Prvi kilometri za volanom prvega Škodinega velika športnega terenca. Čehi so obljubljali veliko in obljubo držali. Novi kodiaq prepriča s pojavo, prostorom, izdelavo, napredno tehniko in dobrimi voznimi občutki. Na naše ceste prihaja marca. Zavoljo dejstva, da ga bo mogoče kupiti od 21 tisočakov naprej, pa si upamo trditi, da bo v veliko družinskih garažah dobil svoj brlog.

Poudarki:

Elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon, XDS+ zapora diferenciala in program off road za vožnjo zunaj utrjenih podlag. Na voljo je še sistem dinamičnega nadzora podvozja s prilagodljivim blaženjem DCC (Dynamic chassis control). | Foto: Škoda Elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon, XDS+ zapora diferenciala in program off road za vožnjo zunaj utrjenih podlag. Na voljo je še sistem dinamičnega nadzora podvozja s prilagodljivim blaženjem DCC (Dynamic chassis control). Foto: Škoda Vaše mnenje in motorji

Prvi veliki Škodin SUV: 5 ali 7 sedežev, zelo prostorna kabina in največji prtljažnik v razredu, ki ponuja od 720 do 2065 litrov prostora.

Dva dizelska (TDI) in trije bencinski (TSI) motorji z razponom moči od 125 do 190 "konjev". Ročni 6-stopnejski in dva 6- ali 7-stopenjska samodejna menjalnika DSG z dvojno sklopko.

Druga največja, a najbolj prostorna Škoda. V notranjosti je mogoče peljati do 2,8 metra dolge predmete.

Vleče lahko 2,5 tone težko prikolico in ponuja aktivnega pomočnika za vzvratno vožnjo prikolice. | Foto: Škoda Vleče lahko 2,5 tone težko prikolico in ponuja aktivnega pomočnika za vzvratno vožnjo prikolice. Foto: Škoda Trideset praktičnih "Simply clever" rešitev: mizice z držalom za pijačo, zaščitna obloga na robovih vrat, pametni vzglavniki za udobno spanje, brezžično, indukcijsko polnjenje telefona …

Večina najnovejših aktivnih varnostnih sistemov med katerimi so tudi sistem proti naletu s samodejnim zaviranjem, pa pomočnik za vožnjo v zastojih (Traffic jam assist), ki omogoča pilotirano vožnjo do hitrosti 60 kilometrov na uro.

Napreden sistem povezljivosti Škoda connect s širok naborom on-line storitev, internetnim dostopom vključno z novo aplikacijo za nadzor in upravljanje določenih funkcij vozila preko pametnega telefona ter samodejnim klicem v sili.

V Slovenijo prihaja marca. Vstopni model z 1,4-litrskim bencinskim TSI motorjem (92 kW) bo na voljo za 21 tisoč evrov. Za najmočnejšega dizla (2,0 TDI 140 kW) s 4x4 pogon, DSG menjalnikom in najvišjo stopnjo opreme style pa bo potrebno pripraviti 35 tisočakov. V Nemčiji bo vstopni model kodiaq active (1,4 TSI 92 kW) precej dražji, saj bodo po poročanju nemških medijev zanj zahtevali 25.490 evrov. Dobri prodajni rezultati glede na velikost trga so očitno bili nagrajeni, da se je slovenska ekipa Škode dogovorila za skoraj 4.500 evro nižjo ceno vstopnega modela.

Video: Glavni aduti novega škoda kodiaqa – podoba, vozna dinamika, povezljivost …


Škoda kodiaq – že pred prodajo uspešnica zaradi 2000 novih zaposlitev #foto

Prvi mož Škode v Sloveniji o kodiaqu: Slovencem jih bomo prodali od 300 do 400 letno #intervju

Zgodba velikega rjavega medveda, ki je Škodi poklonil svoje mogočno ime


Zgodba o uspehu dobiva novo poglavje

Tovarna Kvasiny z bogato tradicijo  deluje že 82 let in zdaj bo za voljo kodiaqa in drugih modelov priložnost dobilo še 2000 novih delavcev. | Foto: Škoda Tovarna Kvasiny z bogato tradicijo deluje že 82 let in zdaj bo za voljo kodiaqa in drugih modelov priložnost dobilo še 2000 novih delavcev. Foto: Škoda O novih priložnostih in o tem, kako bo ta novi Škodin model vplival tudi na slovenski avtomobilski trg, smo že poročali iz Berlina, kjer smo se na svetovni premeri kodiaqa pogovarjali z direktorjem znamke Škoda v Sloveniji, Čehom Petrom Podlipnyjem. Da ta avtomobil spada med najbolj težko pričakovane novosti letošnjega leta, priča tudi dejstvo, da so morali na posameznih trgih celo omejiti kvote, ki bodo na voljo ob prihodu moedla. V Sloveniji bodo prihodnje leto tako lahko kupcem ponudili med 300 in 350 kodiaqov. Ta prvi veliki SUV z logotipom Škode ima nedvomno zelo velik potencial, saj bo Čehom prinesel 2000 novih služb, Škoda pa z njim računa tudi na nove trge.

Da kodiaq briše meje med športnim terencem in enoprostorcem, dokazujejo tudi njegovi praktični triki: 18-centimetrski pomik zadnje klopi, lahko dostopna sidrišča isofix za otroške sedeže, zložljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža za prevoz do 2,8 metra dolgih predmetov. | Foto: Škoda Da kodiaq briše meje med športnim terencem in enoprostorcem, dokazujejo tudi njegovi praktični triki: 18-centimetrski pomik zadnje klopi, lahko dostopna sidrišča isofix za otroške sedeže, zložljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža za prevoz do 2,8 metra dolgih predmetov. Foto: Škoda Razmišljajo tudi v vstopu v ZDA, nedvomno pa s kodiaqom želijo okrepiti svojo moč na najbolj pomembnih trgih, med katerimi so Evropa, Kitajska, Rusija … Škodini strategi si upravičeno manejo roke, saj so samo v oktobru na ceste po svetu poslali skoraj 100 tisoč avtomobilov (97.900) in globalno prodajo glede na lanski oktober povečali za 10,6 odstotkov. V desetih mesecih letošnjega leta pa so po svetu prodali 938.800 škod, kar pomeni 6,7-odstotno rast. Mejo milijona dobavljenih avtomobilov bodo letos presegli prej kot lani, v teh dneh in v rokavu imajo še novega aduta, kodiaqa.

Precej skrivnostni pa so Škodini strategi glede novih modelov in predvsem električnih napovedi. Na vprašanje, kdaj bo koncernsko hibridno tehniko dobil kodaiq, so diplomatsko odgovorili, da bo leta 2019 najprej na vrsti superb. Veliko pa si obetajo od svojih novih SUV modelov, saj bo čez leto dni na cestah tudi novi yeti, ki bo zrasel in postavljen na prilagodljivo platformo MQB postal konkurent ateci in tiguanu, poleg tega pa pri Škodi načrtujejo še novega, majhnega in kompaktnega športnega terenca.

Kodiaq je velik in markanten ter lepo oblikovan avtomobil. S svojimi 4,7 metra dolžine je 16 centimetrov krajši od superba in 4 centimetre daljši od octavie. Njegova medosna razdalja meri 2,791 metra, kar se pozna na udobju potniške kabine. | Foto: Jure Gregorčič Kodiaq je velik in markanten ter lepo oblikovan avtomobil. S svojimi 4,7 metra dolžine je 16 centimetrov krajši od superba in 4 centimetre daljši od octavie. Njegova medosna razdalja meri 2,791 metra, kar se pozna na udobju potniške kabine. Foto: Jure Gregorčič

Upraviči ime velikega in močnega medveda?

Kodiaq ob podrtih sedežih lahko ponudi dobra dva kubična metra prostora. Ta avtomobil na vseh sedežih ponuja veliko prostora. Za kolena so našli kar dodatnih 10 centimetrov, zato se v njem sedi in pelje bolj udobno kot v marsikaterem enoprostorcu. | Foto: Jure Gregorčič Kodiaq ob podrtih sedežih lahko ponudi dobra dva kubična metra prostora. Ta avtomobil na vseh sedežih ponuja veliko prostora. Za kolena so našli kar dodatnih 10 centimetrov, zato se v njem sedi in pelje bolj udobno kot v marsikaterem enoprostorcu. Foto: Jure Gregorčič Kodiaq je svoje ime dobil po orjaškem medvedu, ki živi na istoimenskem otoku Kodiaku pred obalo Aljaske. Gre za izjemno mogočno zver popolnoma prilagojeno življenju v zahtevnem okolju. Si torej kodiaq zasluži deliti ime kralja aljaške divjine?  

Avto na cesti nastopa precej markantno. Je velik in prilagojen mobilnosti nove dobe. Pričakovali smo, da Čehi niso nič prepustili naključju, a nas je avtomobil kljub temu presenetil predvsem z voznimi lastnostmi na asfaltu. Kodiaq je suvereno jemal zavoje nad pečinami skalnate obale Mallorce. Občutek na volanu je dober, avto je za svojo velikost in težišče zelo natančno vodljiv, blaži učinkovito in ponuja dobro razmerje med dinamiko in udobjem. Avto je stabilen in udoben tudi, ko kolesa zadenejo grbine ali pa, ko je treba z ostrejšim kotom volana v eno in drugo smer nenadoma obvoziti veliko luknjo v asfaltu ali pa kamen na cesti.  Je pa res, da smo tokrat imeli na voljo opcijski sistem dinamičnega nadzora podvozja s prilagodljivim blaženjem DCC (Dynamic chassis control) in tremi nastavitvami: udobna, običajna in športna vožnja. Avtomobil ponuja zelo dober kompromis med vožnjo po asfltu in izven njega.

Vožnji po slabši podlagi je prilagojen z off-road mode, terenskim vozni programom pri štirikolesno gnanih različicah. Ta ima še poseben program za sneg, sistem za nadzorovan spust po strmini in samodejna prilagoditev nastavitev motorja, podvozja in zavor za vožnjo po zahtevnih podlagah. | Foto: Jure Gregorčič Vožnji po slabši podlagi je prilagojen z off-road mode, terenskim vozni programom pri štirikolesno gnanih različicah. Ta ima še poseben program za sneg, sistem za nadzorovan spust po strmini in samodejna prilagoditev nastavitev motorja, podvozja in zavor za vožnjo po zahtevnih podlagah. Foto: Jure Gregorčič S pametnim štirikolesnim pogonom, ki sproti razporeja navor med prvo in zadnjo osjo ter učinkovito skrbi za oprijem v slabših voznih pogojih, je prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu.

Kodiaq ni kleni terence, a se kljub temu ne ustraši snega, pa spusta po blatnem kolovozu, ali pa speljevanja na mokri in spolzki klančini pri spust čolna v vodo. Dobro je založen s sodobnimi varnostnimi pripomočki, ki skrbijo za varnost in udobje. Z radarjem (aktivni tempomat) spremlja promet, prepreči nalet v mestu do hitrosti 34 kilometrov na uro in pri tem spremlja tudi pešce.

Vse skupaj kodiaq podpre še s podatki o kotu koles, nagibu, nadmorski višini, smeri vožnje s kompasom … ter izdatno podporo žive slike iz vseh karoserijskih kotov. Sistem kamer (area view) omogoča 360-stopinjski pogled za natančno manevriranje med preprekami urbanega okolja in izven meja robnikov.  | Foto: Škoda Vse skupaj kodiaq podpre še s podatki o kotu koles, nagibu, nadmorski višini, smeri vožnje s kompasom … ter izdatno podporo žive slike iz vseh karoserijskih kotov. Sistem kamer (area view) omogoča 360-stopinjski pogled za natančno manevriranje med preprekami urbanega okolja in izven meja robnikov. Foto: Škoda S pilotirano vožnjo vozniku do hitrosti 60 kilometrov na uro pomaga voziti v zastojih, kjer tudi krmili in zna sam obvoziti oviro. Bere prometne znake, nadzira mrtve kote, pri vzvratni vožnji aktivno nadzoruje okolico in za povrhu zmore potnike v kabini povezati z internetom ter na zaslonu mobilnega telefona postreči z informacijami o avtomobilu, parkirni lokaciji, zakleniti na daljavo …

Prilagoditve mu torej ne gre očitati, markantnosti tudi ne, kar pomeni, da je hudimano dobro pripravljen za bitko s konkurenti v najbolj hitro rastočem avtomobilskem segmentu. Ja, je kar pravi kodiaq, ki bo znal raztrgati samozavest marsikaterega tekmeca, tudi pod streho lastnega koncerna.

Izdatnemu prostoru so namenili tudi precej visoko nosilnost. Kodiaq poleg lastne mase lahko pelje do 675 kilogramov tovora. Postavili so ga na zaznano prilagodljivo Volkswagnovo platformo MQB in karoserijo zgradili po načelu lahke gradnje s kombinacijo različnih struktur, med katerimi so tudi ultratrda jekla. Najlažji kodiaq tehta 1427 kilogramov, kar je za avtomobil teh dimenzij dober rezultat, ki se pozitivno odraža na voznih lastnostih in energijskih zahtevah. | Foto: Škoda Izdatnemu prostoru so namenili tudi precej visoko nosilnost. Kodiaq poleg lastne mase lahko pelje do 675 kilogramov tovora. Postavili so ga na zaznano prilagodljivo Volkswagnovo platformo MQB in karoserijo zgradili po načelu lahke gradnje s kombinacijo različnih struktur, med katerimi so tudi ultratrda jekla. Najlažji kodiaq tehta 1427 kilogramov, kar je za avtomobil teh dimenzij dober rezultat, ki se pozitivno odraža na voznih lastnostih in energijskih zahtevah. Foto: Škoda

Prostrana kabina in prtljažnik

Škoda kodiaq - prvi vtisi in kilometri | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Največji plus pa si zasluži zares velika in prostorna kabina. Kdor se bo v tem avtomobilu pritoževal nad prostorom, mora pač razmisliti o potniškem dostavniku. Na vseh sedežih je nadpovprečno veliko prostora in z vidika prilagodljivosti ter velikosti prtljažnika se lahko kodiq kosa tudi z enoprostorci. V osnovi je v prtljažniku 720 litrov prostora, največ med vsemi škodami in ja, tukaj poseka tudi superba combi. Zadnja klop se pomika za 18 centimetrov, nastaviti se da tudi naklon in jo zložiti v razmerju 60:40. V primeru, da se položi zadnja klop in naslon sovozniškega sedeža, nastane dobra dva kubična metra prostora (2065 litrov) in električno gnana prtljažna vrata se bodo zaprla brez težav tudi pri 2,8 metra dolgih predmetih. Kot prva novodobna škoda kodiaq ponuja tudi 7 sedežev. V tretji vrsti ni presežkov in tudi dostop do njih zahteva bolj gibčno telo.

Škoda kodiaq - prva vožnja | Foto: Škoda Foto: Škoda Če sprejem 7 potnikov v prtljažniku, ostane za 270 litrov prostora. Prtljažnik je sicer izdatno prilagojen tovoru in praktičnost krepi s prilagodljivim dnom, številnimi sidrišči za pritrjevanje tovora, pa integrirano LED svetilko. V tej postavki Škoda natačno ve kako se stvari streže in ima s praktičnim rešitvami veliko izkušenj ter tudi konkretnih rešitev v sklopu "simply clever" praktičnih dodatkov. Kodiaq ima posebne vzglavnike za zaspane potnike, dežnik v vratih, 230-voltno električno vtičnico, mizice z držalom za pijačo …

Armaturna plošča ponuja že znano okolje, so pa korak naprej naredili pri izboru materialov, izdelavi in občutku prestiža. Pri slednjem precej pripomore denimo še usnjeno oblazinjenje, pa kakovosten in zelo eleganten ter hitro odziven 8-palčni zaslon na dotik.

Kodiaq v različici s 4x4 pogonom lahko vleče do 2,5 tone težko prikolico. Prav pa pride pomočnik za vzvratno vožnjo prikolice – Trailer assist. Ta ob nastavljeni smeri samodejno krmili volan, da prikolica zavije tja, kamor je voznik nakazal s stikalom, kljub pomoči pa je dobro imeti nekaj predznanja, že zavoljo tega, da boste avtomobil in prikolico postavili na dobro izhodišče za obračanje ali parkiranje. Poleg tega pa je s pomočjo vzvratne kamere mogoče hitro in preprosto pripeti prikolico. Kdor veliko vleče čoln, tovorno ali pa bivalno prikolico bo s tako opremljenim kodiaqom zagotovo bolj sproščen. Priporočamo.  | Foto: Jure Gregorčič Kodiaq v različici s 4x4 pogonom lahko vleče do 2,5 tone težko prikolico. Prav pa pride pomočnik za vzvratno vožnjo prikolice – Trailer assist. Ta ob nastavljeni smeri samodejno krmili volan, da prikolica zavije tja, kamor je voznik nakazal s stikalom, kljub pomoči pa je dobro imeti nekaj predznanja, že zavoljo tega, da boste avtomobil in prikolico postavili na dobro izhodišče za obračanje ali parkiranje. Poleg tega pa je s pomočjo vzvratne kamere mogoče hitro in preprosto pripeti prikolico. Kdor veliko vleče čoln, tovorno ali pa bivalno prikolico bo s tako opremljenim kodiaqom zagotovo bolj sproščen. Priporočamo. Foto: Jure Gregorčič

5 strojev in 3 menjalniki

Škoda kodiaq - prvi vtisi in kilometri | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pod motornim pokrovom ni presenečenj. Iz bogatega nabora koncerna, pod katerega spada Škoda, je kodiaq za začetek dobil tri bencinske in dva dizelska stroja. Razpon moči sega od 92 pa do 140 kilovatov.

Moč motorjev se na sprednja ali vsa štiri kolesa prenaša prek ročnega 6-stopnjskega ali pa dveh različic 6- in 7-stopenjskega menjalnika DSG. Na slovenskih cestah bo zagotovo najbolj pogosta izbira 2.0-litrski TDI dizel s 110 kilovati in 340 njutonmetri navora ter 4x4 pogonom. Za slednjega tovarna obljublja med 5,3 in 5,6 litri povprečne porabe.

Škoda kodiaq - prvi vtisi in kilometri | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Ta hip je vozniško – glede na karakter, lastnosti in možnosti uporabe kodiaqa - najbolj prepričljiv TDI s 140 kilovati in novim 7-stopenjskim samodejnim DSG menjalnikom z dvema sklopkama, ki je prilagojen za motrje z velikim navorom. Je tudi hitrejši in bolj uglajen od svoje 6-stopenjske različice, ki smo jo preizkusili v kombinaciji z 1,4-litrskim bencinskim strojem s 110 kilovati. Bencinsko gnanih kodiaqov na naših cestah verjetno ne bo veliko, a vozniška izkušnja s sodobnim bencinarjem, ki zna v prid nižji porabi izklopiti 2. in 3. valj je v resnici zelo prijetna.

Kdor nima maratonskih avtocestnih etap in na leto prevozi manj kot 20 tisoč kilometrov, bo s tem motorjev lahko zadovoljen. Realno porabo je ob zmerni nogi mogoče spustiti pod 8 litrov.

Glede prihodnosti kodiaqa so nam pri Škodi zaupali, da prihaja še  bolj terenska različica scout. Ta bo verjetno pridobila tudi kakšen dodaten centimeter med tlemi in dnom vozila. Kodiaq je zdaj od tal oddaljen – za svoj karakter - precej povprečnih 18,8 centimetra. Njegovi konkurenti gredo tudi prek meje 20-centimetrske oddaljenosti od tal. | Foto: Jure Gregorčič Glede prihodnosti kodiaqa so nam pri Škodi zaupali, da prihaja še bolj terenska različica scout. Ta bo verjetno pridobila tudi kakšen dodaten centimeter med tlemi in dnom vozila. Kodiaq je zdaj od tal oddaljen – za svoj karakter - precej povprečnih 18,8 centimetra. Njegovi konkurenti gredo tudi prek meje 20-centimetrske oddaljenosti od tal. Foto: Jure Gregorčič

Foto: kodiaq iz vseh strani

Fotogalerija
1 / 25
RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA in IZPUSTI MASA
1,4 TSI turbo bencinski 1395 cm3, 92 kW, 200 Nm ročni (6) 190 km/h, 10,5 s 6,0 l/100 km, od 137 do 139 g/km CO2 od 1502 do 1545 kg
1,4 TSI ACT 4X4 turbo bencinski s funkcijo izklopa 2. in 3. valja 1395 cm3, 110 kW, 250 Nm ročni (6) ali samodejni (6) DSG od 194 km/h do 198 km/h, od 9,6 do 9,9 s od 6,2 do 7,0, od 141 do 161 g/km CO2 od 1546 do 1625 kg
2,0 TSI 4x4 turbo bencinski 1984 cm3, 132 kW, 320 Nm samodejni (7) DSG 207 km/h, 8,0 s 7,3 l/100 km, 168 g/km CO2 1695 kg
2,0 TDI turbo dizelski 1968 cm3, 110 kW, 340 Nm samodejni (7) DSG 199 km/h, 10,1 s 4,9 l/100 km, 129 g/km CO2 1667 kg
2,0 TDI 4x4 turbo dizelski 1968 cm3, 110 kW, 340 Nm ročni (6) ali samodejni (7) DSG od 194 km/h do 197 km/h, od 9,5 do 10,2 s od 5,5 do 5,6, od 139 do 147 g/km CO2 od 1705 do 1740 kg
2,0 TDI 4x4 turbo dizelski 1968 cm3, 140 kW, 400 Nm samodejni (7) DSG 210 km/h, 8,9 s 5,7 l/100 km, 150 g/km CO2 1752 kg

Škoda kodiaq mi je zanimivi zaradi ...

  • podobe
    14,62 %
    149 glasov
  • prostornosti v kabini in velikega prtljažnika
    13,35 %
    136 glasov
  • 4x4 pogona in pametnih asistenčnih sistemov
    5,00 %
    51 glasov
  • razmerja med ceno in kakovostjo
    55,64 %
    567 glasov
  • sedmih sedežev
    4,42 %
    45 glasov
  • ni mi posebja zanimiv, velikost yetija mi ustreza ali pa bi raje izbral karavnskega superba combi
    6,97 %
    71 glasov
Oddanih 1019 glasov
Ne spreglejte