Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 10. 2016,
6.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

2

Natisni članek

Volkswagen Dieselgate ZDA

Sreda, 26. 10. 2016, 6.26

6 let, 6 mesecev

Sodba je padla: Volkswagen bo dizelska afera v ZDA stala vsaj 13,5 milijarde evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

2

Volkswagen bo v ZDA za poravnavo v aferi z dvolitrskimi dizelskimi motorji plačal rekordnih 13,5 milijarde evrov, kar dve tretjini tega denarja pa bodo dobili lastniki vozil s temi motorji. Končni znesek poravnave bo s še trilitrskimi motorji najbrž še višji. V Evropi na Volkswagen pritiskajo tako Evropska komisija kot potrošniške organizacije, a odškodnin za evropske kupce vozil v Wolfsburgu ne bodo plačali.

Volkswagen bo v ZDA že novembra začel odkupovati vozila s spornim dizelskim motorjem in izplačevati odškodnine. Za zdaj potrjena vrednost poravnave je 13,5 milijarde dolarjev oziroma 11,5 milijarde evrov. | Foto: Reuters Volkswagen bo v ZDA že novembra začel odkupovati vozila s spornim dizelskim motorjem in izplačevati odškodnine. Za zdaj potrjena vrednost poravnave je 13,5 milijarde dolarjev oziroma 11,5 milijarde evrov. Foto: Reuters

Volkswagen v ZDA čaka dolgotrajen proces grajenja ugleda znamke, ki je v zadnjem letu preživljala največjo krizo v svoji zgodovini. | Foto: Reuters Volkswagen v ZDA čaka dolgotrajen proces grajenja ugleda znamke, ki je v zadnjem letu preživljala največjo krizo v svoji zgodovini. Foto: Reuters S sodno poravnavo se je za Volkswagen vsaj z vidika sodnih sporov in odškodninskih tožb končal večji del dobro leto trajajoče dizelske afere, ki je bila za največjega evropskega proizvajalca avtomobilov najbolj boleča prav v ZDA. Nemci so si dolgo prizadevali za preboj na severnoameriški trg, afera s prirejanjem izpustov pa je njihov položaj zelo zamajala.

V ZDA je imelo nedovoljeno programsko opremo okrog 475 tisoč vozil koncerna. Ker Volkswagen skupaj s pristojnimi okoljskimi organi nikakor ni našel ustrezne tehnične rešitve za odpravo nepravilnosti in obenem preprečil, da bi popravilo poslabšalo porabo goriva, so se odločili za poravnavo.

Svojim kupcem bodo plačali več kot devet milijard evrov

Volkswagen bo moral zanjo odšteti za ZDA rekordnih 14,7 milijarde ameriških dolarjev oziroma 13,5 milijarde evrov. Približno dve tretjini tega denarja bodo namenili za odkupe vozil s spornimi dizelskimi motorji in odškodnine, preostali del pa za različne programe za zmanjševanje ogljičnega odtisa, gradnjo polnilne infrastrukture za električna vozila in podobne projekte. Denar od kazni bodo Američani na primer namenili tudi nakupu novih avtobusov na področjih, kjer živijo ameriški domorodci …

Poleg odkupa vozila še lepa denarna odškodnina

Do zdaj je poravnavo sprejelo okrog 340 tisoč lastnikov vozil, le 3.500 pa jih te možnosti ni sprejelo. Volkswagen mora v dveh letih popraviti ali odkupiti 85 odstotkov vseh vozil, sicer mu grozi dodatna denarna kazen. Vsak lastnik volkswagna s spornim motorjem bo poleg ocenjene vrednosti vozila pred izbruhom afere dobil še od pet do deset tisoč ameriških dolarjev kompenzacije. Volkswagen je v ZDA le za odkupe vozil zaposlil dodatnih 900 ljudi.

Kljub že zdaj rekordnemu znesku za poravnavo to najbrž še ni konec vseh Volkswagnovih stroškov v ZDA. Poravnava namreč pokriva le dvolitrske dizelske motorje, še naprej pa je odprto vprašanje popravila oziroma poravnave v primeru Audijevih trilitrskih dizelskih motorjev. Teh je na ameriških cestah okrog 85 tisoč. Poleg tega Volkswagnu grozi še vsaj 16 tožb ameriških zveznih držav.

Električni avtomobili so bili za Volkswagen pred dobrim letom še precejšen tabu, zdaj so glavni poudarek prihodnosti družbe. Na fotografiji je predsednik znamke Herbert Diess pred študijo električnega vozila na avtomobilskem salonu v Parizu. | Foto: Reuters Električni avtomobili so bili za Volkswagen pred dobrim letom še precejšen tabu, zdaj so glavni poudarek prihodnosti družbe. Na fotografiji je predsednik znamke Herbert Diess pred študijo električnega vozila na avtomobilskem salonu v Parizu. Foto: Reuters

Na Volkswagen pritiska tudi Evropa, a odškodnin tu ne bo

Medtem ko bo vsak ameriški kupec volkswagna s spornim dizelskim motorjem dobil zajeten kupček denarja, bo povsem drugačen izkupiček afere za kupce vozil Volkswagnovega koncerna v Evropi. Predsednik koncerna Matthias Müller je že večkrat poudaril, da odškodnin za Evropejce ne bo. Kljub kritikam iz Evropske komisije in evropske potrošniške organizacije, ki podjetju iz Wolfsburga očita diskriminacijo kupcev v ZDA in Evropi, Nemci ostajajo načelni. Zahtevana tehnična rešitev v ZDA je veliko kompleksnejša in posamezni lastnik bi bil dlje brez avtomobila, pravi Müller.

Nekatere evropske države, ki poznajo pravni inštitut skupinske tožbe (Slovenije ni med njimi), so proti Volkswagnu napovedale tožbe. Realno bi bil odškodninski paket za Volkswagen v Evropi, kjer je imelo sporni dizelski motor skoraj devet milijonov vozil, finančno poguben. Vpoklici za volkswagne s tem motorjem v Evropi že potekajo oziroma se popravilo navadno opravi med rednim vsakoletnim servisom.

Ne spreglejte