Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
5. 3. 2016,
11.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2016 Alfa Romeo

Sobota, 5. 3. 2016, 11.54

7 let, 12 mesecev

Alfa romeo giulia izza volana: njeni strasti se bo težko upreti ...

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jeseni smo si jo ogledovali v skoraj dirkaški podobi s Ferrarijevim srcem v nosu, v Ženevo je prišla mehansko manj razburljiva, a še vedno sije kot dama v skrbno izbrani kreaciji. Ima veliko šarma.

Ji bo torej uspelo ime Alfa Romeo vrniti na pota stare slave tudi brez brizge adrenalina?

V Frankfurtu pred približno pol leta smo se z giulio srečali prvič. In, iskreno, vedeli smo, da tisti avtomobil ne bo merilo, po katerem se bo ocenjevalo nov up Alfe Romeo. Tudi BMW-jeve serije tri ne ocenjujemo po izvedbi M.

Naj spomnimo, kako zelo izrazito so nas hipnotizirale pločevinaste mišice stroja s 510 "konji" in kako prijetno je sedeti v avtomobilu, ki bo pomenil absolutni vrh modelske ponudbe.

Tista znamenita štiriperesna deteljica bo namreč prilepljena na v celotni sliki zanemarljivo majhen odstotek domnevne odrešiteljice znamke.

Pa vendar, tudi osnovna izvedba je, priznamo, videti odlično. Strast se ni izgubila, večina privlačnih potez je ostala in, kar je še pomembnejše, zasnova motor spredaj, pogon zadaj ostaja.

Tako kot pri izvedbi quadrifoglio je tudi kabina običajne giulie malce utesnjena, a nikakor premalo prostorna v primerjavi s premijskimi tekmeci.

To pomeni, da se bo, glede na prve občutke, zlahka in zelo udobno sedelo tudi zadaj, kjer smo bili presenečeni predvsem nad prostorom, namenjenim glavam.

Žlahtnosti linij sledijo tudi materiali

Kakovost materialov na prvi pogled kotira zelo visoko na lestvici, katere vrh večinoma krojijo tekmeci iz Nemčije. Kabina izvedenke, v kateri smo sedeli, je v tipično italijanskem slogu kombinirala veliko število materialov – zelo kakovostno usnje, mehko plastiko in les. Sestavljenost je na ravni premijskih tekmecev in jasno je videti, da Italijani niso ničesar prepustili naključju. Prtljažnik bo 480-litrski.

Veliko vprašanje je seveda, kako se bodo na tem področju odrezale z dodatno opremo slabše založene izvedenke, pa koliko aktivno-varnostne tehnologije bo giulia ponujala v seriji ali na doplačilnem seznamu.

Za zdaj je znano, da bodo tudi osnovne izvedenke med drugim opremljene s samodejnim zaviranjem v primeru nevarnosti trka, z opozorilnikom pred nenamerno menjavo voznega pasu in vsaj 6,5-palčnim zaslonom (8,8-palčni v dražjih izvedbah). Športni paket bo vključeval ksenonske žaromete (kdaj si lahko obetamo tehnologijo LED?). Tudi povezljivost naj bi bila na ravni tekmecev, navigacija bo TomTomova.

Dvakrat dizel in turbobencinski stroj z 200 "konji"

Glede motorizacije le toliko, da bosta na voljo dve izvedenki 2,2-litrskega dizelskega motorja – ena s 150 (110 kW) in druga s 180 (132 kW) "konji", paleto bo dopolnjeval dvolitrski turbobencinar s 147 kilovati oziroma 200 "konji". Serijsko bodo avtomobili opremljeni z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, kupci bodo lahko doplačali osemstopenjsko avtomatiko. Zahtevnejši bodo lahko svojo giulio opremili tudi s štirikolesnim pogonom.

Ta hip je videti, da so Italijani naredili odličen avtomobil srednjega razreda. Eden glavnih preizkusov bo prišel tudi, ko bomo giulio prvič peljali. Če lahko sklepamo po hodih prestavne ročice, bo skozi ovinke brzela natančno in hitro.

Tudi zato, ker naj bi bila najlažja med sebi podobnimi – različica z zmogljivejšim od obeh dizlov naj bi tehtala le 1.449 kilogramov.

Za to naj bi bila odgovorna predvsem izdatna uporaba aluminija (motor, deli vzmetenja, deli karoserije), pogonska gred pa naj bi bila iz ogljikovih vlaken. Medosje bo najdaljše v razredu, razporeditev teže pa popolna – 50 proti 50.

Ne spreglejte