Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
4. 8. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Opel poraba goriva Peugeot Citroën DS Automobiles izpusti Zeleni avtomoto

Četrtek, 4. 8. 2016, 16.00

6 let, 7 mesecev

Nove meritve: Opel in PSA objavila realnejše tovarniške podatke o porabi goriva

Kmalu realnejši podatki o porabi goriva, Opel pri astri nameril 2 litra več

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Opel astra sports tourer prva vožnja | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Prihodnje leto bodo tovarniški podatki o porabi goriva in količini izpustov pri avtomobilih realnejši. Opel je prvi nemški proizvajalec, ki je prostovoljno objavil podatke, izmerjene z nekoliko bolj realističnim testnim ciklom WLTP. Pri novi astri je zgornja meja razpona porabe goriva v povprečju za dva litra večja od meritev trenutno veljavnega evropske testnega cikla NEDC.

Nekoliko bližje realnim zahtevam po litrih goriva na asfaltu

Pridobljeni podatki o porabi, izmerjeni po ciklu WLTP, so primerljivi po vsem svetu, medtem ko so vrednosti pri ciklu NEDC veljavne samo v Evropi. | Foto: Pridobljeni podatki o porabi, izmerjeni po ciklu WLTP, so primerljivi po vsem svetu, medtem ko so vrednosti pri ciklu NEDC veljavne samo v Evropi.

Dejstvo je, da so v tovarniških podatkih vseh novih avtomobilov trenutno še vedno navedene praktično povsem nerealne vrednosti porabe goriva in izpustov, izmerjene v laboratoriju. Nepisano pravilo pravi, da vrednosti, pridobljene po trenutno veljavnem testnem ciklu porabe goriva NEDC, znanem kot Novi evropski vozni cikel, v realnem prometu odstopajo za vsaj 30 odstotkov.

Odstopanja pa glede na določene neodvisne meritve na cestah lahko dosežejo celo do 60 odstotkov višjo porabo, kot jo po tem ciklu navaja tovarna.

Po lanskem izbruhu afere dieselgate so se tudi evropski uradniki odločili, da moramo vozniki dobiti realnejšo sliko o tem, koliko bomo zapravili na črpalkah za gorivo in kakšne sledi na okolju pušča izpuh avtomobila, ki smo ga kupili. 

Po načrtih EU bo zato prihodnje leto Novi evropski vozni cikel (NEDC), po katerem zdaj tovarne merijo porabo goriva in količine izpustov, zamenjal globalno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila WLTP. Cikel WLTP ima široko podporo v avtomobilski panogi, razvit pa je bil v skladu s smernicami Svetovnega foruma za harmonizacijo pravilnikov o vozilih UNECE (Ekonomska komisija Združenih narodov za Evropo), da bi bolje odražal izkušnje voznikov pri vsakdanji uporabi. Pridobljeni podatki o porabi, izmerjeni po ciklu WLTP, so tako primerljivi po vsem svetu, medtem ko so vrednosti pri ciklu NEDC veljavne samo v Evropi.

"Opel je zavezan k zagotavljanju preglednosti," pravi William Bertagni, podpredsednik evropskega inženiringa vozil pri Oplu. "Prav zato poleg obveznih podatkov o porabi in emisijah v skladu s ciklom NEDC prostovoljno objavljamo tudi razpon podatkov, ki temeljijo na voznem ciklu WLTP. Začeli smo z novo astro s petimi vrati in Sports tourerjem, sčasoma pa bomo objavili podatke, pridobljene v fazah cikla WLTP z najnižjo in najvišjo meritvijo za vsako kombinacijo motorja in menjalnika." | Foto: Ciril Komotar "Opel je zavezan k zagotavljanju preglednosti," pravi William Bertagni, podpredsednik evropskega inženiringa vozil pri Oplu. "Prav zato poleg obveznih podatkov o porabi in emisijah v skladu s ciklom NEDC prostovoljno objavljamo tudi razpon podatkov, ki temeljijo na voznem ciklu WLTP. Začeli smo z novo astro s petimi vrati in Sports tourerjem, sčasoma pa bomo objavili podatke, pridobljene v fazah cikla WLTP z najnižjo in najvišjo meritvijo za vsako kombinacijo motorja in menjalnika." Foto: Ciril Komotar

Testni cikel WLTP : NEDC – Kakšna je razlika med meritvami porabe goriva?

Da, tudi meritve po WLTP še vedno potekajo na laboratorijskih preizkusnih mizah, češ da je tako zagotovljen globalno usklajen standard. V testnih standardih pa so upoštevanje večje preizkusne razdalje, višje povprečne in največje hitrosti, krajši časi postankov ter več zaviranja in pospeševanja. | Foto: Da, tudi meritve po WLTP še vedno potekajo na laboratorijskih preizkusnih mizah, češ da je tako zagotovljen globalno usklajen standard. V testnih standardih pa so upoštevanje večje preizkusne razdalje, višje povprečne in največje hitrosti, krajši časi postankov ter več zaviranja in pospeševanja. V primerjavi z NEDC je preizkus WLTP doslednejši glede porabe pri uporabi v dejanskem cestnem prometu. Cikel temelji na nekoliko bolj strogem testnem postopku, ki upošteva realnejšo dinamiko vožnje in zunanje temperature.

Treba pa je poudariti, da tudi WLTP cikel še vedno ne bo dal povsem realne slike porabe in izpustov, kar priznavajo tudi pri Oplu. Čeprav daje na osnovi cikla WLTP pridobljeni razpon podatkov boljšo predstavo o dejanski vsakdanji porabi goriva kot pri ciklu NEDC, so vrednosti še vedno pridobljene s standardiziranim, vnaprej določenim voznim ciklom na testni napravi v laboratoriju.

To pomeni, da se lahko dejanska poraba goriva pri nekaterih pogojih v prometu še vedno razlikuje od testnih številk – na primer pri hitri vožnji po avtocesti – in je lahko večja od navedene.

Tudi meritve po WLTP še vedno potekajo na laboratorijskih preizkusnih mizah, češ da je tako zagotovljen globalno usklajen standard. V testnih standardih pa so upoštevanje večje preizkusne razdalje, višje povprečne in največje hitrosti, krajši časi postankov ter več zaviranja in pospeševanja. Tako na primer razdalja, ki jo vozilo prevozi pri ciklu WLTP, znaša 23 kilometrov (pri NEDC 11 km); delež časa postankov je samo 13 odstotkov (NEDC 25 odstotkov), največja hitrost pa doseže 130 km/h (NEDC 120 km/h).

Kombinirana poraba goriva petvratne kombilimuzine astra z 1,4-litrskim turbomotorjem z neposrednim vbrizgom in s 110 kilovati, šeststopenjskim ročnim menjalnikom in sistemom start/stop po ciklu NEDC doseže porabo med 4,9 in 5,1 litra na 100 kilometrov, emisije CO2 pa znašajo od 114 do 117 g na prevoženi kilometer. Razpon podatkov o porabi istega modela pri ciklu WLTP pa znaša od 5,0 do 8,5 l na stokilometrski razdalji. | Foto: Kombinirana poraba goriva petvratne kombilimuzine astra z 1,4-litrskim turbomotorjem z neposrednim vbrizgom in s 110 kilovati, šeststopenjskim ročnim menjalnikom in sistemom start/stop po ciklu NEDC doseže porabo med 4,9 in 5,1 litra na 100 kilometrov, emisije CO2 pa znašajo od 114 do 117 g na prevoženi kilometer. Razpon podatkov o porabi istega modela pri ciklu WLTP pa znaša od 5,0 do 8,5 l na stokilometrski razdalji.

Opel je decembra obljubil nove podatke: tukaj so številke

"Opel je prvi nemški proizvajalec avtomobilov, ki uporabnikom omogoča vpogled v dejansko porabo goriva," pravi vodja trženja v skupini Opel Tina Müller. "Cikel WLTP veliko bolje odraža današnje dejanske razmere pri vožnji kot NEDC in nova spletna stran bo uporabnikom pomagala pridobiti verodostojno oceno porabe goriva."

Realnejše meritve oziroma razpon vrednosti, ki jih je za aktualni evropski avtomobil leta objavil Opel, so bile izvedene in rezultati pridobljeni na naslednji način: vsako kombinacijo motorja in menjalnika preizkusijo z najbolj ekonomično opremo in z opremo, ki z energijskega vidika najbolj intenzivno porablja gorivo.

Spodnja vrednost predstavlja najnižjo meritev med štirimi fazami cikla WLTP s porabo goriva vozila z najbolj ekonomično opremo pri ustrezni kombinaciji motorja in menjalnika. Zgornja vrednost predstavlja najvišjo meritev med štirimi fazami cikla WLTP z ustrezno porabo goriva vozila z opremo z največjo porabo.

Natančne vrednosti porabe goriva za vse različice nove astre lahko preverite na Oplovi strani.

Opel astra sports tourer 1,6 CDTI ECOTEC, poraba na našem testu: 5,4 litra na 100 kilometrov

Opel astra 1.4 ECOTEC Turbo 110 kW, poraba na našem testu: 6,7 litra na 100 kilometrov

Z 1,6-litrskim dizelskim motorjem CDTI z 81 kilovati, šeststopenjskim ročnim menjalnikom in sistemom start/stop znaša kombinirana poraba petvratne astre pri ciklu NEDC 3,3–3,4 l na 100 kilometrov (88–91 g/km CO2). Razpon podatkov o porabi istega modela pri ciklu WLTP pa znaša od 4,2 do 5,7 l na 100-kilometrski razdalji. | Foto: Opel Z 1,6-litrskim dizelskim motorjem CDTI z 81 kilovati, šeststopenjskim ročnim menjalnikom in sistemom start/stop znaša kombinirana poraba petvratne astre pri ciklu NEDC 3,3–3,4 l na 100 kilometrov (88–91 g/km CO2). Razpon podatkov o porabi istega modela pri ciklu WLTP pa znaša od 4,2 do 5,7 l na 100-kilometrski razdalji. Foto: Opel

Nove meritve objavil tudi francoski velikan PSA

Tudi na teh meritvah so bila odstopanja od uradnih tovarniških podatkih večja in so nihala od 1,2 do 2,7 litra navzgor. | Foto: Vinko Kernc Tudi na teh meritvah so bila odstopanja od uradnih tovarniških podatkih večja in so nihala od 1,2 do 2,7 litra navzgor. Foto: Vinko Kernc

Za objavo realnejših meritev, ki jasno kažejo, da veljavni meritveni cikel NEDC nikakor ni pravi pokazatelj energijskih zahtev in izpustov kupljenega vozila, so se določili tudi v francoskem koncernu PSA. 

Konec leta 2016 bodo znamke Peugeot, Citroën in DS na svojem spletnem mestu objavile simulator, ki bo kupcem teh treh znamk ponudil oceno porabe njihovega vozila na podlagi njihovega načina vožnje in oblike uporabe (kombinacija mestne, zunajmestne in avtocestne vožnje, natovorjenost vozila …).

Že zdaj pa so PSA in dve nevladni organizaciji, T&E (Transport & Environment) in FNE (France Nature Environnement), objavili uradne rezultate meritve porabe vozil Peugeot, Citroën in DS med dejansko uporabo na cestah. Na meritve so poslali 30 osrednjih modelov iz svoje ponudbe.

Meritve so Francozi opravili na javnih in za promet odprtih cestah (25 km v mestnem okolju, 39 km po cestah zunaj naselja in 31 km po avtocesti) v resničnih pogojih vožnje (uporaba klimatske naprave, masa prtljage in potnikov, klanci …). | Foto: Ciril Komotar Meritve so Francozi opravili na javnih in za promet odprtih cestah (25 km v mestnem okolju, 39 km po cestah zunaj naselja in 31 km po avtocesti) v resničnih pogojih vožnje (uporaba klimatske naprave, masa prtljage in potnikov, klanci …). Foto: Ciril Komotar

Njihovo dejansko porabo pa so preverjali po protokolu, ki je nastal po navdihu evropskega projekta za merjenje emisij med dejansko vožnjo Real Driving Emissions (RDE) in meri porabo goriva s prenosno napravo, ki jo namestijo v vozilo. Bureau Veritas, neodvisna in svetovno priznana organizacija, jamči za rezultate, pridobljene po tem protokolu in njegovo izvajanje v definiranih pogojih ter potrjuje točnost in poštenost rezultatov.

Tudi na teh meritvah so bila odstopanja od uradnih tovarniških podatkih večja in so nihala od 1,2 do 2,7 litra navzgor.

Meritve so Francozi opravili na javnih in za promet odprtih cestah (25 km v mestnem okolju, 39 km po cestah zunaj naselja in 31 km po avtocesti) v resničnih pogojih vožnje (uporaba klimatske naprave, masa prtljage in potnikov, klanci …). 

Greg Archer, direktor oddelka za čista vozila Clean Vehicles pri združenju Transport & Environment, je po objavi rezultatov PSA avtomobilov povedal: "Preizkusi vozil v realnih pogojih strankam ponujajo bolj reprezentativne podatke od najnovejših laboratorijskih testov; na ta način si bodo lahko izbrali najučinkovitejši model vozila." | Foto: Reuters Greg Archer, direktor oddelka za čista vozila Clean Vehicles pri združenju Transport & Environment, je po objavi rezultatov PSA avtomobilov povedal: "Preizkusi vozil v realnih pogojih strankam ponujajo bolj reprezentativne podatke od najnovejših laboratorijskih testov; na ta način si bodo lahko izbrali najučinkovitejši model vozila." Foto: Reuters

Modeli znamk Peugeot, Citroën in DS z največjim odstopanjem Rezultat protokola T&E v l na 100 km Uradni tovarniški podatek Odstopanje v l na 100 km
108 1.2l PureTech 82, ročni menjalnik (5) s pnevmatikami 15'' STD 6,1 4,3 1,8
208 1.6l BlueHDi 120 S&S ročni menjalnik (5) s pnevmatikami 16'' UBRR 4,7 3 1,7
2008 1.2l PureTech 110 S&S samodejni menjalnik (6) s pnevmatikami 16'' TBRR 7,1 4,8 2,3
308 1.2l PureTech 110 S&S ročni menjalnik (5) s pnevmatikami 16'' UBRR 6,3 4 2,3
3008 1.2l PureTech 130 S&S ročni menjalnik (6) s pnevmatikami 17'' UBRR 7,6 4,9 2,7
508 2.0l BlueHDi 180 S&S samodejni menjalnik (6) s pnevmatikami 17'' UBRR 6,3 4 2,3
C4 Picasso BlueHDi 120 S&S samodejni menjalnik (6) Intensive s pnevmatikami 17'' TBRR 6,5 3,9 2,6
Grand C4 Picasso PureTech 130 S&S ročni menjalnik (6) Intensive s pnevmatikami 17'' TBRR 7,4 5 2,4
C3 Picasso BlueHDi 100 BVM Confort s pnevmatikami 16'' TBRR 5,7 3,8 1,9
C3 BlueHDi 75 S&S BVM s pnevmatikami 15'' UBRR 4,9 3,0 1,9
DS 3 PureTech 110 S&S BVM So Chic 6 4,3 1,7

 

Opomba:

- pnevmatike STD: standardne pnevmatike

- pnevmatike TBRR: pnevmatike z zelo nizkim kotalnim uporom

- pnevmatike UBRR: pnevmatike z izjemno nizkim kotalnim uporom

Ne spreglejte