Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
23. 11. 2016,
18.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Zgodbe strojev AlfaRomeo

Sreda, 23. 11. 2016, 18.43

6 let, 6 mesecev

Ukrotiti 510 "konjev" po občutku

Alfa romeo giulia quadrifolgio – slepi napad na rekord brez enega ključnih čutov – vida!

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio | Foto Alfa Romeo

Foto: Alfa Romeo

Takšnega napada na rekord avtomobilski svet ne pomni. Alfi romeo quadrifoglio s 510 "konji" in zadnjim pogonom so stekla prelepili s črno folijo, voznika pa usmerili na legendarni asfalt dirkališča Silverstone, v lov na 65 let star rekord.

Italijani Silverstone napadli na slepo

Italijani so se ob prihodu svojega trenutno največjega štirikolesnega ponosa na britanski trg domislili povsem samosvojega načina promocije. Z eno od najhitrejših športnih limuzin na svetu so Silverstone napadli na slepo.

Avtomobilu so vsa stekla prelepili s črno folijo, voznika na stezo poslali z veliko zaupanja v njegove odzive, elektronske pomočnike in komunikacijo s pomočjo radijskih zvez. Cilj: postaviti rekord najhitrejši "slepi" krog in izenačiti rekord proge iz leta 1951, ko ga je s časom 1.44 postavil italijanski svetovni prvak v F1, Nino Farina, seveda za volanom enega od najuspešnejših dirkalnikov znamke Alfa Romeo tistega časa – alfe 159. | Foto: Alfa Romeo Avtomobilu so vsa stekla prelepili s črno folijo, voznika na stezo poslali z veliko zaupanja v njegove odzive, elektronske pomočnike in komunikacijo s pomočjo radijskih zvez. Cilj: postaviti rekord najhitrejši "slepi" krog in izenačiti rekord proge iz leta 1951, ko ga je s časom 1.44 postavil italijanski svetovni prvak v F1, Nino Farina, seveda za volanom enega od najuspešnejših dirkalnikov znamke Alfa Romeo tistega časa – alfe 159. Foto: Alfa Romeo

Tako kot pred 65 leti se je tudi tokrat na vozilu bohotila štiriperesna deteljica. Vozniško izhodišče avtomobilski zanesenjaki dobro poznajo – najnovejši Alfin model giulia v izvedenki quadrifoglio, v kateri 510 podivjanih "konjev" na zadnja kolesa prenaša aluminijasti biturbo šestvaljnik V-oblike.

Omeniti je treba ključno dejstvo – konfiguracija dirkališča je bila prilagojena in dolžina steze skrajšana s 5,1 na 2,6 kilometra (del se imenuje National circuit), število zavojev s skupnih 17 zmanjšano na sedem. Kar pa ne pomeni, da je bila težavnostna stopnja izziva kaj nižja.

Za volanom je sedel najmlajši britanski dirkač, ki se je kadarkoli udeležil dirke 24 ur LeMansa in jo tudi dokončal, Ed Morris, napotke pa je iz enakega spremljevalnega vozila dajal še en domači dirkač – David Brise. Morris je po izzivu opozoril na pomembnost komunikacije po radijski zvezi in poudaril, da se je nekajkrat zanesel tudi na aktivnovarnostno paleto pomagal giulie – na primer na sistem preprečevanja nenamerne zapustitve voznega pasu. | Foto: Alfa Romeo Za volanom je sedel najmlajši britanski dirkač, ki se je kadarkoli udeležil dirke 24 ur LeMansa in jo tudi dokončal, Ed Morris, napotke pa je iz enakega spremljevalnega vozila dajal še en domači dirkač – David Brise. Morris je po izzivu opozoril na pomembnost komunikacije po radijski zvezi in poudaril, da se je nekajkrat zanesel tudi na aktivnovarnostno paleto pomagal giulie – na primer na sistem preprečevanja nenamerne zapustitve voznega pasu. Foto: Alfa Romeo

Ekipi je uspelo doseči zastavljeni cilj, 2,6 kilometra dolgo zahodno zanko dirkališča prevoziti v enakem času, kot je pred 65 leti to na daljši konfiguraciji (dolžina 4,6 kilometra) zmogel Nino Farina s takratnim dirkalnikom F1 – torej minuto in 44 sekund. Po dnevu vaje je ekipi uspelo. Ogled videa je nujen.

Ne spreglejte