Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
13. 7. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

7

Natisni članek

AlfaRomeo

Sreda, 13. 7. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Dva meseca pred začetkom uradne prodaje predpremierno v Sloveniji

Alfa romeo giulia v Sloveniji: bo kos preporodu znamke in boju z nemci?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

7

alfa romeo giulia

Avtomobil z drzno obliko, izpostavljenimi vozniškimi čustvi in pogonom na zadnji kolesi ima zavidljivo tehnološko osnovo, zaradi lahkih materialov tudi nizko maso. "Ljudske" različice giulie bosta poganjala le dva različna 2,2-litrska dizelska motorja. Trgovci so si enotni: giulia je avtomobil, ki mora s popravnim izpitom rešiti znamko.


Alfa romeo giulia izza volana: njeni strasti se bo težko upreti ...


Giulia začenja popravni izpit Alfe Romeo Gumb za zagon motorja na volanskem obroču. Bo giulia znova zagnala znamko Alfa Romeo? | Foto: Gumb za zagon motorja na volanskem obroču. Bo giulia znova zagnala znamko Alfa Romeo?

"Znamka Alfa Romeo z giulio zagotovo začenja svoj popravni izpit. Čaka nas zahtevno delo, tako pri pridobivanju naših nekdanjih strank, ki danes seveda vozijo avtomobile drugih proizvajalcev, kot tudi povsem novih kupcev. Prepričan sem, da giulia ima lastnosti, da kot ključni avtomobil pomaga pri preporodu znamke," nam je včeraj na slovenski predpremieri nove generacije težko pričakovanega avtomobila – uradna prodaja giulie se bo v Sloveniji začela septembra – povedal Damijan Vuk, direktor Avta Triglav, uvoznika znamke Alfe Romeo v Sloveniji.

S kratkimi previsi in prepoznavnim italijanskim oblikovanjem je nova giulia prav gotovo alfa romeo s pristnim genskim zapisom te znamke.  | Foto: S kratkimi previsi in prepoznavnim italijanskim oblikovanjem je nova giulia prav gotovo alfa romeo s pristnim genskim zapisom te znamke.

Bo nova giulia izpolnila poslanstvo in poskrbela za novo rojstvo znamke Alfa Romeo?

  • Da - To je avtomobil, ki bo Alfi Romeo vrnil konkurenčnost
    72,18 %
    397 glasov
  • Ne - Avtomobil prodajno ne bo kos glavnim tekmecem iz Nemčije
    27,82 %
    153 glasov
Oddanih 550 glasov

Stari giulii sta naslednici predali žezlo za preboj na avtomobilski trg Dve stari alfi romeo giulii, ki sta v Ljubljano prispeli s karavano relija Peking-Pariz. | Foto: Dve stari alfi romeo giulii, ki sta v Ljubljano prispeli s karavano relija Peking-Pariz.

Potem ko je Alfa Romeo na trgu ostala le z dvema modeloma (mito, giulietta), je celoten koncern Fiat Chrysler dolgo čakal na naslednico nekoč legendarnega modela.

Včeraj sta v Ljubljano pripeljali tudi stari giulii, ki sta bili del relija starodobnikov Peking–Pariz, in na simbolični način sta tako naslednici predali žezlo za trd boj preboja na svetovni avtomobilski trg. Pogumna zgodba italijanskih inženirjev, ki so v začetku šestdesetih let združili avtomobil majhne mase in zmogljivega motorja ter ga izdelovali med letoma 1963 in 1978, je tako vendarle dobilo nadaljevanje, vredno svojega imena.

Notranjost je podrejena vozniku. Debel in športno zazsnovan volanski obroč jasno kaže na potencial avtomobila. Alfa Romeo obljublja odlično razporeditev mase, najbolj neposreden in natančen volanski mehanizem v razredu ... | Foto: Notranjost je podrejena vozniku. Debel in športno zazsnovan volanski obroč jasno kaže na potencial avtomobila. Alfa Romeo obljublja odlično razporeditev mase, najbolj neposreden in natančen volanski mehanizem v razredu ...

Alfa stavi na čustveno, drzno in srčno zunanjost, a tudi vozniške užitke Zaradi uporabe lahkih materialov je na primer masa giulie z 2,2-litrskim dizelskim motorjem zgolj dobrih 1.300 kilogramov. | Foto: Zaradi uporabe lahkih materialov je na primer masa giulie z 2,2-litrskim dizelskim motorjem zgolj dobrih 1.300 kilogramov.

S kratkimi previsi in prepoznavnim italijanskim oblikovanjem je nova giulia prav gotovo alfa romeo s pristnim genskim zapisom te znamke. V razredu poslovnih limuzin – tudi slovenski trgovci ne skrivajo načrta, da bodo poskušali kupce krasti predvsem glavnim nemškim tekmecem – bo na prvi pogled največ stavila na čustveno, drzno in srčno zunanjost. Toda videz vsekakor ni njen edini adut.

Inženirji Alfe Romeo so poskušali avtomobil približati vozniku in njegovim občutkom ter ju povezati. Italijani obljubljajo odlično razporeditev mase, najbolj neposreden volanski mehanizem v razredu in nizko maso avtomobila. Zaradi uporabe lahkih materialov je na primer masa giulie z 2,2-litrskim dizelskim motorjem zgolj dobrih 1.300 kilogramov.

Sredinska konzola med obema sprednjima sedežema, kjer je tudi vrtljiv gumb za upravljanje infozabavnega vmesnika. | Foto: Sredinska konzola med obema sprednjima sedežema, kjer je tudi vrtljiv gumb za upravljanje infozabavnega vmesnika.

Komuniciranje z infozabavnim vmesnikom prek vrtljivega gumba

Giulia bo serijsko opremljena s sistemom za samodejno zaviranje in prepoznavanje pešcev. Ob zaznavi tovrstnih ovir se bo znala samodejno ustaviti do hitrosti 65 kilometrov na uro. Na voljo bodo tudi drugi danes nepogrešljivi varnostni sistemi, Magnetti Marellijev 8,8-palčni zaslon z navigacijo (z vmesnikom bo voznik po "premiumsko" komuniciral prek vrtljivega gumba na konzoli med sprednjima sedežema) in seveda tudi prilagajanje nastavitev avtomobila želenemu načinu vožnje.

Če odmislimo različico quadrifoglio, giulia v ponudbi ne bo imela bolj vsakdanjega bencinskega motorja, temveč le dva dizelska. | Foto: Če odmislimo različico quadrifoglio, giulia v ponudbi ne bo imela bolj vsakdanjega bencinskega motorja, temveč le dva dizelska.

Jim bo uspelo s prebojem na osnovi dizelskih motorjev?

Alfa Romeo bo avtomobil ponudila z 2,2-litrskim dizelskim motorjem (kot prvi dizelski motor pri Alfi Romeo je izdelan iz aluminija), ki bo na voljo v različici s 150 ali 180 "konji". Oba motorja bosta prišla v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Najbolj drzno različico giulie z oznako quadrifoglio bo na drugi strani poganjal bencinski 2,9-litrski motor V6 biturbo s 510 "konji", pri tej se bo moč na zadnji kolesi prenašala prek šeststopenjskega ročnega menjalnika. Če torej odmislimo različico quadrifoglio, giulia v ponudbi ne bo imela bolj vsakdanjega bencinskega motorja, temveč le dva dizelska.

Prtljažni prostor vsekakor ni majhen, luknja za dostop do njega pa je limuzinsko majhna. | Foto: Prtljažni prostor vsekakor ni majhen, luknja za dostop do njega pa je limuzinsko majhna.

V Slovenijo septembra, v Italiji za giulio vsaj 35.500 evrov Prve giulie so v Italiji že na cestah. Zanjo je treba odšteti vsaj 35.500 evrov. | Foto: Prve giulie so v Italiji že na cestah. Zanjo je treba odšteti vsaj 35.500 evrov.

"Avtomobil prav gotovo ima vsebino in za našo znamko pomeni preobrat. V primeru uspeha ima znamka še prihodnost. Sledili bodo seveda še drugi modeli. Zdaj moramo potezo narediti trgovci, giulio ustrezno oceniti in jo s pravo ceno poslati na trg. Lep uspeh bo že, da polovimo naše nekdanje lastnike. To je prvi cilj, načeloma pa zagotovo želimo dobiti tudi del kupcev nemške premium trojke," je na temo giulie še povedal Vuk.

Alfa Romeo je konec junija sicer v Italiji nekaj prvih primerkov avtomobila že dostavila kupcem. Pri naših zahodnih sosedih velja zanjo izhodiščna cena 35.500 evrov.

Ne spreglejte