Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
28. 9. 2016,
10.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Renault Citroën Peugeot Avtosalon Pariz 2016

Sreda, 28. 9. 2016, 10.12

6 let, 6 mesecev

Zgodba pariškega zvezdnika, ki so ga sestavljali v Kopru

Ključni mejniki, ki so povezali avtosalon v Parizu in Slovenijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Pariški avtomobilski salon je star 118 let in je ogledalo razvoja avtomobilske industrije, njegovi mejniki pa sovpadajo tudi z razvojem avtomobilov v Sloveniji. Ste vedeli, da je istočasno s prvim avtomobilskim salonom v Ljubljano že pripeljal prvi avtomobil in da so enega največjih zvezdnikov pariškega avtosalona sestavljali tudi v Kopru?

Avtosalon Pariz zgodovina | Foto: Mondial de'l Automobile Paris Foto: Mondial de'l Automobile Paris

Pet najpomembnejših avtomobilov salona v Parizu za Slovenijo


Avtosalon Pariz zgodovina | Foto: Mondial de'l Automobile Paris Foto: Mondial de'l Automobile Paris Pariški avtomobilski salon so prvič organizirali leta 1898, 12 let po Benzovem prvem uradnem patentiranju avtomobila. To je bila sploh prva avtomobilska razstava na svetu, njen pobudnik pa je bil pionir avtomobilizma v Franciji Jules-Albert de Dion. Bil je dedič vodilne francoske plemiške družine in velik zanesenjak nad mehaniko ter za tiste čase povsem novimi izumi. Med temi je prednjačil prav avtomobil.

Za večjo promocijo avtomobilov je pariški časnik Le Petit Journal štiri leta pred krstnim avtomobilskim salonom organiziral prvo znano avtomobilsko dirko. Potekala je na 122 kilometrov dolgi cesti med Parizom in Rouenom. Prav Dion je bil najhitrejši, a ker je za svoj parni motor potreboval zunanjega asistenta, ni postal uradni zmagovalec.

grof Anton Codelli prvi avtomobil | Foto: Istočasne avtomobilske sanje francoskega plemiča in grofa Antona Codellija

Leta 1898, ko je Dion organiziral prvi avtomobilski salon v Parizu, je v Slovenijo pripeljal tudi prvi avtomobil. Grof Anton Codelli se je novembra leta 1898 z njim pripeljal z Dunaja. Presenetil je voznike konjskih vpreg in pešce, ki na cestah niso bili vajeni avtomobilov.

Codellijev prihod je takratni slovenski časnik Slovenski narod obeležil le s kratko novico v nekaj stavkih, a njegov benz je napovedal velike spremembe. Šest let pozneje so na Kranjskem z deželnim zakonom že uveljavili prve prometne predpise. Leta 1909 so se takratni lastniki avtomobilov, na pobudo graščaka Friderika Borna, povezali tudi v prvi Kranjski avtomobilski klub. Takrat se je po naših cestah vozilo 19 avtomobilov, danes je v Sloveniji uradno registriranih več kot milijon osebnih avtomobilov.

Električni avtomobili v Parizu razstavljeni že leta 1923

Francija je bila pomembna industrijska država in zato je tudi avtomobilski salon hitro pridobival na svoji veljavi. Leta 1901 je bilo na njem že 220 razstavljavcev, ki so imeli na voljo šest tisoč kvadratnih metrov prostora.

Letos bodo enega glavnih poudarkov v Parizu spet predstavljali električni avtomobili, ki s tehnološkim napredkom pridobivajo osnovo tudi za vsakodnevno uporabo. Električni avtomobili pa seveda z vidika razvoja avtomobila niso nič posebej novega, saj so jih v Parizu na salonu prvič predstavljali že pred 93 leti.

Avtosalon Pariz zgodovina | Foto: Mondial de'l Automobile Paris Foto: Mondial de'l Automobile Paris

Pariški avtomobilski salon od leta 1976 le bienalen

Zaradi obeh svetovnih vojn je bila tradicija pariškega avtomobilskega salona večkrat prekinjena, po drugi svetovni vojni pa je salon vendarle potekal neprekinjeno do leta 1976. Takrat ga zaradi gospodarske in energetske krize niso pripravili, temveč so se odločili za bienalno organizacijo. Vse od takrat salon v Parizu izpeljejo le vsako drugo leto.

Francoska avtomobilska industrija je pred pol stoletja cvetela. Leta 1957 je v Parizu razstavljalo kar 24 francoskih avtomobilskih proizvajalcev. Še danes je avtomobilska industrija eden ključnih motorjev francoskega gospodarstva in zaposlovanja, Francozi pa imajo le še tri velike avtomobilske proizvajalce in nekaj manjših. V Parizu se bosta letos na primer predstavljala Aixam in Ligier.

citoren DS 19 1956 | Foto: Citroën Foto: Citroën

Pariška premiera znamenitega citroena DS, ki so ga sestavljali tudi v Kopru

Tako kot bodo letos nekatere avtomobilske znamke izpustile salon v Parizu in svojo ponudbo raje predstavljale zunaj salona na lastnih dogodkih, se je pripetilo že leta 1955. Mnogi v Pariz niso prišli, na salonu pa se je poznala splošna gospodarska kriza.

Domači Citroen je vseeno prav takrat predstavil nov avtomobil DS 19. Originalni DS je postal eden najbolj vplivnih avtomobilov vseh časov in pravi ponos francoske industrije. Ponašal se je z moderno obliko, kakovostjo vožnje in prvimi zavornimi diski v serijskem avtomobilu. V Parizu so ga razkrili 5. oktobra 1955. Že v prvih 15 minutah so zanj prejeli 743, med prvim dnem pa kar 12 tisoč naročil.

V 20 letih so jih izdelali kar 1,4 milijona. Sestavljali so jih tudi v koprskem Cimosu, kar je nova povezava Slovenije s Francijo in njihovim največjim avtomobilskim salonom.

Pariški salon je vselej bil poklon domači avtomobilski industriji, ki je postregla s kar nekaj ikonami. Kliknite na multimedijsko zgodo o Citroënovem lesnem navdihu, v kateri se srečata DS in cactus.

Avtosalon Pariz zgodovina | Foto: Mondial de'l Automobile Paris Foto: Mondial de'l Automobile Paris

Kot prvi japonski avtomobil v Pariz predhodnik nissana skyline

Že leta 1954 je ta prvič privabil več kot milijon obiskovalcev. Tri leta pozneje se je evropski javnosti tam prvič predstavil avtomobil iz Japonske. To je bil prince skyline, za tiste čase prestižna limuzina. Poganjal jo je 1,5-litrski motor z močjo 44 kilovatov, pri zadnjem podvozju pa je avtomobil uporabljal tako imenovano De Dionovo tubo. Ta je ime nosila prav po ustanovitelju pariškega avtomobilskega salona. Devet let pozneje se je družba Prince združila z Nissanom. Japonski avtomobilski proizvajalci so danes kajpak nepogrešljivi, saj je Toyota tudi največji avtomobilski proizvajalec na svetu.

In še dve zanimivosti. Leta 1952 se je na salonu kot prva ženska avtomobilska trgovka predstavljala Denis Colcombet, leta 1962 pa je francoski general Charles de Gaulle salon zaprl za javnost in razstavo organiziral v Versaillesu.  

Ne spreglejte