Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
2. 9. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

10

Natisni članek

intervju kodiaq Petr Podlipny Škoda

Petek, 2. 9. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Svetovna premiera novega Škodinega športnega terenca

Petr Podlipny o novi škodi kodiaq: Slovencem jih bomo prodali od 300 do 400 letno #intervju

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

10

Na mednarodni premieri novega Škodinega velikega športnega terenca kodiaqa smo na pogovor povabili direktorja znamke Škoda v Sloveniji, Čeha Petra Podlipnyja. Ob svežih vtisih enega najbolj težko pričakovanih letošnjih avtomobilov smo preverili, kako globoke sledi utegne ta velik SUV pustiti na slovenskem asfaltu.

Petr Podlipny kodiaqa v Sloveniji vidi kot potencialno uspešnico in želeno trofejo družin, ki vedo, kaj hočejo. Smele želje je izkušeni avtomobilski menedžer brez dlake na jeziku podkrepil tudi s konkretno napovedjo prodaje kodiaqa, 300 do 400 teh po novem največjih škod naj bi se letno naselilo na slovenski asfalt. | Foto: Jure Gregorčič Petr Podlipny kodiaqa v Sloveniji vidi kot potencialno uspešnico in želeno trofejo družin, ki vedo, kaj hočejo. Smele želje je izkušeni avtomobilski menedžer brez dlake na jeziku podkrepil tudi s konkretno napovedjo prodaje kodiaqa, 300 do 400 teh po novem največjih škod naj bi se letno naselilo na slovenski asfalt. Foto: Jure Gregorčič

Kdo je Petr Podlipny?

Že praded Petra Podlipnyja je bil serviser pri Laurent-Klementu, zato je tudi sam pristal v avtomobilskih vodah. Po končani ekonomski fakulteti v Pragi se je zaposlil pri Škodi, kjer je do odhoda v Slovenijo delal 18 let. Sprva se je ukvarjal neposredno s trgovsko mrežo, nato je za nekaj časa odšel v Škodino lizinško podjetje Škofin, leta 1999 se je vrnil k Škodi in prevzel skrb za češki in slovaški trg. Pozneje je pod svoje okrilje dobil še druge trge vzhodnoevropske regije. Toda visok strateški položaj v Škodi je zamenjal za prihod v Slovenijo.

Ali tu pred nama v Berlinu stoji drugačna škoda? Je zato tako zanimiva in pričakovana? Koliko bo moral slovenski kupec odšteti za novo škodo, za zdaj ostaja skrivnost. Predvidevamo, da bo za kodiaqa treba pripraviti podobno vsoto denarja kot za superba (okrog 25 tisoč evrov), če upoštevamo osnovno konfiguracijo, nekaj dodatnih evrov pa bo zagotovo treba pripraviti za šesti in sedmi sedež. | Foto: Jure Gregorčič Koliko bo moral slovenski kupec odšteti za novo škodo, za zdaj ostaja skrivnost. Predvidevamo, da bo za kodiaqa treba pripraviti podobno vsoto denarja kot za superba (okrog 25 tisoč evrov), če upoštevamo osnovno konfiguracijo, nekaj dodatnih evrov pa bo zagotovo treba pripraviti za šesti in sedmi sedež. Foto: Jure Gregorčič

Ne bi rekel, da je to drugačna, pač pa nova škoda. Prinaša tisto, česar so ljudje pri škodah navajeni, Vstopila bo v nov segment in nam tam pomagala zasesti prostor ter nagovoriti nove kupce. Avto ima vse zadnje Škodine rešitve s področja varnosti, informacijskih tehnologij in zabave ter pogona v smislu motorjev in menjalnikov. Nov član družine je vedno eno veliko pričakovanje in veselje, tako kot je bilo pred letom dni z novim superbom.

Kaj pa slovenski izzivi za novinca? Mi kot oseba, ki prihaja iz Škodine domovine in kot avtomobilski menedžer, ki je moral Škoda kodiaq - svetovna premiera Berlin 2016 | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič tako rekoč iz nič spoznati navade slovenskih voznikov, lahko naštejete pet ključnih adutov, zakaj bi bil ta avtomobil zanimiv za Slovence?

Slovenci imajo radi lepe, predvsem pa praktične avtomobile. Zlasti v nekaterih delih države potrebujejo štirikolesni pogon in kot znamka smo tudi pri prodaji štirikolesnih pogonov v Sloveniji zelo uspešni. Slovenci imajo radi konkretne praktične rešitve. Teh smo pri Škodi vajeni, prinaša jih tudi kodaiq. Načeloma pa velja dejstvo, da imajo Slovenci na srečo vsako leto raje Škodine avtomobile in kodiaq je logično nadaljevanje naše zgodbe tudi v Sloveniji.

"Lahko rečem, da je dizajn, ki ga je s svojo ekipo prinesel Jozef Kaban, res vreden aplavza. Kot nekdo, ki že vrsto let živi s Škodo, pravzaprav sem celotno profesionalno kariero ustvaril pod njenim okrilje, lahko njemu in njegovi ekipi rečem le hvala za to, kar so naredili oziroma kar delajo." | Foto: Jure Gregorčič "Lahko rečem, da je dizajn, ki ga je s svojo ekipo prinesel Jozef Kaban, res vreden aplavza. Kot nekdo, ki že vrsto let živi s Škodo, pravzaprav sem celotno profesionalno kariero ustvaril pod njenim okrilje, lahko njemu in njegovi ekipi rečem le hvala za to, kar so naredili oziroma kar delajo." Foto: Jure Gregorčič

Kako pa Slovenci po vašem mnenju pravzaprav dojemamo Škodo? Ali na njo že gledamo kot na znamko z bogato tehnično zgodovino in spoštovanja vredno tradicijo ali zgolj kot na racionalni derivat nemške avtomobilske industrije, recimo Volkswagen po češko?

Imam občutek, da jo vedno bolj in bolj povezujejo s prvo tezo, ki ste jo omenili, ampak ob tem se kupci zavedajo tudi racionalnejše plati, druge iztočnice. Raziskave, ki jih ne morem v celoti razkriti, kažejo, da ima Škoda pri kupcih svoj lasten značaj in zelo dober ugled. Ta trend je zelo pozitiven in se ne nazadnje odraža tudi v prodajnih številkah.

Video - Prvi vtisi o škodi kodiaqu s svetovne premiere v Berlinu:

Tule ob avtomobilu lahko ugotoviva, da so prvi na povsem svojo pot stopili predvsem Škodini oblikovalci. Prav Škoda kodiaq - svetovna premiera Berlin 2016 | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič superb je morda dokaz za to. Je torej nova podoba Škode eden od glavnih adutov znamke, kar se lastne identitete tiče?

To zgodbo dojemam kot proces, kot pot. Pri Škodi je zdaj ostalo to, kar je bilo za znamko v pozitivnem pomenu značilno že pred veliko leti, govorimo o prostornosti, zanesljivosti, pametnih rešitvah. Po eni strani je značilna orientacija na družino, po drugi pa tudi na posel. To je ostalo in se zdaj še krepi. Dizajn je eden od novih adutov, ki jih vsi najprej dojamemo. Morda je bil na neki točki v preteklosti prav dizajn Škode rahla pomanjkljivost, morda tudi odločilna stvar, da se določen del kupcev ni odločil za nas.

Danes pa se in to ne samo v Sloveniji, ampak na vseh trgih, kjer smo prisotni. Prodaja in tržni delež rasteta. Pomen tega novega dizajna še kako dobro razumemo vsi , ki smo povezani s Škodo in očiten napredek v oblikovanju opazite vi kot strokovna javnost in tudi kupci. Lahko rečem, da je dizajn, ki ga je s svojo ekipo prinesel Jozef Kaban, res vreden aplavza. Kot nekdo, ki že vrsto let živi s Škodo, pravzaprav sem celotno profesionalno kariero ustvaril pod njenim okrilje, lahko njemu in njegovi ekipi rečem le hvala za to, kar so naredili oziroma kar delajo.

#Foto: utrinki s spektakularne svetovne premiere v Berlinu

Fotogalerija
1 / 31

Pri škodi kodiaq me najbolj prepriča:

  • dizajn
    18,94 %
    79 glasov
  • tehnika
    2,16 %
    9 glasov
  • štirikolesni pogon
    3,12 %
    13 glasov
  • prostor in praktičnost
    39,09 %
    163 glasov
  • me ne prepriča
    36,69 %
    153 glasov
Oddanih 417 glasov

Je pri oblikovanju kodiaqa sodeloval tudi slovenski oblikovalec Marko Jevtič?

Upam, da je, ker je pač član ekipe naših oblikovalcev. Kakšno konkretno nalogo je imel, pa iz glave ne vem, bi moral preveriti. 

Video - Glavni oblikovalec Škode Josef Kaban za Siol.net (v angleščini):

Zanimanje za kodiaq je veliko, to sklepamo tudi po odzivih naših bralcev. Pa se vam ne zdi, da kljub vsemu na trg prihaja malce pozno? Vstopa namreč v dobo, kjer se trg popularnih športnih terencev počasi siči.

To je zanimivo vprašanje. Z vidika nas, ki avtomobile prodajamo, vsak nov avtomobil pride prepozno. Kot prodajniki znamke vse novosti vidimo za dve ali tri leta vnaprej in bi si te novosti želeli ponuditi kupcem že takrat, ko jih prvič vidimo. Ampak to so želje, realnost pa je drugačna. Če torej realno pogledamo, kako Škoda gradi svoj trg in se loteva segmentov, težko rečemo, da je tisti proizvajalec, ki kot prvi ustvarja novosti določenega segmenta. Uspešno pa lahko odigra igro v njem. Recimo s karavanom v segmentu majhnih avtomobilov.

Svojo igro bomo igrali tudi v segmentu srednje velikih športnih terencev, saj smo se ga spet lotili malce po svoje, kjer se ne menimo za meje in togosti avtomobilskih razredov. To velja tudi za ceno, kjer ima recimo kupec za ceno nižjega segmenta na voljo avtomobil s prostornostjo večjega razreda. Zato menim, da ni pomembno to, kako hitro nekje si, ampak kaj tam narediš. Uspeh znamke ni v tem, da se zgodi bum in uspešno pošlje na trg en model, ki obrne videz cele znamke, kar se nekaterim trenutno dogaja. To so nevarna nihanja.

Jaz mislim, da je uspeh znamke vsak kamen posebej , ki zgradi trdne prodajne stebre, ki trajajo in pomagajo širiti celotno zgradbo ponudbe. S tega vidika verjamem, da kodiaq ni prepozen. Njegovo zgodbo vidim kot zgodbo cele znamke. Kodiaq jo je logično nadaljeval, če bi ga imeli že pred dvema letoma, ga morda kupci ne bi sprejeli, ker znamka še ne bi bila zrela. Samo poglejte vzpon našega dizajna, o katerem sva prej govorila.  

"Če torej realno pogledamo, kako Škoda gradi svoj trg in se loteva segmentov, težko rečemo, da je tisti proizvajalec, ki kot prvi ustvarja novosti določenega segmenta." | Foto: Jure Gregorčič "Če torej realno pogledamo, kako Škoda gradi svoj trg in se loteva segmentov, težko rečemo, da je tisti proizvajalec, ki kot prvi ustvarja novosti določenega segmenta." Foto: Jure Gregorčič

Hočete reči, da se je morala najprej zgoditi felicia, da je nastala fabia, pa octavia, da se je zgodil superb, in yeti, da je nastal kodiaq?

Točno tako. Modeli so nastajali v skladu z razvojem znamke, njene mreže, dojemanja znamke, razvoja tehnike, dizajna in ne nazadnje prepoznavnosti pri kupcih. Znamka mora dozoreti.

Postaviva kodiaqa iz Berlina v Slovenijo. To je zdaj češki avtomobilski medved in Slovenija je dežela medvedov. Kakšen kaliber evrov bo torej slovenskemu voznik omogočil ujeti to trofejo?

Glede cene je še prezgodaj govoriti. Mislim pa, da bo več kot konkurenčna. Ne bo absolutno najnižja, ampak v smislu opreme, motorjev, zanesljivosti, varnosti bo zagotovo konkurenčna, torej na ravni, kot smo je vajeni za posamezni segment naših avtomobilov. Prepričan sem, da bo avtomobil tudi v Sloveniji uspešnica, predvidevam, da jih bomo v Sloveniji prodali med 300 in 400 letno. Mogoče se to zdi kot precej samozavestna izjava, ampak če gledamo prodajo superba, ki se je v primerjavi s prejšnjo generacijo več kot potrojila, in spremembe dojemanja znamke, je kodiaqov slovenski cilj ambiciozen in realen hkrati.

Škoda kodiaq notranjost | Foto: Škoda Foto: Škoda

Skleniva ta berlinski večer še z eno Škodino novostjo, ki jo prinaša kodiaq. Ta v svetu SUV ni novost, pri Škodi pa je. Gre za tretjo sedežno vrsto. Bo ta imela vpliv na slovensko zgodbo tega avtomobila?

Zame je to zelo pozitivna zgodba, ker sami sebe razumemo in tudi struktura kupcev govori, da smo družinska znamka, ki je precej usmerjena v družinsko mobilnost. Zato smo bili  šesti in sedmi sedež našim kupcem dejansko dolžni ponuditi. S tega vidika bi bil avtomobil lahko uspešen, ne znam pa trenutno oceniti, koliko kupcev več se odloči za tak avtomobil, če ima na voljo tudi tretjo sedežno vrsto. Morda bi delež kupcev, ki bi naročil  šesti in sedmi sedež, lahko dosegel 40 ali 50 odstotkov. Jaz svoj službeni avtomobil kodiaq načrtujem tudi s sedmimi sedeži, ker sem lahko to možnost preizkusil tudi pri drugih modelih koncerna. Čeprav smo samo tričlanska družina, pride včasih do trenutkov medgeneracijskega druženja ali pa nepričakovano srečaš prijatelje, ki jih lahko povabiš v avtomobil in zapelješ do izhodišča druženja. To je zelo praktična možnost.

Kam boste kot Čeh v Sloveniji najprej na sprehod peljal velikega češkega avtomobilskega medveda, ki je svoje ime dobil po velikem kosmatincu iz divje Aljaske? So slovenski zavoji, vzponi in stranpoti pravi izziv zanj?

Upam, da bom imel priložnost za vožnjo že marca. Če bo takrat še kaj snega, bo potem ena prvih poti kakšno lepo smučišče. Že osem let živim v Sloveniji, ampak zaradi službenih obveznosti in tudi zaradi majhnega otroka v družini šele zdaj spet prihajam do obdobja, ko lahko ponovno odkrivam Slovenijo in se pogosteje gibljem v gorah. Lepih krajev in izzivov za oba Čeha, mene in kodiaqa, pa je zares veliko.

Ne spreglejte