Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
7. 9. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Škoda kodiaq medved

Sreda, 7. 9. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Kodiaq - Škodin športni terenec in največji rjavi medved na svetu

Zgodba velikega rjavega medveda, ki je Škodi poklonil svoje mogočno ime

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Kodiak je aljaško mesto brez cestnih povezav z okolico, kodiaq pa največja podvrsta rjavega medveda in obenem tudi ime prvega Škodinega športnega terenca. Bo avtomobil z imenom ameriškega oziroma eskimskega izvora prodrl tudi na severnoameriški avtomobilski trg?

Kodiaq je največja podvrst rjavega medveda in ob severnem medvedu tudi največji medved na svetu. Njegova teža lahko doseže skora 700 kilogramov.

Kodiaq lahko tehta do 650 kilogramov. | Foto: Reuters Kodiaq je največja podvrst rjavega medveda in ob severnem medvedu tudi največji medved na svetu. Njegova teža lahko doseže skora 700 kilogramov. Kodiaq lahko tehta do 650 kilogramov. Foto: Reuters


Prvi vtisi: Kako dober je novi škoda kodiaq in kakšen je njegov potencial v Sloveniji? #foto #video


Čehi odločitve o prodoru na ameriški trg še niso sprejeli To je novi škoda kodiaq, ki ga bo Škoda začela prodajati naslednje leto. Vstop na trg v ZDA še ni potrjen. | Foto: Jure Gregorčič To je novi škoda kodiaq, ki ga bo Škoda začela prodajati naslednje leto. Vstop na trg v ZDA še ni potrjen. Foto: Jure Gregorčič

Škoda namerava z novim kodiaqom vstopiti ne le v nov avtomobilski razred, temveč tudi na nove prodajne trge. Do zdaj so bili zanje glavni trgi v srednji in vzhodni Evropi ter na Kitajskem, veliki športni terenec s sedmimi sedeži pa bi lahko znamko Škoda prvič v njeni zgodovini popeljal tudi v ZDA.

Volkswagnov koncern ima tam od lanskega izbruha afere z nedovoljeno programsko opremo v dizelskih motorjih slabši ugled v javnosti.

Odločitve o Škodinem odhodu na severnoameriške trge vodstvo češke znamke in Volkswagnovega koncerna sicer še ni sprejelo. Prodaja v Evropi se bo začela prihodnje leto, Čehi pa so že potrdili prodajo kodiaqa na Kitajskem.

Županja mesta Kodiaq na istoimenskem otočju na Aljaski je bila med gosti svetovne premiere Škodinega športnega terenca v Berlinu. Patricia B. Branson na odru v družbi predsednika Škode Bernharda Maierja. | Foto: Škoda Županja mesta Kodiaq na istoimenskem otočju na Aljaski je bila med gosti svetovne premiere Škodinega športnega terenca v Berlinu. Patricia B. Branson na odru v družbi predsednika Škode Bernharda Maierja. Foto: Škoda

Županja aljaškega mesta Kodiak potovala v Berlin Kodiaqova silhueta za Škodinim prelomnim modelom. | Foto: Jure Gregorčič Kodiaqova silhueta za Škodinim prelomnim modelom. Foto: Jure Gregorčič

Škoda je svojemu prvemu športnemu terencu dala ime po kodiaqu, medvedu iz Aljaske. Patricia B. Branson, županja tamkajšnjega mesteca Kodiak, je bila prejšnji teden prisotna na svetovni premieri avtomobila v nemškem Berlinu. Čeprav je priznala, da še do nedavnega za avtomobilsko znamko Škoda ni nikoli slišala, so v Mladi Boleslavi njenemu mestu namenili 25 tisoč dolarjev (22.400 evrov) donacije.

"Ime vozila spada med zelo pomembne dejavnike. Ne sme biti preveč enostavno, niti preveč zakomplicirano. Ime kodiaq pomeni tisto, kar smo želeli pokazati; kdor sliši to ime, pričakuje nekaj močnega. Poimenovanje avtomobila po tako mogočni živali vzbuja močne asosiacije. Kodiaq je nekakšen medved iz vidika avtomobilskega sveta," pravi Jozef Kaban, glavni oblikovalec Škode.

Video: Jozef Kaban za Siol.net o imenu kodiaq in njegovi zunanjosti:

En veliki rjavi medved na pet prebivalcev otoka Na Kodiaškem otočju na Aljaski živi okrog 3.500 rjavih medvedov. | Foto: Reuters Na Kodiaškem otočju na Aljaski živi okrog 3.500 rjavih medvedov. Foto: Reuters

V mestu Kodiak živi 6.500 prebivalcev, na celotnem istoimenskem otoku pa jih je okrog 14 tisoč. Na tem območju se je že pred sedem tisoč leti  nahajalo eskimsko pleme alutiiqov, mesto pa so osemnajstem stoletju naselili Rusi. Mesto je bilo takrat tudi prestolnica ruske Aljaske.

Poleg domačinov na otoku živi tudi okrog 3.500 medvedov kodiaqov. To je največja podvrst rjavega medveda in ob severnem medvedu tudi največji medved na svetu.

Kodiaq lahko tehta do 680 kilogramov. Alutiiqi so ga imenovali Taq uka aq, prav končna črka q pa predstavlja živalsko ime. Škoda je črko q uporabila pri svojem športnem terencu. Šestega maja letos je županja Bransonova svoje mesto preimenovala v Kodiaq.

Video - Kako kodiaqi na Aljaski lovijo losose:

Ne spreglejte